Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Διαμορφώνουμε κοινή στάση για να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας
  • [02] Αρ. Ντεζίρ: Η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την επιτυχημένη υλοποίηση του νέου προγράμματος
  • [03] Μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών, εξετάζει η κυβέρνηση
  • [04] Eξωπλανήτης παρόμοιος με τη Γη εντόπιστηκε στον αστερισμό του Κύκνου
  • [05] Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας συμφώνησαν ο Γ. Αμανατίδης και το νέο ΔΣ της ΠαΔΕΕ
  • [06] Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες», στην Επίδαυρο
  • [07] Στον Χαράλαμπο Γιάννο το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου
  • [08] Ολ. Γεροβασίλη: Έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες
  • [09] ΝΔ: Εκλογή νέου προέδρου μέχρι την άνοιξη του 2016
  • [10] Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία και Ρόδο
  • [11] «Χ» το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ
  • [12] Test Drive Honda CR-V 1.6 i-DTEC Diesel 160 4WD

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Διαμορφώνουμε κοινή στάση για να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας

    Τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και της παράτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ) και τη ΓΣΕΕ.

    Η συνάντηση έγινε ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, να διαμορφωθεί μια κοινή άποψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να προστατευθεί κατά το δυνατόν ο κόσμος της εργασίας.

    Οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν να γίνουν πιο ελαστικά τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντήσει εν καιρώ και αφού προηγουμένως μελετήσει τα θέματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    «Ο συμβολισμός της σημερινής συνάντησης αλλά και η πρακτική της σημασία είναι να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας ως χώρα -με αναφορά σε αυτό που και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής περιγράφει ως βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης- για να προστατέψουμε όσο μπορούμε στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων τον κόσμο της εργασίας» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    [02] Αρ. Ντεζίρ: Η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την επιτυχημένη υλοποίηση του νέου προγράμματος

    Το πολιτικό μήνυμα ότι η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την επιτυχημένη υλοποίηση του νέου προγράμματος, μετέφερε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, στις συναντήσεις που είχε με τους Έλληνες υπουργούς, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε υπουργός της ευρωζώνης στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

    «Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τους Έλληνες υπουργούς που συνάντησα -Νίκο Παππά, Γιώργο Σταθάκη, Σία Αναγνωστοπούλου, Βαγγέλη Αποστόλου - για τις θαραλέες αποφάσεις και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να θέσει σε εφαρμογή τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην σύναψη του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία. Η Γαλλία θα είναι και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας όπως ήταν ως τώρα», είπε ο κ. Ντεζίρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γαλλική Πρεσβεία, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους Έλληνες υπουργούς, βρέθηκε η κρίση που αντιμετωπίζουν τρεις τομείς της γαλλικής κτηνοτροφίας - το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το γάλα - μετά την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, και ειδικά οι εξαγωγές βοδινού κρέατος. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% των γαλλικών εξαγωγών στο είδος αυτό.

    [03] Μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών, εξετάζει η κυβέρνηση

    Τη μεταφορά των αποφάσεων για έγκριση των εισαγωγών, στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών και αγαθών, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

    «Αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η πλήρης εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από την ελληνική μεταποίηση", δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε:

    «Για τον σκοπό αυτό προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Παράλληλα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος».

    Η αποκέντρωση των αποφάσεων αποτελεί βασικό αίτημα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς η διαδικασία έγκρισης των συναλλαγών από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου, σύμφωνα με τους ίδιους είναι χρονοβόρα. Οι επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα συζητηθούν αύριο σε συνάντηση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    [04] Eξωπλανήτης παρόμοιος με τη Γη εντόπιστηκε στον αστερισμό του Κύκνου

    Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν νέο εξωπλανήτη, τον πιο παρόμοιο με τη Γη που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η NASA.

    Ο πλανήτης αυτός, που εντοπίστηκε χάρη στο τηλεσκόπιο Κέπλερ, είναι κατά περίπου 60% μεγαλύτερος από τη Γη, απέχει 1.400 έτη φωτός και βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Απέχει επίσης από το άστρο του ίση απόσταση με αυτήν που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής.

