Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη του Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη
  • [02] O Ευ. Βενιζέλος καλεί τον Αλ.Τσίπρα «να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του»
  • [03] «Η ΝΔ ενδέχεται να ζητήσει παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
  • [04] «Μπορούν να ξαναλειτουργήσουν 4 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας σε Νάουσα και Κομοτηνή»
  • [05] ΔΝΤ: Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
  • [06] Άρχισαν από το ΓΛΚ οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
  • [07] Ταραχές μεταξύ εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας, στη Δυτική Όχθη
  • [08] Έρχονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους οι πρώτες «έξυπνες» νταλίκες
  • [09] Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS στη χώρα
  • [10] Ο πρόεδρος του CSU Ζέχοφερ τάχθηκε κατά ενός Grexit
  • [11] Ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας, στην Πεύκη
  • [12] «Αφήνομαι να χαθώ στα μονοπάτια ενός φανταστικού κόσμου»
  • [13] Με Κιούμπρικ και Μινέλι τελειώνει ο δεύτερος μήνας του 5ου Athens Open Air Film Festival
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης
  • [15] Συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς

  • [01] Η Ευρώπη του Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη

    του Βόλφγκανγκ Μίνχαου*

    Η Ευρώπη που οραματίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη, εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, στο πρώτο από μια σειρά κειμένων στα οποία προσπαθεί να αναλύσει το μέλλον της ευρωζώνης.

    Η διαμάχη για την κρίση στην Ελλάδα έδειξε ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο, σημειώνει ο Μίνχαου.

    Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Ευρώπης που οραματίζεται ο Σόιμπλε είναι ένας πυρήνας που θα συγκλίνει στην άποψη της Γερμανίας και αυτό δεν θα αφορά μόνο τους κανόνες που ισχύουν για όλους αλλά και τη σύγκλιση στην ιδιωτική οικονομία, εξηγεί ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι διαφωνεί έντονα με την άποψη του Γερμανού υπουργού.

    Η γερμανική οικονομία καταγράφει υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία φέτος φτάνουν περίπου το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ιδανικοί εταίροι για τη Γερμανία σε μια νομισματική ένωση θα ήταν άλλα μεγάλα εξαγωγικά κράτη, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, επισημαίνει ο Μίνχαου.

    Όμως τέτοιου είδους κράτη υπάρχουν πολύ λίγα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη είναι πέντε ή έξι στο σύνολο των 19 χωρών. Η Γαλλία δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, όμως θα βρισκόταν στον πυρήνα των χωρών που ονειρεύεται ο Σόιμπλε, μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους. Το αν η Ιταλία ανήκει σε αυτόν τον πυρήνα δεν είναι ξεκάθαρο, εξηγεί ο αρθρογράφος.

    Το όραμα του Σόιμπλε έχει σε γενικές γραμμές τις δομές μιας ομοσπονδίας, όμως στόχος αυτών των δομών δεν είναι μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική πολιτική, αλλά ο εξαναγκασμός στην τήρηση των κανόνων.

    Ο Γερμανός υπουργός επιθυμεί μεν έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, όμως θέλει αυτός να εφαρμόζει τη γερμανική πολιτική. Παράλληλα δεν θέλει να διαθέτουν ισχύ θεσμοί που θα αναγκάσουν τη Γερμανία να απαρνηθεί τα μεγάλα πλεονάσματά της, προσθέτει ο Μίνχαου.

    Θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο; Από οικονομική άποψη μια σύγκλιση σε δομικά πλεονάσματα είναι επικίνδυνη, εξηγεί ο αρθρογράφος. Η ευρωζώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο. Αν ολόκληρη η ευρωζώνη παρουσιάζει αντίστοιχα υψηλά δομικά πλεονάσματα όπως η Γερμανία, τότε δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο υπόλοιπος κόσμος να παρουσιάζει ελλείμματα αντίστοιχα με το πλεόνασμα της ευρωζώνης. Και γνωρίζουμε από τις κρίσεις των τελευταίων δέκα ετών, τονίζει ο Μίνχαου, τι επιπτώσεις έχουν τέτοιου είδους ανισότητες.

    Ακόμα ένα οικονομικό πρόβλημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα απαιτούνταν από τις χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο αυτό, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

    Από πολιτική άποψη το όραμα του Σόιμπλε θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο βραχυπρόθεσμα, εκτιμά ο αρθρογράφος.

