Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο, ο Τσίπρας έχει δίκιο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Γαβράς
  • [02] Ντάισελμπλουμ: Ένα ΟΧΙ θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη
  • [03] Η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ελλάδα ως πηγή αστάθειας στις αγορές
  • [04] O πόνος των Ελλήνων πρέπει να μας απασχολεί όλους, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
  • [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η δημοτικότητα του Σόιμπλε
  • [06] Στην «πράσινη τεχνολογία» επενδύει ο Μπιλ Γκέιτς
  • [07] GPO: Εν αγνοία της και χωρίς τη συμμετοχή της, δημοσιοποιήθηκαν ευρήματα έρευνας για το δημοψήφισμα
  • [08] Περισσότεροι από 200 άνθρωποι του πολιτισμού υπογράφουν κείμενο του ΟΧΙ
  • [09] Διακήρυξη 85 προσωπικοτήτων υπέρ του «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ»
  • [10] Ντάισελμπλουμ: Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν θα βοηθήσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας
  • [11] Ολάντ: Αν επικρατήσει το ΟΧΙ, εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου

  • [01] Το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο, ο Τσίπρας έχει δίκιο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Γαβράς

    «Το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο να κάνει το δημοψήφισμα, είναι αναγκαίο. Νομίζω άλλωστε ότι κι η δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Τσίπρας είναι τελείως απαραίτητη, κι ελπίζω τα πράγματα να πάνε σύμφωνα με τις ελπίδες του» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γαβράς.

    Και προσθέτει πως «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη κι απ ό,τι καταλαβαίνω είναι και θέση του Τσίπρα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη είτε κυριαρχήσει το Ναι στο δημοψήφισμα είτε το Όχι».

    «Είμαι δημοκράτης και επομένως δεν θα υποδείξω εγώ στον ελληνικό λαό τι να ψηφίσει» επισημαίνει ο διεθνής φήμης Έλληνας σκηνοθέτης και συνεχίζει: «Αρκετά το έκαναν όλοι ψηφίστε ναι, ψηφίστε όχι, ψηφίστε εκείνο, ψηφίστε το άλλο. Να του εξηγήσουν οι πολιτικοί και τα μίντια τι σημαίνει το ?Ναι? και τι σημαίνει το ?Όχι? και ο λαός ν' απαντήσει με τη συνείδηση και την ελευθερία του».

    Είναι γνωστή η εκτίμηση που τρέφει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης για τον Έλληνα πρωθυπουργό, γεγονός που το επισήμανε και στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: « Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημαντικός ηγέτης. Σκέφτομαι πάντα αυτόν τον νέο άνθρωπο, ηλικίας 40 χρόνων, που φτάνει στις Βρυξέλλες μέσα σ΄ αυτό το τρομερό μέρος μ? όλους αυτούς τους ανθρώπους που διαθέτουν τεράστια πείρα, πολιτική οικονομική κ.ο.κ. Μένω κατάπληκτος ότι μπόρεσε ν΄ αμυνθεί και να φτάσει εκεί που έφτασε. Τέτοιους ηγέτες δεν είχαμε συχνά στην Ελλάδα ή μάλλον δεν έχω δει κάποιους ανάλογους τα τελευταία 70 χρόνια».

    Και καταλήγει ότι «η αξιοπρέπεια και η περηφάνια για έναν λαό είναι απαραίτητη. Γιατί αλλιώς γινόμαστε δούλοι του καθενός».

    [02] Ντάισελμπλουμ: Ένα ΟΧΙ θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη

    Η Ελλάδα πιθανόν «να μην έχει καμία θέση στην ευρωζώνη» εάν ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το εάν θα αποδεχθεί τους όρους της συνέχισης της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Απευθυνόμενος σε επιτροπή του Ολλανδικού κοινοβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερους όρους από τους πιστωτές τους ψηφίζοντας ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

    Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ενώ η προσφορά με βάση την οποία καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν έχει λήξει, το δημοψήφισμα θα δείξει εάν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τις επίπονες θυσίες που απαιτούνται για να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης.

