Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο τελευταίος στεναγμός
  • [02] «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»
  • [03] Τα μέτρα περιορισμού κεφαλαίων δεν αφορούν τουρίστες
  • [04] Χρ. Σπίρτζης: Δωρεάν οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου
  • [05] Κανονικά θα εργαστούν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λιου

  • [01] Ο τελευταίος στεναγμός

    του Λάκη Λαζόπουλου

    Οι Έλληνες έχουν πάρει το μολύβι και γράφουν την καινούργια τους ιστορία. Κάποιοι όμως επιμένουν να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία προς τα πίσω. Μήπως και τους συναντήσουμε καθισμένους στις παλιές καρέκλες τους. Μήπως και ξαναπαίξουν τους παλιούς τους ρόλους. Έχουν στυλώσει τα πόδια τους τα κακομαθημένα της ιστορίας και υφαίνουν τον ιστό της χρεοκοπίας, προκειμένου να ξαναγίνουν τα δουλάκια του Σόιμπλε.

    Σαν να μην υπάρχει χώρα. Σαν να μην υπάρχει λαός.

    Θέλουν να επαναφέρουν, χωρίς καν εκλογές, το προηγούμενο καθεστώς. Με αποσταθεροποίηση και με εκβιασμούς, στους οποίους συμμετέχουν τουλάχιστον δια της εμφανούς χαράς στα πρόσωπά τους κάθε φορά που βλέπουν τους δανειστές να μας πιέζουν αφόρητα.

    Μοιράζονται χρόνια τώρα με τον εχθρό, τον πλούτο της χώρας. Πάρε οχτώ, δως μου δύο.

    Θέλουν να κλείσουν τις τράπεζες. Κάνουν δηλώσεις από την ώρα που ανέβηκε η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχουν το σχέδιο τους οι έξω δια των μέσα. Έχουν ονοματεπώνυμο. Ήρθε η ώρα της ρήξης. Εδώ. Στο εσωτερικό.

    Μην περιμένετε από τους δικαστές να κινηθούν για να ξεκαθαρίσουν την βρώμα της χώρας. Γιατί αυτοί που είναι αληθινοί δικαστές δεν έχουν την εξουσία, μ' έναν τρόπο τούς έχει αφαιρεθεί. Αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι τους έχουν δέσει ήδη χειροπόδαρα και στέκουν σαν βουβοί στην ιστορία. Πώς θα ανοίξεις όμως τις πόρτες όταν είναι κλειδωμένες; Τραβούν, σπρώχνουν κι οι πόρτες δεν ανοίγουν. Αν δεν ανοίγει η πόρτα, την σπας.

    Δεν μπορεί να αλλάζουν οι πόρτες και τα κλειδιά να παραμένουν ίδια. Ήρθε η ώρα ο Τσίπρας να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι.

    Χωρίς νεύρα. Χωρίς θυμό. Με δύναμη αρχηγού. Με δύναμη ηγέτη. Γιατί άλλο πρωθυπουργός κι άλλο ηγέτης.

    Δεν έχει σημασία αν πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας είναι καλός ή κακός, ικανός ή ανίκανος. Ένα είναι το γεγονός.

    Η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής: Ο μπαμπάς πέθανε, ο γιος πρέπει να αναλάβει το εργοστάσιο. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Το παλιό σύστημα ξεψύχησε επάνω στις μίζες του. Δεν πρόκειται να αναστηθεί. Ο Τσοχατζόπουλος είναι ένας απ' όλους, δεν είναι ένας διαφορετικός. Εκφράζει τον απόλυτο κανόνα, δεν εκφράζει καμία εξαίρεση. Ίσως να μην είναι ούτε καν μέσα στοtop tenτων μεγαλοκλεφτών. Μπορεί να είναι και το νούμερο 46.

    Το παλιό σύστημα πέθανε. Ήρθε η άλλη γενιά. Αλλάξαμε βιβλίο.

    Αυτό που ζούμε έξι χρόνια δηλαδή, είναι σωτηρία, αν δεν το καταλάβατε. Σωνόμαστε όλο αυτό τον καιρό, και δεν λέμε να σώσουμε και να σωθούμε. Δημοκράτες είναι αυτοί που έχουν μάθει να αγαπούν τους άλλους ανθρώπους, όχι αυτοί που παραμένουν γαντζωμένοι στις θέσεις τους.

