Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημ. Κουτσούμπας: Η δύναμη είναι του λαού
  • [02] Β. Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση «δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»
  • [03] «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα με νέους όρους»
  • [04] Έρευνα στη Βραζιλία σε βάρος διεθνών τραπεζών για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος
  • [05] Τζ. Στίγκλιτς: Mοιραία ρωγμή στα θεμέλια του ευρώ ένα Grexit
  • [06] Επίθεση του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ εναντίον μεθοριακής πόλης
  • [07] Αντ. Σαμαράς: Το ΝΑΙ που ξεσηκώνει τους Έλληνες
  • [08] Διαψεύδει «κούρεμα» καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών

  • [01] Δημ. Κουτσούμπας: Η δύναμη είναι του λαού

    «Ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει να μεταφραστεί η αυριανή ψήφος του σε ψήφο υποστήριξης των αντιλαϊκών μνημονίων που έρχονται, της αντιλαϊκής πολιτικής, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου λαού, να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα απ' όπου κι αν προέρχονται, είτε από τους μεν, είτε από τους δε» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

    «Όσοι πάνε να ψηφίσουν να ρίξουν στην κάλπη με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν έτσι ώστε να εκφραστεί η αντίθεσή τους, η αντίστασή τους, την πρόταση του ΚΚΕ με οποιοδήποτε τρόπο επαναλαμβάνουμε, είτε με άκυρο, είτε με λευκό, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο» πρόσθεσε.

    «Η δύναμη είναι του λαού. Και αύριο στο δημοψήφισμα, αλλά κυρίως από τη Δευτέρα θα συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες, συνταξιούχοι στον αγώνα για να μην χρεοκοπήσει ο λαός, για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για να έρθουμε τελικά σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, αυτήν καλούμε τον ελληνικό λαό να ενστερνιστεί, να την κάνει δική του και να την παλέψει κάθε ώρα, κάθε μέρα από εδώ και πέρα» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [02] Β. Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση «δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν «προβλέψιμη» διότι η Αθήνα «δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

    Όποιος «γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα.

    «Για αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό (...) το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά» συνέχισε ο Σόιμπλε.

    Το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα βγει από την ευρωζώνη «σε σύντομο χρονικό διάστημα» είναι ένα ερώτημα στο οποίο «μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στην Ελλάδα» είπε ακόμη.

    Ο Σόιμπλε έκρινε ότι είναι «σχετικά μικρός» ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες «είναι κλειστές προς το παρόν» και το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας «παρακολουθεί την κατάσταση», ανέφερε. «Οι αγορές έχουν αντιδράσει με πολύ συνετό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο» εκτίμησε.

    [03] «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα με νέους όρους»

    Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Ελλάδα, η χώρα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας με νέους όρους, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

    «Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας χρειάζεται να αρχίσει. Το παλιό είναι νεκρό και δεν μπορεί να επεκταθεί. Και ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας παίρνει χρόνο. Επιπροσθέτως δεν μπορεί να υπάρξει νέος δανεισμός χωρίς όρους», σημείωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Presse».

    Η Ευρώπη θα υποφέρει λίγο μόνο οικονομικά αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, ενώ οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι σημαντικά χειρότερες, υποστήριξε εξάλλου ο ίδιος.

    «Για την Ευρώπη θα είναι εύκολο να τα καταφέρει οικονομικά. Για την Ελλάδα, αυτό θα είναι πράγματι σημαντικά πιο δραματικό» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

    Ο Σέλινγκ πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περίπτωση ενός «Grexit» αλλά περιέγραψε ως υπερβολικούς τους φόβους ότι η φτώχεια θα σαρώσει την Ελλάδα.«Εδώ γίνεται ένας πόλεμος προπαγάνδας. Είναι υπερβολικό να πιστέψουμε ότι όλοι οι Έλληνες θα χρειαστεί να ζήσουν στον δρόμο ή δεν θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη» κατέληξε.

    [04] Έρευνα στη Βραζιλία σε βάρος διεθνών τραπεζών για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος

    Η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της Βραζιλίας (Cade) διεξάγει έρευνα σε βάρος 15 διεθνών τραπεζών, περιλαμβανομένων των HSBC και Citigroup, καθώς και σε βάρος 30 προσώπων, διότι υπάρχουν υποψίες ότι είχαν συστήσει καρτέλ για τη χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του βραζιλιάνικου νομίσματος, του ρεάλ, και άλλων νομισμάτων.