    «Πρέπει να φύγει από το τραπέζι μια ψευδαίσθηση: ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ότι θα καταλήξει κανείς με ένα ευκολότερο και πιο ελκυστικό πακέτο» είπε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

    Χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει σε τροχιά η ελληνική οικονομία, είπε.

    «Εάν ο κόσμος πει ότι δεν το θέλουν αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

    Ο Ντάισελμπλουμ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση ενός ?ναι? στο δημοψήφισμα.

    «Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια του ελληνικού λαού» είπε. «Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε υπάρχει φυσικά, στην ευρωπαϊκή πλευρά, η προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από τη στενωπό».

    [03] Η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ελλάδα ως πηγή αστάθειας στις αγορές

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί επιτυχές.

    «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επικρατούν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της επίσης θεωρούνται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2-3 Ιουνίου.

    Παρόλα ταύτα, «υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η νομισματική χαλάρωση που παρέχεται από όλα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς».

    Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων «σταδιακά αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, συνεισφέροντας έτσι στην ανάκαμψη, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και σε βελτιώσεις στην αύξηση στη ροή χρήματος και πιστώσεων» ανέφεραν τα πρακτικά.

    «Ήταν ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε επιτυχία» σύμφωνα με τα πρακτικά.

    [04] O πόνος των Ελλήνων πρέπει να μας απασχολεί όλους, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

    Απέρριψε τη θέση πως η Ελλάδα είναι μια αποτυχημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, σε συνέντευξή του, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Ο κ Τίντεμανς τόνισε ότι όλους πρέπει να απασχολεί ο πόνος των Ελλήνων και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να βοηθηθεί ο ελληνικός πληθυσμός και να βρεθεί μία διέξοδος.

    Όπως σημείωσε, η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέθεσε μία λύση, είναι σαφής, και ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι «ήμασταν κοντά στη λύση, αλλά αυτή δεν επιτεύχθηκε και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, αλλά ρεαλιστικά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να λέει όχι, να μην συνομιλεί και να πιστεύει ότι οι πιστωτές θα συμφωνήσουν».

    Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκαναν σαφείς προτάσεις και έγκειται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει, όχι να λέει μόνον ΟΧΙ, αλλά να υποδηλώσει πού μπορεί ίσως να βρεθεί λύση. «Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και θα πρέπει να περιμένουμε τι θα φέρει το δημοψήφισμα την Κυριακή», είπε.

    [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η δημοτικότητα του Σόιμπλε

    Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η δημοτικότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Γερμανία, όπου οι πολίτες δηλώνουν θετικά διακείμενοι στο πρόσωπό του σε ποσοστό 70% και εγκρίνουν τη δουλειά που κάνει.

    Μία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο ARD καταδεικνύει ότι ο 72χρονος Σόιμπλε είναι περισσότερο δημοφιλής από την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η δημοτικότητας της οποίας βρίσκεται στο 67%.

    Από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας συγκεντρώνει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με 73%.

    Το ARD επισημαίνει ότι το ποσοστό που συγκεντρώνει σήμερα ο Σόιμπλε είναι το υψηλότερο που έχει συγκεντρώσει ποτέ.

    Τις τελευταίες εβδομάδες τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξαίρουν τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.

    [06] Στην «πράσινη τεχνολογία» επενδύει ο Μπιλ Γκέιτς

    Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έπρεπε να επενδύσουν οι κυβερνήσεις και μάλιστα στην ίδια κλίμακα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Μανχάταν πρότζεκτ αλλά και στο πρόγραμμα «Απόλλων» στη σελήνη. Το είπε ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος αποκάλυψε ότι πρόκειται να διπλασιάσει τα μυθώδη ποσά που επενδύει στις πράσινες τεχνολογίες και συμβούλεψε του επίδοξους επενδυτές να μπουν στο «παιχνίδι».

