Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε από την Bundestag η πρόταση για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Αγγ. Μέρκελ: Εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
  • [03] Η αυστριακή Βουλή υπερψήφισε το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
  • [04] Πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην Χαλκίδα
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Ψυχραιμία και προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς
  • [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Καρέα
  • [07] Μαίνεται η πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας
  • [08] Ε. Νοβότνι: Για το ελληνικό πρόγραμμα θα χρειαστούν έξι έως οκτώ εβδομάδες
  • [09] Bloomberg: Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ πλησιάζει το ιαπωνικό

  • [01] Υπερψηφίστηκε από την Bundestag η πρόταση για το ελληνικό πρόγραμμα

    Με ψήφους 439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε από τη Γερμανική βουλή η εισήγηση της Γερμανικής κυβέρνησης για την εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM.

    [02] Αγγ. Μέρκελ: Εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

    «Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», επανέλαβε η κυρία Μέρκελ, αλλά διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

    «Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM και πρόσθεσε ότι είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.

    «Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε.

    [03] Η αυστριακή Βουλή υπερψήφισε το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

    Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού - Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαικού - η αυστριακή Βουλή υπερψήφισε σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της, την εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών για διαπραγματεύσεις ως προς το νέο πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς την Ελλάδα.

    Εναντίον της εξουσιοδότησης ψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινου, το νεοφιλεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και το κόμμα του Αυστρο-Καναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ «Ομάδα Στρόναχ».

    Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, το Κόμμα των Ελευθέρων ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε κατά τη σχετική ψηφοφορία.

    [04] Πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην Χαλκίδα

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στην Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι.

    Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την 'Αμφισσα και το Καρπενήσι. Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    [05] Αλ. Τσίπρας: Ψυχραιμία και προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς

    Ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των τεσσάρων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι ζήτησε και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον ΚΑΡΕΑ με την διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Σημείωσε ότι πέραν των όσων επιχειρούν έχουν απογειωθεί δύο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελευσίνα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια στον ευρωπαικό μηχανισμό.

    Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τους δύο πιλότους του καναντέρ που έκαναν αναγκαστική προσγείωση και είναι καλά στην υγεία τους. Απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώνουν με ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολιτικής Προστασίας να κάνει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτωπα, την κατάσταση και τα μέσα πυρόσβεσης ανά δύο ώρες.

    Στη Λακωνία μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

    Ανεξέλεγκτα κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

    Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή του Φαρακλού Λακωνίας, όπου επιχειρούσε στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αναγκαστική προσγείωση τραυματίστηκε ελαφρά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

    Επιβεβαιώνεται η πληροφορία γιά έναν 58χρονο αλλοδαπό νεκρό,ο οποίος είχε μεταφερθεί,νωρίτερα,στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς,λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης,ενώ οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο των Μολάων.

    [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Καρέα

    Σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι, με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να μη φτάσει σε κατοικημένες περιοχές η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος.

    Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

    Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.

    [07] Μαίνεται η πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας

    Ανεξέλεγκτα κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καϊκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

    Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα ένα αεροσκάφος καναντέρ έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό. Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και δύο ασθενοφόρα με γιατρό από το κέντρο υγείας Νεάπολης μεταβαίνουν στο σημείο για να τους παραλάβουν.

    Επιβεβαιώνεται η πληροφορία γιά έναν 58χρονο αλλοδαπό νεκρό,ο οποίος είχε μεταφερθεί,νωρίτερα,στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς,λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

    Στο μεταξύ,εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης,ενώ οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο των Μολάων.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στο Πεντάγωνο για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Νεάπολη και στον Καρέα.Αυτή την ώρα, ο κ.Τσίπρας βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι και ενημερώνεται για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης απέστειλε αίτημα για βοήθεια σε εναέρια μέσα στη Γαλλία και την Ιταλία και αναμένεται η απάντηση.

    Στη Λακωνία μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

    [08] Ε. Νοβότνι: Για το ελληνικό πρόγραμμα θα χρειαστούν έξι έως οκτώ εβδομάδες

    Έως ότου είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα χρειαστεί να περάσουν έξι με οκτώ εβδομάδες, εκτίμησε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

    Επειδή θα χρειαστεί αυτός ο χρόνος έως ότου είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη τη χρηματοδότηση-γέφυρα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας και εκτιμά πως η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας συνιστά μία ανακούφιση.

    [09] Bloomberg: Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ πλησιάζει το ιαπωνικό

    Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ πλησιάζει το ιαπωνικό χρέος, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Την Τρίτη (14 Ιουλίου), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει το 2017 σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ της χώρας, πολύ υψηλότερα από το 151,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο και από το 169,7% που ήταν η ενδιάμεση εκτίμησή του στις 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα 1, το χρέος της Ελλάδας πλησιάζει προς το ιαπωνικό, το οποίο κινείται πάνω από το 240% του ΑΕΠ.

    Ωστόσο, αν δει κανείς το κατά κεφαλήν ελληνικό χρέος, η εικόνα είναι ελαφρά λιγότερο ζοφερή, σημειώνει το δημοσίευμα. Στο τέλος του 2014, σε κάθε Έλληνα πολίτης αντιστοιχούσε δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 35.000 δολάρια, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ στον Ιάπωνα αντιστοιχούσε περίπου 79.000 δολάρια, με βάση υπολογισμούς του Bloomberg (διάγραμμα 2). Στον Αμερικανό πολίτη αντιστοιχούσαν περίπου 56.000 δολάρια, με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρωζώνη το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος είναι λίγο χαμηλότερο από της Ελλάδας. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες έχουν χαμηλότερο βάρος από το δημόσιο χρέος σε σχέση με τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

    Διάγραμμα 1

    Η προοπτική του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και της Ιαπωνίας

    Πηγή: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Bloomberg. Τα στοιχεία του ΔΝΤ από τον Απρίλιο (για το χρέος της Ελλάδας και της Ιαπωνίας) αφορούν την περίοδο έως το 2020. Το Bloomberg κάνει την υπόθεση ότι το χρέος θα συνεχίσει να μεταβάλλεται έως το 2022 με τον ρυθμό του 2020. Για τα στοιχεία του Ιουλίου, η πορεία του ελληνικού χρέους από το 2017 έως το 2022 έχει υπολογισθεί από το Bloomberg με βάση τις τιμές που δίνει το ΔΝΤ για τα έτη 2017 και 2022.

    Διάγραμμα 2

    Κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας

    Κατά κεφαλήν χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2014

    Πηγή: Υπολογισμοί του Bloomberg με βάση στοιχεία του ΔΝΤ. Το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος των Ελλήνων είναι κοντά στο αντίστοιχο της Ευρωζώνης, ενώ αντιστοιχεί στο 45% της Ιαπωνίας και το 62% των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 July 2015 - 12:32:13 UTC