Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε πληρωμή του ομολογιακού χρέους του την 1η Αυγούστου
  • [02] Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
  • [03] «Η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή»
  • [04] Εργασιακά, τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ στη σημερινή ατζέντα
  • [05] Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο πλευρό των Σύρων ανταρτών
  • [06] Έκρηξη σε προαύλιο οικίας στη Βουλιαγμένη
  • [07] Τα παλαιολιθικά μυστικά της νησίδας Κυθρού στο Ιόνιο
  • [08] Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης με ρυθμούς τάνγκο
  • [09] Η S&P υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική της ΕE

  • [01] Το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε πληρωμή του ομολογιακού χρέους του την 1η Αυγούστου

    Το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε την πληρωμή του χρέους του, πληρώνοντας μόνο ένα κλάσμα του ποσού που όφειλε με την ωρίμανση ομολόγων την 1η Αυγούστου, εκθέτοντας το βάθος των προβλημάτων οικονομικής φύσης και χρηματορροών στο νησί, και ανοίγοντας τον δρόμο για δικαστική διεκδίκηση οφειλών από τους δικαιούχους.

    Σύμφωνα με δήλωση της διοικητού της Κυβερνητικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Μέλμπα Ακόστα, χθες, η κοινοπολιτεία πλήρωσε μόνο 628.000 δολάρια από τα 58 εκατομμύρια του χρέους σε ομόλογα της Public Finance Corp (PFC), θυγατρικής της Τράπεζας Ανάπτυξης. «Λόγω της έλλειψης των παρακρατηθέντων πόρων αυτό το οικονομικό έτος, το σύνολο της πληρωμής στο PFC δεν έγινε σήμερα» είπε η Ακόστα.

    Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίλα, σόκαρε τους επενδυτές τον Ιούνιο όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού, που έφτανε τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί και χρειαζόταν αναδιάρθρωση. Η αθέτηση πληρωμής αποτελεί την πρώτη χρεοκοπία της κοινοπολιτείας.

    Η χρεοκοπία μπορεί να δρομολογήσει μάχη με τους επενδυτές, καθώς αναλυτές όπως ο Ντάνιελ Χάνσον, της χρηματιστηριακής εταιρείας Height Securities, δήλωσε σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πολύ πιθανό οι επενδυτές να καταθέσουν μήνυση στο Σαν Χουάν από την Τρίτη (αύριο) κιόλας.

    Ενώ το Πουέρτο Ρίκο ισχυρίζεται ότι η αθέτηση μιας πληρωμής δεν αποτελεί χρεοκοπία γιατί η Βουλή του δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παρακρατήσει τους αναγκαίους πόρους για αποπληρωμή, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

    «Η άποψη του Moody's για το γεγονός αυτό είναι ότι αποτελεί χρεοκοπία» είπε η αναλύτρια του οίκου Έμιλι Ρέϊμς σε γραπτή δήλωση. «Αυτό αποτελεί την απαρχή μιας σειράς, όπως πιστεύουμε, ευρείων χρεοκοπιών των δανείων της κοινοπολιτείας».

    [02] Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

    Νέες Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ειδικότερα οι ερωτήσεις και απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

    1. Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

    Από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, καταργήθηκε η τραπεζική αργία και όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοιχτά για το συναλλακτικό κοινό. Επιπλέον, με τη νέα Πράξη όλες οι τραπεζικές εργασίες επιτρέπονται με εξαίρεση εκείνες οι οποίες ρητά απαγορεύονται σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

    2. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

    Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

    3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

    ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

    4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

    ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

    [03] «Η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή»

    Κατά της συζήτησης περί «Grexit» τάσσεται η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Κλάουντια Μπουχ και δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι η Αθήνα θα καταφέρει την αναστροφή. Τάσσεται ωστόσο κατά ενός «καθαρού» κουρέματος του χρέους και εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί από ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ.

    «Η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή. Με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε η κ. Μπουχ στην οικονομική εφημερίδα «Boersen-Zeitung» και προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundesbank, με κάτι τέτοιο «θα άλλαζε ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης».

    Τέλος, η κ.Μπουχ τονίζει ότι τώρα είναι σημαντικό, στην Ελλάδα να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει οικονομικά μια προοπτική μέλλοντος.

