Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το «τρίλημμα»
  • [02] Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία
  • [03] «Το Ναι είναι παράθυρο στην ελπίδα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Λυκούδης
  • [04] Π. Ευθυμίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το «ΟΧΙ» είναι ένα δώρο σ' όσους θέλουν Grexit
  • [05] Εάν ο λαός ψηφίσει όχι οι συνέπειες θα είναι τραγικές, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  • [06] Βερολίνο: Δεν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • [07] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, εγγυόμαστε τη ρευστότητα στα ΑΤΜ έως τη Δευτέρα
  • [08] Γιούνκερ: Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ θα αποδυνάμωνε δραματικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας
  • [09] «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Έλληνες»
  • [10] Ιταλοί βουλευτές εκφράζουν την υποστήριξή τους στο "ΟΧΙ"
  • [11] Γ. Δραγασάκης: Η επικράτηση του ΟΧΙ θα είναι μεγάλο γεγονός με διεθνή απήχηση
  • [12] Λούκα Κατσέλη: Τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά
  • [13] Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα

  • [01] Το «τρίλημμα»

    του Γιώργου Βέλτσου

    Λυπάμαι, αλλά αισθάνομαι να εκβιάζομαι όχι μόνον από τους δανειστές, αλλά και από την κυβέρνηση. Το δίλημμα που θέτουν και οι δύο είναι απατηλό. Η πλάνη του διλήμματος ανάγεται στην κατάχρηση του διαζευκτικού "ή". Τί σημαίνει μέσα ή έξω; Γιατί το μέσα και το έξω να καθορίζονται αποκλειστικά από ένα νόμισμα; Πού πάει ο πολιτισμός, η ζωή εκτός από το Προεδρείο της Βουλής και το Προεδρείο του Eurogroup.

    Η ζωή δεν πάει πουθενά, διότι πάντα η ζωή είναι αλλού, διότι η ζωή είναι στην άλλη όχθη, όπως λέει ο ποιητής. Η ζωή είναι και μέσα και έξω και αυτήν την ζωή δεν έχουμε μάθει να τη ζούμε. Δεν μας το έχουν επιτρέψει οι πολιτικοί, τους οποίους εμείς δυστυχώς εκλέγουμε. Το δίλημμα θα μπορούσε να είναι ένα τρί-λημμα. Θα μπορούσε να ενέχει αντί της διάζευξης, μία σώρευση άλλων παραγόντων, που ούτε υποστηρικτές του "ναι" ούτε υποστηρικές του "όχι" τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν, με συνέπεια να βλέπουμε και να δούμε στο μέλλον απαράδεκτες ως προς την ανθρώπινη ζωή συμπεριφορές. Και οι μεν και οι δε και όλοι οι πολιτικοί και όλη η λίμπιντο dominandi και όλη η βιοπολιτική αποδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι ο "δρόμος" είναι λάθος, είναι σπαρμένος με "επιχειρήματα" και "βιαιοπραγίες" (και αντιστρόφως).

    Σκέφτομαι πάντα το δίλημμα που θέτει ο ληστής: " τα λεφτά σου ή τη ζωή σου". Αλλά τί να την κάνεις τη ζωή χωρίς λεφτά για να ζεις και τί να κάνεις τη ζωή αν δεν μπορείς να τη ζήσεις. Λοιπόν, στην Ελλάδα του 2015 απαντήθηκε αμφοτεροβαρώς αυτό το δίλημμα.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία

    του Γιώργου Πλειού*

    Το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου του 2015 είναι το πρώτο μετά από 41 χρόνια και το δεύτερο μετά τη μεταπολίτευση. Εκείνο του 1974 έλυσε το πολιτειακό ζήτημα και έτσι η βασιλευόμενη δημοκρατία πέρασε στην ιστορία δίνοντας τη θέση της στη (προεδρευόμενη) Δημοκρατία. Αυτό που θα γίνει σε τρεις μέρες τυπικά θα απαντήσει στην πρόταση των δανειστών για την εκκρεμούσα(;) συμφωνία.