    Ο εξωπλανήτης, που βαφτίστηκε Kepler 452b, περιφέρεται γύρω από ένα άστρο με χαρακτηριστικά επίσης παρόμοια με του Ήλιου. Το άστρο αυτό είναι μόνο 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο από τον Ήλιο αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν. Μια πλήρης περιφορά του Kepler 452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 ημέρες.

    Με την ανακάλυψη αυτή οι επιστήμονες "πετυχαίνουν πρόοδο όσον αφορά τις γνώσεις τους για τον αριθμό των (δυνητικά) κατοικήσιμων πλανητών που θα μπορούσαν να υπάρχουν" στον γαλαξία μας, είπε ο Τζόζεφ Τουίκεν, ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Κέπλερ και ερευνητής στο SETI, το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης.

    Ο Kepler 452b έχει ακτίνα 60% μεγαλύτερη από εκείνην της Γης και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη με πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλη ποσότητα νερού. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

    [05] Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας συμφώνησαν ο Γ. Αμανατίδης και το νέο ΔΣ της ΠαΔΕΕ

    Την κοινή τους βούληση για στενότερη συνεργασία εξέφρασαν, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ). Ο κ. Αμανατίδης καλωσορίζοντας το απόγευμα στο υπουργείο το νέο ΔΣ της ΠαΔΕΕ, τόνισε ότι η παρουσία τους «είναι εγγύηση για την καλύτερη μελλοντική συνεργασία με αποτελεσματικότητα».

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει την προθυμία και την πολιτική βούληση η συνεργασία αυτή να γίνει πιο στενή και να έχει αποτελέσματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε και να βοηθηθεί η χώρα μας σε όλους τους τομείς».

    «Θα προσπαθήσουμε για μια πιο στενή συνεργασία» δεσμεύτηκε από την πλευρά του και ο νέος πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, Θωμάς Κατσαντώνης. Παράλληλα, ο κ. Κατσαντώνης αναφέρθηκε σε αλλαγές στο καταστατικό της Ένωσης, «ώστε να γίνει πιο ισχυρή και να μπορέσει να βοηθήσει, κυρίως στον οικονομικό τομέα που υπάρχει περισσότερη ανάγκη, την πατρίδα μας».

    [06] Μειωμένες τιμές για τις «Εκκλησιάζουσες», στην Επίδαυρο

    Δυο μεγάλες τιμολογιακές πρωτοβουλίες παίρνει το Εθνικό Θέατρο για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1η Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής, προσφέρονται 11.000 εισιτήρια στην τιμή των 8 ευρώ και 1.000 εισιτήρια (500 για κάθε ημέρα) των 15 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο αργολικό θέατρο κι επιστροφής με πολυτελή πούλμαν. Τα εισιτήρια αφορούν στο άνω διάζωμα.

    Οι «Εκκλησιάζουσες», μια πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ο ποιητής μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

    Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

    Στην πρώτη του κάθοδο στα Επιδαύρια ως σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μπέζος συμπράττει με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Ο πρώτος κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πανούργας Πραξαγόρας, που μεταμφιέζεται σε άνδρα και ηγείται της γυναικείας επανάστασης, ενώ ο δεύτερος υποδύεται τον σύζυγό της, Βλέπυρο. Στον ρόλο του Νέου θα δούμε τον Πάνο Βλάχο. Πρωταγωνιστούν, επίσης, μεταξύ άλλων, οι: ?ανάη Σκιάδη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Μπούκλη, Γιώργος Τσουρής, Μαρίνα Σάττι, Νίκος Μαγδαληνός, και Κώστας Κοράκης. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας.

    Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996ν σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο Πραξαγόρα και τον Γιώργο Μοσχίδη Βλέπυρο.

    [07] Στον Χαράλαμπο Γιάννο το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου

    Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου απονέμεται στον Χαράλαμπο Γιάννο για το έργο του «Πείνα», το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του «Η Θέση» και το βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά στον Δημήτριο Ζώτο για το έργο του «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και Η Μάγισσα της Λύπης».

    Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου αξιολογώντας τα 80 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός από τα υποβληθέντα έργα χαρακτηρίζονται από εύκολο τηλεοπτικό χειρισμό, φιλολογικές προσεγγίσεις και αδυναμία εξεύρεσης και συνομιλίας με σημαντικά θέματα. Απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στο Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του: «Πείνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44», με το σκεπτικό ότι το έργο είναι χτισμένο με κοφτούς θεατρικούς διαλόγους που αποδίδουν καθαρά την σκέψη του συγγραφέα και ελέγχουν τις μελετημένες συγκρούσεις των προσώπων.

