Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υπό δημόσιο έλεγχο θα παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ»
  • [02] Αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών
  • [03] M. Χατζηθεοδώρου: Απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών
  • [04] Φοροδιαφυγή κάνει μία στις τρεις επιχειρήσεις στα νησιά, σύμφωνα με τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων
  • [05] Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου
  • [06] Ταραχές μεταξύ εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας, στη Δυτική Όχθη
  • [07] Αποφυλακίζεται ο Β. Παπαγεωργόπουλος
  • [08] Πρόταση Χριστοδουλοπούλου για μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως σε χώρο εκτός Αττικής
  • [09] Από αύριο σε λειτουργία το νέο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης στο Σίγρι της Λέσβου
  • [10] «Αφήνομαι να χαθώ στα μονοπάτια ενός φανταστικού κόσμου»
  • [11] Την άρση του κατ' οίκον περιορισμού του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχου ζητά ο Εισαγγελέας
  • [12] Πόρους για την πρόσληψη 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ζήτησε ο Αρ. Μπαλτάς

  • [01] «Υπό δημόσιο έλεγχο θα παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ»

    Απέκλεισε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στην εταιρία, με διασφάλιση παράλληλα των όρων ισότιμης πρόσβασης όλων των παραγωγών ενέργειας στα δίκτυα.

    Οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΑΠΕΝ με τους εκπροσώπους των εταίρων σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, με κύριο αντικείμενο το θέμα του ΑΔΜΗΕ καθώς τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα συζητηθούν σε επόμενο στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ιδιωτικοποίηση ή, εναλλακτικά μέτρα που οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο του ΣΕΒ, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

    [02] Αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

    Αύριο αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών. Ήδη άρχισαν από σήμερα το πρωί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με εντατικούς ρυθμούς, οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

    Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επισήμαναν παράλληλα ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδικά για τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δεν υπήρξε το οποιαδήποτε οργανωτικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις γίνονται στον χώρο διαμονής των θεσμών και, όποτε χρειάστηκε, εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα λειτουργούν αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

    Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν δε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

    Οι τέσσερις επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών που θα βρεθούν από αύριο στην Ελλάδα, είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

    [03] M. Χατζηθεοδώρου: Απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών

    Απολύτως ψευδή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου.

    Σε ανακοίνωσή του ο Μ. Χατζηθεοδώρου «δηλώνει κατηγορηματικά ότι όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή.

    Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν Γενικός Γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της.

    Τονίζεται επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε».

    [04] Φοροδιαφυγή κάνει μία στις τρεις επιχειρήσεις στα νησιά, σύμφωνα με τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

    Περισσότερες από μία στις 3 επιχειρήσεις εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 17 Ιουλίου ως και την Κυριακή 26 Ιουλίου διενεργήθηκαν 568 μερικοί επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά, στις Κυκλάδες, στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη και διαπιστώθηκαν 210 παραβάσεις.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουν δοθεί οδηγίες για συνεχείς ελέγχους σχετικά με αδήλωτους φορολογικούς μηχανισμούς και φορολογικές ταμειακές μηχανές.

    Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο των αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών είναι πολύ διαδεδομένο κυρίως στα νησιά. Με τον τρόπο αυτόν οι επιχειρήσεις που τις διαθέτουν φαίνεται να εκδίδουν κανονικά αποδείξεις στους πελάτες χωρίς ωστόσο τα έσοδα απ' αυτές να δηλώνονται στις φορολογικές αρχές.

    [05] Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από ένα μήνα διακοπής των συναλλαγών, λόγω της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα απέστειλε την τελική της εισήγηση σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών θα είναι ελεύθερες, ενώ οι Έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών χρησιμοποιώντας το «παλαιό χρήμα».

    Στην ουσία οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές..

    Θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    [06] Ταραχές μεταξύ εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας, στη Δυτική Όχθη

    Ταραχές ξέσπασαν σήμερα το πρωί μεταξύ εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας στον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν οι αστυνομικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους παράνομα σπίτια που αναμένεται να κατεδαφιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε διατάξει τον Ιούνιο την κατεδάφιση δύο υπό κατασκευή κτιρίων στο Μπέιτ Ελ, βορείως της Ραμάλας, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου.

    [07] Αποφυλακίζεται ο Β. Παπαγεωργόπουλος

    Αποφυλακίζεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, ο τέως δήμαρχος είχε προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και κάνοντας επίκληση στην πιστοποίηση που έλαβε, σύμφωνα με την οποία έχει αναπηρία μεγαλύτερη του 67%, ζητούσε να αποφυλακιστεί.

    Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση, υιοθετώντας -μάλιστα- την προηγούμενη πρόταση της αντιεισαγγελέως Αλεξάνδρας Ανδρέου, που είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την αποφυλάκισή του.

    Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών από το Εφετείο για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου κι από το Φεβρουάριο του 2013 εξέτιε την ποινή του στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.

    Ήδη έχει εκτίσει περισσότερο από το 1/5 της ποινής των 12 ετών, που ήταν προϋπόθεση για να αποφυλακιστεί με τον νέο νόμο. Εντός της ημέρας αναμένεται να βγει από τις φυλακές.

    [08] Πρόταση Χριστοδουλοπούλου για μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως σε χώρο εκτός Αττικής

    Χώρο φιλοξενίας εκτός Αττικής για τους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στο Πεδίον του Άρεως θα προτείνει στην αυριανή σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, εφόσον διαπιστωθεί, από τη σχετική αυτοψία που διενεργείται σήμερα, ότι ο χώρος αυτός πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, «θα είναι δυνατή στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης η μεταφορά των προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο». Μέχρι τότε, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία κινητής μονάδας που βρίσκεται από σήμερα κοντά στους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, προκειμένου να εντοπίσει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ασυνόδευτα ανήλικα και άτομα με προβλήματα υγείας, και να τα κατευθύνει στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

    Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρεται, επίσης, στη δημιουργία περισσότερων κινητών μονάδων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και στο νέο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

    [09] Από αύριο σε λειτουργία το νέο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης στο Σίγρι της Λέσβου

    Ξεκινάει από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, η λειτουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου της Νησιώπης, το οποίο μπορεί πλέον κανείς να επισκεφθεί με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που έχει προμηθευτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

    Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα επίσκεψης στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη που θα προσφέρεται από φέτος στους επισκέπτες της Λέσβου.

    Όπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «η επίσκεψη στο Πάρκο της Νησιώπης αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας και με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο. Το σκάφος θα πραγματοποιεί τη θαλάσσια διαδρομές Σίγρι-Νησιώπη και τη θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα ?δάση? του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων».

    Παράλληλα, οι επισκέπτες του Πάρκου Νησιώπης μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις 40 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.

    [10] «Αφήνομαι να χαθώ στα μονοπάτια ενός φανταστικού κόσμου»

    «Υπαρκτό είναι μόνο ό,τι βλέπουν τα μάτια μας ή ό,τι επηρεάζει τη ζωή μας χωρίς ποτέ να αποκαλύπτεται» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, μιλώντας για το μυθιστόρημά της «Ο δράκος της Πρέσπας» (εκδόσεις Καστανιώτη).

    Όταν ξεκινάει ένα βιβλίο, η συγγραφέας λαχταράει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των καθημερινών προβληματισμών, απ' όσα έχει αναλύσει εξαντλητικά και βαρεθεί: «Αφήνομαι να χαθώ στα μονοπάτια ενός φανταστικού κόσμου, όπου όλα είναι καινούργια και αδιαμόρφωτα. Η συνθήκη του φανταστικού μού προσφέρει το απαραίτητο προστατευτικό δίχτυ για να προχωρήσω εκεί που η πραγματικότητα θα με σταματούσε».

    [11] Την άρση του κατ' οίκον περιορισμού του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχου ζητά ο Εισαγγελέας

    Να αρθεί ο περιοριστικός όρος τού κατ' οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί πως πρέπει το Συμβούλιο να διατάξει την αντικατάσταση του περιοριστικού όρου τού κατ΄οίκον περιορισμού με αυτόν της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου έχει δηλώσει μόνιμη κατοικία.

    Κατά τον Εισαγγελέα, η άρση του περιοριστικού όρου θα δώσει δυνατότητα στον κατηγορούμενο βουλευτή να μεταβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια (Εύβοια) και να επικοινωνεί με τους εκλογείς του.

    Ο κ. Μίχος έχει επιπλέον τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Πριν λίγες ημέρες, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έγινε άρση του κατ' οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στον πρώην βουλευτή και επίσης κατηγορούμενο, για εγκληματική οργάνωση Δημήτρη Κουκούτση.

    [12] Πόρους για την πρόσληψη 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ζήτησε ο Αρ. Μπαλτάς

    «Κάναμε κοινωνό τον κ. Σταθάκη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους αναπληρωτές, του θέσαμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά τις διαστάσεις του προβλήματος και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη λύση, ώστε όντως όλα τα σχολεία να αρχίσουν (σ.σ. τον Σεπτέμβριο) κανονικά, με τα ωράρια που υπάρχουν, όπως πάντα». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

    Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, ήταν η εύρεση πόρων από τον προϋπολογισμό για την πρόσληψη περίπου 5.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το ερχόμενο σχολικό έτος.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο κ. Μπαλτάς είχε δηλώσει, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι το υπουργείο διαθέτει ήδη τα κονδύλια που χρειάζονται για την πρόσληψη 10.000 αναπληρωτών, μέσω ΕΣΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 July 2015 - 14:32:16 UTC