Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρειάζεται πολλή δουλειά για να βελτιωθούν οι συνθήκες, δηλώνουν οι νέοι υπουργοί
  • [02] Σε εγκάρδιο κλίμα η παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΞ
  • [03] Η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • [04] Νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [05] Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέρριψε εικασίες περί παραίτησης του Σόιμπλε
  • [06] Π.Κ.Πάντοαν: Καλούμε τους εταίρους να δείξουν πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
  • [07] «Κακή» χαρακτηρίζουν οι μισοί Γερμανοί τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [08] Στρος Καν: «Θανατηφόρο» για την Ευρώπη το Σαβ/κο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση
  • [09] Ο Ζ. Γκάμπριελ είχε ενημερωθεί μόνο σε γενικές γραμμές για το «προσωρινό Grexit» του Σόιμπλε
  • [10] Συλλεκτικό αντίτυπο του οδηγού Michelin πουλήθηκε έναντι 22.000 ευρώ
  • [11] Μ. Σαπέν: Το χρέος είναι για πρώτη φορά στο τραπέζι

  • [01] Χρειάζεται πολλή δουλειά για να βελτιωθούν οι συνθήκες, δηλώνουν οι νέοι υπουργοί

    Η αντιστροφή του κλίματος και η προσπάθεια εξεύρεσης αντίρροπων μέτρων στα κατά γενική παραδοχή σκληρά μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία, κατεγράφη ως πρόθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος που ορκίστηκε χθες το πρωί, σύμφωνα και με τις πρώτες δηλώσεις των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου στις οποίες προέβησαν προσερχόμενα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Οι στιγμές είναι δύσκολες, η δουλειά μας θα μετρηθεί και είναι κρίσιμη περίοδος για την χώρα γι' αυτό τα λόγια είναι φτωχά αυτόν τον καιρό και ειδικά σήμερα, (καθώς) είμαστε από χθες με πολλούς συμπολίτες μας να πλήττονται πραγματικά και από τις πυρκαγιές και νομίζω ότι είναι ώρα το επόμενο διάστημα να αντιστρέψουμε το αίσθημα των ανθρώπων, (ώστε) να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.Υπογράμμισε ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι μετρήσιμη ως προς το αποτέλεσμα.

    «Νέες προκλήσεις και μάλλον το σημαντικότερο πεδίο μάχης για την εφαρμογή της νέας συμφωνίας γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «όπως δώσαμε όρθιοι την μάχη της διαπραγμάτευσης, θα δώσουμε όρθιοι και την μάχη ώστε αυτά τα οποία θα εφαρμόσουμε να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο που οι νέες συνθήκες επιβάλλουν κοινωνικά δίκαια. Αυτή είναι η αποστολή μας. Είμαστε μια κυβέρνηση με κορμό την αριστερά».Τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η σκληρή διαπραγμάτευση και για τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας «όχι μόνο για να κλείσει, που θα κλείσει, αλλά για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί», ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές αόριστες έννοιες στο κείμενο, η εξειδίκευση των οποίων θα είναι πεδίο μάχης».Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κινητοποιήσεις, είπε ότι «η αριστερά είναι με τις κινητοποιήσεις, η αριστερά θέλει τον κόσμο στους δρόμους».

    «Είναι ένα Σαββατοκύριακο που απαλλαγμένοι από τα άγχη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, μπορούμε να σχεδιάσουμε όλα αυτά με τα οποία δεσμευτήκαμε, εγώ δεν λέω ότι είναι εύκολα, σκληρά μέτρα είναι, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε σε τρία χρόνια τι έχουμε να πάρουμε, τι έχουμε να επενδύσουμε και με μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται προ παντός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια μάχη» δήλωσε ο κ. Κουΐκ.

    Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου δεν ανέμενε να είναι στο κυβερνητικό σχήμα και δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός, βέβαια είναι σε μια τόσο δύσκολη στιγμή που δεν προλαβαίνουμε ούτε να σκεφθούμε αυτό που έχει συμβεί».

