Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον ανασχηματισμό
  • [02] Συνέντευξη στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη
  • [03] Τα προϊόντα που από αύριο περιλαμβάνονται στους συντελεστές 13%, 23% και 6%
  • [04] Την "επανίδρυση" της ευρωζώνης με τη Γαλλία στην εμπροσθοφυλακή, προτείνει ο Ολάντ
  • [05] Διαπραγματεύσιμες οι ελαφρύνσεις χρέους, αλλά όχι το "κούρεμα", δηλώνει η Α. Μέρκελ
  • [06] Νέα φωτιά στα Ατζινέϊκα Κυνουρίας. Σε ύφεση η φωτιά στο Μαλαντρένι Αργολίδας
  • [07] Πυρκαγιά κοντά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας

  • [01] Σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον ανασχηματισμό

    Με νέο προσωπικό αιχμηρό μήνυμα μέσω facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον ανασχηματισμό.

    «Θλίβομαι. Πάντα υπήρχαν δύο ειδών πολιτικοί. Αυτοί που κυρίως δουλεύουν και αυτοί που κυρίως μιλάνε. Οι πρώτοι είναι δυσεύρετοι σε όλα τα κόμματα, οι "μπλαμπλάδες" όμως είναι παντού και είναι πρόθυμοι. Δυστυχώς, ο κ.Τσίπρας συνεχίζει να έχει αδυναμία στους "μπλαμπλάδες". Αυτό το αδιέξοδο ζούμε εδώ και έξι μήνες. "Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα" που λέει κι ο λαός μας. Η χώρα μετά τη συμφωνία με τους εταίρους μας χρειαζόταν μια αποφασισμένη σφιχτή ομάδα που γνωρίζει τα προβλήματα και δίνει λύσεις. Αντί γι' αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες. Κομματικούς υπαλλήλους, λαϊκιστές και βουλευτές που μέχρι χθες απειλούσαν ότι θα τον καταψηφίσουν. Δεν θα έρθει όμως έτσι η ανάκαμψη, Αλέξη», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο σχόλιό του .

    [02] Συνέντευξη στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη

    Στη συνέντευξη, η οποία φέρει τον τίτλο «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω», ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή».

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα.

    Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά: «Απολύτως όχι. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».

    Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως «όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη». «Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο».

    Εκτιμά δε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική». Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία» και τονίζει: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό».

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα» στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε και που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση.

    Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα αποσαφηνίζει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών».

    Αλλά αποσαφηνίζει ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή».

    Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο ?κατά πάσα πιθανότητα? σε σταυρούς βουλευτή της χώρας».

    Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Τα προϊόντα που από αύριο περιλαμβάνονται στους συντελεστές 13%, 23% και 6%

    Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, το νέο καθεστώς με τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, έχει ως εξής:

    Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

    - Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,

    - ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),

    - γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για αναπήρους.

    Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

    - Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.

    Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα εισιτήρια θεάτρων.

    Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι οι ακόλουθες:

    - Εισιτήρια εκδηλώσεων ,τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών , υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, εστίαση, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

    Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

    Επίσης επέρχονται ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

    Όσον αφορά τις αυξήσεις στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες» είπε ο κ Σπίρτζης και υπογράμμισε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το Φθινόπωρο.

    [04] Την "επανίδρυση" της ευρωζώνης με τη Γαλλία στην εμπροσθοφυλακή, προτείνει ο Ολάντ

    Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια "εμπροσθοφυλακή"» γράφει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

    «Η ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε» τονίζει ο Ολάντ στο αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει αύριο τα 90 χρόνια του.

    «Όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ' αυτό. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» προσθέτει στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος.

    «Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να επιθυμούμε μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή ήταν προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει από το ευρώ», συνεχίζει ο Ολάντ.

    «Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση με τις χώρες που θα το αποφασίσουν, μια πρωτοπορία. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

    «Αυτή η πρωτοπορία μπορεί να αποτελείται από "τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, την Μπενελούξ», διευκρίνισε στη συνέχεια ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στο περιθώριο μίας επίσκεψης στην Αβινιόν (νότια Γαλλια).

    «Τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία, κυρίως μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε.

    [05] Διαπραγματεύσιμες οι ελαφρύνσεις χρέους, αλλά όχι το "κούρεμα", δηλώνει η Α. Μέρκελ

    Διαπραγματεύσιμες θεωρεί τις ελαφρύνσεις χρέους με την μορφή μεγαλύτερων χρόνων αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αλλά απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν γίνεται στην νομισματική ένωση», επισημαίνει, ενώ σε ό,τι αφορά το Grexit, σημειώνει ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε για μια άλλη (επιλογή)».

    Υπάρχει μια εντολή για διαπραγματεύσεις για νέα βοήθεια για την Ελλάδα και τώρα πρέπει να γίνει γρήγορα διαπραγμάτευση για ένα νέο πακέτο βοήθειας, τονίζει η Καγκελάριος σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε και ασκεί κριτική στην Ελλάδα ότι οι κυβερνήσεις της ανέβαλλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση, η κυρία Μέρκελ τις απορρίπτει κατηγορηματικά και σημειώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσει αυτή την συζήτηση: Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει, επιμένει. «Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ». Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημειώνει, ενώ, ερωτώμενη σε σχέση με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».

    [06] Νέα φωτιά στα Ατζινέϊκα Κυνουρίας. Σε ύφεση η φωτιά στο Μαλαντρένι Αργολίδας

    Νέα φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 16.35 στα Ατζινέϊκα κοντά στον 'Αη Γιάννη Κυνουρίας.

    Η φωτιά έχει γρήγορη ανάπτυξη κι έχει επεκταθεί καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί βρίσκεται κοντά στο δάσος του Πάρνωνα.

    Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη (PZL) Πεζετέλ από το αεροδρόμιο Τρίπολης κάνουν ρίψεις νερού.

    Εν τω μεταξύ η φωτιά στο Μαλαντρένι Αργολίδας, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, με την άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης βρίσκεται σε ύφεση.

    Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την συνδρομή πολιτών, επιχειρούν για να ελέγξουν πλήρως το πύρινο μέτωπο.

    Παράλληλα θετική είναι η εξέλιξη της φωτιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου οι πυροσβέστες επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση.

    [07] Πυρκαγιά κοντά στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου.

    Επίσης, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 July 2015 - 16:32:12 UTC