    Στην πραγματικότητα όμως θα καθορίσει όχι αν, αλλά πώς θα πορευτεί η χώρα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., ποια θα είναι η θέση της σε μια ιεραρχία πλούτου, δύναμης και δικαιωμάτων των κρατών - μελών της. Όσοι φαντάζονταν τη δεύτερη μεταπολίτευση ως εσωτερική υπόθεση μάλλον έκαναν λάθος. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που διαμορφώνεται από τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση και η μετάβαση προς τη δεύτερη μεταπολίτευση γίνεται με μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας.

    Επίσης είναι το πρώτο δημοψήφισμα που γίνεται με όρους τηλεδημοκρατίας. Όλη η πληροφόρηση μεσολαβείται κατ' εξοχήν από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα από τη ραδιοτηλεόραση και διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο εκφράζονται όλοι χωρίς κανόνες γι' αυτό είναι η άγρια Δύση των ΜΜΕ, και είναι ενδεικτικό ποιος κυριαρχεί εκεί.

    Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά ΜΜΕ, επειδή στη χώρα μας η δημοσιογραφία ήταν πάντα εξαρτημένη πολιτικά, οι δημοσιογράφοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους, εκούσια ή όχι, μεγάλο βάρος της πολιτικής προπαγάνδας του «ναι» ή του «όχι» σ' αυτήν την αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Όμως η σύγκρουση ανάμεσα στην πολιτικά εξαρτημένη, στρατευμένη δημοσιογραφία και την άμεση δημοκρατία παράγει όχι μόνο μια πρωτόγνωρη πολιτικοποίηση των ΜΜΕ αλλά και μια πρωτόγνωρη ένταση.

    Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια του δημοψηφίσματος, από τη μια, έστω και δύσκολα ίσως καθιερώσει έμπρακτα μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας. Όμως η παραβίαση των κανόνων αμεροληψίας σε μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία ίσως βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την αξιοπιστία των ΜΜΕ, αλλά και αυτή την ίδια την ιδέα του δημοψηφίσματος και της άμεσης δημοκρατίας, ή να την ναρκοθετήσει με μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

  • Ο Γιώργος Πλειός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] «Το Ναι είναι παράθυρο στην ελπίδα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Λυκούδης

    «Το Όχι σημαίνει πλήρη απομόνωση, χρεοκοπία και δραχμή. Θα οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα, σε μια πορεία οικονομικής κατάρρευσης, σήψης και παρακμής που στο τέλος της δεν θα υπάρχουν παρά ερείπια» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

    «Και με το Όχι δεν μπορώ εκ προοιμίου να αποκλείσω την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, που μετά βεβαιότητας μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα είναι απείρως δυσμενέστερη σε σχέση με τη σημερινή, όντας εκτός προγράμματος, με καταρρακωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα και ημιθανή οικονομία» προσθέτει ο κ. Λυκούδης και τονίζει:

    «Το Ναι είναι παράθυρο στην ελπίδα. Το Ναι είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που θέλει να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ναι σπάει ενδεχόμενες αδιαλλαξίες των δανειστών. Ναι, σημαίνει Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ, Ναι στην Ευρώπη».

    [04] Π. Ευθυμίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το «ΟΧΙ» είναι ένα δώρο σ' όσους θέλουν Grexit

    «Ένα συντριπτικό Ναι την Κυριακή, είναι, πριν απ όλα, πράξη πατριωτικής ευθύνης και συνείδησης των εθνικών συμφερόντων. Η τριάδα των ηγετών (Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος) που καλούν τον ελληνικό λαό την Κυριακή στο Όχι, κάνουν το μεγαλύτερο δώρο στις δυνάμεις εκείνες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες από την πρώτη ημέρα της κρίσης το 2010 επιδίωκαν το Grexit» τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και συμπληρώνει:

    «Το εθνολαϊκιστικό ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα που διαμορφώνει το ενιαίο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι το ακριβώς αντίθετο από την ρητορική του: είναι η Κερκόπορτα όχι μόνον οικονομικών και κοινωνικών συμφορών του ελληνικού λαού, αλλά ανεπίστρεπτων καταστροφών στα ζωτικά συμφέροντα και τις προοπτικές του ελληνικού έθνους».

