Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, γραμμή σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς
  • [02] Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ
  • [03] Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει η Φ. Γεννηματά
  • [04] Συνομιλία του Τζακ Λιου με Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο
  • [05] Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ προτείνει σε Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία
  • [06] Ε. Νοβότνι: Είναι εφικτή μια χρηματοδότηση-γέφυρα
  • [07] 'Εφηβη ανατινάχθηκε κοντά σε ισλαμικό τέμενος, στη Νιγηρία
  • [08] Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

  • [01] Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, γραμμή σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς

    Τη σημασία των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία».

    «Πιστεύουμε» τόνισε «ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας».

    Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στους δεσμούς χιλιάδων ετών με το Ισραήλ, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στο μέλλον.

    Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τον τουρισμό και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση, μετά από τις συζητήσεις που είχε χθες με τον Ισραηλινό βασικό σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας και τον υπουργό Ενέργειας, «ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

    Ο κ. Κοτζιάς, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα έχει συνάντηση, στη Ραμάλα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    [02] Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ

    Σήμερα στις 17:00 στη Βουλή θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη το άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος και οι συντονιστές της ΝΔ.

    [03] Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει η Φ. Γεννηματά

    Στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά μετά από πρόσκληση του Σεργκέι Στανίσεφ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για να λάβει μέρος και να μιλήσει στη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής που έχει ως κύριο θέμα την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας.

    [04] Συνομιλία του Τζακ Λιου με Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Ο Λιου εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη» ανακοίνωσε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιου προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

    Νωρίτερα χθες, ο Πρόδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κατάσταση στη Ελλάδα και συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μιάς οδού για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, είπε ο Λευκός Οίκος.

    [05] Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ προτείνει σε Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Ακίρα 'Αμαρι είπε σήμερα ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να φτάσουν σε συμφωνία αμοιβαίου οφέλους που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα και η ΕΕ θα έπρεπε επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι οκονομικές επιπτώσεις από την αναστάτωση που έχει ταράξει τις χρηματιστηριακές αγορές, πρόσθεσε ο 'Αμαρι.

    Μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη των μέτρων λιτότητας, είπε: «Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς. Καταλαβαίνω γιατί ο λαός της Ελλάδας εκφράζει αγανάκτηση. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν προχωρά. Βρίσκονται σε αποπληθωρισμό. Ο κόσμος περιμένει από την Ελλάδα και την ΕΕ να συνεργαστούν σε ένα τελικό σχέδιο διάσωσης».

    [06] Ε. Νοβότνι: Είναι εφικτή μια χρηματοδότηση-γέφυρα

    Η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση RF, ο Νοβότνι είπε πως «το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί».

    Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.

    Το ΔΣ της ΕΚΤ και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν νωρίτερα να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσό που χορηγείται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας λίγα ή καθόλου περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [07] 'Εφηβη ανατινάχθηκε κοντά σε ισλαμικό τέμενος, στη Νιγηρία

    Μια έφηβη ανατινάχθηκε κοντά σε ένα τέμενος χθες βράδυ σε μια προφανή επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κάνο, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νιγηρίας, είπε η αστυνομία.Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μαγκάτζι Ματζίγια είπε ότι μάλλον η έφηβη στόχευε το ισλαμικό τέμενος Ουμάρ Ιμπν Αλ-Χατάμπ, και ότι αυτή ήταν το μόνο θύμα.

    Η προσπάθεια επίθεσης έμοιαζε με αυτές των μαχητών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα κύμα βίας που την περασμένη εβδομάδα επέφερε το θάνατο σε 200 άτομα. Τη Κυριακή, τουλάχιστον 44 άτομα σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στη κεντρική πόλη Τζος.Η Κάνο δεν έχει υποστεί επίθεση από τον Φεβρουάριο φέτος, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε ένα σταθμό λεωφορείων και ανατινάχθηκαν σκοτώνοντας 10 άτομα.

    [08] Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

    Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης. Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο.

    Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

    Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.

    Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2015 - 4:32:13 UTC