Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τζ. Λιου: Χρειάζεται μια «μορφή αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους
  • [02] Τυνησία: Τουλάχιστον 28 νεκροί από την επίθεση εναντίον δύο ξενοδοχείων στη Σους
  • [03] Είκοσι πέντε νεκροί από την επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ
  • [04] Μ. Ρέντσι: Ενδεχόμενο grexit θα είναι ήττα για την Ευρώπη
  • [05] Στα 665,36 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα
  • [06] Κανονικά η καταβολή των συντάξεων, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας
  • [07] «Καλό ταξίδι» Φράνκο Κορλιανό
  • [08] «Αν ζούσε ο Μποστ θα οργίαζε η γραφίδα του με όσα συμβαίνουν σήμερα», λέει ο Θ. Παπαγεωργίου

  • [01] Τζ. Λιου: Χρειάζεται μια «μορφή αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια «μορφή αναδιάρθρωσης» του χρέους της Ελλάδας, ενώ επισήμανε ακόμη πως φοβάται ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

    «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές (...) και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για μια μορφή αναδιάρθρωσης ενός μέρους του ελληνικού χρέους», επισήμανε ο Λιου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Yahoo! Finance μία ημέρα πριν διεξαχθεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον ανησυχεί ο τρόπος που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και τα τελεσίγραφα που ανακοινώνονται.

    «Αυτό που με ανησυχεί όσον αφορά τις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι ο αριθμός των προθεσμιών καθώς και το πόσες φορές οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε.

    «Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται όταν έχετε αυτό το είδος (των καταστάσεων) και όλοι πιέζονται πριν από μια προθεσμία», είπε ο Λιου, τονίζοντας πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται να υποστεί ένα νέο "σοκ".

    [02] Τυνησία: Τουλάχιστον 28 νεκροί από την επίθεση εναντίον δύο ξενοδοχείων στη Σους

    Ο απολογισμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στην πόλη Σους, την πιο πολύνεκρη στην πρόσφατη ιστορία της Τυνησίας, αυξήθηκε σε 28 και περιλαμβάνει βρετανούς, γερμανούς και βέλγους πολίτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τυνησιακό υπουργείο Υγείας.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου, η Χέντα Σέμπι, έκανε επίσης γνωστό πως 12 άτομα νοσηλεύονται.

    Νωρίτερα ο υφυπουργός Ασφαλείας Ραφίκ Σέλι είχε δηλώσει πως ο ύποπτος ως δράστης της αιματηρής επίθεσης είναι ένας τυνήσιος φοιτητής, άγνωστος στην αστυνομία, ο οποίος είχε κρύψει το όπλο του σε μια ομπρέλα.

    «Είναι Τυνήσιος, με καταγωγή την περιφέρεια της Κερουάν», μιας από τις ιερές πόλεις του ισλάμ στην κεντρική Τυνησία», δήλωσε ο αξιωματούχος στον ραδιοσταθμό Mosaique FM. «Είναι ένας φοιτητής. Το πρόσωπο αυτό δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Σέλι, ο δράστης της σημερινής επίθεσης ήταν μόνο ένας.

    «Μπήκε από την παραλία, ντυμένος σαν κάποιος που πήγαινε να κολυμπήσει και είχε μια ομπρέλα μέσα στην οποία βρισκόταν το όπλο του. Στη συνέχεια, μόλις έφθασε στην παραλία, χρησιμοποίησε το όπλο του», πρόσθεσε ο Σέλι.

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο τυνήσιος ομόλογός του Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, εξέφρασαν σήμερα «την αλληλεγγύη τους απέναντι στην τρομοκρατία», μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα στις δύο χώρες τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

    [03] Είκοσι πέντε νεκροί από την επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ

    Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση καμικάζι που είχε στόχο ένα σιιτικό τέμενος στην Πόλη του Κουβέιτ, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

    Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως 202 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, η οποία είχε στόχο το τζαμί που ήταν γεμάτο κόσμο για τις προσευχές της Παρασκευής.

    Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ σεΐχης Τζαμπέρ αλ-Μουμπάρακ αλ-Σαμπάχ δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια απόπειρα να απειληθεί η εθνική ενότητα της χώρας.

    «Το επεισόδιο έχει στόχο το εσωτερικό μας μέτωπο, την εθνική μας ενότητα», δήλωσε ο σεΐχης Τζαμπέρ αφού επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο. «Όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς κι εμείς είμαστε πολύ πιο δυνατοί», πρόσθεσε.

    [04] Μ. Ρέντσι: Ενδεχόμενο grexit θα είναι ήττα για την Ευρώπη

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς.

    Ο Ρέντσι υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχω αυτή την άποψη. Θεωρούμε ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη -και όχι αποκλειστικά στη Γερμανία- θα έβλεπε με ευνοϊκό τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας. Κατά την άποψή μου θα ήταν κάτι το λανθασμένο όχι για τη χώρα μου, γιατί δεν είμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αλλά γιατί μια έξοδος της Ελλάδας θ' αντιπροσώπευε ήττα για την Ευρώπη. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης χρειάζεται φυσικά να δοθεί ένας ξεκάθαρος ορίζοντας σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρεμβάσεις. Οι Έλληνες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνουν ότι το έχουν πράξει, αλλά από τους θεσμούς οι απόψεις είναι διαφορετικές. Είμαστε πολύ κοντά. Εκτιμώ ότι αύριο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και δε το λέω με εγωισμό ως Ιταλός αλλά ως Ευρωπαίος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο χιλιόμετρο και εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να γίνει πράξη».

    [05] Στα 665,36 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα

    Στους 2.656.007 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το Μάιο.

    Πληρώθηκαν συνολικά 4.551.074 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.905.118 ήταν κύριες και 1.645.956 επικουρικές, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 2.352.881.886 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 665,36 ευρώ και η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 500-1.000 ευρώ.

    «Τα στοιχεία αποδεικνύουν, για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις των θεσμών σχετικά με το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας, δεν έχουν καμία απολύτως βάση και καλλιεργούν ψευδείς εντυπώσεις, καθώς η μέση κύρια σύνταξη στη χώρα μας ανέρχεται σε 665,36 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των επικουρικών αγγίζει τα 168,47 ευρώ», δήλωσε, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

    «Οι προτάσεις των δανειστών οδηγούν στην τελική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην πλήρη εξαθλίωση και φτώχεια όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού οι προτάσεις τους πλήττουν, με μια άνευ προηγουμένου λαίλαπα σταδιακών περικοπών, τους συνταξιούχους», σημειώνει ο κ. Στρατούλης

    [06] Κανονικά η καταβολή των συντάξεων, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας

    Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις, διαβεβαιώνει ακόμα μία φορά το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του.

    Διευκρινίζει μάλιστα ότι «στις 29/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, στις 30/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ την 1ηΙουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ».

    Το υπουργείο αναφέρει ακόμα «ότι οι τράπεζες που πιστώνουν ήδη από σήμερα 26/6/2015 τους λογαριασμούς συνταξιούχων πελατών τους μας ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διενέργεια των σχετικών πιστώσεων στις 21.00 το βράδυ».

    [07] «Καλό ταξίδι» Φράνκο Κορλιανό

    Σίγησε μία από τις ελληνόφωνες και πιο χαρακτηριστικές φωνές της Κάτω Ιταλίας. Ο Φράνκο Κορλιανό, του θρυλικού γκρεκάνικου τραγουδιού «Άντρα μου πάει», «έφυγε» σε ηλικία 67 ετών.

