Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναόμι Κλάιν: Η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν αφορά καθόλου το παραμύθι του Grexit
  • [03] Tην Πέμπτη θα ανοίξουν 850 τραπεζικά καταστήματα για τις συντάξεις
  • [04] Την Τετάρτη θα αποφασίσει η ΕΚΤ για την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα
  • [05] Σ. Λαβρόφ: Ελπίζουμε ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν ένα σενάριο με δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα
  • [06] Επάρκεια φαρμάκων εξασφαλίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
  • [07] Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του «όχι»
  • [08] «Συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας η πρόταση των θεσμών»

  • [01] Ναόμι Κλάιν: Η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη

    «Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε πολύ καλά με τα πολύ άσχημα "χαρτιά" που είχε στα χέρια του, παρά τα όσα λένε οι καταστροφολόγοι», εκτιμά η Ναόμι Κλάιν σε άρθρο παρέμβασή της, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρ/σ «Στο Κόκκινο», μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, βάζοντας στην κρίση του ελληνικού λαού την πρόταση των ΕΕ/ΔΝΤ.

    Η συγγραφέας του βιβλίο «το Δόγμα του Σοκ» εκτιμά ότι η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν, καθώς «για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει». «Υπάρχει ένα σημείο το οποίο ξεπεράστηκε και όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων χαμογελά με απειλές τύπου capital control και χάσιμο των διαθεσίμων κεφαλαίων. Απλά διότι δεν έχουν κάτι από αυτά» επισημαίνει και προσθέτει πως «όταν συμβεί αυτό, η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη».

    Κάνει λόγο για υστερία των φωνών που αντιτίθενται ακόμη και να υπάρξει το δημοψήφισμα και αναρωτιέται «πώς διεκδικούμε να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας και πόσο ευτυχείς μπορεί να είμαστε όταν στην πραγματικότητα εξωτερικές, μη εκλεγμένες δυνάμεις νιώθουν ότι πρέπει να υπαγορεύουν ποιος θα είναι ο φόρος στο γάλα και το ψωμί».

    Σε όσους θέτουν το ερώτημα πού θα οδηγήσει την Ελλάδα αυτό το δημοψήφισμα, η Ναόμι Κλάιν απαντά ότι η σωστή ερώτηση είναι αν θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μόνο οι Έλληνες που αισθάνονται άβολα με την μικροδιαχείριση των πραγμάτων από διεθνή όργανα χωρίς νομιμοποίηση οποιασδήποτε δημοκρατικής εκλογής».

    [02] Ν. Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν αφορά καθόλου το παραμύθι του Grexit

    «Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή - υπάρχει η Ευρώπη ως πεδίο μάχης, όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί και οι συνθήκες της Ε.Ε.» τονίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκφράσει την άποψή του και δεν αφορά καθόλου «το παραμύθι του Grexit», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να πάψουν να δραματοποιούν ένα πάρα πολύ φυσιολογικό γεγονός, την έκφραση της δημοκρατικής έκφρασης του λαού σε ένα καυτό για εμάς ζήτημα».

    «Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι. Δηλαδή περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι αυτό στεναχωριούνται;» αναρωτιέται.

    Ο κ. Κοτζιάς παρατηρεί πως μόνον στην Ελλάδα θεωρείται «αμαρτωλό» το δημοψήφισμα - και αυτό εξ αιτίας «εγχώριων δυνάμεων» που προσπαθούν να βάλουν πλαστά διλήμματα στο λαό, γιατί ντρέπονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας που πρότειναν οι θεσμοί και δεν επιθυμούν να το υπερασπιστούν.

    Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν χώρες όπως η Γαλλία έχουν βάλει βέτο για το πού θα είναι το οικόπεδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το δικαιούμαστε κι εμείς για την υπεράσπιση θεμελιακών εθνικών μας συμφερόντων».

    Τέλος, σε απάντηση προς τις δηλώσεις της κας Μέρκελ περί έλλειψης διάθεσης συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς εκτιμά πως η καγκελάριος «ενδιαφέρεται πιο πολύ σε ποιόν θα χρεωθεί το όποιο πρόβλημα προκύψει παρά για την πραγματική λύση των προβλημάτων».

    [03] Tην Πέμπτη θα ανοίξουν 850 τραπεζικά καταστήματα για τις συντάξεις

    Την Πέμπτη θα ανοίξουν 850 καταστήματα από τις 4 συστημικές τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα από την Εθνική θα λειτουργήσουν 250 καταστήματα, από την Τράπεζα Πειραιώς 250 καταστήματα, από την Alpha Bank 200 καταστήματα και 150 από την Eurobank, που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.

