Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό
  • [02] Ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει δημοσιεύματα περί επιστροφής του κειμένου με τις ελληνικές προτάσεις από τους θεσμούς
  • [03] Προς παράταση η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
  • [04] Μ. Βαλς: Απομένει ακόμα πολλή δουλειά για να υπάρξει συμφωνία
  • [05] Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ
  • [06] Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε αρχαίους ναούς στην Παλμύρα
  • [07] Τουλάχιστον 700 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει το Πακιστάν
  • [08] Συγκεντρώσεις και κοινή πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου από ΠΑΜΕ και συνταξιούχους
  • [09] Μ. Θεοδωράκης: Όταν πιέζεις έναν λαό, κάποτε σηκώνεται
  • [10] Οι θέσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση
  • [11] Γκάμπριελ: Θα ήταν πολιτικά και οικονομικά άσχημο αν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι

  • [01] Π. Καμμένος: Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό

    «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό. Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει και από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

    Πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση».

    «Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

    [02] Ο Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει δημοσιεύματα περί επιστροφής του κειμένου με τις ελληνικές προτάσεις από τους θεσμούς

    Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις επεστράφη από τους θεσμούς λόγω «λανθασμένης υπογραφής- του υπουργού Οικονομικών, αντί του πρωθυπουργού», προέβη, μέσω twitter, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

    Ο κ. Βαρουφάκης ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του το εξής:

    «Ψέμα #1: Το έγγραφο επεστράφη (δεν επεστράφη ποτέ)

    Ψέμα #2: Επεστράφη επειδή έφερε την υπογραφή μου (έφερε του ΠΘ)».

    [03] Προς παράταση η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Δεδομένη θεωρείται στο υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η αρχική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι εφικτή η υποβολή του συνόλου των δηλώσεων στο διάστημα αυτό.

    Οριστικές αποφάσεις για την νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

    Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υπαγωγή στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις που λήγει στις 26 Ιουνίου.

    [04] Μ. Βαλς: Απομένει ακόμα πολλή δουλειά για να υπάρξει συμφωνία

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εκτίμησε σήμερα στη Φραγκφούρτη ότι απομένει «ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

    «Οι βάσεις για μια συμφωνία έχουν τεθεί, αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», σημείωσε ο Βαλς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού.

    «Επαφίεται τώρα στις ελληνικές αρχές, στην ελληνική κυβέρνηση να συσσωματώσει τα στοιχεία του χθεσινοβραδινού διαλόγου και να διασφαλίσει ότι όλοι θα πειστούν για τη θέλησή της να δεσμευτεί στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

    «Απομένει ακόμη πολλή δουλειά και στάδια» που πρέπει να ολοκληρωθούν, επέμεινε ο Μανουέλ Βαλς. "Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη, αλλά πρέπει επίσης να γίνει δουλειά για να καταλήξουμε (σε μια συμφωνία) αποδεκτή από όλους", σύμφωνα με τον ίδιο.

    Ο Βαλς διευκρίνισε ότι συζήτησε με τον Ντράγκι σχετικά με την Ελλάδα και «τις συνθήκες ανάκαμψης σήμερα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, καθώς και για την κατάσταση στη Γαλλία».

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είπε ότι εξέθεσε λεπτομερώς στον Ντράγκι και τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ «την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε να προωθήσουμε».

    [05] Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ

    Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.

    «Η βάρκα είναι γεμάτη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

    Προκειμένου να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει.

    Ο λεγόμενος "Κανονισμός του Δουβλίνου", η εφαρμογή του οποίου αναστέλλεται προσωρινά, αφορά την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και καθορίζει ότι το αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ο αιτών πρόσφυγας.

    Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ μέσω αυτής αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών - 54.000 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη - έφτασαν στην Ουγγαρία περνώντας από τα σύνορα με τη Σερβία με σκοπό να πάνε στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Έτσι, πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της Αυστρίας ή της Τσεχίας.

    [06] Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε αρχαίους ναούς στην Παλμύρα

    Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν δύο αρχαίους ναούς που θεωρούν ειδωλολατρικούς στην Παλμύρα, την αρχαία πόλη 2.000 ετών, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, γνωστοποίησε σήμερα η εξτρεμιστική οργάνωση.

    Πρόκειται για την πρώτη αναφορά ζημιάς στα μνημεία της ιστορικής πόλης από τους τζιχαντιστές μετά την κατάληψη της πόλης, γνωστής και ως Ταδμούρ, τον Μάιο από τους τζιχαντιστές.

