Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για μια Γερμανική Ευρώπη;
  • [02] Β. Μεϊμαράκης: Ανάσα για την Ελλάδα η συμφωνία
  • [03] Β. Φάιμαν: Πάνω από 30 χρόνια ο χρόνος υλοποίησης για τις ιδιωτικοποιήσεις
  • [04] Φρ. Ολάντ: Για την Ευρώπη ξημερώνει μια καλύτερη μέρα
  • [05] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Το Grexit εξαφανίστηκε
  • [06] Υψηλόβαθμο στέλεχος του Podemos κάνει λόγο για χρηματοοικονομικό πραξικόπημα
  • [07] Θετική ψήφο στη Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα, περιμένει ο Ζ. Γκάμπριελ
  • [08] Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
  • [09] Στο αποψινό eurogroup η συζήτηση για τη χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας

  • [01] Για μια Γερμανική Ευρώπη;

    τουΝτανιέλ Ινεραρίτι*

    Στο τελευταίο του βιβλίο, ο γερμανός φιλόσοφος Ούλριχ Μπεκ που δεν βρίσκεται πια μαζί μας υποστήριζε ότι η κρίση του ευρώ έκανε πραγματικότητα τη «γερμανική Ευρώπη» για την οποία είχε προειδοποιήσει ο Τόμας Μαν το 1953. Η Γερμανία όχι μόνο επωφελήθηκε από τη νέα ευρωπαϊκή τάξη, αλλά μετατράπηκε σε μια ηγεμονική δύναμη, χωρίς να υπάρχουν αντίβαρα ή ισχυροί θεσμοί που να αποκαθιστούν την ισορροπία. Το παράδοξο είναι ότι η Γερμανία απέκτησε αυτόν τον ηγεμονικό ρόλο χωρίς να θέλει στην πραγματικότητα να τον ασκεί.

    Στη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, η Γερμανία είναι πρωταγωνιστής. Αρχικά δεν ήθελε να δεσμευτεί, ήταν μάλιστα διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Όταν κατάλαβε όμως ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος, αξιοποίησε την κρίση για να αναπροσαρμόσει την ΕΕ στις δικές της απαιτήσεις και τα δικά της οικονομικά συμφέροντα. Στην προσπάθειά του να ενισχύσει τον έλεγχο των χωρών που διέρχονταν κρίση, το Βερολίνο επέβαλε τον Μάιο του 2010 τη συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο και στη δημιουργία του Ταμείου Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτόν, αποδυναμώθηκαν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Κομισιόν.

    Η γερμανική κυβέρνηση ενεπλάκη στον μηχανισμό βοήθειας με τον όρο να επιβληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, η σκλήρυνση του Συμφώνου Σταθερότητας και ο περιορισμός του χρέους. ΟΙ απαιτήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε μια αμφισβητούμενη διάγνωση του προβλήματος. Το Βερολίνο υποστήριζε ότι τα υψηλά επιτόκια οφείλονταν στους κινδύνους που παρουσίαζε κάθε χώρα και ότι η πίεση των αγορών ήταν απαραίτητη για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες μελέτες, όμως, έδειξαν ότι ένα μέρος των καθυστερήσεων που παρουσίαζαν οι περιφερειακές χώρες δεν οφειλόταν στις δικές τους αδυναμίες, αλλά στην αρνητική εικόνα που είχαν οι αγορές και λειτουργούσε συχνά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