    «Το μόνο που μου ζήτησε ο Πρωθυπουργός είναι να κάνω ότι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα» είπε στην συνέχεια, προσθέτοντας ότι η ορκωμοσία «γίνεται σε δύσκολη στιγμή, έχουμε τις πληττόμενες περιοχές, αυτό είναι το σημαντικό, ελπίζω να δούμε καλύτερες μέρες».

    «Η χώρα χρειάζεται ηρεμία, σταθερότητα και στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις και παντού, για να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από το αδιέξοδο», δήλωσε μετά την ορκωμοσία, ο υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Παύλος Χαΐκάλης. Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην ψηφοφορία της Τετάρτης και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ομάδα των ΑΝΕΛ είναι συμπαγής «γιατί έχουμε δει πραγματικά την κατάσταση που περνά η χώρα και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε διαφορετικά».

    [02] Σε εγκάρδιο κλίμα η παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΞ

    Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου Ευρωπαϊκών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών. Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Νίκος Χουντής, καλωσόρισε τη νέα αναπληρώτρια υπουργό, Σία Αναγνωστοπούλου και της ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει».

    Ο κ. Χουντής υποσχέθηκε ότι θα την ενημερώσει σχετικά με τα θέματα και τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να τη «βοηθήσει στο ξεκίνημά της ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό».

    Από την πλευρά της, η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι η βοήθεια του κ. Χουντή θα της είναι πολύτιμη και ότι υπολογίζει πολύ σε αυτή. Σημείωσε δε ότι παραλαμβάνει μια θέση «από έναν άνθρωπο και πάνω απ' όλα σύντροφο» που εκτιμά πάρα πολύ.

    Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση-ενημέρωσης της νέας αναπληρώτριας υπουργού από τον κ. Χουντή.

    [03] Η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας από τον απελθόντα Κώστα Ήσυχο στο νέο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα.

    Στην ομιλία του ο κ. Ήσυχος εξήρε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανιδιοτέλεια τους, τη βαθιά προσήλωση στο καθήκον και την αυταπάρνηση τους.

    «Μην τολμήσεις να αναζητήσεις καλούς δεξιούς και αριστερούς, όπως δεν τόλμησα και εγώ. Να βλέπεις ικανότητες και επαγγελματισμό. Την αγνότητα των συναισθημάτων τους τη βλέπεις στα μάτια τους. Ένα ειλικρινές ευχαριστώ από καρδιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος τόσο προς το νέο αναπληρωτή υπουργό όσο και προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο κ. Ήσυχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ύψιστη τιμή να έχει αυτή «την ευχάριστη ολιγόμηνη εμπειρία» στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και αρνήθηκε να αναφερθεί στους λόγους που υπέβαλλε την παραίτηση του.

    Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας μίλησε για το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να διέπει την εργασία και δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύναμη αποτροπής αλλά έχουν και μεγάλη κοινωνική προσφορά και εξέφρασε τη στήριξη του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Τόσκας αφού ευχαρίστησε τον κ. Ήσυχο για τη μεταξύ τους συνεργασία ανέφερε ότι οφείλουμε όλοι μαζί να προσφέρουμε για να μπορέσει η χώρα να βγει από τη βαλτώδη κατάσταση και να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης.

    Τις ευχαριστίες τους προς τον κ, Ήσυχο για τη μεταξύ τους συνεργασία εξέφρασαν επίσης ο γ.γ. Γιάννης Ταφύλλης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος

    [04] Νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Παρατείνεται έως τις 26 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα (λήγει στις 27 Ιουλίου) και έως τις 20 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις (λήγει στις 20 Ιουλίου).Η σχετική απόφαση, που φέρει την υπογραφή της έως σήμερα αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1500, 17 Ιουλίου 2015).

    Εξάλλου, παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ (με την ΠΝΠ για τις τράπεζες), καθώς οι προθεσμίες για την πληρωμή των τριών δόσεων ήταν αρχικά νομοθετημένες για το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

    Προς διευκρίνιση είναι εάν η παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης αφορά και όσους έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση, καθώς όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η καταβολή της πρώτης δόσης παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου για όσους κάνουν φορολογική δήλωση από την ημέρα δημοσίευσης της ΠΝΠ έως τη λήξη της περιόδου υποβολής.