    [05] Εάν ο λαός ψηφίσει όχι οι συνέπειες θα είναι τραγικές, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    «Εάν ο λαός ψηφίσει όχι οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Αν πει ναι πάλι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια. Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσει ούτως ή άλλως ένα τίμημα, αλλά θα υπάρχει ελπίδα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, και τόνισε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι μέσα στο ευρώ.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «αν επικρατήσει το όχι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν για πολύ καιρό. Με μαθηματική ακρίβεια αν βγει το όχι θα φύγουμε μόνοι μας από το ευρώ».

    Επίσης, υποστήριξε ότι έχει γίνει μία μεγάλη ζημιά και την έχουμε εισπράξει όλοι. «Υπέστην τεράστια ζημιά με την ατέρμονη δήθεν διαπραγμάτευση. Πλήττεται ο τουρισμός και η ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΕ χάθηκε ύστερα από όλες τις «παλινωδίες που ήταν κάτι μεταξύ προσβολών και γελοιοτήτων. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη, 18 έναντι ενός. Έχει χάσει τους παραδοσιακούς της φίλους. Οι πάντες ζητούσαν από την Ελλάδα να συνεννοηθεί και να βρει μία λύση».

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια και ότι παραπλανά τον ελληνικό λαό.

    [06] Βερολίνο: Δεν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, από το ΔΝΤ για τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν σημαίνουν «με κανέναν τρόπο» αυτομάτως ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας, έκανε σήμερα γνωστό το Βερολίνο.

    «Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να αντλήσουμε ως συμπέρασμα απ' αυτό ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους», σχολίασε αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάρτιν Γέγκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

    Η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωτηρία για την Ελλάδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, εξήγησε ο Γέγκερ.

    [07] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, εγγυόμαστε τη ρευστότητα στα ΑΤΜ έως τη Δευτέρα

    Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εγγυήθηκε τη ρευστότητα στα ATM έως τη Δευτέρα, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός, αλλά όχι από βουλευτής.

    Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι «παγίδευσαν την κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία, καθώς δεν έφεραν ούτε μία πρόταση, περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την κυβέρνηση».

    Επίσης, υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ, γιατί με το ΝΑΙ, όπως είπε, η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.

    Ερωτηθείς τι μας πείθει ότι μετά το ΟΧΙ θα γίνει μία καλύτερη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες, γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών. Από εκείνη τη στιγμή όμως, το καλό είναι ότι μας ήρθαν μία σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μία εκ των οποίων, μάλιστα, θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει, αλλά, βέβαια, από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή».

    Σε ερώτηση από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα, απάντησε: «Μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε: Στις 27 Ιουνίου, το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι, πλέον, στο τραπέζι. Να σου θυμίσω, όμως, μετά είχαμε άλλα δύο Eurogroup με teleconference, που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα... Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μία καινούργια συμφωνία και η διαφορά είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δύο είχαν χρήματα, τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό Δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό Δημόσιο. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό Δημόσιο θα ζει με τα έσοδά του. Αυτό που θέλουμε είναι μία αναδιάρθρωση του χρέους και μία μετατόπιση προς το μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα "μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;". Αυτός είναι ο στόχος».

    [08] Γιούνκερ: Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ θα αποδυνάμωνε δραματικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας

    Μια ψήφος υπέρ του OXI στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα αποδυνάμωνε δραματικά τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αρνούμενος να πει εάν οι πιστωτές θα ανοίξουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις σε αυτή την περίπτωση.