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τόνισε στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι έχει επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σε εταιρίες που ασχολούνται με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, την ανακύκλωση πυρηνικής ενέργειας, νέα είδη μπαταριών και άλλους τύπους ερευνών στο ίδιο πεδίο.

    «Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα διπλασιαστεί αυτό το ποσό» είπε ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ. « Οι μεγάλες καινοτομίες χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας με τρόπο που θα μείωνε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό θα συμβεί μόνο εάν οι κυβερνήσεις διαθέσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη για τις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    Ο Γκέιτς τόνισε ότι «υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα και υπάρχουν τόσοι πολλοί δρόμοι, θα ήταν σαν το Μανχάταν πρότζεκτ και το «Απόλλων» πρότζεκτ, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση θα επένδυε σοβαρά στην έρευνα και ανάπτυξη».

    Το Μανχάταν πρότζεκτ ήταν το αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα, που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βόμβας. Εργάστηκαν πάνω σε αυτό 130.000 άνθρωποι και το κόστος του ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σημερινές τιμές.

    [07] GPO: Εν αγνοία της και χωρίς τη συμμετοχή της, δημοσιοποιήθηκαν ευρήματα έρευνας για το δημοψήφισμα

    Η εταιρία δημοσκοπήσεων GPO εξέδωσε ανακοίνωση παίρνοντας αποστάσεις από τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και έδειχνε πως το 47,1% θα ψηφίσει Ναι και το 43,2% Όχι.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:

    Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της.

    Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών - δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού.

    [08] Περισσότεροι από 200 άνθρωποι του πολιτισμού υπογράφουν κείμενο του ΟΧΙ

    Με σύνθημα: "Ήρθε η ώρα του μεγάλου ΟΧΙ", σημειώνεται στο κείμενο της Επιτροπής Πολιτισμού για την Υπεράσπιση του ΟΧΙ, ότι "o Ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα λέει ΟΧΙ:

    -στις προτάσεις των δανειστών που προβλέπουν απάνθρωπα μέτρα λιτότητας-

    -στα μνημόνια εξάρτησης και υποτέλειας του ελληνικού λαού

    -στην διαρκή εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια

    -στην κατάργηση της ελεύθερης βούλησης ενός λαού να επιλέγει το παρόν και το μέλλον του

    -στην αποικιοκρατική αντίληψη των δανειστών.

    -στην ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού από Τρόικα.

    -στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς των δανειστών.

    -στην καταδίκη της επόμενης γενιάς.

    -στην Ευρώπη των λίγων και ισχυρών.

    -στον φόβο.

    Λέει ΟΧΙ γιατί είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και τη λαϊκή του κυριαρχία. Ζητάμε τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν στη Δημοκρατία, για μια Ευρώπη των λαών, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης. Λέμε ΟΧΙ, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πούμε ΝΑΙ στη ΖΩΗ. ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης. Την ΚΥΡΙΑΚΗ ψηφίζουμε ΟΧΙ για την αξιοπρέπειά μας".

    Το μήνυμα υπέρ του "Όχι", υπογράφουν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ερμηνευτές, μουσικοί και εν γένει προσωπικότητες από όλους τους τομείς του πολιτισμού

    [09] Διακήρυξη 85 προσωπικοτήτων υπέρ του «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ»

    «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο Ευρώ», διακήρυξαν 85 διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, του αθλητισμού.

    Εξηγώντας τις πιθανές συνέπειες σε ενδεχόμενη επικράτησης του «Όχι», κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιώργος Παγουλάτος Καθηγητής Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτίμησε με βεβαιότητα ότι θα επέλθει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, «κούρεμα» καταθέσεων, ενώ έκανε λόγο για διαμόρφωση συνθηκών ακραίων και απόλυτων ανισοτήτων.

