Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα προς τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα, σε αυτή την κρίσιμη στίγμη, έστειλε ο ΠτΔ
  • [02] «Δεν υπάρχει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών»
  • [03] Το ΔΝΤ διαψεύδει τις φήμες ότι μπλόκαρε τις πληρωμές των ξενοδόχων
  • [04] Δ. Βίτσας: Προσωπική άποψη του Τ. Γιάγκλαντ ότι το δημοψήφισμα δεν πληροί διεθνείς προδιαγραφές
  • [05] Ντ. Τούσκ: H Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει εάν η Αθήνα το απορρίπτει
  • [06] Α. Μέρκελ: Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις
  • [07] Γ. Σταθάκης - ΣΕΕΤ: Οι διαθέσιμες ποσότητες τροφίμων στην αγορά είναι επαρκείς
  • [08] «Έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες οι συντάξεις τους»
  • [09] Τσίπρας: Το ΟΧΙ δεν είναι ρήξη αλλά βήμα για μια καλύτερη συμφωνία
  • [10] Γ. Ντάισελμπλουμ: Λιγοστές οι πιθανότητες προόδου στο Eurogroup
  • [11] Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

  • [01] Μήνυμα προς τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα, σε αυτή την κρίσιμη στίγμη, έστειλε ο ΠτΔ

    Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές του American Hellenic Institute (ΑΗΙ), που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Η πορεία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και παρακαλούμε πολύ τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε αυτή της η πορεία να διασφαλιστεί στο μέλλον. Είναι κάτι που αφορά στο μέλλον του ελληνικού λαού αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί βεβαίως δεν νοείται Ελλάδα έξω από την Ευρώπη αλλά πιστεύω, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, ότι δεν νοείται και Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα»δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, τόνισε ότι«αυτά τα μηνύματα είναι ανάγκη να τα μεταφέρετε στις Ηνωμένες Πολιτείες»και πρόσθεσε:«Η εκτίμηση στον αμερικανικό λαό παραμένει και ενισχύεται. Πρόκειται για μια χώρα που παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην παγκόσμια ειρήνη. Η αποστολή που έχετε αναλάβει είναι πολύ σημαντική και εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για ό,τι έχετε κάνει και ό,τι πρόκειται να κάνετε στο μέλλον».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στον σπουδαίο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν στο μέλλον, οι νεαροί σήμερα Ελληνοαμερικανοί φοιτητές, τούς επισήμανε την ανάγκη να μεταφέρουν στην αμερικανική κοινή γνώμη τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος

    [02] «Δεν υπάρχει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών»

    Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    [03] Το ΔΝΤ διαψεύδει τις φήμες ότι μπλόκαρε τις πληρωμές των ξενοδόχων

    Tο γραφείο τύπου του ΔΝΤ διέψευσε τις φήμες ότι το ταμείο παρακρατεί τις πληρωμές αμερικανών tour operators σε ελληνικά ξενοδοχεία.

    [04] Δ. Βίτσας: Προσωπική άποψη του Τ. Γιάγκλαντ ότι το δημοψήφισμα δεν πληροί διεθνείς προδιαγραφές

    Προσωπική άποψη του γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, και όχι του οργανισμού, είναι η θέση ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δημήτρης Βίτσας.

    «Δεν υπάρχει τέτοια ή παρόμοια τοποθέτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία να ελήφθη στο θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού ή από κάποιο αρμόδιο προς τούτο όργανο, όπως το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης» τονίζει ο κ. Βίτσας και συνεχίζει: «Άλλωστε, οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πριν δηλαδή κηρυχθεί το δημοψήφισμα».

    Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «παρουσιάζεται ως απόφαση, δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland στο Associated Press. Ως εκ τούτου, δεν αντανακλά το συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά την προσωπική άποψη του κ. Jagland».

    «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλύπτει όλους τους προβλεπόμενους από το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο όρους, αποτελώντας έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του ελληνικού λαού» καταλήγει ο κ. Βίτσας.

    [05] Ντ. Τούσκ: H Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει εάν η Αθήνα το απορρίπτει

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνουν εάν η Αθήνα το απορρίψει και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναμένει να μάθει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

    «Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν παρά τη θέλησή του. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος προεδρεύει στις Συνόδους Κορυφής, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    [06] Α. Μέρκελ: Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις

    «Αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες για διαπραγματεύσεις», επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, αλλά τόνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει το δημοψήφισμα. Επισήμανε δε ότι «αν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου», αλλά εξ όσων γνωρίζει, «δεν υπάρχει νέα κατάσταση».