    Μακροπρόθεσμα η Ευρώπη του Σόιμπλε θα ήταν αντιμέτωπη με μεγάλες αντιστάσεις. Διότι μια τέτοια δομή θα αφαιρούσε δημοκρατικό έλεγχο από τις χώρες όχι μόνο αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, όπως μέχρι τώρα, αλλά και με τη δημοσιονομική πολιτική.

    Αυτή η αποδημοκρατικοποίηση θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις, τις πρώτες επιπτώσεις των οποίων ήδη βλέπουμε με την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων σε μερικές χώρες, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία.

  • Ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου είναι αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] O Ευ. Βενιζέλος καλεί τον Αλ.Τσίπρα «να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του»

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Huffington Post» ζητεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «ευθέως και επισήμως να αποσαφηνίσει τάχιστα τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του και τη σχέση του με τους βουλευτές του κόμματος του, που διαφωνούν με τον άξονα της κυβερνητικής πολιτικής και το ίδιο το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής».

    Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «με βάση αυτή τη θεμελιώδη αποσαφήνιση, (ο κ. Τσίπρας) οφείλει να πει τι είναι αυτό που ζητά από την αντιπολίτευση και σε ποιο θεσμικό και στρατηγικό πλαίσιο».

    Ωστόσο, «αυτό προϋποθέτει, σε κάθε περίπτωση, ότι πληρούνται ορισμένες στοιχειώδεις θεσμικές εγγυήσεις σχετικές:

    - με τη λειτουργία της Βουλής (η αντικατάσταση της Προέδρου της Βουλής είναι μια από αυτές)

    - με το εκλογικό σύστημα

    - με τη διασφάλιση της ουδετερότητας της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και της δημόσιας διοίκησης

    - με τη σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ

    - με το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο πορεύεται η χώρα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις οποίες ο ίδιος επιδείνωσε σε έλα τα πεδία».

    [03] «Η ΝΔ ενδέχεται να ζητήσει παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

    Για καθαρή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων κάνουν λόγο στη Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθάρισαν πως η ΝΔ πλέον θα επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων στη Βουλή, καθώς όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ.Μεϊμαράκη «τίποτε δεν είναι ίδιο με την Παρασκευή».

    [04] «Μπορούν να ξαναλειτουργήσουν 4 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας σε Νάουσα και Κομοτηνή»

    Η κλωστοϋφαντουργία θα μπορούσε να αποτελέσει και πάλι μοχλό επανεκκίνησης της βιομηχανίας με την επαναλειτουργία 4 βιώσιμων βιομηχανικών μονάδων του κλάδου που έκλεισαν λόγω κρίσης στη Νάουσα και την Κομοτηνή, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέντευξη πριν παραιτηθεί, ο τέως γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τόλιος.

    Πρόκειται για τέσσερις μονάδες της επιχείρησης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του πρώην Ομίλου Λαναρά όπου υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής ενός «πρωτοποριακού μοντέλου επαναλειτουργίας των μονάδων μέσω «πτωχευτικού συμβιβασμού» και τη δημιουργία «συνεργατικού σχήματος» με συμμετοχή εργαζομένων και πιστωτών».

    Σύμφωνα με τον κ. Τόλιο τεράστιες ευθύνες έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι στις προηγούμενες περιόδους εγκατέλειψε τη βιομηχανική πολιτική ως πολιτική. Και κυρίως εστίασε στα χρηματοπιστωτικά τα οποία ήταν «φούσκες» και αυτά.

  • Η συνέντευξη του Γ. Τόλιου περιλαμβάνεται σε ένα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουβαρά για τη κλωστοϋφαντουργία, που πραγματοποιεί για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέρος του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στην κεντρική ιστοσελίδα των video του ΑΠΕ-ΜΠΕ: https://www.youtube.com/watch?v=c-wSRXeWaBs

    [05] ΔΝΤ: Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

    Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι χαμηλή μεσοπρόθεσμα και η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειασθεί να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για περισσότερο απ' ό,τι σχεδίαζε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ΔΝΤ.

    Στην ετήσια έκθεσή του για την περιοχή, το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης ενισχύεται λόγω των χαμηλότερων πετρελαϊκών τιμών, της μείωσης της ισοτιμίας του ευρώ και της δράσης της κεντρικής τράπεζας, όμως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν μέση δυνητική ανάπτυξη μόλις 1%.

    Ο Μαχμούντ Πράνταν, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να φέρει πλήρως σε πέρας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει στόχο να αγορασθούν κυβερνητικά ομόλογα και άλλα στοιχεία ύψους περίπου 1 τρισεκ. ευρώ.

