Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Β. Μεϊμαράκης μπορεί να ενώσει τη ΝΔ, ανέφερε στην ΚΟ η Ντ. Μπακογιάννη
  • [02] Βασικό σενάριο της Κομισιόν είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
  • [03] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, πρέπει να σκεφτούμε άλλες επιλογές
  • [04] Βουτιά για τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ
  • [05] TO Euroworking Group θα εξετάσει το αίτημα για βοήθεια από τον ΕSM
  • [06] Β. Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την τελευταία της ευκαιρία
  • [07] Για το καλό της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα
  • [08] Πάμπλο Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν, σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί
  • [09] Ξεκάθαρα επιθετικός κατά του Α. Τσίπρα ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ
  • [10] Α. Τσίπρας: Θα καταθέσουμε αύριο συγκεκριμένες προτάσεις
  • [11] Να ενημερώσει απόψε τη Βουλή, κάλεσε ο Β. Μεϊμαράκης τον Αλ. Τσίπρα
  • [12] Δεν βλέπει αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα, ο Έβαλντ Νοβότνι
  • [13] Ο ESM παρέλαβε το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση

  • [01] Ο Β. Μεϊμαράκης μπορεί να ενώσει τη ΝΔ, ανέφερε στην ΚΟ η Ντ. Μπακογιάννη

    O Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της παράταξης και μπορεί να ενώσει το σύνολο των δυνάμεών της ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

    Σχετικά με την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «ο δρόμος μπροστά μας είναι ο πιο δύσκολος της ζωής μας», ενώ αναφέρθηκε στα άρθρα 2 και 7 της συνθήκης της Λισαβόνας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «να βρεθούμε και με αναστολή δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου, εάν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα».

    Η βουλευτής, σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα 51 δις και «πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει», επισημαίνοντας ότι «η παράταξη πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη».

    Τέλος, για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε ότι πρέπει να διεξαχθεί θεσμικά και όχι άτυπα, και εξέφρασε την συμφωνία της με την άποψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    [02] Βασικό σενάριο της Κομισιόν είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

    Το βασικό σενάριο είναι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ερωτηθείσα για τις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι η Επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδια για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη.

    Είναι ζήτημα υπευθυνότητας - είπε η κ. Αντρέεβα, διευκρινίζοντας πως η ελληνική πλευρά έχει χρονικό περιθώριο να παρουσιάσει τις αναλυτικές προτάσεις της για την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

    Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι ενδέχεται να κριθεί σκόπιμο να πραγματοποιηθεί και ειδική Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης.

    [03] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, πρέπει να σκεφτούμε άλλες επιλογές

    Αν η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι την Κυριακή για να αρχίσουν οι συνομιλίες σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, θα χρειαστεί να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε άλλες επιλογές, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    «Αν δεν καταλήξουμε σε μία λύση στο θέμα αυτό μέχρι το Σαββατοκύριακο, μέχρι την Κυριακή, τότε, αν χρειαστεί, θα πρέπει να σκεφθούμε άλλα σενάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γέγκερ είπε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλες τις πιθανές εξελίξεις.

    [04] Βουτιά για τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

    Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2008 κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν αλλά και ανησυχιών στις παγκόσμιες αγορές για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

    Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 5,8% στις 23.516,56 μονάδες, που είναι η χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης China Enterprises έχασε 6,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2011, στις 11.107,30 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο.

    [05] TO Euroworking Group θα εξετάσει το αίτημα για βοήθεια από τον ΕSM

    Ο Mισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξεταστεί από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) και όχι από το Eurogroup.

    O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος μπορεί να εξεταστεί από το Euroworking Group και δεν συντρέχει λόγος να συγκληθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    [06] Β. Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την τελευταία της ευκαιρία

    Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την τελευταία της ευκαιρία και η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει ένα άλλο πρόγραμμα, γιατί ο χρόνος τελειώνει και η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

    Επισημαίνοντας πως μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να καταθέσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις και ο ίδιος εύχεται να το επιτύχει τώρα για το καλό όλων, ο καγκελάριος τόνισε ότι στην χθεσινή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης δεν υπήρξε κατανόηση για την πρόσφατη εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων από μέρους της Ελλάδας και την προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα.

    Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή ήταν μια αντίδραση πανικού όταν η ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε πως οξύνεται το κλίμα στις διαπραγματεύσεις και η ίδια δεν ήταν πλέον πρόθυμη να ακολουθήσει το δρόμο που συνηθίζεται στην Ευρώπη, δηλαδή διαπραγμάτευση μέχρι τέλους και προθυμία συμβιβασμού, οπότε και υπάρχει καλή ευκαιρία εξεύρεσης μιας λύσης.

    Κατά την άποψή του, εάν την Κυριακή δεν αποφασιστούν οι ακρογωνιαίοι λίθοι ενός νέου προγράμματος, τότε θα πρέπει να γίνει συζήτηση ενός σχεδίου Β, καθώς θα έχει φτάσει η ώρα ενός άλλου νομίσματος, και δεν θα χρειάζεται μετά να συζητηθούν κάποια μεγάλα νομικά ζητήματα και νομικές διαδικασίες, αλλά τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

    Όπως διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, η ευθύνη για την τωρινή κατάσταση δεν θα μπορούσε να επιρρίπτεται στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, διότι αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, το ότι δηλαδή στη χώρα δεν υπάρχουν φορολογικές αρχές για αποτελεσματική είσπραξη φόρων, όπου στο κτηματολόγιο έχει καταγραφεί μόλις το 15 ο/ο των περιπτώσεων, όπου υπάρχουν τόσο πολύ πλούσιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους τη στιγμή που ολόκληρες οικογένειες λόγω ανεργίας ζουν μόνον από μια σύνταξη, μια χώρα στην οποία τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τον Ιούλιο.

    [07] Για το καλό της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα

    Στον αντίποδα του επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών Μ. Βέμπερ, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. Παίρνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ μετά την παρέμβαση του κ. Βέμπερ, δήλωσε :

    « Καταρχήν να πω ότι για μας, τους σοσιαλιστές και δημοκράτες της Ευρώπης, η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει». Η φράση του κ. Πιτέλα προκάλεσε τα μακρόσυρτα χειροκροτήματα των ευρωβουλευτών.

    « Η Ελλάδα είναι ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης και της ευρωζώνης» πρόσθεσε. «Χωρίς την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια, για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τους εξτρεμιστές και τους πολιτικούς κερδοσκόπους που παίζουν με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Θα μπορούσα να αναφέρω τις ακραίες θέσεις του Σοϋμπλε ή τις ανάρμοστες εκφράσεις του Βαρουφάκη, ή κάποιες δηλώσεις του συναδέλφου Βέμπερ, ωστόσο, προτιμώ να υπογραμμίσω τη σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα, τη συνέπεια του προέδρου Γιούνκερ». (...)

    Ο κ. Πιτέλα αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά να τα ενώσουμε, διότι δεν είναι παιγνίδι. Εδώ διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης μέσα στο οποίο είναι και η Ελλάδα» υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Τουσκ ο κ. Πιτέλα ζήτησε επισήμως τη συμμετοχή του ΕΚ στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

    « Δεν είναι δυνατόν κύριε Τουσκ, το σημαντικότερο όργανο της Ένωσης, που είναι το Κοινοβούλιο, να μην μετέχει στις Συνόδους Κορυφής. Ζητώ λοιπόν επισήμως να καλείτε στις συνεδριάσεις σας τον πρόεδρο Σουλτς.

    Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τον κ. Τσίπρα δήλωσε : « Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στο κόμμα μου, εγώ ωστόσο αυτήν την στιγμή αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης, εμείς οι σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit» υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.

    [08] Πάμπλο Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν, σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί

    Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παίρνοντας το λόγο ο Ισπανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι «οι καιροί αλλάζουν» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να αλλάξουν τακτική.

    «Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν πολίτες που λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Π. Ιγκλέσιας και πρόσθεσε:

    «Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέπτονται.

    Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνώντων να υπερασπισθούν τους πολίτες τους. Απευθύνω έκκληση και πάλι από αυτό το σώμα στη σοσιαλιστική ομάδα. Κάντε το βήμα που απαιτείται για τα κοινωνικά δικαιώματα και αφήστε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό που είναι καταραμένος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το να υπερασπισθούμε σήμερα τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους, είναι το να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί», κατέληξε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    [09] Ξεκάθαρα επιθετικός κατά του Α. Τσίπρα ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ

    « Θα αντιπαρατεθούμε με εσάς πολιτικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφερντ Βέμπερ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην έννοια της Δημοκρατίας : « Ο Τσίπρας» είπε, «ότι εμφανίζεται εδώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής δημοκρατίας, διοργάνωσε δημοψήφισμα και είναι νικητής με 61%. Κύριε Τσίπρα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανακοίνωσε και εκείνος ότι σκέπτεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα γιατί οι Σλοβάκοι δεν μπορούν πια να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τους Έλληνες. Κύριε Τσίπρα σας ερωτώ λοιπόν, οι άλλοι δικαιούνται να ψηφίζουν; Στην Ευρώπη έχουμε αρκετά μέλη και δεν είναι το άθροισμα των δημοψηφισμάτων, είναι η αναζήτηση του συμβιβασμού. Και αυτόν τον δρόμο φοβάμαι ότι εσείς τον εγκαταλείψατε».

    Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ορισμένοι ευρωβουλευτές ανύψωσαν στα έδρανα πλακάτ με το ΟΧΙ γραμμένο με κόκκινα γράμματα, προκαλώντας μια σχετική αναταραχή στο ημικύκλιο.

    Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε : «Ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ σας λέω ότι θα αντιπαρατεθούμε με εσάς πολιτικά. Εσείς επιζητάτε και αγαπάτε τη σύγκρουση, εμείς τον συμβιβασμό. Εσείς θέλετε και επιζητάτε την αποτυχία, εμείς την επιτυχία, εσείς θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη. Επιτέλους επανέλθετε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα».

    [10] Α. Τσίπρας: Θα καταθέσουμε αύριο συγκεκριμένες προτάσεις

    Θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουμε πίσω τα δανεικά που πήραμε, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωβουλευτές, που στη σημερινή ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν στο βάρος που έχουν επωμιστεί οι δικές τους χώρες.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά έσπευσε να ξεκαθαρίσει και να διαβεβαιώσει τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, και πως το μόνο σχέδιο που έχει είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ακριβώς για να η Ελλάδα σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

    «Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ? όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

    «Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας εξάλλου σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει με ποιον τρόπο θα βρίσκει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει δημοσιονομικούς στόχους.

    «Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κόψει το επίδομα των χαμηλότερων συντάξεων, το ΕΚΑΣ, προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: «Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική. Ό,τι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων».

    Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Και οι δεσμεύσεις μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να έχουμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, οι δεσμεύσεις μας αυτές είναι δεδομένες. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής, της επιλογής των βαρών».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μπροστά σε μία κρίσιμη στιγμή, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, έχουν την δυνατότητα και ενώνουν τις δυνάμεις τους.

    «Προχθές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του οποίου αύριο θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    [11] Να ενημερώσει απόψε τη Βουλή, κάλεσε ο Β. Μεϊμαράκης τον Αλ. Τσίπρα

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το βήμα της ΚΟ του κόμματος, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, απόψε, να ενημερώσει σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κλειστή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών εάν πρώτα ο κ. Τσίπρας δεν ενημερώσει δημόσια τον ελληνικό λαό και την ελληνική Βουλή.

    Επίσης, ανέφερε ότι χθες το βράδυ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις ευθύνες όλων.

    [12] Δεν βλέπει αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα, ο Έβαλντ Νοβότνι

    Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, δεν προβλέπει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (ELA) σήμερα.

    «Ως Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα σε ποια έκταση μπορούμε να ανανεώσουμε ξανά αυτή την πίστωση. Δεν θα υπάρχει, σίγουρα, επιθυμία για την αύξησή της. Πολύ ειλικρινά, δύσκολα μπορώ να το φανταστώ αυτό», δήλωσε ο Νοβότνι στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας.

    [13] Ο ESM παρέλαβε το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρέλαβε, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, το ελληνικό αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2015 - 12:32:23 UTC