Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη φωτιά στη Λακωνία, ανακοίνωσε o Β. Αποστόλου
  • [02] Α. Παπαμιμίκος: Η συναίνεση δεν αποτελεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση
  • [03] Μετρητά 5 δισ. ευρώ απέσυραν οι καταθέτες εντός του Ιουνίου
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από φοροδιαφυγή
  • [05] Το ερώτημα που κοστίζει 100 εκατ. δολάρια: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;
  • [06] Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Λευκάκια και Ασίνη Αργολίδας
  • [07] Θεσσαλονίκη: Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά σε κατάστημα μουσικών οργάνων
  • [08] Όλγα Γεροβασίλη: Οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν χρησιμεύουν σε τίποτε
  • [09] Ποινικές διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ
  • [10] Bloomberg: Επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας θα εξετάσουν την ανακεφαλαιοποίησή της
  • [11] Το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα» δήλωσε από την Κέρκυρα ο Τζότζεφ Στίγκλιτς
  • [12] Οι συνομοσπονδίες στηρίζουν Πλατινί για πρόεδρο της FIFA
  • [13] Γκολομέεβ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος μου στο Παγκόσμιο ο τελικός στα 50μ. ελεύθερο»
  • [14] Καραλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εκτός από το μετάλλιο, απόλαυσα όλες τις προσπάθειες»

  • [01] Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη φωτιά στη Λακωνία, ανακοίνωσε o Β. Αποστόλου

    Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 25.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, κυρίως με ελιές, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που επισκέφθηκε σήμερα τη Νεάπολη και περιόδευσε στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τη φωτιά.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα καταβληθεί έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Αναφορικά για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπου θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, ενώ ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, καθώς και των μελισσοσμηνών.

    Επιπλέον, ο υπουργός ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.

    [02] Α. Παπαμιμίκος: Η συναίνεση δεν αποτελεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

    «Η συναίνεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος , στο περιθώριο σύσκεψης με τους επικεφαλής ΝΟΔΕ Μακεδονίας και Θράκης.

    Όπως είπε ο κ. Παπαμιμίκος, η στήριξη της ΝΔ προς την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, όσο και η συμφωνία που «ήρθε» στη Βουλή αποτελεί για το κόμμα του «αυτονόητη επιλογή» και επισήμανε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και θα πρέπει να παραμείνει με κάθε τρόπο στο ευρώ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στιγμή που ? όπως είπε - επιβάλλονται σκληρά μέτρα εις βάρος των ανθρώπων της παραγωγής και του ιδιωτικού τομέα συνεχίζονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο. «Είναι αδιανόητο να συνεχίζουν προσλήψεις ημετέρων και από την άλλη ουσιαστικά να καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή. Από την πρώτη στιγμή τους είχαμε καλέσει να δουν τα μέτρα με τους αγρότες και να προτείνουν ισοδύναμα στους εταίρους μας», υπογράμμισε.

    [03] Μετρητά 5 δισ. ευρώ απέσυραν οι καταθέτες εντός του Ιουνίου

    Ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο ο αριθμός των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

    Στο τέλος Ιουνίου, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά, είχε φθάσει τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

    Όπως αποδεικνύεται πλέον από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου, δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας. Οι καταθέτες προτίμησαν την ασφάλεια των μετρητών -με όποιους κινδύνους τόυτο συνεπάγεται- παρά να διατηρήσουν τις οικονομίες τους στις τράπεζες. Έτσι, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή, η αξία των μετρητών που διακρατείται από τους πολίτες αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 126,5 δισ. ευρώ από 116,4 που ήταν στο τέλος Μαΐου. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 86,7 δισ. ευρώ από 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 39,8 δισ. ευρώ από 38,8 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από φοροδιαφυγή

    «Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση, η οποία αναγκάζεται να πάρει σκληρά φορολογικά μέτρα, έξω από το ιδεολογικό της πλαίσιο και έξω από το πρόγραμμά της, να επιτρέψει να χαθεί έστω και ένα ευρώ από τη φοροδιαφυγή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

    «Πλέον δεν έχουμε χρόνο να περιγράφουμε τα προβλήματα, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα. Και τα θέματα διαφθοράς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και τα θέματα φοροδιαφυγήςείναι προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να είστε σίγουροι ότι θα τα λύσουμε» σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

    Ερωτηθείς για τιςπροτεραιότητές του, ο κ. Αλεξιάδης τονίζει: «Πρώτη είδηση της ημέρας, όπως είπα και το πρωί, ότι δεν υπάρχει νέα παράταση. Έχει δοθεί μια γενναία παράταση, ούτε μία μέρα παράταση. Δεύτερη είδηση της ημέρας, έλεγχοι σαρωτικοί στην αγορά θα ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα, μόλις είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένα μέτρα, με αξιοποίηση προσωπικού όπου θα ελεγχθούν τα πάντα. Οι δύο βασικές ειδήσεις της ημέρας είναι αυτές. Οι υπόλοιπες ακολουθούν».

