Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η αρχαία Ελλάδα κοιτίδα της άμεσης δημοκρατίας
  • [02] Στρος-Καν: Να μάθουμε από τα λάθη μας
  • [03] Β. Σόιμπλε: Από τους Έλληνες εξαρτάται το αν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη
  • [04] Τι προβλέπει η νομοθεσία για την διενέργεια δημοψηφισμάτων
  • [05] Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο
  • [06] Π. Κρουγκμαν: Ο Τσίπρας κάνει το σωστό απέναντι στην τρέλα των θεσμών
  • [07] Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για την Ελλάδα
  • [08] Μ. Βαλς: Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να πάψει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η αρχαία Ελλάδα κοιτίδα της άμεσης δημοκρατίας

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α, αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα τα ξημερώματα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία του παρέδωσε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».

    Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

    «Έχω την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή.

    Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία».

    Εξάλλου, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5Ιουλίου.

    Στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup.

    [02] Στρος-Καν: Να μάθουμε από τα λάθη μας

    «Να μάθουμε από τα λάθη μας» είναι ο τίτλος που έδωσε σε άρθρο του ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν συνιστώντας μια «ριζικά διαφορετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». Το άρθρο δημοσιεύεται στα Γαλλικά και Αγγλικά.

    Με την «δυσμενή τροπή που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές», λέει ο Στρος-Καν, «όπως και με την αναγγελία του δημοψηφίσματος, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε κάποιες αλήθειες ώστε να πάρουμε μια νέα κατεύθυνση».

    «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και από το ΔΝΤ αλλά να της δοθεί μια πολύ πλατιά επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους παράλληλα με μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της σε δημόσιους πιστωτές».

    «Είναι ανεύθυνο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως, το να προαπαιτείται επιμόνως μια δημοσιονομική προσαρμογή με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Είναι επίσης ανάρμοστο, το να δίνεται χρηματική βοήθεια (στην Ελλάδα) απλώς και μόνο για να αποπληρώνονται οι δημόσιοι πιστωτές» υπογραμμίζει ο ΝΣΚ.

    Το Eurogroup δεσμεύθηκε το 2012 να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Έφθασε η στιγμή για να τηρήσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ, να εξασφαλίσει ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται για τα δύο επόμενα έτη να αναβληθούν (για αργότερα) ή να χρηματοδοτηθούν από πηγές που παραμένουν διαθέσιμες στο πρόγραμμα. Δεν αγνοώ τις θεσμικές δυσκολίες που αυτές οι αποφάσεις συνεπάγονται, θα πρέπει να ξεπεραστούν» υπογράμμισε.

    Αυτές οι κινήσεις θα ελευθερώσουν την Ελλάδα από όλες τις υποχρεώσεις προς τους δημόσιους πιστωτές για τα δύο επόμενα έτη. Η χώρα θα αντιμετωπίσει έντονη δημοσιονομική δυσχέρεια, διότι μη έχοντας τη δυνατότητα να δανειστεί στις αγορές, ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΔΝΤ, θα υποχρεωθεί να εξισορροπήσει μόνη της τα δημοσιονομικά της. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει οι Έλληνες να κάνουν, μόνοι τους, δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές : Η κυβέρνηση να μαζεύει τους φόρους, να αγωνιστεί κατά της ολιγαρχίας, τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη βαριά γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού που υπονομεύει το δυναμικό της.

    Εφόσον η Ελλάδα τα καταφέρει, θα μπορέσει, σύμφωνα πάντα με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, να επωφεληθεί για σταδιακή διαγραφή του χρέους της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PPTE (Pays pauvres tres endettes, "φτωχές χώρες με μεγάλο χρέος") που ήδη εφαρμόζεται για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στο ΔΝΤ.

    Τα λάθη του ΔΝΤ που ο ίδιος ο Στρος Καν αναγνωρίζει είναι :

    Η διάγνωση ότι επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης και ισοζυγίου πληρωμών, η οποία δεν ήταν σωστή και αυτό γιατί αγνοήθηκε το γεγονός ότι τα βασικό αίτιο του προβλήματος ήταν ο ημιτελής χαρακτήρας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και επ' αυτού θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες για να δοθεί λύση.

