Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζ. Κ. Γιούνκερ: H εξοντωτική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς
  • [02] Ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Η συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο τη σύγκλιση
  • [04] Έτινγκερ: Ενα Grexit θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών
  • [05] Εννέα νεκροί από συντριβή τουριστικού αεροσκάφους στην Αλάσκα
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα για Ιράν, Ισλαμικό Κράτος και Ουκρανία
  • [07] Δημιουργία συνθετικής μορφίνης από μεταλλαγμένους μικροοργανισμούς
  • [08] Έγινε το τελικό βήμα για τη δημιουργία συνθετικής μορφίνης από μεταλλαγμένους μικροοργανισμούς
  • [09] Όχι από το ΚΑΣ στη συναυλία Νταλάρα - Βιτάλη - Γλυκερίας στους Φιλίππους
  • [10] Η Μπιενάλε της Αθήνας στο «Μπάγκειο» της Ομόνοιας
  • [11] Η μόδα δεν αφορά την Κατερίνα Καρούσου
  • [12] Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Σέφερ

  • [01] Ζ. Κ. Γιούνκερ: H εξοντωτική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς

    Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς. Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε αρκετές ώρες χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να συνεχιστεί χθες βράδυ ως τις τρεις το πρωί και να ξαναρχίσει πάλι σήμερα στις εννιά το πρωί.

    «Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος», δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι», είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

    Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και είπε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

    [02] Ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, από σήμερα, Παρασκευή οι δικαιούχοι των παροχών σίτισης, ρεύματος και στέγασης, θα μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εάν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται, θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις έως τις 3 Ιουλίου.

    Σήμερα επίσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα «Taxis» του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα παροχής στέγης, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ οι κάρτες σίτισης.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Η συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο τη σύγκλιση

    «Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βράδυ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη, προσθέτοντας πως «έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα» και επισήμανε:

    «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

    Διαβάστε επίσης:

    Προς νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο

    [04] Έτινγκερ: Ενα Grexit θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών

    Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ.

    «Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30ή (Ιουνίου) ώστε οι Ελληνες να αποδείξουν ότι είναι έτoιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ενα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών» προειδοποίησε με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

    [05] Εννέα νεκροί από συντριβή τουριστικού αεροσκάφους στην Αλάσκα

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πτώση μικρού αεροσκάφους της εταιρείας Promech Air που πραγματοποιούσε εναέρια περιήγηση για την τουριστική εταιρεία Holland America Line στην Αλάσκα.

    Η Promech Air ανακοίνωσε ότι οι οκτώ επιβάτες και ο πιλότος σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή των Μίστι Φιορδ, κοντά στην πόλη Κέτσικαν χθες το απόγευμα.

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα για Ιράν, Ισλαμικό Κράτος και Ουκρανία

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες, στην πρώτη τους συνομιλία από τον Φεβρουάριο, για να ανταλλάξουν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είπε ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση.

    «Οι ηγέτες συζήτησαν την αυξανόμενα επικίνδυνη κατάσταση στη Συρία, και υπογράμμισαν τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κρατών της Ομάδας P5+1 στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», ανακοίνωσε το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα, αναφερόμενο στην ομάδα των έξι χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας με την Ουκρανία, «συμπεριλαμβανόμενης και της απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων από ουκραϊνικά εδάφη».

    [07] Δημιουργία συνθετικής μορφίνης από μεταλλαγμένους μικροοργανισμούς

    Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ένα γονίδιο-κλειδί (STORR), που επιτρέπει στην παπαρούνα του οπίου να παράγει φυσική μορφίνη. Η ανακάλυψη αποτελεί το τελικό βήμα, το κομμάτι που έλειπε έως τώρα από το «παζλ», για την παραγωγή συνθετικής μορφίνης, κωδεΐνης και άλλων οπιούχων ουσιών από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, πράγμα που -αν όντως συμβεί- θα μειώσει σημαντικά τις ιατρικές ανάγκες για την καλλιέργεια οπίου.

    Παράλληλα όμως, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία «σπιτικής» μορφίνης στο μέλλον. Πρόσφατα, άλλοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι αποκωδικοποίησαν πλέον όλα σχεδόν τα βήματα για κάτι τέτοιο, φθάνοντας σκοπίμως ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο, θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ευρεία διαβούλευση των επιστημόνων και της κοινωνίας.

    [08] Έγινε το τελικό βήμα για τη δημιουργία συνθετικής μορφίνης από μεταλλαγμένους μικροοργανισμούς

    Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ένα γονίδιο-κλειδί (STORR), που επιτρέπει στην παπαρούνα του οπίου να παράγει φυσική μορφίνη. Η ανακάλυψη αποτελεί το τελικό βήμα, το κομμάτι που έλειπε έως τώρα από το «παζλ», για την παραγωγή συνθετικής μορφίνης, κωδεΐνης και άλλων οπιούχων ουσιών από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, πράγμα που -αν όντως συμβεί- θα μειώσει σημαντικά τις ιατρικές ανάγκες για την καλλιέργεια οπίου.

    Παράλληλα όμως, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία «σπιτικής» μορφίνης στο μέλλον. Πρόσφατα, άλλοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι αποκωδικοποίησαν πλέον όλα σχεδόν τα βήματα για κάτι τέτοιο, φθάνοντας σκοπίμως ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο, θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ευρεία διαβούλευση των επιστημόνων και της κοινωνίας.

    Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης, σε συνεργασία με επιστήμονες της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline (GSK), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», απομόνωσαν το γονίδιο STORR, το οποίο ρυθμίζει το τελευταίο στάδιο για την μετατροπή των σακχάρων του φυτού του οπίου σε μορφίνη και κωδεΐνη.

