Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός να συστήσει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
  • [02] Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία
  • [03] «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»
  • [04] Tουλάχιστον τρεις νεκροί από τον σεισμό στην Κίνα
  • [05] O πιλότος του ηλιακού Solar Impulse 2 κατέκτησε παγκόσμιο ρεκόρ
  • [06] Βραζιλία: Συνελήφθη πρώην ανώτερο στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου
  • [07] «Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα επιθυμεί να βρει λύση στα προβλήματά της»
  • [08] «Υπάρχει "100% πιθανότητα" για συμφωνία μετά το δημοψήφισμα»
  • [09] Το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα
  • [10] Σεισμός 6,1 βαθμών στην Κίνα

  • [01] Ο πρωθυπουργός να συστήσει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

    του Γιάννη Μαρκόπουλου*

    Δεν έχω κανένα φόβο για τους πολίτες της χώρας μας όταν είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στο διοικητήριο της πατρίδας μας, όταν καλούνται να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

    Θλίβει την ψυχή μου βαθύτατα και με ανησυχεί ο κίνδυνος μιας νέας εμφύλιας διάσπασης, ένας νέος διχασμός.

    Προτείνω ο πρωθυπουργός να συστήσει άμεσα ένα νέο ολιγομελές συμβούλιο διαπραγμάτευσης, προερχόμενο από τους υπάρχοντες άφθαρτους όλων των παρατάξεων και από τη Δευτέρα, να μεταβούν στην Ευρώπη με αίτημα άμεσες συνομιλίες για μια έντιμη συμφωνία. Προτείνω επίσης, άμεσο άνοιγμα των τραπεζών, ώστε ο απλός λαός να πάψει να είναι όμηρος αυτής της οικονομικής βαρβαρότητας που ντροπιάζει και την Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα είναι και θέλει να είναι αναπόσπαστο μέλος της.

    Ενότητα πάνω από όλα.

    Οι καιροί δεν περιμένουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει ενωμένος και άφοβος στη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο και να επιβάλλει τον σεβασμό σε αυτούς που επιβουλεύονται το μέλλον του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πιστεύω ότι είναι ανάγκη όλοι να ξαναγαπηθούμε, να προστατεύει ο ένας τον άλλον σαν να είναι ο εαυτός του.

    Να τοποθετηθούν αξιοκρατικά οι κατάλληλοι στις σημαντικές θέσεις, να πάψουν επιτέλους οι αντιπαλότητες.

    Κάθε αλλαγή απαιτεί αντοχή.

    Το μέλλον δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται.

    Η ψήφος του λαού πρέπει να λειτουργήσει ως κάθαρση.

    Χρειάζεται ευθύνη, δημοκρατία, αυτοκριτική, αλλά και θαρραλέα κριτική προς τους εταίρους. Η καταστροφή του χθες μπορεί να γίνει αφετηρία ελπίδας, για ένα μέλλον αντάξιο σε μια ενωμένη, περήφανη και αξιοπρεπή Ελλάδα, που δημιούργημά της είναι και η Ευρώπη στην οποία ανήκει.

  • Γιάννης Μαρκόπουλος, συνθέτης

    [02] Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία

    του Γιώργου Πλειού*

    Το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου του 2015 είναι το πρώτο μετά από 41 χρόνια και το δεύτερο μετά τη μεταπολίτευση. Εκείνο του 1974 έλυσε το πολιτειακό ζήτημα και έτσι η βασιλευόμενη δημοκρατία πέρασε στην ιστορία δίνοντας τη θέση της στη (προεδρευόμενη) Δημοκρατία. Αυτό που θα γίνει σε τρεις μέρες τυπικά θα απαντήσει στην πρόταση των δανειστών για την εκκρεμούσα(;) συμφωνία.

    Στην πραγματικότητα όμως θα καθορίσει όχι αν, αλλά πώς θα πορευτεί η χώρα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., ποια θα είναι η θέση της σε μια ιεραρχία πλούτου, δύναμης και δικαιωμάτων των κρατών ? μελών της. Όσοι φαντάζονταν τη δεύτερη μεταπολίτευση ως εσωτερική υπόθεση μάλλον έκαναν λάθος. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που διαμορφώνεται από τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση και η μετάβαση προς τη δεύτερη μεταπολίτευση γίνεται με μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας.

    Επίσης είναι το πρώτο δημοψήφισμα που γίνεται με όρους τηλεδημοκρατίας. Όλη η πληροφόρηση μεσολαβείται κατ? εξοχήν από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα από τη ραδιοτηλεόραση και διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο εκφράζονται όλοι χωρίς κανόνες γι? αυτό είναι η άγρια Δύση των ΜΜΕ, και είναι ενδεικτικό ποιος κυριαρχεί εκεί.

    Σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά ΜΜΕ, επειδή στη χώρα μας η δημοσιογραφία ήταν πάντα εξαρτημένη πολιτικά, οι δημοσιογράφοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους, εκούσια ή όχι, μεγάλο βάρος της πολιτικής προπαγάνδας του «ναι» ή του «όχι» σ? αυτήν την αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Όμως η σύγκρουση ανάμεσα στην πολιτικά εξαρτημένη, στρατευμένη δημοσιογραφία και την άμεση δημοκρατία παράγει όχι μόνο μια πρωτόγνωρη πολιτικοποίηση των ΜΜΕ αλλά και μια πρωτόγνωρη ένταση.

    Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια του δημοψηφίσματος, από τη μια, έστω και δύσκολα ίσως καθιερώσει έμπρακτα μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας. Όμως η παραβίαση των κανόνων αμεροληψίας σε μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία ίσως βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την αξιοπιστία των ΜΜΕ, αλλά και αυτή την ίδια την ιδέα του δημοψηφίσματος και της άμεσης δημοκρατίας, ή να την ναρκοθετήσει με μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

  • Ο Γιώργος Πλειός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

    [03] «Εθνικός μονόδρομος η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης»

    «Η πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και εντός ευρωζώνης είναι εθνικός μονόδρομος, και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος «η πορεία προς το δημοψήφισμα δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να διαταράξει την τόσο απαραίτητη, αυτή τη στιγμή, ενότητα του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα, που είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας, υπηρετεί την δημοκρατία μόνον όταν διεξάγεται υπό όρους που δεν επιτρέπουν κανέναν διχασμό».

    Από την πλευρά της η κα Κατσέλη, αφού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές και κάλεσε όλους να τις αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, ομόνοια και αποφασιστικότητα.

    Μάλιστα, η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το τραπεζικό σύστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Διευκρινίζοντας, ότι πελάτες είναι από τον απλό συνταξιούχο και την εμπορική εταιρεία, μέχρι την επιχείρηση που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να κάνει πληρωμές.

    «Δίνεται ένας καθημερινός αγώνας, πραγματικά, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κατέληξε επισημαίνοντας: «Τα πράγματα είναι ομαλά, υπάρχει ρευστότητα και είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι θα τα βγάλουμε πέρα, αν όλοι, όπως είπατε, είμαστε μαζί και αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από κοινού».

    [04] Tουλάχιστον τρεις νεκροί από τον σεισμό στην Κίνα

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Και τα τρία θύματα ήταν κάτοικοι της περιοχής Πισάν, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Γραφείο της περιφερειακής κυβέρνησης.

    Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,4 βαθμοί σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για 6,1 βαθμούς. Οι κινεζικές αρχές μέτρησαν το μέγεθος του σεισμού στους 6,5 βαθμούς.

    μεγέθους άνω των 4 βαθμών.

    Η Κίνα πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως οι επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν, ορεινές περιοχές στη νοτιοδυτική χώρα.

    [05] O πιλότος του ηλιακού Solar Impulse 2 κατέκτησε παγκόσμιο ρεκόρ

    Ένας Ελβετός στο πηδάλιο αεροπλάνου που κινείται μόνο βάσει ηλιακής ενέργειας κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μακρύτερη ατομική πτήση στον κόσμο χωρίς διακοπή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομάδα υποστήριξής του.

    Το Solar Impulse 2, που αποχώρησε από την Ιαπωνία τη Δευτέρα για το έβδομο τμήμα ενός ταξιδιού γύρω από τον κόσμο και και αναμένεται να προσγειωθεί στην Χαβάη το Σαββατοκύριακο, κατέρριψε το 76ωρο ρεκόρ της ατομικής πτήσης ενώ διέσχιζε τον Ειρηνικό.

    Ο πιλότος, Μπερτράν Πικάρ, εναλλάσεται στις πτήσεις με τον επίσης Ελβετό Αντρέ Μπόρσμπεργκ, για να καλύψουν το ταξίδι διάρκειας 35.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το Αμπού Ντάμπι στις 9 Μαρτίου.«Το πιστεύετε ότι ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, χωρίς καύσιμα, μπορεί τώρα να πετάξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τζετ!» είπε ο Πικάρ σε και πρόσθεσε: «Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να καταφέρουν απίστευτους στόχους».

    Συνολικά, το αεροπλάνο θα έχει 25 μέρες στον αέρα. Το ταξίδι είναι χωρισμένο σε 12 τμήματα, και οι ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει είναι από 50 έως 100 χμ/ώρα.

    [06] Βραζιλία: Συνελήφθη πρώην ανώτερο στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου

    Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε τον Ζόρζε Ζελάντα, πρώην επικεφαλής μιας διεύθυνσης της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, της Petrobras, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο δωροδοκιών και διαφθοράς στην εταιρεία, ανακοίνωσαν εισαγγελείς χθες Πέμπτη.

    Σε βάρος του Ζελάντα υπάρχουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, φοροδιαφυγή και απάτη. Συνελήφθη νωρίς χθες στο πλαίσιο μιας έρευνας η οποία έχει ήδη οδηγήσει στις φυλακές δεκάδες κορυφαία στελέχη βραζιλιάνικων εταιρειών.