    [05] Το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέρριψε εικασίες περί παραίτησης του Σόιμπλε

    Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε χθεσινά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών απόψεων με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας.

    Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον 72χρονο Σόιμπλε, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως μπορεί πάντα να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα εφόσον η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

    Ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σήμερα δημοσιεύματα βασισμένα στη συνέντευξη, σύμφωνα με τα οποία ο Σόιμπλε σκέπτεται να παραιτηθεί. Το Der Siegel διένειμε επίσης ένα απόσπασμα της συνέντευξης με τον τίτλο "Ο Σόιμπλε φέρνει στο παιγνίδι την παραίτηση".

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: "Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;"

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τα δημοσιεύματα.

    Στη συνέντευξη, την οποία επικαλούνται εκτενώς άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε: "Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τα αξιώματα τα οποία κατέχουν. Ουδείς μπορεί να τους εξαναγκάσει. Αν κάποιος το προσπαθούσε, θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να του ζητήσω να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου".

    Ο ίδιος τόνισε πως η διαφορές απόψεων συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και αναφέρθηκε στην αφίσα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τις ευρωεκλογές του 1999, στην οποία εικονίζονταν ο ίδιος και η Άγγελα Μέρκελ πάνω από το σύνθημα "Όχι πάντα η ίδια άποψη, αλλά ο ίδιος δρόμος", προσθέτοντας πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους δυο τους.

    Ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της CDU, δηλώνει εξάλλου στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε "δεν έχουν ίσως πάντα την ίδια άποψη, όμως προχωρούν πάντα στον ίδιο δρόμο"

    [06] Π.Κ.Πάντοαν: Καλούμε τους εταίρους να δείξουν πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

    Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εγκρίνει την χορήγηση, επί της αρχής, χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα με τη μορφή ενός προγράμματος δανείου, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

    Στην δήλωσή του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι τονίζει:

    «Με την απόφαση που ελήφθη στο συμβούλιο των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ξεκινά μια νέα φάση. Τις τελευταίες εβδομάδες ενθαρρύναμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, την οποία η χώρα χρειάζεται άμεσα, εφαρμόζοντας τις δομικές αλλαγές και καλέσαμε, συγχρόνως, τους εταίρους να δείξουν και πάλι εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ.

    Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου, η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου και η συμφωνία των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μας επιτρέπουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός σημαντικού προγράμματος χρηματοοικονομικής υποστήριξης στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα περιμένουμε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

    Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να περιλαμβάνει τόσο μέτρα για μια βιώσιμη πορεία της δημόσιας οικονομίας, όσο και μέτρα που να προσανατολίζονται στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα είναι μια κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να λάβει υπόψη τα μαθήματα των εμπειριών του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει ένας σοβαρός προβληματισμός σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η ολοκλήρωση στην ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [07] «Κακή» χαρακτηρίζουν οι μισοί Γερμανοί τη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς θεωρούν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι «κακή» και πολλοί θα προτιμούσαν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη αντί να τη δοθεί η δυνατότητα να λάβει περαιτέρω βοήθεια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Welt am Sonntag.

    Την Παρασκευή το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια.

    Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το σχέδιο μιας τέτοιας συμφωνίας με την Ελλάδα είναι κακό. Το ένα πέμπτο από αυτούς μάλιστα το χαρακτήρισε «πολύ κακό». Το 27% των Γερμανών το κρίνει "μάλλον θετικό" και μόνο το 2% το θεωρεί σίγουρα «θετικό».

    Η δημοσκόπηση, που έγινε σε δείγμα 1.380 ανθρώπων, δείχνει επίσης μια έλλειψη ενθουσιασμού για την απόφαση της Παρασκευής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 48% των Γερμανών θα προτιμούσαν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από την ευρωζώνη. Μόνο το ένα τρίτο δήλωσαν καθαρά ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

    Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Forsa, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, έδειξε ότι το 53% των Γερμανών ψηφοφόρων ήθελε να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο την έναρξη διαπραγματεύσεων ενώ το 42% τασσόταν κατά.

