Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ
  • [02] Φρ. Ολάντ: Eφικτή η επίτευξη συμφωνίας
  • [03] Γ. Ντάισελμπλουμ: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα
  • [04] Γ. Σταθάκης: Θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις την ερχόμενη εβδομάδα
  • [05] Γιούνκερ - Τούσκ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση
  • [07] Αγγ. Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε είναι τα εξής:

    «Το πολιτικό συμβούλιο με διευρυμένη σύνθεση θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και εγρήγορση. Επαναλάβαμε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να φέρει τη συμφωνία διότι δεν έχει εντολή για ρήξη αλλά για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και διότι παρήλθε το 48ωρο.

    Πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες σύντομα, να σταματήσει η ταλαιπωρία του ελληνικού λαού και ιδίως των συνταξιούχων και να διασφαλισθούν οι καταθέσεις όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

    Αναγνωρίζει το πολιτικό συμβούλιο τη μεγάλη προσφορά του Αντώνη Σαμαρά στην πατρίδα και την παράταξη και εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

    Σήμερα στις 12:00 θα συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Φρ. Ολάντ: Eφικτή η επίτευξη συμφωνίας

    Το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις.

    Ο κ. Ολάντ σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές - ανέφερε ωστόσο ότι αν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Είπε επίσης ότι αύριο το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες - προσέθεσε ωστόσο, πως από την άλλη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.

    Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

    [03] Γ. Ντάισελμπλουμ: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

    Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας όλοι γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση.

    Ο κ Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν θα πιεστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να παρέμβει καθώς πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή.

    Όπως είπε επίσης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην τηλεδιάσκεψη θα αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο και η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει επίσημο αίτημα για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας.

    [04] Γ. Σταθάκης: Θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις την ερχόμενη εβδομάδα

    Τη διαβεβαίωση ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικότατα την άλλη εβδομάδα με ή χωρίς συμφωνία, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley .

    Σύμφωνα με προδημοσίευση της δημοσιογράφου στο twitter, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με εντολή να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής θα εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ για να αυξήσει τον ELA την Τετάρτη.

    [05] Γιούνκερ - Τούσκ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

    Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται». Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις. Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

    «Σχετικά απομονωμένη η Ελλάδα. Η Παρασκευή η πιο σημαντική μέρα. Δεν αποκλείω το grexit», δήλωσε στα γερμανικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξερχόμενος από την συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

    [06] Αλ. Τσίπρας: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση

    «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

    Συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

    Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

    «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

    Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

    Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».

    [07] Αγγ. Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

    Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του ESM, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι απομένουν μόνο λίγες μέρες συζητήσεων για το τί πρέπει να γίνει.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε υπάρχουν άλλα 18 κράτη μέλη στην ευρωζώνη.

    Η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι ως την Πέμπτη περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM. Όπως εξήγησε η Α. Μέρκελ, οι προτάσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες δεσμεύσεις από ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας που δεν ολοκληρώθηκε.

    Η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.

    «Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

    Όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι θα συζητηθεί όταν και εφ? όσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους.

    Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες της ευρωζώνης. Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2015 - 22:32:18 UTC