Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το «τρίλημμα»
  • [02] Παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας
  • [03] «Το Ναι είναι παράθυρο στην ελπίδα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Λυκούδης
  • [04] Δ. Κουτσούμπας: Το ψευδεπίγραφο Όχι σημαίνει συνέχιση των πολιτικών που μας έφεραν έως εδώ
  • [05] Φ. Γεννηματά: Το «ναι» είναι ψήφος ελπίδας
  • [06] Δύο συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα
  • [07] Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κρούει ο ΟΟΣΑ
  • [08] «Ευρωπαίοι αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ»
  • [09] Βερολίνο: Δεν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • [10] Κινητοποιήσεις υπέρ του «Όχι» σε πενήντα ιταλικές πόλεις
  • [11] Χρ. Σπίρτζης: Αυτές τις ημέρες τεκμηριώθηκε ο αναγκαίος ρόλος των δημοσίων υπηρεσιών
  • [12] Οριακές διαφορές στις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα
  • [13] Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι» δείχνει δημοσκόπηση της ALCO

  • [01] Το «τρίλημμα»

    του Γιώργου Βέλτσου

    Λυπάμαι, αλλά αισθάνομαι να εκβιάζομαι όχι μόνον από τους δανειστές, αλλά και από την κυβέρνηση. Το δίλημμα που θέτουν και οι δύο είναι απατηλό. Η πλάνη του διλήμματος ανάγεται στην κατάχρηση του διαζευκτικού "ή". Τί σημαίνει μέσα ή έξω; Γιατί το μέσα και το έξω να καθορίζονται αποκλειστικά από ένα νόμισμα; Πού πάει ο πολιτισμός, η ζωή εκτός από το Προεδρείο της Βουλής και το Προεδρείο του Eurogroup.

    Η ζωή δεν πάει πουθενά, διότι πάντα η ζωή είναι αλλού, διότι η ζωή είναι στην άλλη όχθη, όπως λέει ο ποιητής. Η ζωή είναι και μέσα και έξω και αυτήν την ζωή δεν έχουμε μάθει να τη ζούμε. Δεν μας το έχουν επιτρέψει οι πολιτικοί, τους οποίους εμείς δυστυχώς εκλέγουμε. Το δίλημμα θα μπορούσε να είναι ένα τρί-λημμα. Θα μπορούσε να ενέχει αντί της διάζευξης, μία σώρευση άλλων παραγόντων, που ούτε υποστηρικτές του "ναι" ούτε υποστηρικές του "όχι" τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν, με συνέπεια να βλέπουμε και να δούμε στο μέλλον απαράδεκτες ως προς την ανθρώπινη ζωή συμπεριφορές. Και οι μεν και οι δε και όλοι οι πολιτικοί και όλη η λίμπιντο dominandi και όλη η βιοπολιτική αποδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι ο "δρόμος" είναι λάθος, είναι σπαρμένος με "επιχειρήματα" και "βιαιοπραγίες" (και αντιστρόφως).

    Σκέφτομαι πάντα το δίλημμα που θέτει ο ληστής: " τα λεφτά σου ή τη ζωή σου". Αλλά τί να την κάνεις τη ζωή χωρίς λεφτά για να ζεις και τί να κάνεις τη ζωή αν δεν μπορείς να τη ζήσεις. Λοιπόν, στην Ελλάδα του 2015 απαντήθηκε αμφοτεροβαρώς αυτό το δίλημμα.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας

    του Αντώνη Σκαμνάκη*

    Αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγες ημέρες με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα έχει σοκάρει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία διδάσκει και ερευνά το εν λόγω πεδίο. Πρόκειται για μία συντεταγμένη και οργανωμένη από ό,τι φαίνεται υιοθέτηση του «ΝΑΙ» από επικοινωνιακούς και ενημερωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν καθήκον να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον πλουραλισμό στην πληροφόρηση. Δεν πρόκειται επίσης για μία απλή επιλογή τοποθέτησης στη πολιτική γεωγραφία, κάτι το οποίο ήταν ο κανόνας στην σύγχρονη ιστορία των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται περί μίας συμπάθειας ή προσανατολισμού ενός Μέσου ενημέρωσης προς ένα κομματικό σχηματισμό όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, τα τηλεοπτικά ΜΜΕ μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των κομμάτων που υποστηρίζουν το «ΝΑΙ», παραβιάζοντας όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα της άλλης άποψης. Πρόκειται για μία εκτροπή από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τήρησης των στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας. Παραβιάζεται έτσι το Σύνταγμα, οι νόμοι του κράτους και η δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.