    «Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ΟΧΙ, η ελληνική θέση θα είναι δραματικά αποδυναμωμένη» είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου, σηματοδοτώντας την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Το πρόγραμμα τελείωσε, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ΟΧΙ, το μόνο που δεν θα έχουν κάνει θα είναι να ενισχύσουν την ελληνική διαπραγματευτική θέση» πρόσθεσε.

    «Ακόμα και στην περίπτωση ενός ΝΑΙ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις» είπε.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να οικοδομήσει γέφυρες με την Ελλάδα και τη Βρετανία, η οποία σχεδιάζει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] «Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Έλληνες»

    «Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα εμμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις της, η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο να βυθιστούν στη φτώχεια και τη μιζέρια.

    Η «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν υιοθετήθηκε ως ύμνος της Ευρώπης. Αυτή η ωδή θα έπρεπε να θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από θεσμοί, κρίσιμες σύνοδοι κορυφής και ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα. Η Ευρώπη, όπως την οικοδόμησαν οι ιδρυτές της μετά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να διατηρεί τη συνοχή της όχι μόνο μέσω κανόνων και υποχρεώσεων. Πολύ περισσότερο θα πρέπει οι λαοί της ηπείρου να νιώθουν αγάπη ο ένας για τον άλλο και να δείχνουν αλληλεγγύη.

    Υποθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να βοηθήσουν τους Έλληνες, τι θα πρέπει να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες, διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. Τι οφείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα;

    Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει την απάντηση. Θέλει νέα απομείωση του χρέους της, νέα δισεκατομμύρια χωρίς αυστηρούς όρους, μια ένωση μεταφοράς χρημάτων.

    Όμως αλληλεγγύη, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χρήματα και να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάς όσους βρίσκονται σε δυσκολία ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις.

    Είναι σωστό, εκτιμά η Suddeutsche Zeitung, να συνδέεται μια απομείωση του χρέους ή προγράμματα διάσωσης με όρους που θα φροντίζουν ώστε η Ελλάδα θα γίνει ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Όμως το είδος των όρων παραμένει υπό συζήτηση.

    Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες βυθιστεί στο χάος. Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι και πολλοί άλλοι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάγκης την οποία κανείς δεν θεωρούσε πιθανή στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε μία ημέρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς άμεσα, αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση χωρίς όρους. Η Ελλάδα απειλείται από έναν σεισμό και σε έναν σεισμό δεν ρωτά κανείς τις αιτίες. Πρώτα βοηθά και μετά αναλύει.

    Η βοήθεια που θα πρέπει η ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος και να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Όμως σε αυτή θα πρέπει να συμμετάσχει όλη η ΕΕ. Έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες από όλη την Ελλάδα να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με τους ίδιους τους Έλληνες, ότι τους θεωρεί φίλους ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και ότι εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη κι αν σύντομα πληρώνουν με δραχμές, καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

    [10] Ιταλοί βουλευτές εκφράζουν την υποστήριξή τους στο "ΟΧΙ"

    Οι βουλευτές του ιταλικού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την χώρα μας τοποθετώντας ελληνικές σημαίες στα έδρανά τους, στην βουλή της Ρώμης, επισημοποιώντας , παράλληλα, την υποστήριξή τους προς το "όχι" στο δημοψήφισμα.

    «Δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη ολόκληρη. Στηρίζουμε το "όχι" διότι θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, των πολιτών, της πραγματικής συμμετοχής και των αξιών. Διότι λέμε όχι στην ανήθικη κερδοσκοπία. Πρώτα από όλα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως είπε, πριν δυο ημέρες, και ο πάπας Φραγκίσκος», τόνισε ο επικεφαλής του «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα.

    Με την πρωτοβουλία OXIgeNo, το κόμμα του, σε ογδόντα τέσσερις πλατείες της Ιταλίας πρόκειται να πληροφορήσει τους ιταλούς πολίτες, την ώρα του δημοψηφίσματος, για τις καταστρεπτικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων.