    Ο κ. Παγουλάτος, ανέφερε επίσης ότι η πιθανότητα να επέλθει μία συμφωνία, είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ μιλώντας για το δημοψήφισμα επεσήμανε ότι κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

    «Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι υπαρξιακό, για το Ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι περισσότερο απομονωμένη από ποτέ», ανέφερε ο κ. Λουκάς Τσούκαλης Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι ένα «Όχι» θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της». Προέβλεψε δε, ότι «και να επικρατήσει το ΝΑΙ, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, θα υπάρξει μία δύσκολη ανοδική πορεία, αλλά θα δοθεί μία προοπτική για κάτι καλύτερο».

    «Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω τρία παιδιά, στα οποία θέλω με περηφάνια να τους πω στο μέλλον ότι προσπάθησα για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, εκεί όπου ανήκει», δήλωσε ο Βλοντάκης Αντώνης, αθλητής της Εθνικής Ομάδας Πόλο, κάνοντας λόγο για «μία στιγμή που ο καθένας αναλαμβάνει τις ιστορικές του ευθύνες».

    «Η Κυριακή δεν είναι το τέλος. Ελπίζω να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μόνο προς τις δυνάμεις του όχι, αλλά και προς τις δυνάμεις του Ναι. Να υπάρξει μία χαλύβδινη ενότητα», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Σταύρος Μπένος πρόεδρος του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ", Εκτίμησε, ότι η πτώση των ποσοστών του «Όχι» είναι καταιγιστική, όπως είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το αίτημα του πώς θα μονιάσουμε και θα είμαστε όλοι μαζί αρχίζει από τη Δευτέρα».

    Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, χαρακτήρισε ως πολύ προβληματικό το δημοψήφισμα, ενώ έθεσε ως μείζον ερώτημα για το πώς θα πειστεί η κοινή γνώμη για το «Ναι».

    Η κα 'Αννυ Ποδηματά πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αντισταθούμε στο βαθιά διχαστικό πνεύμα που εισάγει η υπόθεση του δημοψηφίσματος», αλλά, απ΄ την άλλη όπως είπε, και κανένας λόγος να συνεχιστούν τα ψέματα».

    «Σε εμάς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Νιώθουμε βαρύ χρέος, σε αυτή την τόσο κρίσιμη ιστορική στιγμή, να παραμερίσουμε τις πολιτικές ή άλλες διαφορές μας, και να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας. Θέλουμε να το πούμε ξεκάθαρα σε όλους τους συμπολίτες μας, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ας συνταχθούμε, όλοι μαζί, για να πούμε το Μεγάλο ΝΑΙ την Κυριακή. ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο Ευρώ», υπογραμμίζεται στη διακήρυξη που υπογράφεται από τις 85 προσωπικότητες.

    Σημειώνεται ότι προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ την Παρασκευή το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

    [10] Ντάισελμπλουμ: Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν θα βοηθήσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας

    Μια ψήφος «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και θα βάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε «πολύ δύσκολη» θέση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα σχετίζεται με έγγραφα που δεν έχουν «καμία σχέση» μετά την λήξη του έκτακτου χρηματοδοτικού προγράμματος την Τρίτη, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου.

    Ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι το δημοψήφισμα θα δείξει εάν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την λιτότητα που απαιτείται για να γίνει αυτό.

    [11] Ολάντ: Αν επικρατήσει το ΟΧΙ, εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως, αν το «όχι» επικρατήσει στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε «σε μια μορφή αγνώστου».

    «Αν βγει το 'ναι?, η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το 'όχι', εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Έλληνες να απαντήσουν», δήλωσε ο Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπενίν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική.

    «Χθες (Τετάρτη), υπήρχε η ελπίδα για μια συμφωνία, που θα μπορούσε να ρίξει το δημοψήφισμα», όμως ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την έκκλησή του υπέρ του 'όχι' στο δημοψήφισμα της Κυριακής», δήλωσε ο Ολάντ.

    «Οι υπουργοί Οικονομικών συμπέραναν πως πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα για να αντλήσουμε απ' αυτό τις συνέπειες», εξήγησε ο Ολάντ.

    Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το πρωί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ολάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2015 - 14:32:15 UTC