    Ο εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα δήλωσε ότι ο Ζελάντα, ο οποίος ήταν η επικεφαλής της διεθνούς διεύθυνσης της Πετρομπράς από το 2008 ως το 2012, υπάρχουν στοιχεία ότι δωροδοκήθηκε για να αναθέσει μια σύμβαση στο σκάφος εξερεύνησης Titanium Explorer που διαχειρίζεται Vantage Drilling Co και άλλη μια εξέδρα της Pride International, μιας εταιρείας που εξαγοράστηκε από την Ensco Plc το 2011.

    [07] «Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα επιθυμεί να βρει λύση στα προβλήματά της»

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, όμως επεσήμανε ότι το ερώτημά του βασίζεται σε μια παλιά πρόταση.

    «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

    «Οι Έλληνες θα στείλουν την Κυριακή ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Ένα "ναι" θα σημαίνει ότι επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα "όχι" θα καθιστούσε ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές και θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης», σημείωσε.

    Εξάλλου πρόσθεσε ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι: «ένα "ναι" θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι Έλληνες επιθυμούν να βρουν μια λύση στα οικονομικά τους προβλήματα».

    Παρόλα αυτά ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «η απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό».

    Πάντως ξεκαθάρισε ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Το αντίθετο. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν», είπε ο Ντομπρόβσκις.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι», «η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή. Όμως για να καταλήξουμε σε λύσεις θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν εποικοδομητικά».

    Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ντομπρόβσκις τόνισε: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας που έληξε. Παρόλα αυτά πρέπει να εργαστούμε ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια».

    Παρόλα αυτά ο ίδιος εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, Η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή. Αυτό το κατανοούν και οι αγορές».

    Στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, για να υιοθετηθεί αυτό «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες», εξήγησε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά», υπογράμμισε.

    «Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούσαν να κατανοήσουν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας συνομιλούσαν απευθείας. Το ότι μετά η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Βρισκόμασταν κοντά σε μια λύση», πρόσθεσε. «Η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», εκτίμησε ο Ντομπρόβσκις. «Δείτε την εξέλιξη των προηγούμενων ετών: Η Ελλάδα βρισκόταν στον δρόμο της ανάπτυξης. Είχαν δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας, η επιστροφή στις αγορές ήταν κοντά. Η Επιτροπή ανέμενε ανάπτυξη στην Ελλάδα ύψους 2,5% στο τέλος του 2015».

    [08] «Υπάρχει "100% πιθανότητα" για συμφωνία μετά το δημοψήφισμα»

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης πως υπάρχει «100% πιθανότητα» να εξευρεθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

    «Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα "ναι" είτε ένα "όχι" βγει από την κάλπη», δήλωσε.

    «Αν είναι "ναι", τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το "όχι" θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

    «Έχουμε ένα πολύ κακό σύστημα διοίκησης στην Ευρώπη. Δεν είναι ο ορθός τρόπος διοίκησης μιας νομισματικής ένωσης. Είναι μια παρωδία. Μια κωμωδία λαθών εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε. «Το πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρα αυτή και που θέλουν να συνεχίσουν να επιβάλλουν θα μείνει ως η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

    [09] Το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε δείγμα 1.001 Γερμανών η πλειονότητα των ερωτηθέντων (60%) τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    Εξάλλου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (68%) απάντησε ότι την κύρια ευθύνη για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα φέρει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις το 4% είπε ότι φταίνε οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ένα τέταρτο των Γερμανών (24%) απάντησε ότι και οι δύο πλευρές φέρουν εξίσου την ευθύνη.

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, οι Γερμανοί είναι διχασμένοι, με το 45% να τάσσεται υπέρ της παραμονής και το ίδιο ποσοστό κατά.

    Το 69% των ερωτηθέντων απάντησε επίσης ότι ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ο ελληνικός λαός στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Το ένα τέταρτο των Γερμανών (24%) ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ελληνική χρεοκοπία στη γερμανική οικονομία, ενώ το 31% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στη συνοχή της ΕΕ και το 19% για τις δικές του οικονομίες.

    [10] Σεισμός 6,1 βαθμών στην Κίνα

    Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 4:07 το πρωί ώρα Ελλάδας στη δυτική Κίνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).Ο σεισμός έγινε στην άκρη της Ερήμου Τακλιμακάν, 164 χμ ΒΔ της πόλης Χοτάν και 131 χμ ΝΑ της Σάτσε (ή Γιαρκάντ, στη τοπική διάλεκτο).

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.Ένας παρόμοιας ισχύος σεισμός τον Αύγουστο του 2014 στο Γιουνάν (κοντά στα σύνορα με το Λάος) άφησε 600 νεκρούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2015 - 6:32:22 UTC