    [08] Στρος Καν: «Θανατηφόρο» για την Ευρώπη το Σαβ/κο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση

    «Προς τους φίλους μου Γερμανούς», απευθύνεται ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και στο κείμενο υπογραμμίζει τις καταστροφικές και «θανατηφόρες» συνέπειες για την ίδια την Ευρώπη, του τρόπου με τον οποίο οι πιστωτές αντιμετώπισαν την ελληνική κρίση.

    «Ο Ολάντ, κράτησε καλά», ξεκινάει το κείμενό του. «Η Μέρκελ αψήφησε αυτούς που δεν ήθελαν, με καμία δύναμη, μια συμφωνία. Τιμή και στους δύο».

    «Μια συμφωνία που έχει αρκετές πιθανότητες εφαρμογής, απομακρύνοντας ή διαγράφοντας τους κινδύνους του Grexit. Δεν είναι επαρκής, αλλά είναι καλό που επιτεύχθηκε» αναφέρει ο ΝΣΚ και προσθέτει :

    «Σε ό,τι αφορά όμως τις συνθήκες διαπραγμάτευσης για την επίτευξη της συμφωνίας, αυτές είναι ξεκάθαρα τρομακτικές, για όποιον θέλει ακόμα να πιστεύει στο μέλλον της Ευρώπης» υπογραμμίζει.

    Ο Ντομινίκ Στρος Καν κάνει στη συνέχεια μια ιστορική ανάλυση για το «τι είναι πραγματικά η Ευρώπη» για τους λαούς της μέσα από το πέρασμα των αιώνων, για να φθάσει στο σήμερα και να απευθυνθεί σε όσους πιστεύουν, όπως ο ίδιος , «στην ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού».

    «Αυτός ο πολιτισμός έχει σφυρηλατηθεί μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο κράμα (...) αυτό που ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας ονομάζει «αλληλεγγύη πολιτών» (...) Αυτού του πολιτισμού είμαστε θεματοφύλακες» τονίζει.

    [09] Ο Ζ. Γκάμπριελ είχε ενημερωθεί μόνο σε γενικές γραμμές για το «προσωρινό Grexit» του Σόιμπλε

    Την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η πρόταση για «προσωρινό Grexit» υπεβλήθη σε συνεννόηση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απορρίπτει ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του η οποία θα προβληθεί αύριο από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

    Ο κ. Σόιμπλε έκανε αυτή την πρόταση την προηγούμενη Παρασκευή στις 17:00, δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ: «Ενημερώθηκα από την κυρία Μέρκελ την Τρίτη το πρωί σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούμε για αυτό, παρακαλούμε τους ανθρώπους του Σόιμπλε να μας ενημερώσουν για αυτό και μας ενημερώνουν μόλις το Σάββατο στις 14:54, όταν αυτό βρισκόταν ήδη στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε την οργή του SPD στο πρόσωπό του, καθώς «η υποβολή της ιδέας ενός προσωρινού Grexit ως γερμανική πρόταση από τη δική μου σκοπιά δεν ήταν συνετή».

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκάμπριελ απορρίπτει και την κριτική για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση της Ελλάδας. Η κριτική ότι η Γερμανία φέρθηκε πολύ σκληρά απέναντι στην Ελλάδα δεν ισχύει, εξηγεί: «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια άδικη αξιολόγηση. Η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα πακέτα και παίρνει μεγάλα ρίσκα». Υπό αυτή την έννοια είναι σωστό να ζητά κανείς από την Ελλάδα αλλαγές, εκτιμά, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Τότε θα φανεί ότι ο δρόμος είναι σωστός», τονίζει.