    Η Γερμανία όχι μόνο δεν έχασε από την κρίση του ευρώ, αλλά κατά κάποιο τρόπο επωφελήθηκε από αυτή. Κι αυτό, επειδή πολλά από αυτά που έγιναν για τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας ωφέλησαν τις γερμανικές τράπεζες. Η αύξηση του κόστους των δανείων προς τις χρεωμένες χώρες συνοδεύεται από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των γερμανικών ομολόγων. Υπάρχει όμως ένα ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Η γερμανική πολιτική κατά της κρίσης, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, στηρίζεται σε μια απλή αρχή: Αλληλεγγύη έναντι λιτότητας. Οι χρεωμένες χώρες πρέπει να κερδίσουν την αλληλεγγύη, πράγμα που σημαίνει αύξηση των φόρων, περιορισμό του δημόσιου τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση: H κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποστηρίζει ότι πρέπει να μιλάμε λιγότερο για αλληλεγγύη και περισσότερο για κοινή ευθύνη. Αν οι χώρες που χρωστούν πρέπει να επιδείξουν πιο υπεύθυνη συμπεριφορά ως προς τα οικονομικά τους, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευθύνη σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Εδώ βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στην ηγεσία και την ηγεμονία. Η σχέση ανάμεσα σ' αυτόν που ασκεί την ηγεσία και σ' εκείνον που την αποδέχεται προϋποθέτει κοινά συμφέροντα, κινδύνους και αξίες, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ηγεμονίας.

    Είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ο ηγετικός της ρόλος θεωρείται κάτι φυσιολογικό, ακόμη και επιθυμητό. Ποιος θα μπορούσε να το αμφισβητήσει; Είναι προφανές ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Η Γαλλία δεν μπορεί να ασκήσει μια τέτοια εξουσία καθώς διέρχεται μια πολιτική και οικονομική κρίση. Αντί να ασκεί όμως ηγεσία, η Γερμανία ασκεί ηγεμονία, υποτάσσοντας την Ευρώπη στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της.

    Αν στο δημοψήφισμα της Ελλάδας είχε κερδίσει το ΝΑΙ, η Γερμανία θα είχε κάθε λόγο να συνεχίσει αυτή την ηγεμονία. Η νίκη του ΟΧΙ, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μετατραπεί η ηγεμονία σε ηγεσία, πράγμα που προϋποθέτει ένα διαφορετικό είδος παιχνιδιού, με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι σε ολόκληρη την Ένωση και με μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Η Ελλάδα δεν έχασε το παιχνίδι, ούτε βελτίωσε τη διαπραγματευτική της θέση. Αλλά και η Γερμανία δεν κερδίζει τίποτα με μια στρατηγική που είναι εγωιστική και υπακούει σε εκλογικούς σκοπούς.

    (Πηγή:El Pais)

  • ΟΝτανιέλ Ινεραρίτιείναι καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Β. Μεϊμαράκης: Ανάσα για την Ελλάδα η συμφωνία

    Ικανοποίηση για το γεγονός ότι με τη συμφωνία αποφεύχθηκε η καταστροφή εκφράζεται στη ΝΔ, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πάντως, να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε γραπτή του δήλωση πως «δυστυχώς καταλήξαμε στο "και πέντε" να έχουμε επιλογή ανάμεσα σε συμφωνία ή μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή».

    Ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως «με την επιλογή της συμφωνίας, η Ελλάδα πήρε μία ανάσα, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη».

    Στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου με διευρυμένη, μάλιστα, σύνθεση, θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εταίρους, ώστε να καθοριστεί η στάση του κόμματος στη Βουλή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία.

    [03] Β. Φάιμαν: Πάνω από 30 χρόνια ο χρόνος υλοποίησης για τις ιδιωτικοποιήσεις

    Κριτική στις επιδιώξεις της Γερμανίας και των άλλων χωρών που επιδίωξαν μία ταπείνωση της Ελλάδας με την πρόταση για προσωρινή έξοδό της από το ευρώ, άσκησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του μετά την λήξη των μαραθώνιων συνεδριάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας συγχρόνως τη συμφωνία και επισημαίνοντας ότι θα είναι «σκληρός» ο δρόμος μέχρι την υλοποίησή της.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε στις δηλώσεις του ότι στην αντιπαράθεση ως προς τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τέθηκαν πλέον προθεσμίες, έναντι των αρχικά τριών χρόνων, ενώ ο χρόνος υλοποίησης μπορεί να είναι και πάνω από 30 χρόνια, ενώ αρχικά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με 25 δισεκατομμύρια ευρώ , κατόπιν το υπόλοιπο να διατεθεί κατά το ήμισυ για απομείωση του χρέους και το άλλο ήμισυ για επενδύσεις.

    Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ως «καλή είδηση», ο κ. Φάιμαν επισήμανε ότι η Ευρωζώνη είναι αρκετά ισχυρή για να βρίσκει λύσεις και βέβαια υπήρξαν πολύ εντατικές προσπάθειες και πολύ αντιπαρατιθέμενες συζητήσεις, ωστόσο το αποτέλεσμα δικαιολογεί τους κόπους, και, κατά την άποψή του, το αποτέλεσμα είναι επίσης θετικό για την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

    [04] Φρ. Ολάντ: Για την Ευρώπη ξημερώνει μια καλύτερη μέρα

    «Ο Τσίπρας έκανε γενναία επιλογή, και η χρηματοδότηση των 80 δις τα επόμενα χρόνια θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα ανάπτυξης. Αυτό που ξεκίνησε σήμερα είναι η διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική και να έχει ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και το καθήκον μας είναι να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ». Αυτά δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.

    [05] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Το Grexit εξαφανίστηκε

    «Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

    Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

    Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πρόσθεσε: «Το Grexit εξαφανίσθηκε».

    [06] Υψηλόβαθμο στέλεχος του Podemos κάνει λόγο για χρηματοοικονομικό πραξικόπημα

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του ισπανικού κόμματος Podemos κατήγγειλε τη συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας πως η Ευρώπη επιχείρησε μ' αυτήν «ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα» με στόχο να μεταμορφώσει σ' ένα «προτεκτοράτο» την Ελλάδα.

    «Αυτό που επιδιώκουν στην Ελλάδα, είναι να κάνουν ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα, να μεταμορφώσουν τη χώρα σε προτεκτοράτο», δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, πρώην ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής περιφερειακού κοινοβουλίου, ο οποίος θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos.

    «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει», κατήγγειλε ο βουλευτής αυτός, ο οποίος είναι το πρώτο στέλεχος του Podemos που αντιδρά στη συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες.

    Ο Ετσενίκε έχει τη φήμη του «σκληρού» στους κόλπους του Podemos, του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος.

    «Περίμενε Αλέξη, ερχόμαστε και θα είμαστε πιο δυνατοί», είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Η Ισπανία, όπου οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς, παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ το Podemos έχει γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, μετά το δεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE).

    [07] Θετική ψήφο στη Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα, περιμένει ο Ζ. Γκάμπριελ

    Θετική ψήφο στη Γερμανική βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα αναμένει ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και, όπου αυτό είναι απαραίτητο, τα κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

    Η συμφωνία είναι «ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κίνα.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μπούντεστανγκ, Νόρμπερ Λάμερτ το Γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Ελλάδα

    Ο κ. Λάμερτ επεσήμανε ότι ένα «ναι» της ελληνικής Βουλής για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα αποτελεί προϋπόθεση για να δώσει η γερμανική Βουλή την εξουσιοδότησή της.

    [08] Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

    Την έντονη αντίδρασή τους για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία, μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώτος και το ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των δικτύων διανομής για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), εκφράζουν οι φαρμακοποιοί.

    Το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου,προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κλάδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. 'Εκτακτη συνεδρίαση έχει προγραμματίσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

    [09] Στο αποψινό eurogroup η συζήτηση για τη χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας

    To ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο ίδιος ανέφερε οτι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών, αλλά και του τριετούς προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ψηφοφορίες θα γίνουν και σε αλλά εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες θα συγκληθεί περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκ νέου με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός.

    Μία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα θα αναζητήσουν σε συνεδρίαση τους το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να παραμένουν κλειστές μέχρι την επεξεργασία ενός νέου προγράμματος βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα πρέπει να κάνουν τώρα σχετικές προτάσεις, ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι αυτή η χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω της έκτακτης στήριξης του ELA είτε μέσω του ESM είτε με ένα συνδυασμό των δύο, και αυτό θα ετοιμάσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

    Ο κ. Φάιμαν διευκρίνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένο στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, και σημείωσε ότι, όπως ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε αυτή τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη να το παρουσιάσει στην Αθήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 July 2015 - 12:32:13 UTC