    Τι θα πει «δεν μπορούν να τιμωρηθούν αυτοί γιατί υπάρχει ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών»; Να ξεκινήσουν λοιπόν οι διαδικασίες, να μάθουμε.

    Αυτοί που ψηφίσαν αυτό τον νόμο, αυτοί που πρότειναν αυτό τον νόμο δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε στην ιστορία ούτε στη δικαιοσύνη; Τίποτα; Έτσι; Τι θα πει «τον ψήφισε η Βουλή τον νόμο»;

    Η δημοκρατία πρέπει να ξεκαθαρίσει με τον κακό της εαυτό αν θέλει να είναι πάλι μια καθαρή δημοκρατία, έτσι όπως ξεκίνησε μετά την πτώση της δικτατορίας και ολοκληρώθηκε επί Παπανδρέου, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Να ερευνηθούν όλες οι υπογραφές των υπουργών στα δημόσια έργα, όλες οι συμβάσεις, όλες οι προμήθειες. Να βρεθούν οι νόμοι, να ξεπεραστούν αυτοί οι νόμοι-τέρατα που επιβάλλουν αθωώσεις.

    Τι χαϊδολογάτε;

    Βαρεθήκαμε να ακούμε λόγια, λόγια, λόγια. Λόγια δεξιά, λόγια αριστερά.

    Η αριστερά πρέπει να κυβερνήσει. Χωρίς ενοχές.

    Έχει τον κόσμο μαζί της, έχει τους δεξιούς νοικοκυραίους που έχει προσβληθεί η αξιοπρέπειά τους, η ψυχή τους, η ζωή τους, τα σπίτια που έχτισαν, αυτά που έφτιαξαν. Διότι όταν το σύστημα στομώνει και δεν μπορεί να βγάλει από πουθενά κέρδη, έρχεται και αρπάζει αυτά που εσύ έφτιαχνες όλα αυτά τα χρόνια.

    Γιατί αυτό κάνουν αυτή τη στιγμή.

    Δούλεψαν οι Έλληνες τόσα χρόνια κι έρχονται να πάρουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τις καταθέσεις τους κι ό,τι μαζέψαν, τώρα. Όλοι είναι έτοιμοι να ξαναφτιάξουν τη ζωή και τη χώρα τους. Όλοι είναι έτοιμοι να βάλουν ένα χέρι για να ξαναγίνει η ζωή μας ανθρώπινη. Περιμένουμε έναν να μας κάνει μια κίνηση, ένα νεύμα στην ιστορία.

    Ας προχωρήσουμε, με δύναμη. Ας γκρεμίσουν ό,τι σάπιο. Γιατί σάπιοι υπάρχουν παντού. Σάπιοι υπάρχουν στη δεξιά, σάπιοι και στην αριστερά. Σάπιοι υπάρχουν στους συνδικαλιστές, σάπιοι υπάρχουν και στους δημοκράτες.

    Ο δρόμος που περπατάμε είναι σκοτεινός. Πρέπει η νέα ιστορία, η νεοπολίτευση, να περάσει φώτα στον καινούργιο δρόμο. Δεν μπορούμε να δούμε πια μες στα σκοτάδια. Δεν μπορεί να ανάβεις ένα σπίρτο κάθε τόσο και να 'χεις απαίτηση να δεις ορίζοντα, να δεις βάθος δρόμου.

    Φωτίστε την χώρα για να μπουν οι νέοι και οι αληθινοί.

    Δώστε ψυχή στα σώματα μας που σέρνονται σαν ρούχα άδεια στους δρόμους. Τώρα!

    Και πετάξτε όλες τις παλιές καρέκλες της εξουσίας.

    Ακριβώς όπως έκανε ο καρεκλάς που τον άκουγα, όταν ήμουνα μικρός στη Λάρισα, να περνάει απ' τον δρόμο και να φωνάζει: «Παλιές καρέκλες αγοράζωωω, ο καρεκλααάς».

    Πετάξτε τις παλιές καρέκλες, μ΄ αυτούς τους άχρηστους που καθόντουσαν χρόνια τώρα, πάνω.