    [06] Άρχισαν από το ΓΛΚ οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άρχισαν από τις περίπου 10 σήμερα το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών.

    Στο ΓΛΚ μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με βασικό αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργούν -καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

    Χθες, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις «εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Προχωράμε με οργανωμένο τρόπο και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά στο τέλος». Ειδικά δε για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, στο οποίο φέρονται να εμμένουν οι δανειστές, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο». Σύμφωνα μάλιστα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, από την κυβέρνηση ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    Σημειώνεται ότι στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί», ενώ, έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν αυτοί».

    [07] Ταραχές μεταξύ εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας, στη Δυτική Όχθη

    Ταραχές ξέσπασαν σήμερα το πρωί μεταξύ εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας στον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν οι αστυνομικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους παράνομα σπίτια που αναμένεται να κατεδαφιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε διατάξει τον Ιούνιο την κατεδάφιση δύο υπό κατασκευή κτιρίων στο Μπέιτ Ελ, βορείως της Ραμάλας, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου.

    [08] Έρχονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους οι πρώτες «έξυπνες» νταλίκες

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler σκοπεύει να δοκιμάσει τα αυτόνομα μεγάλα φορτηγά της στους δημόσιους γερμανικούς δρόμους έως το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής οι δοκιμές της, που είχαν ξεκινήσει φέτος τον Μάιο, γίνονταν στη Νεβάδα των ΗΠΑ και σε εγκαταστάσεις της Daimler στη Γερμανία.

    Η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, ήδη έχει καταθέσει αίτηση για τη δοκιμή των «έξυπνων» φορτηγών της κοντά στη Στουγκάρδη. Η Daimler αισιοδοξεί ότι θα εξασφαλίσει τη σχετική άδεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Προς το παρόν, για καλό και για κακό, η νταλίκα είναι ημιαυτόνομη, καθώς ένας οδηγός βρίσκεται μέσα στο όχημα, το οποίο όμως ελέγχεται πλήρως από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του.

    [09] Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS στη χώρα

    O πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Κιο-Αν ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη της επιδημίας του κορονοϊού MERS στη χώρα, δύο και πλέον μήνες αφότου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα και άρχισε να εξαπλώνεται σε χώρους νοσοκομείων, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

    Στη Νότια Κορέα, η επιδημία εξαπλώθηκε και έγινε η μεγαλύτερη εκτός της Σαουδικής Αραβίας, με 36 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, 186 να έχουν μολυνθεί από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής για την καταπολέμηση του οποίου δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο και 17.000 να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε έναν άνδρα ο οποίος είχε επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή τον Μάιο.

    [10] Ο πρόεδρος του CSU Ζέχοφερ τάχθηκε κατά ενός Grexit

    Ο πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέχοφερ τάχθηκε στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ αναφορικά με το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα και κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζέχοφερ τόνισε ότι τάσσεται κατά μιας αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι στηρίζει την άποψη της Μέρκελ.

    «Είχα πει από την αρχή: Το CSU βρίσκεται στο πλευρό της 'Αγγελα Μέρκελ. Και για όσο διάστημα τηρεί τη στάση "αλληλεγγύη με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις", η 'Αγγελα Μέρκελ θα έχει την πλήρη στήριξή μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου.

    Η Μέρκελ «διαπραγματεύθηκε σκληρά και πέτυχε πολλά. Και συμμερίζομαι την άποψή της ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης και για να παραμείνει σταθερό το ευρώ», συνέχισε ο Ζέχοφερ.

    Εξάλλου επεσήμανε ότι δεν θεωρεί επιλογή ένα Grexit. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις ενός Grexit, πέραν του γεγονότος ότι θα διαγράφονταν πολλές απαιτήσεις και ότι παράλληλα θα ήταν απαραίτητη η παροχή οικονομικής βοήθειας».

    Πάντως ο Ζέχοφερ εξήγησε ότι, αν η Ελλάδα δεν δεχθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, η αποχώρησή της από το ευρώ είναι ένας δρόμος που πρέπει να εξεταστεί, όμως δεν είναι κάτι το οποίο «θα πρέπει κανείς να επιδιώξει και να οργανώσει».

    Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο, ο πρόεδρος του CSU απάντησε ότι αν «λειτουργήσουν και εφαρμοστούν όσα αποφασίσαμε, τότε θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα». Εξάλλου σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, όμως μια ελάφρυνση θα ήταν υπεύθυνη».