    «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν είναι κάτι που αφορά ένα μεταφυσικό φαινόμενο, είναι κάτι που αφορά τους πολίτες, την κοινωνία. Και υπό αυτή την έννοια θέλω τους πολίτες δίπλα μας σ΄ αυτή μας την προσπάθεια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ότι είναι αντιμέτωποί μας ότι είναι εχθροί μας. Πρέπει να είναι σύμμαχοί μας σ' ένα πολύ δύσκολο αγώνα» τονίζει.

    Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύεται μάλιστα «ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού κατορθώσουμε να πάρουμε ανάσα και οργανώσουμε πέντε πράγματα θα γίνουν πράγματα σε σχέση με τις φορολογικές υπηρεσίες, με την οργάνωση όλων αυτών των διαδικασιών που πραγματικά κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους»

    Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλειότι «θα έρθουν νέα φορολογικά νομοσχέδια, όχι με τη λογική της πολυνομίας, φορολογικά νομοσχέδια που θα δίνουν καλύτερα εργαλεία ελέγχου, θα λύνουν αδικίες, θα λύνουν θέματα εσόδων και το δημόσιο και θα έρθουν και νέα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία θα δίνουν και μεγαλύτερες δυνατότητες σε μηχανισμούς ... θα πάμε σε μεγάλες αλλαγές, με διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας, γιατί ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το τοπίο. Μας χρειάζεται σίγουρα ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον αν θες να διεκδικήσεις με οποιονδήποτε τρόπο να διεκδικήσεις τις επενδύσεις».

    [05] Το ερώτημα που κοστίζει 100 εκατ. δολάρια: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

    «Σ' ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής»: ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ εγκαινίασε σήμερα από το Λονδίνο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να παρατηρήσει τις εσχατιές του σύμπαντος, αναζητώντας εξωγήινη, ευφυή ζωή.

    Το 10ετές πρόγραμματα που τιτλοφορείται Breakthrough Listen θα στηριχθεί από τον Ρώσο φυσικό και πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Γιούρι Μίλνερ με το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 92 εκατομμύρια ευρώ). Παρουσιάζεται ως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να εντοπιστεί κάποιο ίχνος «ευφυούς ζωής» στο σύμπαν.

    «Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε» είπε ο Χόκινγκ εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα σήμερα στη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών του Λονδίνου.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν κάποια από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου για να αναζητήσουν χαρακτηριστικά ραδιοσήματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν. Οι αστρονόμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα θα παρακολουθούν ραδιοσυχνότητες από εκατομμύρια αστρικά συστήματα που βρίσκονται κοντά στη Γη και από τους 100 πλησιέστερους γαλαξίες. Προς το παρόν πάντως δεν σχεδιάζουν κάποια «αμφίδρομη» επικοινωνία αφού δεν πρόκειται να στείλουν σήματα στο διάστημα.

    Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι φαίνεται πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποια απλή μορφή ζωής στο σύμπαν, όμως η ύπαρξη «ευφυών» όντων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα και η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά πώς θα μπορούσε να γίνει μια επαφή με αυτά.

    [06] Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Λευκάκια και Ασίνη Αργολίδας

    Ελέγχονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στην Ασίνη και τα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των πολιτών της περιοχής, που έδωσαν κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τα σπίτια, αφού οι φωτιές έκαιγαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και την καθοριστική συμβολή των εναέριων μέσων.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και έδωσε τα συγχαρητήριά του τόσο στον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Γιόβα, όσο και στους πυροσβέστες ,οι οποίοι προστάτεψαν περιουσίες και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, τονίζοντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν μέρες να πάνε στα σπίτια τους εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που έχουμε τις τελευταίες ημέρες στην Πελοπόννησο.

    Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε αυλές σπιτιών, αλλά ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια κι ελέγχθηκε γρήγορα από την άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης.

    Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

    [07] Θεσσαλονίκη: Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά σε κατάστημα μουσικών οργάνων

    Υπάλληλος στο κατάστημα πώλησης μουσικών οργάνων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε όροφο του κτιρίου , στη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος υπάλληλος εγκλωβίστηκε και βρήκε τραγικό θάνατο, πιθανόν από αναθυμιάσεις. Στην κατάσβεση συμμετείχαν περισσότεροι από δέκα πυροσβέστες, οι οποίοι απομάκρυναν έγκαιρα από το φλεγόμενο κτίριο τρία άτομα.

    [08] Όλγα Γεροβασίλη: Οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν χρησιμεύουν σε τίποτε

    «Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου Όλγα Γεροβασίλη και εκτιμά ότι πάνω από 120 βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα. Προσθέτει όμως, πώς «το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δυο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες εφόσον αυτό συνεχιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα.. Ωστόσο ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί. Αλλά σίγουρα οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα».

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε πολύ σκληρό δίλημμα αναφέρει η κα Γεροβασίλη και σημειώνει ότι οι αντιδράσεις σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές. "Διότι πιθανόν όλοι δεν εκτιμούμε στον ίδιο βαθμό το άμεσο και το αναγκαίο και το επιτακτικό. Αυτό όμως πιστεύω ότι και οι μέρες που πέρασαν βοήθησαν για να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί και ένα πρώτο, θα το έλεγα σοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» εξηγεί η κυρία Γεροβασίλη και προσθέτει: «Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους τουλάχιστον και αυτό αποτυπώθηκε και στην πρώτη ψηφοφορία, νομίζω θα αποτυπωθεί και τώρα. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να στρίψουμε λίγο πριν τον γκρεμό και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε η άτακτη χρεοκοπία με grexit και όλα όσα συνεπάγεται τα οποία, νομίζω, ήταν μη διαχειρίσιμα. Επομένως ήταν υποχρεωτικό βήμα και μία απάντηση σε ένα πολύ σκληρό και εκβιαστικό δίλημμα... Κατά την άποψή μου χρήσιμη πολιτική και αριστερή πολιτική είναι αυτή η οποία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού οποιοδήποτε βήμα και αν χρειαστεί να κάνεις ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος»

    [09] Ποινικές διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ

    Ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων.

    Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί αν η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης ήταν επωφελής.

    Η δίωξη που ασκήθηκε με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία που τηρήθηκε δεν ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφορά:

    Α. Το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

    Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη. Έτσι δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

    Β. Το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ, που στρέφεται κατά των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

    [10] Bloomberg: Επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας θα εξετάσουν την ανακεφαλαιοποίησή της

    Ιδιώτες επενδυτές, που αγόρασαν 5ετή ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας πέρυσι, δηλώνουν έτοιμοι να εξετάσουν την ανακεφαλαιοποίησή της, για να αποφύγουν να υποστούν ζημιές από τους τίτλους αυτούς, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της δικηγορικής εταιρείας Shearman & Sterling, η οποία τους εκπροσωπεί.

    «Ως εξειδικευμένοι επενδυτές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι πελάτες μας θα εξέταζαν να αυξήσουν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους στην Εθνική Τράπεζα, κάτω από κατάλληλες συνθήκες», έγραψε την περασμένη Πέμπτη (17 Ιουλίου) η δικηγορική εταιρεία σε έγγραφό της προς τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg. «Οι πελάτες μας σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους με όλους τους νόμους που μπορεί να εφαρμοσθούν», σημειώνεται.

    Η προκαταρκτική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θέτει τους κατόχους ομολόγων υψηλής προτεραιότητας των τραπεζών (senior bondholders) σε διαδικασία να υποστούν ζημιές, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει την οδηγία της ΕΕ για την αναδιάρθρωση και ανάκαμψη των τραπεζών. Οι ομολογιούχοι της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα διερευνήσει τις λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, πριν προσφύγει σε μία εξυγίανση της τράπεζας και ότι οι πιστωτές υψηλής προτεραιότητας θα προστατευθούν, εφόσον ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την επιστολή, η οποία εστάλη επίσης στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στον Πρόεδρο του Eurogroup και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    [11] Το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα» δήλωσε από την Κέρκυρα ο Τζότζεφ Στίγκλιτς

    «Δυστυχώς, εσείς οι Έλληνες έχετε να κάνετε με την Τρόικα. Και η Τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να στρέφεται κατά των φτωχών», επεσήμανε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς στην ομιλία του, κατά την έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην Κέρκυρα και είναι επίτιμος καλεσμένος.

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά: «Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε πει τότε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία τους να πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

    «Ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι Τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε! Αλλά ο Ομπάμα είπε όχι. Πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τις Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο!» τόνισε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς .

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε επίσης, ότι αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία.

