Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Μετά τα προαπαιτούμενα θα ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση
  • [02] «Τα πράγματα είναι καλύτερα αν και δεν αποφύγαμε τους κινδύνους»
  • [03] Κατά των πρόωρων εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης
  • [04] Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
  • [05] Τελευταία ημέρα για τις πληρωμές στη ΔΕΗ χωρίς τόκους
  • [06] Στίγκλιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα
  • [07] Συγκέντρωση και πορεία της ΑΔΕΔΥ - Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα
  • [08] Οι κλιματιζόμενοι χώροι για τις ημέρες του καύσωνα στην Αττική
  • [09] Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας
  • [10] Νέα ευρήματα στην ανασκαφή του κάστρου Βελίκας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Μετά τα προαπαιτούμενα θα ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση

    Μηνύματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, την Τρίτη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τόνισε ότι μετά την ψήφιση των προκαταρκτικών δράσεων πρέπει η κυβέρνηση ρίξει το βάρος στη διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή σύμβαση και περιέγραψε τους άξονες στους οποίους επικεντρώσει η κυβερνητική πολιτική. Ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη μέρα της συμφωνίας είναι αναγκαίο να υπάρξει απολογισμός και να χαραχθεί συλλογικά η στρατηγική με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα να οδηγηθεί τον Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες «ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:

    «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια "iou" αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό».

    «Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση». Τόνισε ότι «η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

    Σημείωσε ότι «ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες:

    -Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,

    -Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

    -Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

    -Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία».

    «Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας», είπε,

    «είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ο "κομματικός" ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον "κοινωνικό". Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του».

    «Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς», συμπλήρωσε, «να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

    [02] «Τα πράγματα είναι καλύτερα αν και δεν αποφύγαμε τους κινδύνους»

    «Το κεκτημένο από την προηγούμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της σημερινής πορείας, λειτουργεί ακόμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε να ξαναμιλήσει ο Πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες από δω και πέρα.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «αυτό αποδεικνύεται από τα βήματα που έχουμε κάνει, από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Χωρίς να έχουμε αποφύγει τους κινδύνους τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα» και πρόσθεσε ότι ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί, ιδίως από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία, τι σημαίνει οικονομικώς, κοινωνικώς και εθνικώς μια ενδεχόμενη πορεία της Ελλάδας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνης. «Μια τέτοια πορεία θα ήταν καταστροφική, το τονίζω για πολλοστή φορά», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αυτό το ενδεχόμενο έχει αποτραπεί και πρόσθεσε ότι αυτό το κεκτημένο θα το θωρακίσουμε με ό,τι μέσα χρειασθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, την κα Γεννηματά ότι θα μεταβιβάσει όσα του εξέφρασε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και εξήρε την προσήλωση τόσο της ιδίας όσο και του ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη εθνική υπόθεση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

    Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ανησυχία της, γιατί, όπως είπε, η περιπέτεια που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν έχει τελειώσει και ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να είναι μπροστά μας.

    [03] Κατά των πρόωρων εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε κατά των εκλογών που φημολογούνται αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, στις αρχές του φθινοπώρου και πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ο κίνδυνος του GREXIT δεν έχει παρέλθει, ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του ευρώ και ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ' όλους.

    «Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ' όλους» είπε και πρόσθεσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η χώρα στο ευρώ τότε μπορεί να γίνει προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να αλλάξει και πώς η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυυπουργό.

    Κατέθεσε δε επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, οι οποίες είναι οι εξής:

    1.- Να αποφευχθούν οι εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.

    2.- Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης ούτε μιας μικρής μερίδας του κοινοβουλίου.

    3.- Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.

    4.- Να δημοσιοποιήσει ο πρωθυπουργός τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο.

    5.- Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το «πλάνο της δραχμής» που επεξεργάστηκαν στελέχη της κυβέρνησης. Να γίνει γνωστό ποιες επαφές είχαν με τρίτες χώρες και τι ζητούσαν.

    6.- Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές και

    7.- Να συζητήθεί ανοικτά νέος εκλογικός νόμος με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

    [04] Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

    Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, ξεκινάει στις 9:00 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ζήτησε στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί σήμερα 22 Ιουλίου καθώς όπως τονίζει «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

    [05] Τελευταία ημέρα για τις πληρωμές στη ΔΕΗ χωρίς τόκους

    Λήγει σήμερα Τετάρτη η περίοδος χάριτος που έδωσε η ΔΕΗ στους πελάτες της για την πληρωμή των λογαριασμών, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αποφασίστηκε η λήξη της τραπεζικής αργίας.

    Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΔΕΗ, μέχρι και σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου δεν θα επιβαρύνονται με τόκους οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί και οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των διακανονισμών, ρύθμιση που ίσχυε ήδη από την ημερομηνία έναρξης της τραπεζικής αργίας (29.06.2015).