    Οι συνταξιούχοι θα μπορούν σωρευτικά να κάνουν ανάληψη από τα καταστήματα 60 ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή αν ανοίξουν την Πέμπτη θα μπορέσουν να πάρουν 240 ευρώ (60 ευρώ την ημέρα).

    [04] Την Τετάρτη θα αποφασίσει η ΕΚΤ για την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Ερωτηθείς για το εάν η έκτακτη ρευστότητα του μηχανισμού ELA θα αυξηθεί πριν το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, δήλωσε: «Την Τετάρτη, θα έχουμε άλλη μια συνάντηση του συμβουλίου της ΕΚΤ , που είναι στην ατζέντα. Δεν θέλω να το προκαταλάβω? Τώρα η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

    «Υποθέτω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, άρα μπορώ να φανταστώ ότι αυτή είναι μια βάση για νέες διαπραγματεύσεις (αλλά) εδώ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες» δήλωσε ο Νοβότνι σε σχέση με το δημοψήφισμα.

    [05] Σ. Λαβρόφ: Ελπίζουμε ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν ένα σενάριο με δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα

    H Ρωσία ελπίζει ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν "ένα σενάριο που θα έχει δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι "καταλαβαίνει πολύ καλά" την πολιτική του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

    "Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν ένα σενάριο με δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

    [06] Επάρκεια φαρμάκων εξασφαλίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

    Πλήρη επάρκεια σε φάρμακα διαβεβαιώνει ότι εξασφαλίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη επάρκεια των νοσοκομείων και των φαρμακείων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς για τη θεραπεία τους.

    "Στις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος, οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου, με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους, θα σταθούν δίπλα στον Έλληνα ασθενή, προσφέροντάς του απρόσκοπτα την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία του. Είμαστε βέβαιοι, πως την ίδια ευαισθησία, ευθύνη και ετοιμότητα επιδεικνύει και το σύνολο των επιχειρήσεων φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας", αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

    Παράλληλα, η ΠΕΦ καλεί την κυβέρνηση, να κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις παραγωγής φαρμάκου στην προμήθεια των απαραίτητων πρώτων υλών και στην πραγματοποίηση των ζωτικών οικονομικών συναλλαγών τους.

    [07] Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του «όχι»

    Μεγάλο πλήθος κόσμου συμμετέχει στη διαδήλωση στο Σύνταγμα που διοργάνωσαν πολίτες, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών.

    Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στην πρόταση των δανειστών πραγματοποιούν, στον Λευκό Πύργο, πολίτες, εργαζόμενοι, φοιτητές και νεολαίοι, ζητώντας από τον λαό να πει ένα «ηχηρό όχι στον αυταρχισμό της λιτότητας».

    [08] «Συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας η πρόταση των θεσμών»

    Οι θεσμοί, μέσω του Ζ. Κλ. Γιούνκερ, υποστηρίζουν ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι παραθέτοντας εν συνεχεία ένα προς ένα τα σημεία στα οποία, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, δίνει λάθος πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση.

    Σε ό,τι αφορά την δήλωση του κ. Γιούνκερ ότι στην πρόταση των θεσμών «δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων», οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν καταρχήν ότι αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ο οποίος έγραψε "Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια", ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι "η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιούνκερ".

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι βεβαίως η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει περικοπή συντάξεων καθώς εκεί οδηγούν τα μέτρα που προτείνει και συγκεκριμένα:

    α. "Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019".

    β. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".

    γ. "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων", εφαρμογή δηλαδή- επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

    δ. "Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016". Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.

    ε. Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει "να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές", δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων.

    στ. Τέλος, οι θεσμοί ζητούν "να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία", που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 700 εκ. ευρώ ετησίως.

    Αναφορικά με το τμήμα της δήλωσης του κ. Γιούνκερ ότι οι θεσμοί «επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα» οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τα κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν «δίκαια κοινωνικά μέτρα» προβλέπουν:

    - Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    - Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

    - Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.

    - Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

    Αναφορικά με τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν, σημειώνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης, για:

    - 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία [υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις]

    - 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό

    - Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

    Σε ό,τι αφορά το λεχθέν από τους θεσμούς ότι «ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο», οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «και όμως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν επίσης ότι αυτή καθ' αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα, καθώς «κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή!» «Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που "ξεχνά" ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας» τονίζουν, τέλος, οι κύκλοι της κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2015 - 18:32:13 UTC