    «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες» είπε και πρόσθεσε «σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού» συμπλήρωσε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς.

    [12] Οι συνομοσπονδίες στηρίζουν Πλατινί για πρόεδρο της FIFA

    Τέσσερις από τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, εάν είναι υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, ανέφερε πηγή που βρίσκεται κοντά στην ευρωπαική ομοσπονδία.

    Οι τέσσερις αυτές συνομοσπονδίες, είναι σύμφωνα με το BBC, η ευρωπαική, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραιβικής. Ο Γάλλος παράγοντας, που επανεξελέγη πρόεδρος της UEFA νωρίτερα αυτό το έτος, είναι πιθανό να αποφασίσει σχετικά, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, πρόσθεσε η πηγή.

    Ο πρόεδρος της UEFA, που εμφανίζεται ακόμα αναποφάσιστος, είχε επαφές μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη λίμνη της Ζυρίχης και επανειλημμένα δέχθηκε εγγυήσεις για τη στήριξή του.

    [13] Γκολομέεβ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος μου στο Παγκόσμιο ο τελικός στα 50μ. ελεύθερο»

    Ο Κριστιάν Γκολομέεβ ετοιμάζεται να κυνηγήσει τη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που αρχίζει σε λίγες ημέρες στο Καζάν. Ο 22χρονος κολυμβητής είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ και στα δύο αγωνίσματα στα οποία ειδικεύεται (21.96 στα 50μ. ελεύθερο και 48.85 στα 100μ. ελεύθερο), ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Στόχος μου είναι ο τελικός στα 50μ.» ξεκαθαρίζει ο Γκολομέεβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές της ομάδας 4Χ100μ. ελεύθερο, που θα αγωνιστεί στο Καζάν με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο τον έχει βοηθήσει η παραμονή του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις ΗΠΑ, όπου συνδυάζει αθλητισμό και σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

    «Στόχος μου είναι ένας τελικός στα 50μ. ελεύθερο και θα το προσπαθήσω πάρα πολύ. Δουλεύουμε πολύ σκληρά με τον Άκη Οικονόμου και τον Μανώλη Κουτσουδάκη, προετοιμαζόμαστε για το Καζάν και η επόμενη χρονιά θα είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες» επισήμανε ο κολυμβητής του Εθνικού, ο οποίος γεννήθηκε στη Βουλγαρία, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης μαζί με τον πατέρα του και παλιό πρωταθλητή, Τσέτσο Γκολομέεβ.

    [14] Καραλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εκτός από το μετάλλιο, απόλαυσα όλες τις προσπάθειες»

    Το πρώτο της μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κολομβίας και το πρώτο στη διοργάνωση μετά από οκτώ χρόνια (2007) κατέκτησε η Ελλάδα την τελευταία ημέρα των αγώνων στο Κάλι με τον Μανώλη Καραλή. Ο 16χρονος αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου ξεπέρασε τα 5,20 μέτρα στο επί κοντώ, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και χάρισε στην χώρα μας το έκτο της μετάλλιο στην ιστορία των αγώνων.

    Αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στο επί κοντώ στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς έχει δύο στην κατοχή της η Κατερίνα Στεφανίδη (2005, 2007), ωστόσο ο Καραλής είναι ο πρώτος παίδας που καταφέρνει να ανέβει στο βάθρο.

    Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου ο Μανώλης Καραλής μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επιτυχία αυτή.

    «Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Βασίλη Μεγαλοοικονόμου. Ο στόχος μου εξ αρχής ήταν να μπω στον τελικό και να ευχαριστηθώ τον αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν άφησα την πίεση από γνωστούς και φίλους να με επηρεάσουν. Στα 5.00 μέτρα με τα δυο άκυρα αγχώθηκα λίγο, αλλά μετά που το πέρασα όλα ήταν καλά και απόλαυσα τον αγώνα μου κανονικά. Τα συναισθήματά μου αυτή τη στιγμή είναι μοναδικά. Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος από τον αγώνα, γιατί, εκτός από το μετάλλιο, απόλαυσα όλες τις προσπάθειες μία προς μία. Οι συνθήκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν τέλειες και οι εμπειρίες που αποκόμισα, είναι εμπειρίες ζωής. Ο στόχος μου από εδώ και στο εξής είναι να βελτιωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο τεχνικά. Μακάρι και στην Τιφλίδα, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεότητας την επόμενη εβδομάδα, να έρθει ακόμη ένα μετάλλιο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 16χρονος πρωταθλητής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2015 - 16:32:10 UTC