    [04] Εργασιακά, τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ στη σημερινή ατζέντα

    Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων, θα υπάρξει αύριο Τετάρτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα έχει προηγηθεί σήμερα Τρίτη στις 13:30, η συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων). Ενώ, νωρίτερα στις 12:00 θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα. Σημειώνεται ότι όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

    [05] Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο πλευρό των Σύρων ανταρτών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν την πρώτη αεροπορική επιδρομή τους για να «υπερασπιστούν» μία αντάρτικη οργάνωση στη Συρία, επιβεβαίωσε χθες το Πεντάγωνο.Αυτή η πρώτη αμυντική αμερικανική επιδρομή στο συριακό έδαφος πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου και είχε ως στόχο να υποστηρίξει την αντάρτικη οργάνωση Νέα Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον Μπιλ Ούρμπαν.

    «Πρέπει να δράσουμε για να υπερασπιστούμε την οργάνωση Νέα Συρία την οποία εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Νόσρα, απαντώντας σε μία επίθεση που διενεργήθηκε εναντίον των ανταρτών οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [06] Έκρηξη σε προαύλιο οικίας στη Βουλιαγμένη

    Την εκδοχή των προσωπικών διαφορών εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, ως το πιο πιθανό κίνητρο για την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο προαύλιο οικίας 63χρονου επιχειρηματία στην Βουλιαγμένη.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν οτι άγνωστοι πέταξαν απ΄έξω κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.Αυτή την ώρα ερευνάται ο χώρος απο πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), προκειμένου να διευκρινιστεί τι προκάλεσε την έκρηξη.

    Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο σπίτι ο επιχειρηματίας και η οικογένεια του.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 63χρονος είχε δεχτεί και στο παρελθόν επίθεση.

    [07] Τα παλαιολιθικά μυστικά της νησίδας Κυθρού στο Ιόνιο

    Μικρό νησάκι σήμερα στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, ο Κυθρός δεν περιβαλλόταν πάντα από νερό. Πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, σε περιόδους υποχώρησης της θαλάσσιας στάθμης, η ακατοίκητη, σήμερα, νησίδα ήταν ενωμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα, τη Λευκάδα και το Μεγανήσι. Επιπλέον, δεν ήταν έρημος τόπος. Όπως δείχνουν τα απολιθωμένα οστά ζώων και τα λίθινα εργαλεία, ευρήματα που είδαν το φως κατά τις πρόσφατες ανασκαφές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε κατακρημνισμένο σπήλαιο με κατάλοιπα της Παλαιολιθικής εποχής στον αιγιαλό του Κυθρού, η περιοχή κατοικούνταν από κυνηγούς - τροφοσυλλέκτες.

    «Η δουλειά μας στον Κυθρό αποτελείται από δύο μέρη. Την αμιγώς αρχαιολογική έρευνα και τη χαρτογράφηση του βυθού του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου, που γίνεται σε συνεργασία με επιστήμονες της θάλασσας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με σκοπό να δημιουργήσουμε αξιόπιστες αναπαραστάσεις του τοπίου, άρα και των διαθέσιμων φυσικών πόρων στον προϊστορικό άνθρωπο, σε διαφορετικά σημεία της προϊστορίας. "Δένουμε" δηλαδή την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας με την ιστορία της περιοχής έτσι όπως ήταν τα τελευταία 200.000 χρόνια, ανοίγοντας μικρά "παραθυράκια" στις αλλαγές του τοπίου και στην ιστορία του ανθρώπου » αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πραγματοποιεί τη έρευνα.

    [08] Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης με ρυθμούς τάνγκο

    Με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται τη φετινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνο (Σάββατο 29 Αυγούστου). Συγκεκριμένα, από τις 8:30 μ.μ. ως τις 11:30 μ.μ. ο προαύλιος χώρος του Μουσείου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα, που θα υποδεχθεί τους λάτρεις της μουσικής και του χορού.

    Όπως πληροφορεί το μουσείο, διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν χορογραφίες tango και στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χορέψει με μουσική από την ορχήστρα του γνωστού και αγαπημένου συνθέτη Μάριου Στρόφαλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [09] Η S&P υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική της ΕE

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε απόψε την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αρνητική από σταθερή, καθώς αναμένει ότι η ΕΕ θα παράσχει χρηματοδοτικές εγγυήσεις στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

    Η απόφαση του οίκου σχετίζεται επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του S&P (http://bit.ly/1M11XEI) με την εκτίμησή του ότι υπάρχουν πτωτικές πιέσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της.

    Στο σκεπτικό που παραθέτει ο οίκος, αναφέρεται ως ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση για την υποβάθμιση η «έκθεση» των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 2015 - 4:32:20 UTC