    [10] Συλλεκτικό αντίτυπο του οδηγού Michelin πουλήθηκε έναντι 22.000 ευρώ

    Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του περίφημου γαστρονομικού οδηγού Michelin, που χρονολογείται στα 1900, πουλήθηκε έναντι 22.000 ευρώ στη διάρκεια μιας δημοπρασίας στη Γαλλία, καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ στις δημοπρασίες του προγόνου της βίβλου των εστιατορίων.

    Το αντίτυπο, «σε πολύ καλή κατάσταση», πουλήθηκε χωρίς τα έξοδα σε έναν γάλλο συλλέκτη κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας αφιερωμένης στη γαλλική εταιρία ελαστικών Michelin στο καζίνο του Ρουαγιά (κεντρική Γαλλία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοργανωτής της Διεθνούς Συνόδου των συλλεκτών Michelin, Πιερ-Γκαμπριέλ Γκονζάλεζ.

    Σήμερα, ο περίφημος κόκκινος οδηγός προσθέτει και αφαιρεί τη φήμη εστιατορίων σε 24 χώρες, στα οποία διανέμει και από τα οποία ανακαλεί τα τρία πολυπόθητα αστέρια.

    Όμως όταν πρωτοεκδόθηκε στς αρχές του 20ού αιώνα από τους αδελφούς Michelin, προοριζόταν να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολύ λίγων ακόμη ταξιδιωτών οι οποίοι ταξίδευαν με αυτοκίνητο.

    Η πρώτη έκδοση του οδηγού Michelin είδε το φως το 1900, ένα «μικρό βιβλιαράκι» που διανεμήθηκε δωρεάν σε κάπου 35.000 αντίτυπα.

    «Εκείνη την εποχή, αυτοί οι οδηγοί γράφονταν για να αποδραματοποιήσουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο που ήταν πραγματικά μια περιπέτεια. Έβρισκε κανείς τα σημεία όπου υπήρχαν βουλκανιζατέρ, βενζινάδικα, ξενοδοχεία και συνεργεία αυτοκινήτων που ήταν αρκετά συχνά ο σιδεράς της γειτονιάς», εξηγεί ο Γκονζάλεζ.

    [11] Μ. Σαπέν: Το χρέος είναι για πρώτη φορά στο τραπέζι

    «Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών,Μισέλ Σαπέν.

    Ο Γάλλος υπουργός που συνέβαλε προσωπικά στην άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι για πρώτη φορά « η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους... Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει ο κ. Σαπέν και προσθέτει :« Από τον Φεβρουάριο έχω πει ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ταμπού. Και για το χρέος επίσης, θα πρέπει να συνδυάσουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης»

    Ερωτηθείς για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος αλλά και η Γαλλία γενικότερα ,οκ.Σαπέν τονίζει : «Από την πρώτη μέρα είχα πει, ότι έπρεπε να βρεθεί μια συμφωνία που να περνάει μέσα από το σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και το σεβασμό του κοινού μας πλαισίου.

    Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αυτές ήταν οι δύο αξίες που υπερασπίσθηκε η Γαλλία. Υπήρξαμε ένα είδος συνδετικού κρίκου.

    Ήταν φυσικό για τη χώρα μας και από την κοινή ιστορία με τον ελληνικό λαό, να παίξουμε αυτόν το ρόλο. Δεν ήταν όμως δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν.

    Και έπρεπε να επικρατήσει αυτό που ήταν στο βάθος, για το συμφέρον της Ευρώπης».

    Ο κ.Σαπέν καθιστά σαφές ότι "με ο πρόγραμμα που ξεκινάει όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας, έχει ξεπεραστεί " . Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «σε ότι αφορά την ιδέα προσωρινής εξόδου, πάντα θεώρησα ότι δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Η βγαίνουμε, ή μένουμε, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.Η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στο ευρώ».

    Ερωτηθείς για και υφεσιακά μέτρα που εμπεριέχει η συμφωνία και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ.Σαπέν σημειώνει: «Καταρχάς, η συμφωνία επέτρεψε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αρχή μιας νέας περιόδου, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον, η συμφωνία θα είναι στο τέλος χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη.Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχέδιου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 July 2015 - 8:32:14 UTC