    Παράλληλα ο Ζέχοφερ εκτίμησε ότι η πολιτική διάσωσης που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η ευρωζώνη είναι επιτυχημένη, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. «Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται στον σωστό δρόμο, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Υπάρχουν χώρες που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν

    [11] Ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας, στην Πεύκη

    Ληστεία σημειώθηκε σε τράπεζα στην Πεύκη. Αγνωστος μπήκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ειρήνης 11, και ισχυριζόμενος ότι έχει χειροβομβίδα πάνω του, πήρε χρηματικό ποσό και τράπηκε σε φυγή.

    Η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

    [12] «Αφήνομαι να χαθώ στα μονοπάτια ενός φανταστικού κόσμου»

    «Υπαρκτό είναι μόνο ό,τι βλέπουν τα μάτια μας ή ό,τι επηρεάζει τη ζωή μας χωρίς ποτέ να αποκαλύπτεται» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, μιλώντας για το μυθιστόρημά της «Ο δράκος της Πρέσπας» (εκδόσεις Καστανιώτη).

    Όταν ξεκινάει ένα βιβλίο, η συγγραφέας λαχταράει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των καθημερινών προβληματισμών, απ' όσα έχει αναλύσει εξαντλητικά και βαρεθεί: «Αφήνομαι να χαθώ στα μονοπάτια ενός φανταστικού κόσμου, όπου όλα είναι καινούργια και αδιαμόρφωτα. Η συνθήκη του φανταστικού μού προσφέρει το απαραίτητο προστατευτικό δίχτυ για να προχωρήσω εκεί που η πραγματικότητα θα με σταματούσε».

    [13] Με Κιούμπρικ και Μινέλι τελειώνει ο δεύτερος μήνας του 5ου Athens Open Air Film Festival

    Με δύο διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου, το «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το «Η Ωραία και το Κτήνος» του Βινσέντε Μινέλι, ολοκληρώνει τις προβολές του για τον Ιούλιο το 5ο Athens Open Air Film Festival σε δύο από τα ομορφότερα σημεία της πόλης.

    Ειδικότερα, την Τρίτη 28 Ιουλίου το φεστιβάλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προβάλλει στο προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα από τα αριστουργήματα στην απαράμιλλη φιλμογραφία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το «Μπάρι Λίντον» (1975). Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μέικπις Θάκερεϊ, η όγδοη ταινία του σπουδαίου δημιουργού διηγείται την αναρρίχηση ενός τυχοδιώκτη στα αριστοκρατικά σαλόνια του 18ου αιώνα, την περιπετειώδη παραμονή του εκεί και τον βίαιο εξοστρακισμό του, προσφέροντας ένα κομψοτέχνημα σεβαστού δραματουργικού βάρους και παροιμιώδους τελειομανίας. Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη με αυστηρή σειρά προτεραιότητας, έως την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων.

    Ο Ιούλιος τελειώνει με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Βινσέντε Μινέλι, «Η Ωραία και το Κτήνος». (1952). Την Πέμπτη 30 Ιουλίου το Φεστιβάλ, συνεργαζόμενο για τέταρτη συνεχή χρονιά με το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες ταινίες στη λαμπρή καριέρα του μεγάλου σκηνοθέτη. Ένα πολυτελές δράμα, αλλά ταυτόχρονα κι ένα αιχμηρό και εύστοχο σχόλιο πάνω στον κόσμο του θεάματος. Βραβευμένη με 5 Όσκαρ, και διαθέτοντας μια ζηλευτή ερμηνευτική τετράδα (Κερκ Ντάγκλας, Λάνα Τέρνερ, Ντικ Πάουελ, Μπάρι Σάλιβαν), η ταινία του Μινέλι παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο καθαρή απεικόνιση ενός παρασκηνίου στο οποίο πολλοί θα ήθελαν να κρυφοκοιτάξουν.

    [14] Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης

    Συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τη Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια κυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά έχει σήμερα να παίξει κομβικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα και τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία.

    «Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

    «Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

    Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

    Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

    Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «επ' αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα».

    Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος, κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας..

    Νέα συνεδρίαση την Τρίτη

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει και πάλι την Τρίτη στις τέσσερις το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής - δηλαδή θέματα, όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

    [15] Συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς

    Συνεχίζονται σήμερα οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες ξεκίνησαν χθες Δευτέρα. «Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) .

    Ταυτόχρονα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, απάντησε ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί». Ενώ, έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν».

    Για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 July 2015 - 8:32:22 UTC