    Κρατήστε μόνο τις παλιές καρέκλες των γιαγιάδων, των παππούδων, των γονιών και των ανθρώπων που σεβάστηκαν την ιστορία.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

    του Θάνου Βερέμη*

    Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπράττουν συνήθως το κεφαλαιώδες σφάλμα να βασίζονται σε υποθέσεις εργασίας που τους υπαγορεύει η δική τους λογική. Με τη λογική που διαθέτουμε οι περισσότεροι οπαδοί του διαφωτισμού, είναι αδύνατο να αντιληφθούμε τηνοοτροπία κάποιου που αντλεί έμπνευση από θρησκευτικά ή κοσμικά δόγματα. Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ περιέχουν κάθε ιστορική μορφή Μαρξισμού και μερικές νεόκοπες, όμως δεν συμπεριλαμβάνουν καμιά συνιστώσα Σοσιαλδημοκρατική, Σοσιαλιστική και (Θεός φυλάξει) Φιλελεύθερη.

    Πώς μπορέσαμε να πιστέψουμε ως τώρα ότι οι άρχοντες μας, του 36%, ήταν δυνατό να συμμεριστούν τις ανησυχίες μιας χώρας που ελπίζει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση!Ποιος από όλους τους υπουργούς μας δεν θα συμμετείχε στην προετοιμασία αυτής της ωραίας πλεκτάνης που στήθηκε εις βάρος της αφέλειας μας!Μπράβο στον κ. Τσίπρα και τους συμβούλους του που στάθηκαν αντάξιοι της μεγάλης παράδοσης των καταλήψεων και της απόκρυψης στα ΑΕΙ, στην οποία αρίστευσαν τόσα σπουδαστικά χρόνια.

    Πώς μπορέσαμε να πιστέψουμε ότι τα άτομα αυτά ήταν δυνατό να έχουν την παραμικρή συγγένεια με τους πραγματικούς δημοκρατικούς πολίτες!

    Η επιστροφή πάντως στη δραχμή θα επιτρέψει στους διαχειριστές της να εξαγοράσουν νέους οπαδούς, και μάλιστα φτηνά, με προσλήψεις στο Δημόσιο, το οποίο θα διευρύνεται συνεχώς, και στον ιδιωτικό τομέα. Πριν ακόμα ανακοινωθεί η ιδέα του δημοψηφίσματος, την αποφράδα ημέρα της 26ηςΙουνίου 2015, ο κ. Στρατούλης μας διαβεβαίωνε κιόλας ότι μόνο οι πρώτοι μήνες στη δραχμή θα είναι δύσκολοι. Θα βρεθεί προ μεγίστης εκπλήξεως και αυτός και οι δικοί του, καλοί στην παραλλαγή αλλά, από ό,τι είδαμε, ολότελα ανίκανοι στη διοίκηση.

  • Ο Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Τα μέτρα περιορισμού κεφαλαίων δεν αφορούν τουρίστες

    Προς ενημέρωση όσων επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

    [04] Χρ. Σπίρτζης: Δωρεάν οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου

    Δωρεάν θα είναι οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

    Η σχετικά απόφαση θα βγει εντός της ημέρας προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, λόγω των μέτρων περιορισμού, και θα αφορά το μετρό, τα αστικά λεωφορεία, τον ΗΣΑΠ και τα τρόλει, αλλά όχι τον προαστιακό. Η απόφαση δεν θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες επαρχιακές πόλεις, όπου οι συγκοινωνίες εκτελούνται από ιδιωτικούς φορείς.

    [05] Κανονικά θα εργαστούν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών

    Η τραπεζική αργία στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, οι οποίες θα εργαστούν κανονικά. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε ότι οι ελληνικές θυγατρικές είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και εποπτεύονται από την ΚΤΚ.

    «Ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται από τις όποιες αποφάσεις στην Ελλάδα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας» δήλωσε η κ. Στυλιανού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λιου

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και του είπε ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις απαιτήσεις των πιστωτών όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ο Τζακ Λιου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να δείξει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και όλες οι πλευρές να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

    Εξάλλου, ο Τζακ Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε και της Γαλλίας Σαπέν καθώς και την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Σ' αυτές τις τηλεφωνικές επαφές, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι είναι «σημαντικό για όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης, περιλαμβανομένης μιας συζήτησης για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο διάστημα έως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης την ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη Ελλάδα έως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2015 - 6:32:19 UTC