    «Χρειαζόμαστε μία κατάσταση, η οποία θα επιτρέπει ευρείες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έγινε σε άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και, ερωτηθείσα σχετικά με την προσωπική της σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες. Η προσωπική μας σχέση δεν έχει διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά μπορούν και οι άλλες 18 χώρες να έχουν τη δική τους θέση για το θέμα. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μιλήσουμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει διάσταση απόψεων με την γαλλική κυβέρνηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφορά απόψεων σχετικά με το ότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ».

    Σεβαστή αλλά «λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα έκανε το ίδιο. Απηύθυνε δε έκκληση να μην γίνει το δημοψήφισμα ένα «ντέρμπι» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του κ. Τσίπρα. «Να μην κάνουμε αυτό το λάθος», δήλωσε και σημείωσε ότι στην Ευρώπη η συμβίωση έχει τις δυσκολίες της, αλλά αν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

    [07] Γ. Σταθάκης - ΣΕΕΤ: Οι διαθέσιμες ποσότητες τροφίμων στην αγορά είναι επαρκείς

    Οι διαθέσιμες ποσότητες τροφίμων στην αγορά είναι επαρκείς, οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα όποια προβλήματα που παρατηρούνται είναι διαχειρίσιμα. Αυτές είναι οι κοινές διαπιστώσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων, στον οποίο εκπροσωπούνται αλυσίδες λιανεμπορίου, εμπορίου τροφίμων και βιομηχανιών παραγωγής τροφίμων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας.

    Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη με τον πρόεδρο Μιλτιάδη Μαρουλίδη και μέλη του Συνδέσμου και στη συζήτηση που έγινε διατυπώθηκαν προτάσεις αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος συναλλαγών με τις τράπεζες και ειδικότερα τις συναλλαγές που σχετίζονται με τις εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών. Η εξέταση των προτάσεων αυτών καθώς και η υλοποίησή τους κρίνεται αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και - κατ' επέκταση - της αγοράς.

    [08] «Έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες οι συντάξεις τους»

    Συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν με τις συντάξεις του Ιουλίου, ελήφθησαν μετά από σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τις Διοικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας: «Τα ποσά που αντιστοιχούσαν και στο υπόλοιπο 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και στις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη κατατεθεί από αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία στις τράπεζες και θα έχουν πιστωθεί από αυτές στους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέχρι αύριο το μεσημέρι. Κατά συνέπεια από τις 26 Ιουνίου 2015 μέχρι και σήμερα, 1 Ιουλίου 2015, δηλαδή στις ημερομηνίες που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω κλεισίματος όλων των τραπεζών από τους δανειστές της χώρας, έχουν πιστώσει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες τις συντάξεις τους».

    [09] Τσίπρας: Το ΟΧΙ δεν είναι ρήξη αλλά βήμα για μια καλύτερη συμφωνία

    Η σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του δήλωση.

    Η επικράτηση ακραίων κύκλων είχε αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες για να περάσει ο εκβιασμός στον απλό πολίτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε, ότι αγωνιζόμαστε «για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μία αξιοπρεπή σύνταξη». Αυτή τη μάχη δίνουμε τόσους μήνες και γι αυτό τώρα μας εκδικούνται», είπε ο κ.Τσίπρας.

    Το εγχώριο πολιτικό σύστημα αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ρίχνει τώρα τα βάρη σε μας. Κλείνουν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το λόγο στο λαό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ηδημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Οι σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν και σας ζητούν να πείτε ναι σε όλα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Το όχι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και θα οδηγεί σε μία βιώσιμη συμφωνία".

    Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές. Απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

    [10] Γ. Ντάισελμπλουμ: Λιγοστές οι πιθανότητες προόδου στο Eurogroup

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόταση η οποία εστάλη από την κυβέρνηση της Ελλάδας, έκρινε όμως ότι υπάρχει "μικρή πιθανότητα" να σημειωθεί πρόοδος μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Θα συζητήσουμε σχετικά με τις προτάσεις, αλλά με αυτή την τελευταία ομιλία (του κ. Τσίπρα) βλέπω λιγοστές πιθανότητες προόδου», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους.

    [11] Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αφιερωμένη στην ελληνική κρίση τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόταση η οποία εστάλη από την κυβέρνηση της Ελλάδας, έκρινε όμως ότι υπάρχει "μικρή πιθανότητα" να σημειωθεί πρόοδος μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Θα συζητήσουμε σχετικά με τις προτάσεις, αλλά με αυτή την τελευταία ομιλία (του κ. Τσίπρα) βλέπω λιγοστές πιθανότητες προόδου», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2015 - 16:32:21 UTC