    Η επιλογή αυτή των τηλεοπτικών ΜΜΕ δεν είναι τυχαία. Η ιδιοκτησία των πέντε μεγαλύτερων μιντιακών οργανισμών της χώρας αποτελείται από τον σκληρό πυρήνα της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ της χώρας η οποία είχε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ?80, αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα κρατικά συμβόλαια και τις δημόσιες προμήθειες. Βρίσκονται επίσης, οι εν λόγω επιχειρήσεις συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, από το οποίο έχουν αντλήσει προνομιακό δανεισμό και οικονομική στήριξη εκατοντάδων εκατομμυρίων.

    Γνωρίζαμε έως σήμερα ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, σύμφωνα και με τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής πολιτικής οικονομίας για τα Μέσα, διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στη παραγωγή του ενημερωτικού προϊόντος, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε το καθεστώς αυτό να καταλύσει πλήρως τις δημοκρατικές αρχές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

  • Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] «Το Ναι είναι παράθυρο στην ελπίδα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Λυκούδης

    «Το Όχι σημαίνει πλήρη απομόνωση, χρεοκοπία και δραχμή. Θα οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα, σε μια πορεία οικονομικής κατάρρευσης, σήψης και παρακμής που στο τέλος της δεν θα υπάρχουν παρά ερείπια» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

    «Και με το Όχι δεν μπορώ εκ προοιμίου να αποκλείσω την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, που μετά βεβαιότητας μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα είναι απείρως δυσμενέστερη σε σχέση με τη σημερινή, όντας εκτός προγράμματος, με καταρρακωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα και ημιθανή οικονομία» προσθέτει ο κ. Λυκούδης και τονίζει:

    «Το Ναι είναι παράθυρο στην ελπίδα. Το Ναι είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που θέλει να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ναι σπάει ενδεχόμενες αδιαλλαξίες των δανειστών. Ναι, σημαίνει Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ, Ναι στην Ευρώπη».

    [04] Δ. Κουτσούμπας: Το ψευδεπίγραφο Όχι σημαίνει συνέχιση των πολιτικών που μας έφεραν έως εδώ

    «Στο δημοψήφισμα-φιάσκο της Κυριακής, ο λαός μπορεί με κάθε πρόσφορο τρόπο και με το άκυρο και με το λευκό και με την αποχή, να ακυρώσει τα μνημόνια και της τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Όσοι την Κυριακή ψηφίσουν "Ναι" (των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ή "Όχι" (των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) στην πραγματικότητα ψηφίζουν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με παλιά και νέα μνημόνια - ψηφίζουν συνέχιση των πολιτικών που μας έφεραν έως εδώ, δηλαδή της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, με το λαό να πληρώνει ένα χρέος που δεν το δημιούργησε ο ίδιος» αναφέρει στην συνέχεια της δήλωσής του.

    [05] Φ. Γεννηματά: Το «ναι» είναι ψήφος ελπίδας

    Ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι επέλεξαν το δημοψήφισμα συνειδητά και ψυχρά. Γιατί δεν είχαν την τόλμη και το σθένος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια συμφωνία και να την φέρουν στη Βουλή, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας την εξαπάτηση, δήλωσε ότι θα φέρει συμφωνία σε 48 ώρες και θα εγγυηθεί το άνοιγμα των τραπεζών, τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις, αναφέρει η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «είναι ένας πρωθυπουργός αναξιόπιστος, όπως αποδείχτηκε».

    «Τέρμα τα ψέματα. Το «ναι» στην Ελλάδα, το «ναι» στην Ευρώπη, το «ναι» στο ευρώ, είναι ψήφος ελπίδας, δημοκρατίας, περηφάνιας και αξιοπρέπειας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα και κυρίως για τη νέα γενιά», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [06] Δύο συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα

    Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία με δύο μαζικές συγκεντρώσεις, υπέρ του «όχι» στο Σύνταγμα και υπέρ του «ναι» στο Καλλιμάρμαρο .

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στη συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα , στην πλατεία Συντάγματος υπογραμμίζοντας πως στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο ελληνικός λαός καλείται να πάρει στα χέρια του το μέλλον του τόπου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στα τελεσίγραφα των δανειστών και στους εγχώριους υποστηρικτές της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων.

    Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα είναι μαζική και συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου ενώ γίνεται έκκληση από τα μεγάφωνα να δημιουργηθεί διάδρομος στις εξόδους του μετρό διότι είναι χιλιάδες οι διαδηλωτές που βρίσκονται στις αποβάθρες.

    Στην συγκέντρωση αναμένεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες, κρατώντας πανό και σημαίες συμμετέχουν στη συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», στο Καλλιμάρμαρο καλώντας τον κόσμο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε κατά αστυνομικών.