    [08] Ολ. Γεροβασίλη: Έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες

    «Εμείς έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες και να επεξεργαζόμαστε τις διαφορετικές αντιλήψεις», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως στόχος είναι «μέσα από συλλογικές διαδικασίες που αφορούν και την Κ.Ο. και τα κομματικά όργανα, με διάλογο να προχωρήσουμε στη λύση». Την ίδια ώρα πάντως η κ. Γεροβασίλη, ερωτηθείσα πότε θα υπάρξει ξεκαθάρισμα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να διευκρινίσει πως η διαφορετική οπτική για την ευρωπαϊκή προοπτική «δεν είναι θέμα ξεκαθαρίσματος το οποίο μπορεί να λυθεί έτσι».

    «Δεν είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με αντικειμενικούς λόγους που μας έχουν φέρει εδώ. Η δυσκολία των κριτικών, η αλλαγή πλεύσης. Αντιλαμβάνεστε ότι προχωρήσαμε σε βήματα τα οποία δεν ήταν στην αντίληψή μας, δεν ήταν στο πρόγραμμά μας και αυτό μας έχει φέρει όλους, μα όλους ανεξαιρέτως, σε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από συνθήκες πίεσης, που είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε σήμερα, προκειμένου να αποτρέψουμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τα χειρότερα», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

    [09] ΝΔ: Εκλογή νέου προέδρου μέχρι την άνοιξη του 2016

    Στην εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος με χρονικό ορίζοντα μέχρι την άνοιξη του 2016 κατέληξε ομόφωνα η Εκτελεστική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Μάλιστα αποφασίστηκε να τηρηθεί η καταστατική διαδικασία που προβλέπει εκλογή από την κοινωνία, όπως είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2009. Σύμφωνα με το καταστατικό δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος ακόμα και λίγο πριν από τη σχετική διαδικασία. Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για να επικυρώσει την σχετική απόφαση.

    Πηγές της ΝΔ επεσήμαιναν πως «ιστορικά η ΝΔ υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον. Αυτή την ώρα το βασικό είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρόκειται για εθνικό στόχο που διασφαλίζει η παράταξή μας για την πατρίδα και όλο τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό ομόφωνα το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Γραμματεία εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποφάσισαν να εισηγηθούν την πραγματοποίηση εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ μέχρι την άνοιξη του 2016 σύμφωνα με το καταστατικό συνεκτιμώντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Τέλος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις και η τελική εθνική συνδιάσκεψη στο προσεχές διάστημα».

    [10] Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία και Ρόδο

    Μαίνεται η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας

    «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν 2 ώρες» δηλώνει στο ΑΠΕ ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθάς για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο «η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί - και σε συνδυασμό με τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, από το έδαφος και από τον αέρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν οικισμοί».

    Όπως σημειώνει ο κ. Ψαθάς, πριν δύο ώρες περίπου σήμανε συναγερμός, καθώς η φωτιά είχε κυριολεκτικά αγκαλιάσει τον οικισμό Μακρυκάπα. «Υπήρξε πανικός και ήμασταν προετοιμασμένοι να εκκενώσουμε τον οικισμό. Η φωτιά όμως την τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς το δάσος και έτσι δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο δήμαρχος κ. Ψαθάς.

    Αυτή τη στιγμή, η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός.

    Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες, όπως επίσης και ομάδες από τμήματα πεζοπόρων που έχουν μεταφερθεί από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης 10 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από πλευράς αυτοδιοίκησης, έχουν συγκεντρωθεί μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων όπως επίσης και υδροφόρες οι οποίες έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Εύβοιας.

    «Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, και σιγά-σιγά πέσουν ακόμη οι άνεμοι, ελπίζουμε να περιορίσουμε την καταστροφική πορεία της φωτιάς» σημειώνει ο δήμαρχος της περιοχής κ. Ψαθάς, καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο την ελπίδα του για τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

    Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

    Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην κεντρική Ρόδο παρά τη «μάχη» που δίνεται για την κατάσβεση της με κάθε μέσο.

    Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, απεύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.

    Η φωτιά αυτή την ώρα έχει ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

    Για την κατάσβεσή της συνδράμουν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, η Πυροσβεστική, ο Στρατός και από αέρος τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ενώ αναμένεται ακόμη ένα.

    Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.

    Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια.

    Πυρκαγιά στο Δραγώνι Ηλείας - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

    Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Ηλείας, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει δασική έκταση, επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

    [11] «Χ» το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ

    Ισόπαλη 1-1 αναδείχθηκε η ΑΕΚ με τη Χάποελ Τελ Αβίβ, στον πρώτο φιλικό αγώνα της Ένωσης στην Πολωνία όπου πραγματοποιεί μέρος της προετοιμασίας της. Η Ένωση ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο και ειδικά στο πρώτο ημίωρο, όταν παίζοντας απλό και γρήγορο ποδόσφαιρο πίεσε την αντίπαλό της, είχε δοκάρι στο 35ο λεπτό με τον Τζεμπούρ και τρία λεπτά αργότερα άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Αραβίδη, ύστερα από κόρνερ του Βάργκας.

    [12] Test Drive Honda CR-V 1.6 i-DTEC Diesel 160 4WD

    Η ανανέωση του Honda CR-V προέβλεπε και την δημιουργία της έκδοσης που εξοπλίζεται με τον κινητήρα ντίζελ 1.6 i-DTEC ισχύος 160 ίππων και αναβαθμισμένο σύστημα τετρακίνησης. Κατά τη διάρκεια του τεστ οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια συμπαγή και καλοφτιαγμένη κατασκευή που δίνει την αίσθηση της ασφάλειας. Το ιαπωνικό SUV μετά τις επεμβάσεις των μηχανικών απέκτησε και καλύτερη ποιότητα κύλισης. Παρατηρήθηκε ότι ελάχιστοι θόρυβοι φθάνουν στην καμπίνα, ενώ χάρη στην αποτελεσματική ηχομόνωση μειώθηκαν σημαντικά οι θόρυβοι και οι κραδασμοί από την λειτουργία του πετρελαιοκινητήρα. Ωστόσο, οι ευμεγέθεις εξωτερικοί καθρέπτες δημιουργούν αεροδυναμικούς θορύβους στις μεγάλες ταχύτητες, που αφαιρούν βαθμούς από την συνολική αξιολόγηση σε αυτόν τον τομέα.

    Σημαντική πρόοδος διαπιστώθηκε και στην οδική συμπεριφορά μετά τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο, στις αναρτήσεις και στο ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης. Στην άσφαλτο κινείται χωρίς να προβληματίζει τον οδηγό ενώ θετικά είναι τα σχόλια και από τη δοκιμή με πλήρες φορτίο (τέσσερις ενήλικες και αποσκευές). Στις στροφές λόγω του ύψους και των ρυθμίσεων των αναρτήσεων εμφανίζονται μέτριες κλίσεις, οι οποίες ελέγχονται γρήγορα από τον οδηγό. Αν και δεν είναι πραγματικό off road μοντέλο, στο χωματόδρομο κινήθηκε με χαρακτηριστική άνεση και ξεπέρασε πολλές δυσκολίες. Οι αναρτήσεις λειτουργούν καλά και απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες από τις λακκούβες του δρόμου. Η τετρακίνηση είναι ένα ακόμη ατού για να κινηθεί εύκολα σε δρόμους με περιορισμένη πρόσφυση. Το σύστημα μεταφοράς της ροπής και στον πίσω άξονα, εμπλέκεται αυτόματα και συμβάλει στην αύξηση των ικανοτήτων του μεγάλου αυτοκινήτου. Έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει και σαν τετρακίνητο αν το απαιτούν οι συνθήκες ενώ σε δύσκολες συνθήκες η ροπή μοιράζεται έως 50-50 ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα. Καθοριστικό ρόλο για να κινηθεί σε δύσκολες διαδρομές με νεροφαγώματα και ανωμαλίες είναι η μεγάλη απόσταση από το έδαφος που αγγίζει 165 χλστ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2015 - 18:32:17 UTC