    Είναι η πρώτη φορά που η Cade διεξάγει έρευνα τέτοιου είδους, όπως επιβεβαίωσε η αρχή καταπολέμησης των μονοπωλίων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι τράπεζες τις οποίες αφορά η έρευνα είναι οι Banco Standard de Investimentos, Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Merril Lynch, Morgan Stanley, Nomura, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered και UBS.

    [05] Τζ. Στίγκλιτς: Mοιραία ρωγμή στα θεμέλια του ευρώ ένα Grexit

    «Κολοσσιαίο λάθος» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς την άσκηση πίεσης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη. Είναι ένα κολοσσιαίο λάθος να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

    Στην ερώτηση «αν η Ελλάδα είναι ένοχη για ένα πιθανό grexit» ο Τζ. Στίγκλιτς τονίζει: «Όχι. Τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης είναι εντελώς εσφαλμένα... Φυσικά και υπήρχαν προβλήματα τα οποία σε τελευταία ανάλυση οδήγησαν στην κρίση του 2010, όμως η τρόικα με τα μέτρα της επιδείνωσε τα πάντα... Η τελευταία πρωτοβουλία ακολουθεί την ίδια λανθασμένη προσέγγιση. Αυτά είναι κακά προγράμματα ύφεσης και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την εξαθλίωση που έχουν προκαλέσει αυτά τα προγράμματα. Είναι ξεκάθαρο: Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή για τα μέτρα λιτότητας και το παράλογο χρέος. Το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί».

    Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας «ποια θα ήταν η καλύτερη διέξοδος από την κρίση» ο Τζ. Στίγκλιτς εκτιμά: «Να ψηφίσουν "Όχι" οι Έλληνες την Κυριακή. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διαπραγματευτούν εκ νέου. Η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί το βάρος του χρέους και να μπει ένας ρεαλιστικότερος στόχος ανάπτυξης, ας πούμε 1,5%. Οι Έλληνες χρειάζονται ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Και η χώρα θα πρέπει να πάρει την κατάλληλη βοήθεια για μια αλλαγή».

    [06] Επίθεση του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ εναντίον μεθοριακής πόλης

    Ο συριακός στρατός και δυνάμεις της λιβανικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ που πολεμούν μαζί του εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης συριακής πόλης Ζαμπαντάνι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπ[τικό δίκτυο της Χεζμπολάχ.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σφοδροί βομβαρδισμοί από πυροβολικό και αεροπλάνα πραγματοποιούνται για την κατάληψη της πόλης, η οποία βρίσκεται δυτικά της Δαμασκού κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Τις τελευταίες ημέρες αναμενόταν μια ανακοίνωση για την έναρξη μιας στρατιωτικής εκστρατείας από τον συριακό στρατό και «δυνάμεις της αντίστασης», ένας όρος που χρησιμοποιείται από τη λιβανική οργάνωση για να περιγράψει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

    Η οργάνωση, η οποία μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών, έχει τους τελευταίους μήνες αυξήσει τις επιθέσεις της εναντίον θέσεών τους κατά μήκος της ορεινής περιοχής Καλαμούν στα λιβανο-συριακά σύνορα.

    [07] Αντ. Σαμαράς: Το ΝΑΙ που ξεσηκώνει τους Έλληνες

    Με μήνυμα στο twitter σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς τη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Κίνημα λαού.Το ΝΑΙ που ξεσηκώνει τους Έλληνες, το ΝΑΙ που ενώνει τη χώρα, το ΝΑΙ που λυτρώνει την Ελλάδα!».

    Σημειώνεται πως χιλιάδες πολίτες, κρατώντας πανό και σημαίες συμμετείχαν στη συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», στο Καλλιμάρμαρο καλώντας τον κόσμο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντ. Σαμαράς: Να σταθούμε ενωμένοι δίπλα στο ΝΑΙ

    [08] Διαψεύδει «κούρεμα» καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών

    Προβοκάτσια» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times το οποίο κάνει λόγο για δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 8.000 ευρώ.

    Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι το δημοσίευμα αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας και ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα».

    Στο μεταξύ, ανυπόστατο το δημοσίευμα των Financial Times για «κούρεμα» στις καταθέσεις, αναφέρει στον λογαριασμό της στο twitter η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 July 2015 - 10:32:17 UTC