    [07] Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κρούει ο ΟΟΣΑ

    Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε σήμερα για την «αρνητική επίδραση που έχει στην οικονομία» το σημερινό υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο.

    «Σε μεγάλο βαθμό λόγω της άτονης ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πολύ στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και έφθασε κατά μέσο όρο στο 111% του ΑΕΠ στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2013: πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η Κατρίν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας μια έκθεση με την ευκαιρία των Οικονομικών Συναντήσεων της Αιξ-αν-Προβάνς (νότια Γαλλία).

    «Οι εργασίες μας δείχνουν πως τέτοια επίπεδα χρέους έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία», διευκρίνισε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν «συνετούς μεσοπρόθεσμα στόχους για το χρέος».

    Ο ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 34 ανεπτυγμένες χώρες, όρισε τα επίπεδα του δημόσιου χρέους πέραν των οποίων τα κράτη βρίσκονται σε «ζώνη κινδύνου» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    [08] «Ευρωπαίοι αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ»

    Κυβερνήσεις κρατών μελών της ευρωζώνης προσπάθησαν-μάταια- να εμποδίσουν τη δημοσιοποιήση της προκαταρκτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ελλάδας δικαιώνει την έκκλησή της προς τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους της συμφωνίας που της προτάθηκε στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ.

    Σύμφωνα με το έγγραφο το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο εάν δεν υπάρξει μεγάλη απομείωσή του, ιδίως από τον επίσημο τομέα στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδοτική υποστήριξη ύψους 50 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η δημοσιοποίηση του εγγράφου αυτού αποκάλυψε τη διένεξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον διεθνή οικονομικό οργανισμό της Ουάσινγκτον, η οποία σιγόκαιγε για μήνες πίσω από κλειστές πόρτες, σχολιάζει το Ρόιτερς.

    Κατά τις πηγές του πρακτορείου, δεν υπήρξε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα δημοσιευόταν η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτή, ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους που την ενέκριναν - συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ στους κόλπους του θεσμού.

    [09] Βερολίνο: Δεν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, από το ΔΝΤ για τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν σημαίνουν «με κανέναν τρόπο» αυτομάτως ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας, έκανε σήμερα γνωστό το Βερολίνο.

    «Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να αντλήσουμε ως συμπέρασμα απ' αυτό ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους», σχολίασε αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάρτιν Γέγκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

    Η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωτηρία για την Ελλάδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, εξήγησε ο Γέγκερ.

    [10] Κινητοποιήσεις υπέρ του «Όχι» σε πενήντα ιταλικές πόλεις

    Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις προς στήριξη του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σε πενήντα διαφορετικές πόλεις της Ιταλίας, με πρωτοβουλία κινημάτων της αριστεράς, συνδικάτων, των κομμάτων Αριστερά και Ελευθερία, Κομμουνιστική Επανίδρυση και «λίστα Τσίπρα».

    Στην Ρώμη πρόκειται να ξεκινήσει σε μία περίπου ώρα λαμπαδηφορία αλληλεγγύης, στο Παλέρμο της Σικελίας μόλις ολοκληρώθηκε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, στην Βερόνα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση στην πλατεία «Ντεϊ Σινιόρι», ενώ στην Βενετία έχει οργανωθεί καθιστική διαμαρτυρία για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μπροστά στην έδρα της δημόσιας τηλεόρασης Rai.

    Δημόσιες συζητήσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των ιταλών πολιτών σχετικά με τα αποτελέσματα της πενταετούς λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα, πρόκειται να οργανωθούν επίσης αύριο και την Κυριακή.

    [11] Χρ. Σπίρτζης: Αυτές τις ημέρες τεκμηριώθηκε ο αναγκαίος ρόλος των δημοσίων υπηρεσιών

    Τα ΕΛΤΑ κατέβαλαν μόλις σε τρεις -αντί για οκτώ- ημέρες, όλο το ποσό της σύνταξης, σε μετρητά, στο σπίτι, σε συνολικά 489.443 δικαιούχους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικρύων Χρήστος Σπίρτζης.

    Αναφερόμενος στα μέτρα κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης για τη διευκόλυνση των πολιτών λόγω της αργίας των τραπεζών, που έθεσε σε εφαρμογή, ο κ. Σπίρτζης αναφέρει ότι «αυτές τις δύσκολες ημέρες για τους πολίτες και για τη χώρα, αναδείχθηκε και τεκμηριώθηκε ο σημαντικός και αναγκαίος ρόλος των δημοσίων υπηρεσιών και των δημόσιων φορέων και η κοινωνική τους διάσταση» και «δόθηκε η απάντηση σε όσους τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία για την ιδιωτικοποίηση των Αστικών Μεταφορών, των Ταχυδρομείων, των Εταιρειών Ύδρευσης, την Δημόσιων Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, στον αντίποδα της αναβάθμισης και του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους».

