Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα για κατάργηση των 100 δόσεων
  • [02] Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο
  • [03] Γ.Σταθάκης: «Τριακονταετούς διάρκειας θα είναι το νέο δάνειο από τον ESM»
  • [04] Μεγαλύτερη από την περσινή η εφετινή έξοδος
  • [05] Κτηματολόγιο: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας
  • [06] Στη Βουλή δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου

  • [01] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα για κατάργηση των 100 δόσεων

    Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο υποστηρίζει ότι οι θεσμοί «ξηλώνουν και τις 100 δόσεις», ενώ παραθέτει και μια σειρά από «άγριες διαθέσεις της τρόικας».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών».

    [02] Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο

    Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο, μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), μετά την υπουργική απόφαση, έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

    [03] Γ.Σταθάκης: «Τριακονταετούς διάρκειας θα είναι το νέο δάνειο από τον ESM»

    «Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    «Η συμφωνία, επισημαίνει, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο με ορίζοντα 30ετίας από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και με τη συμφωνία επέρχεται μίνι αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν έτσι προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ»

    Αναφέρει ότι «παρ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%». Δηλώνει πως «αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως».

    Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα επιλυθούν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των οργάνων του κόμματος. Για το ενδεχόμενο εκλογών εκτιμά πως «πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει την πλειοψηφία και τότε, αναγκαστικά ,θα πάμε σε εκλογές». Όσον αφορά capital controls αναφέρει ότι θα κρατήσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα .

    [04] Μεγαλύτερη από την περσινή η εφετινή έξοδος

    Κατά δεκάδες χιλιάδες αναχωρούν από χθες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας προς παραθεριστικούς προορισμούς, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύριο κύμα εξοδούχων από το κλεινόν άστυ, ύστερα από μία εβδομάδα πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή έξοδος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή. Κυκλοφοριακό κομφούζιο σημειώθηκε νωρίς το πρωί, στους δρόμους προς το λιμάνι του Πειραιά, αφού σύμφωνα με το λιμενικό, ήταν προγραμματισμένα 27 δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά 27.912 επιβάτες και 5.039 αυτοκίνητα, 613 φορτηγά και 897 δίκυκλα επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής την Παρασκευή, ενώ τα νούμερα για την κίνηση του Σαββάτου αναμένονται αύριο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι, την αντίστοιχη ημερομηνία, απέπλευσαν προς νησιωτικούς προορισμούς 20 πλοία, μεταφέροντας 22.535 επιβάτες, 3.360 Ι.Χ., 560 φορτηγά και 689 δίκυκλα. Αυξημένη είναι επίσης η κίνηση στα λιμάνια τόσο της Ραφήνας, όσο και του Λαυρίου. Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, σύμφωνα με την τροχαία, αν και σημαντικά αυξημένη η κίνηση τόσο προς την Πελοπόννησο όσο και προς τη Στερεά Ελλάδα, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η τροχαία έχει λάβει αυξημένα μέτρα για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

    [05] Κτηματολόγιο: Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας

    Το Κτηματολόγιο της Ελλάδας (www.ktimatologio.gr) ξεκίνησε το 1995 και έκτοτε έμελε να εξελιχθεί σε ένα δύσκολο «σουντόκου». Η ολοκλήρωση του έργου το 2020 αποτελεί «μνημονιακή» υποχρέωση, ενώ το Κτηματολόγιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές για τη χώρα, καθώς -μεταξύ άλλων- πρόκειται να μεταρρυθμίσει ένα σημαντικό τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα ακίνητης περιουσίας και να συμβάλει αποφασιστικά στην επέκταση και ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Πού βρίσκεται, όμως, σήμερα το πολύπαθο Κτηματολόγιο;

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας δήλωσαν την περιουσία τους πριν από μία επταετία και ...πριν από περίπου τρεις μήνες άνοιξαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα και την επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών. Διαδικασία η οποία έχει ακόμα μέλλον μπροστά της, καθώς στο επίκεντρο έχουν τεθεί προς το παρόν δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των υποψηφίων προς ανάθεση του έργου.

    Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απαιτείται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε., από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν διαθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν κυρίως για υποστηρικτικές εργασίες.

    Συνολικά, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μόλις το 23% των τίτλων ιδιοκτησίας, σε ένα σύνολο 38 εκατομμυρίων τίτλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να ξεκινήσει η κτηματογράφηση του υπολοίπου της επικράτειας απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διατεθεί από εθνικούς πόρους, καθώς οι προοπτικές χρηματοδότησης από την ΕΕ είναι προς το παρόν σχεδόν μηδαμινές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΧΑ ΑΕ είχε αποθεματικό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, τα οποία προ τριμήνου και ύστερα από πολιτική απόφαση μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ. Εκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί.

    [06] Στη Βουλή δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου

    Τον δρόμο για την Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού 'Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, παίρνει η δικογραφία για σκέλος της υπόθεσης προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς ολοκλήρωσαν πολύμηνη έρευνα, η οποία κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 13 προσώπων.

    Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Παπαντωνίου, διαδόχου του Α. Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, που σχετίζεται με την σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την αγορά των συγκεκριμένων γερμανικών όπλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 August 2015 - 10:32:31 UTC