    Το άλλο λάθος ήταν ότι το ΔΝΤ υποτίμησε το βάθος των θεσμικών αδυναμιών της Ελλάδας που απαιτούσαν μεγαλύτερη υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας παράλληλα με μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη και δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Επίσης το ΔΝΤ έπρεπε να είναι λιγότερο απαιτητικό ως προς τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με δεδομένο ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ήταν ευρέως ελλειμματικοί.

    [03] Β. Σόιμπλε: Από τους Έλληνες εξαρτάται το αν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη

    «Από τους Έλληνες εξαρτάται» το εάν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη, «αλλά είναι σαφές ότι με αυτή την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία προκαλεί σύγχυση, έγινε πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του νωρίτερα στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να πει ότι έρχεται ένα Grexit.

    «Το ότι ξαφνικά μια κυβέρνηση σηκώνεται και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι ήταν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού η Καγκελάριος και πολλοί άλλοι έκαναν απεριόριστη προσπάθεια και στην πατρίδα του κάνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά είναι και θλιβερό», δήλωσε και τόνισε ότι οι τραπεζικοί ειδικοί και η ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα ως την Δευτέρα.

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε με έμφαση ότι δεν θα συμβουλεύσει στον ελληνικό λαό την αποδοχή του προγράμματος. Φανταστείτε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει εναντίον της ψήφου της κυβέρνησής του. Τότε εμείς θα πρέπει να πούμε στον δικό μας λαό και στο δικό μας κοινοβούλιο, "τώρα θα εμπιστευθούμε ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση, θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως μόλις εισηγήθηκαν στον λαό τους να μην δεχθεί". Αυτό δεν αποτελεί βάση για αποφάσεις εις βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μια χρεοκοπία δεν προκαλεί ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ και η Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να καταστεί πειστικά σαφές ότι είναι σταθερή.

    [00]

    [04] Τι προβλέπει η νομοθεσία για την διενέργεια δημοψηφισμάτων

    Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί με βάση τον νόμο 4023/2011 «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος» του υπουργείου Εσωτερικών και είναι ερμηνευτικός της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

    Ειδικότερα, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με Προεδρικό Διάταγμα, και διεξάγεται για δύο λόγους: α) για κρίσιμο εθνικό θέμα το οποίο προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και β) για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Ο ψηφοφόρος καλείται να εκφράσει την προτίμηση του στο ερώτημα ή στα ερωτήματα, που καθορίζονται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Στο δημοψήφισμα ψηφίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της Επικράτειας.

    Στο δημόσιο διάλογο, επί του ερωτήματος ή των ερωτημάτων που τίθενται στην ψηφοφορία, και, εν γένει, στη διενέργεια του δημοψηφίσματος συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως της εκπροσώπησης τους στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

    Τα έσοδα και οι δαπάνες έως τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θεωρούνται εκλογικές, αλλά σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθεται κρατική χρηματοδότηση. Ο νόμος θέτει περιορισμούς στη χρηματοδότηση και κάθε άλλου είδους παροχές ή διευκολύνσεις σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ η χρηματοδότηση από το ίδιο φυσικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

    Επιβάλλεται, επίσης, όριο δαπανών για τη συμμετοχή στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ειδικότερα, οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 30% της χρηματοδότησης που διατέθηκε στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές. Οι δαπάνες ενώσεων προσώπων, επιστημονικών, επαγγελματικών ή συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάθε άλλης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 50% του ποσού που αποτελεί όριο δαπανών για τα πολιτικά κόμματα.

    Δημόσια προβολή

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 του εν λόγω νόμου, κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης οι φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.

    Ο χρόνος που διατίθεται κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις προσφερόμενες απαντήσεις στο ερώτημα ή στα ερωτήματα. Η μετάδοση των μηνυμάτων και η παρουσίαση της δραστηριότητας διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

    Με κριτήριο τη θέση τους στο ερώτημα ή στα ερωτήματα που τίθενται στην κρίση των ψηφοφόρων, τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις προσώπων, οι επιστημονικές, οι επαγγελματικές ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν στην αντίστοιχη «Επιτροπή Υποστήριξης».