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, πληρώθηκαν κανονικά οι 36.953 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, οι 4.770 συνταξιούχοι του ΝΑΤ, οι 3.422 δικαιούχοι του ΟΑΕΕ και το 94% των συνταξιούχων του ΟΓΑ σε σύνολο 444.298 δικαιούχων.

    [12] Οριακές διαφορές στις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα

    Στο νήμα κρίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου για την Κυριακάτικη Αυγή.

    Στην πρόθεση ψήφου, το «ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «όχι» 43%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, ενώ 3,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, το λευκό - άκυρο είναι 1%, ενώ 1% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» συγκεντρώνει 45%, το «ναι» 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, το 4% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,5% είναι λευκό/άκυρο ενώ 0,5% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν.

    Στην παράσταση νίκης (σ.σ. το ερώτημα είναι «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε την Κυριακή, ποιο πιστεύετε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα; Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ; ποσοστό 39% συγκεντρώνει το «όχι», ποσοστό 50% συγκεντρώνει το «ναι», χωρίς γνώμη είναι το 11%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% διαφωνεί με την απόφαση να γίνει δημοψήφισμα, το 42% συμφωνεί, το 1% είναι χωρίς γνώμη, το 2% ούτε συμφωνούν/ούτε διαφωνούν.

    Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες σε ποσοστό 44% θα ψηφίσουν «ναι» και επίσης 44% θα ψηφίσουν «όχι». Οι γυναίκες θα ψηφίσουν «ναι» σε ποσοστό 41% και «όχι» σε ποσοστό 42%.

    Οι ηλικίες 18 - 24 στηρίζουν το «όχι» σε ποσοστό 71% και το «ναι» σε ποσοστό 20%. Στις ηλικίες 25 - 34, το «όχι» έχει 59%, το «ναι» 26%. Στις ηλικίες 35 - 44 το «όχι» έχει 34%, το «ναι» έχει 53%. Στις ηλικίες 45 - 54, το «όχι» έχει 48% και το «ναι» 36%. Στις ηλικίες 55 - 64 το «όχι» συγκεντρώνει 44%, το «ναι» 47%. Στις ηλικίες από 65 και άνω, το «όχι» έχει 26% και το «ναι» έχει 56%.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ανά περιοχές. Στην Αθήνα, το 45% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 40% υπέρ του «όχι». Στη Θεσσαλονίκη το 39% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 44% υπέρ του «όχι». Στη Λοιπή Ελλάδα το 42% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 45% υπέρ του «όχι».

    Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι» δείχνει δημοσκόπηση της ALCO

    Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι» δείχνει δημοσκόπηση της ALCO για το www.protothema.gr που έγινε το διάστημα από 1-3 Ιουλίου.

    Στην πρόθεση ψήφου, το 41,7% ψηφίζει «ναι», το 41,1% ψηφίζει «όχι», το 10,7% είναι αναποφάσιστοι, το 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει, το 2,4% δηλώνει λευκό.

    Το 48% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση για δημοψήφισμα, το 42% τη θεωρεί σωστή και 10% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Το 44% θεωρεί ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι «ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών», το 42% ότι είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», και 14% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

    Το 51% θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα αλλάξει τη στάση των δανειστών, το 31% θεωρεί ότι θα την αλλάξει, 18% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Το 60% θεωρεί ότι με το «όχι» ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, το 31% απαντά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και 9% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Το 76% τάσσεται υπέρ του ευρώ, το 14% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με δικό της νόμισμα, 10% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    [13] Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι» δείχνει δημοσκόπηση της ALCO

    Διαφορά 0,6% υπέρ του «ναι» δείχνει δημοσκόπηση της ALCO για το www.protothema.gr που έγινε το διάστημα από 1-3 Ιουλίου.

    Στην πρόθεση ψήφου, το 41,7% ψηφίζει «ναι», το 41,1% ψηφίζει «όχι», το 10,7% είναι αναποφάσιστοι, το 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει, το 2,4% δηλώνει λευκό.

    Το 48% θεωρεί λανθασμένη την απόφαση για δημοψήφισμα, το 42% τη θεωρεί σωστή και 10% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Το 44% θεωρεί ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι «ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών», το 42% ότι είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», και 14% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

    Το 51% θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα αλλάξει τη στάση των δανειστών, το 31% θεωρεί ότι θα την αλλάξει, 18% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Το 60% θεωρεί ότι με το «όχι» ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, το 31% απαντά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και 9% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Το 76% τάσσεται υπέρ του ευρώ, το 14% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με δικό της νόμισμα, 10% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 18:32:18 UTC