    Ποιητής, ζωγράφος, μουσικός, ο Κορλιανό γεννήθηκε το 1948. Εργάστηκε υπάλληλος σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λέτσε, έζησε από κοντά το δράμα των γυναικών που έβλεπαν τους άνδρες τους να φεύγουν με τα τρένα στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Κι αυτές τις σπαρακτικές εικόνες αποχωρισμού περιγράφει στο τραγούδι του «Άντρα μου πάει». Το πρωτοτραγούδησε η Φραντσέσκα Λίτσι, στο ντοκιμαντέρ «Πολεμόντα» του Δημήτρη Μαυρίκιου, το 1975.

    Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Φράνκο Κορλιανό, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Φαραντούρη, που έκανε διάσημο το «Άντρα μου πάει» στη χώρα μας: «Από τον Δημήτρη Μαυρίκιο γνώρισα τον Φράνκο Κορλιανό. Ήρθε στην Ελλάδα, μου έδωσε το τραγούδι του. Ένα αριστούργημα. Σπουδαίο πολιτικό τραγούδι» σχολίασε η Μ. Φαραντούρη. Το συμπεριέλαβε στον δίσκο της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο», το 1979, και έκτοτε το τραγουδά πάντα στις συναυλίες της . «Ένας ευαίσθητος, γλυκύτατος άνθρωπος. Και πόσο Έλληνας! Πάντα μου μιλούσε στα ελληνικά. Μ? αυτή τη χαρακτηριστική προφορά των Ιταλών, όμως ελληνικά».

    Τον ερχόμενο μήνα, οι «Εncardia» θα αποχαιρετήσουν τον Φράνκο Κορλιανό με τον δικό τους τρόπο, με μια συναυλία στο χωριό Καλημέρα προς τιμή του και θα ψάλουν επιμνημόσυνη δέηση στα ελληνικά.

    [08] «Αν ζούσε ο Μποστ θα οργίαζε η γραφίδα του με όσα συμβαίνουν σήμερα», λέει ο Θ. Παπαγεωργίου

    Ιδρυτής του θεάτρου «Στοά», πιστός υπηρέτης του καλού θεάτρου όλη του τη ζωή, ο Θανάσης Παπαγεωργίου επαναλαμβάνει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ένα έργο που παραμένει αγέραστο όσες φορές κι αν παιχτεί, την ανατρεπτική «Μήδεια» του Μποστ (26-27/6). Πρόκειται για την αναβίωση της εμβληματικής παράστασης, την οποία παρακολούθησαν 60.000 θεατές το 1993, όταν πρωτοανέβηκε, με τους ίδιους συντελεστές στους πρώτους ρόλους, τη Λήδα Πρωτοψάλτη, τον Παύλο Ορκόπουλο, τη Νίκη Χαντζίδου, την Ευδοκία Σουβατζή, την Εύα Καμινάρη και τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

    Η αμείωτη προσέλευση του κοινού -όσες φορές κι αν παραστάθηκε η «Μήδεια» σε ολόκληρη την Ελλάδα- την καθιστά ένα έργο κλασσικό, που έχει μείνει στην ιστορία του θεάτρου ως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα θεατρικής γραφής του κατεργάρη Μποστ. «Το μεγαλείο της φαντασίας τιμούμε κάθε φορά που ανεβάζουμε έργο του. Το μεγαλείο της σύλληψης. Το μεγαλείο της ευστροφίας. Κάθε εστία πολιτισμού βοηθάει να αντεπεξέλθουμε ευκολότερα αυτή τη μαύρη εποχή που έχουμε καταδικαστεί να ζούμε. Γιατί μόνο με ένα καθαρό μυαλό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται η αξιοπρέπειά μας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Παπαγεωργίου για τον μύθο του έργου, που δεν φαίνεται να χάνει την επίδρασή το, σε αυτά τα είκοσι χρόνια που μετράει από το πρώτο ανέβασμα.

    «Αν ο Μπόστ ζούσε μερικά χρόνια ακόμη, θα οργίαζε η γραφίδα του με αυτά που συμβαίνουν σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2015 - 16:32:13 UTC