    Παράλληλα με την επταμελή αντιπροσωπεία του Αριστερά και Ελευθερία που πρόκειται να ταξιδέψει αύριο με προορισμό την Αθήνα, μεταβαίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα, για να εκφράσουν, πάντα, την αλληλεγγύη τους προς το «όχι», ο ιδρυτής και επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλλο με τέσσερις βουλευτές του, ο κεντροαριστερός πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Στέφανο Φασσίνα, και ο βουλευτής του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Ματτέο Ρέντσι, Αλφρέντο Ντατόρε.

    [11] Γ. Δραγασάκης: Η επικράτηση του ΟΧΙ θα είναι μεγάλο γεγονός με διεθνή απήχηση

    Θα είναι μεγάλο γεγονός, με διεθνή απήχηση, ένα ΟΧΙ που θα έχει επιτευχθεί μέσα σε τέτοιο κλίμα πιέσεων και εκβιασμών, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο».

    «Είναι κρίσιμη η επιλογή», είπε ο κ. Δραγασάκης και προσδιόρισε τι θα σημάνει η επικράτηση του ΝΑΙ και τι του ΟΧΙ.

    Με το ΝΑΙ: «Η λιτότητα θα είναι απεριόριστη». Επίσης, θα φανεί πως ο ελληνικός λαός εγκρίνει ή τουλάχιστον ανέχεται το γεγονός ότι «ζούμε υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, στα όρια του προτεκτοράτου». Τρίτον, θα ευνοηθούν τα ρεβανσιστικά, επιθετικά σχέδια του φθαρμένου πολιτικού συστήματος.

    Με το ΟΧΙ: «Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για δίκαιη κατανομή των βαρών». Η ελληνική πλευρά θα θέσει υπό πολύ καλύτερες συνθήκες το καίριο ζήτημα της μείωσης του χρέους και θα αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης εσωτερικής πολιτικής, με γνώμονα τις εξαγγελίες της. Επίσης, δοθέντος ότι το δημοψήφισμα έχει αποκτήσει έντονη συμβολική διάσταση, διεθνώς, θα εκπεμφθεί ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγών στην Ευρώπη.

    Ερωτηθείς για ορισμένες δηλώσεις Γερμανών παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες η επικράτηση του ΟΧΙ θα σημάνει πως το Βερολίνο παύει να διαπραγματεύεται, καθώς και ότι η ΕΚΤ θα πιεσθεί εντονότερα για να στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες «οξυγόνο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε:

    «Καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εάν αυτά τα εννοούν, ας μας τα πουν κι εμάς καθαρά για να δούμε σε ποια Ευρώπη θέλουν να ζούμε».

    Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, βιώνουμε «μια πρωτόγνωρη κατάσταση», για δύο λόγους: Πρώτον, η Ελλάδα διανύει τον 6ο χρόνο μιας λιτότητας που, εκτός των άλλων, έχει καταφανώς αποτύχει να καταστήσει διαχειρίσιμο το χρέος, όπως αναγνωρίζει στην πρόσφατη έκθεσή του και το ΔΝΤ. Δεύτερον, υπάρχει εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση εναντίον της λιτότητας.

    [12] Λούκα Κατσέλη: Τα ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη τονίζει σε αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επειδή διακινούνται στο διαδίκτυο κακόβουλες φήμες θα ήθελα να ενημερώσω το συναλλασσόμενο κοινό ό,τι κατά την υπόλοιπη διάρκεια της τραπεζικής αργίας έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ θα λειτουργούν κανονικά.

    [13] Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα

    Εναπόκειται στους Έλληνες το πώς θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους που θέτουν οι δανειστές για τη στήριξή της, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς θα πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη, αλλά είναι σημαντικό πάνω απ' όλα για τους Έλληνες».

    Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είχε προειδοποιήσει προηγουμένως πως ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα θέσει την Ελλάδα σ' έναν δρόμο εξόδου από τη νομισματική ένωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 12:32:18 UTC