    Παράλληλα, η επιχείρηση καλεί τους καταναλωτές να τακτοποιήσουν τις όποιες οφειλές έχουν το ταχύτερο δυνατόν και να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που ανακοινώθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ρύθμισης οφειλών έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις.

    Η ΔΕΗ υπενθυμίζει επίσης ότι κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας (29/6-22/7) έλαβε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, όπως:

    - Άρση όλων των μέτρων που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις πελατών που δείχνουν ασυνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών τους.

    - Αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής.

    - Εξακολούθηση των διακανονισμών που έχουν συναφθεί, ανεξαρτήτως εάν οι πελάτες έχουν ανταποκριθεί στις πληρωμές ή μη.

    [06] Στίγκλιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

    Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

    Στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης, στην πρώτη σελίδα του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ.Στίγκλιτς χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων το τριετές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους εταίρους στην Αθήνα «ασυνάρτητο». Όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

    Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

    «Η δική μου ερμηνεία» λέει ο Τζ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη . Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

    Ο Τζ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ,χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

    [07] Συγκέντρωση και πορεία της ΑΔΕΔΥ - Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα

    Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλους τους πολίτες η ΑΔΕΔΥ, στις 19:30, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους πολίτες «να συνεχίσουν τους αγώνες για να μην περάσει και να ανατραπεί το νέο βάρβαρο μνημόνιο, για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, και την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας».

    Σημειώνεται πως τη συμμετοχή του στην πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλήανακοίνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Εξάλλου, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο 2o πακέτο μέτρων.

    [08] Οι κλιματιζόμενοι χώροι για τις ημέρες του καύσωνα στην Αττική

    Τους κλιματιζόμενους χώρους, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να βρουν καταφύγιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους. Οι χώροι βρίσκονται μεταξύ άλλων σε αίθουσες των δήμων, σε δημοτικά γυμναστήρια, σε ΚΑΠΗ, σε δημοτικά ιατρεία, σε πνευματικά κέντρα κ.α.

    Οι πίνακες με τους κλιματιζόμενους χώρους ανά Περιφερειακή Ενότητα ΕΔΩ

    [09] Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας

    Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    - Περιφέρεια Αττικής,

    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα)

    - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος),

    - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

    - Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία)

    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία)

    - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    [10] Νέα ευρήματα στην ανασκαφή του κάστρου Βελίκας

    Τα σημαντικά ευρήματα της πέμπτης ανασκαφικής περιόδου, που διεξήχθη φέτος, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, αναδεικνεύουν την εκκλησία του κάστρου Βελίκας Δήμου Αγιάς ως σημαντικό μνημείο, θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

    Τα έξοδα της πανεπιστημιακής αποστολής κάλυψε ο Δήμος Αγιάς, τη δε ευθύνη του προγράμματος είχαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Γιάννης Βαραλής και η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια.

    Με την ολοκλήρωση της έρευνας της εκκλησίας, τρίκλιτης βασιλικής του 6ου αιώνα,συνεχίστηκε η αποκάλυψη στα κτίρια του άμεσου περιβάλλοντος χώρου της. Σημαντικά αποτελέσματα προέκυψαν στη λεγόμενη «οικία του ιερέα» στη νότια πλευρά, όπου πέρυσι είχε βρεθεί ποτήριο Θείας Κοινωνίας και φιαλίδιο μύρου.

    Φέτος, εκτός της άφθονης κεραμικής του 6ου αι. μ.Χ., βρέθηκε μικρός χάλκινος δίσκος, υαλόλιθος, του χαρακτηριστικού τύπου για διακόσμηση πολυτελών κιβωτιδίων και αρκετά Ιουστινιάνεια νομίσματα κοπής Θεσσαλονίκης, που πιστοποιούν ότι το κάστρο ανήκε στη σφαίρα επιρροής της Θεσσαλονίκης, από την οποία εξαρτώνταν και η φρουρά. Επίσης, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα βόρεια προσκτίσματα του ναού, που καταλαμβάνουν όλο το μήκος εξωτερικά του βορείου κλίτους και ο ρόλος τους τελεί υπό έρευνα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κινητά ευρήματα, όπως και των άλλων ανασκαμμένων κτιρίων του κάστρου, που πρόσφατα αναδείχθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και πιστοποιούν, για πρώτη φορά, τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής με πολλά κέντρα του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.

    Στις σχέσεις αυτές κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε η διακίνηση ελαιολάδου, που έφθανε μέχρι τα σύνορα του Δούναβη για την τροφοδοσία του στρατού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 July 2015 - 4:32:15 UTC