Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μην φυλακιζόμαστε απ' αυτή
  • [02] Στις 10:00 το πρωί στην Επιτροπή το νομοσχέδιο και έως το βράδυ η ψήφιση στην Ολομέλεια
  • [03] Στις 22:00 η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ
  • [04] Τι προβλέπει για τις συντάξεις, τις εισφορές και τις ενοποιήσεις ταμείων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
  • [05] Ρομάνο Πρόντι: Έχασε η Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχασε η Ευρώπη
  • [06] «Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ομπάμα τη συμφωνία για την Ελλάδα
  • [07] Παράλληλες εκδηλώσεις του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [08] «Ο Δον Κιχώτης των φαναριών» από το Πάντειο πανεπιστήμιο στον κιν/φο Τριανόν
  • [09] Ικανοποιητική η ροή των εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία, κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις
  • [10] Απαγόρευση επανεξαγωγών 25 φαρμακευτικών σκευασμάτων, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μην φυλακιζόμαστε απ' αυτή

    Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωατλαντική πορεία του Κοσσόβου αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι. Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια είναι ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των χωρών στην περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι η γεωπολιτική σήμερα είναι πολύ σημαντικότερη απ? ό,τι στο παρελθόν.

    Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τον οικονομικό μέχρι τον πολιτιστικό, καθώς επίσης και τον ενεργειακό, όπου ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στη συμμετοχή του Κοσσόβου στον αγωγό ΤΑΡ. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία εμπορικού γραφείου του Κοσσόβου στην Ελλάδα.

    Ο κ. Θάτσι, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία διεύρυνσης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την υποστήριξή της και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των εθνικισμών στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για εξτρεμισμούς στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι βαλκανικές χώρες αξίζουν να είναι μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μην φυλακιζόμαστε απ' αυτή» απάντησε σχετικά ο κ. Κοτζιάς.

    Ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσόβου, είπε ότι όπως εξήγησε και στον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, αυτή εξαρτάται από δύο κριτήρια: αφενός από τις ανάγκες της περιοχής και αφετέρου από τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ανήκει στις 5 χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στη Ρουμανία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Ισπανία, που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

    Μετά τις συναντήσεις ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τα Τίρανα.

    [02] Στις 10:00 το πρωί στην Επιτροπή το νομοσχέδιο και έως το βράδυ η ψήφιση στην Ολομέλεια

    Στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

    Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία ώστε μέχρι τις δύο να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.

    Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.

    [03] Στις 22:00 η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει απόψε [22:00] συνέντευξη στην ΕΡΤ-1.

    [04] Τι προβλέπει για τις συντάξεις, τις εισφορές και τις ενοποιήσεις ταμείων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

    Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

    Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

    Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.

    Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

    Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

    Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

    Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

    Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

    [05] Ρομάνο Πρόντι: Έχασε η Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχασε η Ευρώπη

    «Έχασε η Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχασε η Ευρώπη», γράφει για τη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι σε γραπτή του παρέμβαση στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο.

    «Η Ευρώπη έχασε την ψυχή της και υποθήκευσε το μέλλον της. Έχασε την ψυχή της διότι πλέον δεσπόζουν μόνον τα εκλογικά συμφέροντα των μεμονωμένων χωρών. Η Ευρώπη έχασε διότι, όταν μπαίνει κανείς, στον δρόμο αυτό, δεν υπάρχει εναλλακτική στην άσκηση εξουσίας από τον πιο ισχυρό. Αν και την τελευταία στιγμή, ο ρόλος της Γαλλίας ήταν χρήσιμος για να φτάσουμε στην υπογραφή, το περιεχόμενο της συμφωνίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα όσα ζητούνταν ανέκαθεν από την γερμανική κυβέρνηση» αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν.

    Σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποθήκευσε το μέλλον της: μετά την περίπτωση της Ελλάδας θα είναι όλο και πιο δύσκολο να μπορέσει να επεξεργασθεί μια κοινή πολιτική, η οποία να βασίζεται σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό ανάμεσα στα συμφέροντα των διαφόρων κρατών».

    Στην ανάλυσή του, ο παλιός ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς, κατηγορεί επίσης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ότι δεν έπαιξαν κανέναν ουσιαστικό ρόλο, ότι απουσίασε κάθε αναφορά στην παράδοση της αλληλεγγύης και της προάσπισης των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

    [06] «Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ομπάμα τη συμφωνία για την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Δευτέρα για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ένα «θετικό βήμα» που θα βοηθήσει να υποστηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους στη χώρα, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να γίνει και άλλη δουλειά, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    [07] Παράλληλες εκδηλώσεις του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Η τέχνη σε σκληρές εποχές, εμψυχώνει, κοινωνικοποιείται, αναζητά ακόμα πιο επιτακτικά τον δημόσιο χώρο και λόγο της. Έτσι λοιπόν, το 21ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκινά την Παρασκευή 17 Ιουλίου, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης και σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Καλαμάτας.

    Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που συνοδεύουν το Φεστιβάλ Χορού έως τις 24 Ιουλίου, είναι οι εξής:

    - Στις 17-24/7 έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ηλιόπουλου, με 20 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες που καταγράφουν το εργαστήριο χορογραφίας «On the road» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από το Σύνδεσμο Χορού. Κι όπως σημειώνει ο καλαματιανός φωτογράφος, «η ενεργοποίηση άδειων καταστημάτων, αυλών κτηρίων, έρημων στοών και διαδρόμων, οι δράσεις στις πλατείες και η συμμετοχή απλών ανθρώπων σε ένα δρώμενο χορού / performance όπου μπορούσα να ακούσω τη μουσική μιας φλογέρας καταμεσής των κτηρίων τη στιγμή που μια «ζωντανή» βιτρίνα μου φυσούσε τον καπνό από το τσιγάρο της, ήταν εμπειρίες που ειλικρινά θα ήθελα να ξαναζήσω και εικόνες που σαν θεατής θα ήθελα να ξαναδώ».

    - Προβολή μικρού μήκους ταινιών που ισορροπούν μεταξύ κινηματογράφου και χορού, γεμάτες προσωπικά οράματα, πυρετώδη όνειρα και παράδοξες ιστορίες. «Είναι εποχές που η πραγματικότητα είναι τόσο αλλοιωμένη, που χρειάζεσαι έναν παραμορφωτικό καθρέφτη για να αντικρίσεις την καθαρή εικόνα της» λέει η διοργανώτρια Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Σκοπεύει δε η προβολή να εξελιχθεί σε γιορτή στην ανατολική παραλία Καλαμάτας.

    - Την Δευτέρα 20/7 το διάσημο ντοκιμαντέρ χορού του Βιμ Βέντερς, Pina (2011), ο ύμνος του Βέντερς σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, την πρωτοπόρο χορογράφο Πίνα Μπάους που έφυγε από τη ζωή το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για την απώλειά της όπως τη βιώνει ο καθένας τους. Κλασικές χορογραφίες της, αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της, δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα.

    - Την Τετάρτη 22/7 στο Πάρκο Σιδηροδρόμων παρουσίαση εργαστηρίου 360o της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα και προβολή έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης, με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση ( από το αρχείο του Φεστιβάλ βιντεοτέχνης « Μηδέν»).

    Για περισότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.kalamatadancefestival.gr

    [08] «Ο Δον Κιχώτης των φαναριών» από το Πάντειο πανεπιστήμιο στον κιν/φο Τριανόν

    Η περιπλάνηση, η ουτοπία και η εξέγερση, έτσι όπως συνυπάρχουν και συναντώνται μέσα σε δύο εμβληματικά πρόσωπα της ιστορίας και του μύθου, τον Δον Κιχώτη και τον Τσε Γκεβάρα, αποτελούν τον πυρήνα της παράστασης «Ο Δον Κιχώτης των Φαναριών» που ανεβαίνει στις 17, 18 και 19 Ιουλίου στο κινηματοθέατρο Τριανόν της οδού Κοδριγκτώνος, από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.

    Από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του 20ού αιώνα, ο Τσε Γκεβάρα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκατομμύρια θαυμαστών του «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται το 2016 τετρακόσια χρόνια. Ο Τσε κουβαλούσε πάντα στο πολεμικό του σακίδιο ένα αντίτυπο του θρυλικού έργου και τόσο στα προσωπικά όσο και στα πολιτικά του κείμενα ταυτιζόταν με τον «Ιππότη της ελεεινής μορφής». Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον ιππότη και τον γκουεριγιέρο έχει από καιρό καταστεί παγκόσμιο σύμβολο που μαγνητίζει σημαντικούς δημιουργούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

    Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε μια πρωτότυπη παράσταση, τη θεατρική εκδοχή αυτής της παγκοσμίως αναγνωρισμένης σχέσης. Το κείμενο του Δον Κιχώτη, τα ημερολόγια και οι βιογραφίες του Τσε, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, συνδυάζονται με τον χορό και την κιθάρα του ισπανικού φλαμένκο, καθώς και με την ελληνική τέχνη του θεάτρου σκιών, δραματοποιώντας από διαφορετικούς αλλά συγκλίνοντες δρόμους τα μεγάλα θέματα της περιπλάνησης, της ουτοπίας και της εξέγερσης.

    [09] Ικανοποιητική η ροή των εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία, κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις

    Σύσκεψη με τους διοικητές των ταμείων κύριας ασφάλισης και του ΕΤΕΑ πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι, παρά την οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί από το κλείσιμο των τραπεζών, συνεχίζεται η ομαλή και ικανοποιητική ροή των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές και από εντάξεις στη ρύθμιση οφειλών και ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν χωρίς προβλήματα στην ώρα τους».

    [10] Απαγόρευση επανεξαγωγών 25 φαρμακευτικών σκευασμάτων, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής

    Στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 25 περίπου κωδικών φαρμάκων, προχωρά το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα ελλείψεων και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της διακίνησης φαρμάκου στην αγορά.

    Η απόφαση για απαγόρευση ελήφθη μετά από αυστηρό έλεγχο που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Το θέμα των ελλείψεων είχαν επισημάνει και οι φαρμακοποιοί σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2015 - 18:32:14 UTC