    Για την απόφαση τους ενημερώνεται με την υποβολή σχετικής δήλωσης ο Υπουργός Εσωτερικών εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Το άρθρο 11 προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται σε όσους συμμετέχουν σε αυτό:

    α) η ανάρτηση ή η επικόλληση σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και σε αυτοκινούμενα μέσα αεροπανώ, πανώ, αφισών, γιγαντοαφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, εκτός των χώρων της παραγράφου 5 του άρθρου 9, καθώς επίσης η αναγραφή συνθημάτων, και

    β) η μετάδοση μηνυμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης από φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

    Ψηφοφορία

    Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των ψηφοφόρων.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται το δημοψήφισμα, κατά εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά στις διατάξεις του νόμου για την εκλογή βουλευτών. Ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας ορίζεται η Κυριακή από τις 7.00 έως τις 19.00.

    Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμηση του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφαση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλλονται στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και για την Περιφέρεια Αττικής στον Περιφερειάρχη της το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και σε αριθμό μεγαλύτερο τουλάχιστον κατά 20% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

    [05] Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο

    Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε περισσότερα από εννιακόσια άτομα, προσήχθησαν εκατόν δώδεκα και συνελήφθησαν τελικά σαράντα δύο άτομα.

    Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, ενώ από την επιχείρηση εξιχνιάστηκε μία περίπτωση κλοπής σε ξενοδοχείο στο Ναύπλιο και για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία από την ασφάλεια Ναυπλίου, σε βάρος ενός 35χρονου Έλληνα για κλοπή.

    Επίσης, βεβαιώθηκαν διακόσιες εξήντα έξι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οκτώ παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, δώδεκα παραβάσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικής και δύο παραβάσεις για στέρηση άδειας εργασίας, ενώ κατασχέθηκαν πολλά προϊόντα παράνομου υπαίθριου εμπορίου στην Αργολίδα.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

    [06] Π. Κρουγκμαν: Ο Τσίπρας κάνει το σωστό απέναντι στην τρέλα των θεσμών

    Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο "Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη" ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    «Μέχρι τώρα όλες οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη διάσπαση του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένες», σημειώνει. «Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο, υπέκυπταν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ η ΕΚΤ επενέβαινε για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία διατηρούσε τη συνοχή του ενιαίου νομίσματος, όμως διαιώνιζε και μια βαθιά καταστροφική λιτότητα».

    «Μου φαίνεται ότι η τρόικα (?) ανέμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η Ελλάδα θα ήταν μια επανάληψη αυτής της ιστορίας», συνεχίζει ο Κρούγκμαν.

    Όμως, εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον φαίνεται να αρνείται να υποπέσει στο ίδιο λάθος.

    «Αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο της τρόικας αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να το δεχθεί», σημειώνει ο Κρούγκμαν και, παρόλο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την απόφασή του, «στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δύο λόγους».

    «Πρώτον, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχυθεί από τη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία, πιστεύω, εξακολουθεί να έχει σημασία στην Ευρώπη. (Και αν δεν έχει, πρέπει να το γνωρίζουμε)», εξηγεί ο Κρούγκμαν.

    «Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση πολιτικά, με τους ψηφοφόρους ταυτόχρονα οργισμένους απέναντι στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα και (την ίδια ώρα) μη διατεθειμένους να φύγουν από το ευρώ. Ήταν πάντα δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμη δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποια είναι η προτεραιότητά τους και θα δώσει στον Τσίπρα εντολή να κάνει ό,τι χρειάζεται, αν η τρόικα το πάει στα άκρα», συνεχίζει.

    «Αν με ρωτήσετε, επρόκειτο για μια ενέργεια τεράστιας τρέλας από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως το έκαναν και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους αντί να στραφεί σε αυτούς (τους θεσμούς)», καταλήγει το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν.

    [07] Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για την Ελλάδα

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, Κυριακή, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθηθεί καθώς η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο μετέχουν τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι 19 διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, λαμβάνει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω έκτακτων δανείων.

    [08] Μ. Βαλς: Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να πάψει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει τη στήριξη, για να το πω αλλιώς».

    «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υποφέρει», σημείωσε ο Βαλς. «Ας μην προσθέτουμε δεινά στον ελληνικό λαό. Η ΕΚΤ πρέπει με ανεξάρτητο τρόπο να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια οικονομική στήριξη τις επόμενες ημέρες είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη», εκτίμησε.

    «Δεν μπορώ να παραιτηθώ και να αφήσω την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη πρέπει να βρούμε μια λύση», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 June 2015 - 10:32:18 UTC