    [09] Όχι από το ΚΑΣ στη συναυλία Νταλάρα - Βιτάλη - Γλυκερίας στους Φιλίππους

    Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη και τη Γλυκερία, που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Το ΚΑΣ αποδέχτηκε τις αντιρρήσεις της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ομόφωνα δεν ενέκρινε τη μουσική συναυλία με το αιτιολογικό ότι δεν συνάδει με το χαρακτήρα του αρχαίου θεάτρου. Παράλληλα ενέκρινε το σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που προγραμματίζονται, με ανώτερο αριθμό θεατών τα 2000 άτομα.

    [10] Η Μπιενάλε της Αθήνας στο «Μπάγκειο» της Ομόνοιας

    Το κτίριο του πάλαι ποτέ μεγαλόπρεπου και υπό αναστύλωση στις ημέρες μας «Μπάγκειου» ξενοδοχείου του 19ου αιώνα, ανοίγει για τους επισκέπτες χάρη στην Μπιενάλε της Αθήνας, που στο εξής θα συνδιοργανώνεται με τον δήμο Αθηναίων.

    Την επισφράγιση της συνεργασίας τους γιορτάζουν οι δύο φορείς με την έκθεση στο στεγασμένο αίθριο του Μπάγκειου ξενοδοχείου, όπου έχει τοποθετηθεί ο «Ρινόκερος», έργο του Νίκου Κεσανλή, ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου, υποδέχεται το κοινό ένα έργο της εικαστικής ομάδας Under Construction Group.

    Όσο για τις δραστηριότητες της φετινής Μπιενάλε της Αθήνας με το συμβολικό όνομα «Ομόνοια» αυτές ξεκινούν επισήμως στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, αντί για δύο μήνες, συνεργαζόμενη έτσι η Μπιενάλε με την documenta 14, την μεγάλη, διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που θα φιλοξενηθεί το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, ξεκινώντας από την Αθήνα.

    [11] Η μόδα δεν αφορά την Κατερίνα Καρούσου

    «Η μόδα δεν με αφορά και πολύ. Θέλω να κάνω διαχρονικά πράγματα που υμνούν τη θηλυκότητα». Αυτή είναι άποψη της σχεδιάστριας καπέλων και ρούχων Κατερίνας Καρούσου γι' αυτό που οι υπόλοιποι ονομάζουμε ?μόδα.«Δεν κοιτάζω τα περιοδικά, σχεδιάζω δικά μου πράγματα προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα κάθε γυναίκας» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καρούσου.

    Το ταλέντο και η προσωπικότητα της δημιουργού ξεπερνούν άλλα κορυφαία ονόματα, γιατί πολύ απλά κατάφερε το πάθος της να το μετατρέψει σε τέχνη και μάλιστα σε μια τέχνη υπό εξαφάνιση, το καπέλο, χωρίς όμως να «αλλοιωθεί» η ίδια από την επιτυχία, διαφυλάσοντας την αυθεντικότητά της, ακριβώς όπως όταν πρωτοξεκίνησε.«Το επάγγελμα του καπελά, είναι ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί», εξηγεί «κυρίως, λόγω της έλλειψης ποιότητας πρώτης ύλης, της βιομηχανοποίησης των προϊόντων αλλά και του γεγονότος πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη νέα γενιά να πάρει τα "ηνία" αυτής της τέχνης.»

    [12] Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Σέφερ

    Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ¶ξελ Σέφερ θεωρεί επείγουσα την αισθητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Ο Σέφερ δήλωσε στη σημερινή Suddeutsche Zeitung ότι «η αναδιάρθρωση (του χρέους) της Ελλάδας δεν επιτρέπεται να είναι ταμπού», αποκλίνοντας έτσι από την επίσημη θέση του κόμματός του, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου ¶γγελα Μέρκελ.

    Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει προσφάτως ότι δεν έχει νόημα η διαγραφή του χρέους, αν δημιουργηθούν αμέσως μετά ξανά νέα χρέη, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται.

    Ο Σέφερ είπε επίσης ότι η Ελλάδα «θα δει φως στο τέλος του τούνελ μόνο αν της δοθεί η ευκαιρία». Επικρίνει μάλιστα ως ανεπαρκή την πολιτική σωτηρίας που ακολουθεί μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. «Μόνο με τα μονίμως απαιτούμενα μέτρα (περικοπών) στον προϋπολογισμό (της Ελλάδας) δεν δημιουργούνται ούτε αισιοδοξία, ούτε επενδύσεις».

    Υπενθύμισε δε ότι και η Γερμανία κέρδισε από τη διαγραφή του χρέους (ενν. του 1953). «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, παρόλο που η κατάσταση ήταν διαφορετική και είναι και τώρα διαφορετική, η Γερμανία είχε μια δεύτερη ευκαιρία λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. Χωρίς τη συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τη διαγραφή του χρέους της, δεν θα είχε υπάρξει το λεγόμενο γερμανικό οικονομικό θαύμα τα επόμενα χρόνια. Οι τότε διαπραγματευτές ενήργησαν υπεύθυνα και διορατικά όταν ψήφισαν υπέρ της διαγραφής χρέους ύψους 15 δισ. μάρκων. Αυτή τη διορατικότητα και την υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδείξουμε επίσης έναντι στην Ελλάδα».

    Η Suddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι ο Σέφερ δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ζητά εδώ και μήνες την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά μόνη στα πόδια της.

    Κατά την εφημερίδα, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αυτην την υποχρέωση από το τέλος του 2012: Eίχαν υποσχεθεί κατά την υπογραφή του δεύτερου πακέτου βοήθειας, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, να εξετάσουν στο τέλος πως μπορεί να ελαφρυνθεί η εξυπηρέτηση του χρέους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2015 - 6:32:11 UTC