Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αποτρέψαμε τις επιδιώξεις των πιο ακραίων κύκλων
  • [02] Η γερμανική Αριστερά καταγγέλλει την πολιτική ταπείνωσης που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση
  • [03] Ικανοποίηση Γιούνκερ, Τούσκ και Ντάισελμπλουμ για τη συμφωνία
  • [04] Στο Κατάκολο ασφαλείς οι 117 παράτυποι μετανάστες
  • [05] Χωρίς δακτύλιο από σήμερα το κέντρο της Αθήνας
  • [06] Συμφωνία στη Συνοδό Κορυφής για το τριετές πρόγραμμα
  • [07] Φρ. Ολάντ: Για την Ευρώπη ξημερώνει μια καλύτερη μέρα
  • [08] Αγγ. Μέρκελ: Πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε έως τις 15 Ιουλίου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αποτρέψαμε τις επιδιώξεις των πιο ακραίων κύκλων

    «Δώσαμε μια σκληρή μάχη, έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται»είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε:«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπουργούς και συναδέλφους«που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί»όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    «Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναιτα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουνε, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ. που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις»ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    «Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμουςτους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις»είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Θέλω να δώσω μια υπόσχεση»είπε ακόμη ο πρωθυπουργός«όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο»είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

    [02] Η γερμανική Αριστερά καταγγέλλει την πολιτική ταπείνωσης που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση

    Η αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke και βουλευτής της γερμανικής βουλής Σάρα Βάγκενκνεχτ καταγγέλλει την πολιτική ταπείνωσης που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα L' Humanite.

    Αυτό που προωθούν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συν αυτώ είναι ανεύθυνο, λέει η γερμανίδα βουλευτής αναφερόμενη στην συνέχιση της πολιτικής λιτότητας των τελευταίων ετών που δεν συνέβαλε στην ανάκαμψη της Ελλάδας και στην πίεση που ασκείται επί της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δέχθηκε να κάνει υποχωρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη συνεχή προώθηση νέων απαιτήσεων.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Σάρα Βάγκενκνεχτ απαντά ότι «με τον Σόιμπλε έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκεί για να πετάξει σκοπίμως την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Αν και αυτό θα σήμαινε ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τη Γερμανία στην Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρηθούν οριστικά χαμένα».

    [03] Ικανοποίηση Γιούνκερ, Τούσκ και Ντάισελμπλουμ για τη συμφωνία

    Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθείτε στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιουνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δις ευρώ.

    Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δις ευρώ. Τα μισά έξ αυτών θα κατευθυνθούν προς την απόσβεση των δανείων ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για αναπτυξιακά έργα και κατά το ήμισυ για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών. Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.

    Τα εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν για την επικύρωση του σχεδίου παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιθανό να το κάνουν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Τις επόμενες ημέρες, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι Έλληνες θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίων. Πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο στο σύνολό του, αλλά και τα προαπαιτούμενα» που ζητούν οι πιστωτές, επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κρορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

    «Μόλις γίνει αυτό θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Τετάρτη, που θα αποτελέσει το σημάδι για τα άλλα κοινοβούλια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι προφανώς ανεξάρτητα.

    Μόλις τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν τη συμφωνία, «θα έχουμε μια πιο επίσημη απόφαση» για να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ.

    [04] Στο Κατάκολο ασφαλείς οι 117 παράτυποι μετανάστες

    Στο Κατάκολο βρίσκονται ασφαλείς οι 117 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε ιστιοπλοϊκό, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, 55 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά, από το λιμάνι της Ζακύνθου.Οι μετανάστες έφθασαν στο λιμάνι με το κρουαζιερόπλοιο "Island Princess", το οποίο τους διάσωσε τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η αποβίβαση των μεταναστών καθυστέρησε, διότι αρκετοί αρνούνταν να φύγουν από το πλοίο. Στην λιμενική ζώνη, οι αρχές της Ηλείας είχαν οργανώσει την υποδοχή των μεταναστών, ώστε να τους παρασχεθούν φαγητό και νερό και παράλληλα να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, σε όσους πιθανόν την χρειάζονται.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης των μεταναστών, ενώ ο δήμος Πύργου θα αναλάβει την στέγασή τους, σε κλειστό γήπεδο της πόλης. Επίσης, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και την συνδρομή του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων εθελοντικών οργανώσεων θα ξεκινήσει η διαδικασία της φροντίδας των μεταναστών, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ταυτότητα των μεταναστών, αλλά ούτε έχει διευκρινιστεί, το αν υπάρχουν μεταξύ τους παιδιά.

    [05] Χωρίς δακτύλιο από σήμερα το κέντρο της Αθήνας

    Ελεύθερη είναι από σήμερα η κυκλοφορία μονών και ζυγών οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο δακτύλιος «πήγε διακοπές» από την περασμένη Παρασκευή και θα επιστρέψει όπως πάντατο Σεπτέμβριο.

    Ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1-1-1992, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του μεγάλου δακτυλίου [Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι].

    Κατά συνέπεια όλα τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά, επίσης ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2015-2016.

    [06] Συμφωνία στη Συνοδό Κορυφής για το τριετές πρόγραμμα

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

    «Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

    Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

    Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    [07] Φρ. Ολάντ: Για την Ευρώπη ξημερώνει μια καλύτερη μέρα

    «Ο Τσίπρας έκανε γενναία επιλογή, και η χρηματοδότηση των 80 δις τα επόμενα χρόνια θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα ανάπτυξης. Αυτό που ξεκίνησε σήμερα είναι η διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική και να έχει ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και το καθήκον μας είναι να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ». Αυτά δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.

    [08] Αγγ. Μέρκελ: Πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε έως τις 15 Ιουλίου

    «Εποικοδομητική» χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την πολύωρη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την Ελλάδα. Πρόσθεσε εξάλλου ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο κορυφής.

    Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές, πρόσθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

    «Το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε, και μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχουν εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προαπαιτούμενα» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

    «Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 July 2015 - 8:32:21 UTC