    Οι εικόνες πριν και μετά απεικονίζουν αρκετούς εξτρεμιστές να κουβαλούν εκρηκτικά και τους ναούς, που δεν βρίσκονται ανάμεσα στα μνημεία της Ρωμαϊκής περιόδου της πόλης, να έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, τονίζοντας πως δεν είχε γίνει σαφές αν οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να ανατινάξουν τα μνημεία, ή αν τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις να πλησιάσουν στην πόλη.

    [07] Τουλάχιστον 700 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει το Πακιστάν

    To κύμα καύσωνα που πλήττει το νότιο Πακιστάν έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις ημέρες, ιδίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, στη μεγαλούπολη Καράτσι, όπου οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία.

    Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφθεί στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο υδράργυρος ανήλθε στους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος δυσχεραίνουν τη λειτουργία του συστήματος υδροδότησης.

    «Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του κύματος ζέστης έχει ανέλθει στους 692» γνωστοποίησε ο Σαέντ Μανγκνέτζο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Σιντ.

    Ο υδράργυρος παραμένει στα ύψη, κοντά στους 44,5 βαθμούς Κελσίου, όμως η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην πτώση της θερμοκρασίας.

    [08] Συγκεντρώσεις και κοινή πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου από ΠΑΜΕ και συνταξιούχους

    Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ ενάντια στην διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, ενώ την ίδια ώρα, συγκέντρωση στα Προπύλαια είχαν συνταξιούχοι από διάφορες οργανώσεις που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκ συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, Εμπόρων, ΟΤΑ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ).

    Οι συμμετέχοντες στις δύο συγκεντρώσεις χαρακτήρισαν τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές «λαιμητόμο για το λαό», ζητώντας να μην μπει άλλο χέρι στις συντάξεις - ενώ στη συνέχεια, ενώθηκαν και κατευθύνθηκαν με πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδώσουν υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό.

    Μόλις η πορεία έφτασε στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου στη λεωφόρο Β.Σοφίας, επετράπη μόνο σε μια αντιπροσωπεία των συνταξιούχων να περάσει από τον αστυνομικό κλοιό που βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να επιδώσει το υπόμνημα που περιείχε 18 αιτήματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος παρέλαβε το υπόμνημα, συζήτησε αρκετή ώρα με την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων και υποσχέθηκε να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό, το αίτημά τους να συναντηθεί μαζί τους.

    [09] Μ. Θεοδωράκης: Όταν πιέζεις έναν λαό, κάποτε σηκώνεται

    «Όταν ασκείς πίεση σε έναν λαό, τότε αυτός κάποτε σηκώνεται», δηλώνει ο Μίκης Θεοδωράκης και στέλνει το μήνυμα «σ' αυτούς που θέλουν να μας στήσουν στον τοίχο». Σε εκτενή συνέντευξη για τη ζωή και το έργο του στο ένθετο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του».

    «Η Ευρώπη, η οποία διευθύνεται από το χρήμα, μου φαίνεται εν τω μεταξύ σαν μια τεράστια αράχνη και ο καθένας ο οποίος πέφτει στα δίχτυα της είναι χαμένος. Εμείς οι Έλληνες έχουμε καταφέρει πολλά», τονίζει ο διάσημος συνθέτης και προσθέτει: «Από την αρχαιότητα είναι έτσι: η προδοσία ήρθε συχνά από μέσα. Οι προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης τα υπέγραψαν όλα, πούλησαν τα ελληνικά ασημικά και μας είπαν ότι ο Σόιμπλε είναι ο αρχηγός. Τώρα εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να τα πάρει πίσω. Ελπίζω ότι δεν θα πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του».

    «Χάνουμε τον ανθρωπισμό, την ανθρωπιά μας. Διψάμε λοιπόν για αυθεντική αρμονία, όχι για αυτήν που έρχεται ως ψευδαίσθηση. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν την δυσαρμονία και να αναγνωρίζουν την ψεύτικη αρμονία», σημειώνει και, απευθυνόμενος στην πολιτική, τονίζει ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δημιουργείς καταστάσεις ψεύτικης αρμονίας».

    [10] Οι θέσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση

    Την πρότασή τους για εθνική συνεννόηση με στόχο ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα είναι, όπως λένε, δημοσιονομικά βιώσιμο, αναπτυξιακά φιλικό και κοινωνικά δίκαιο, επαναλαμβάνουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη Συγγρού, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «δεν αντέχεται τέτοια περήφανη πολιτική διαπραγμάτευση που κατατρώει διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει την απασχόληση, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και ξαναβυθίζει τη χώρα στην ύφεση για να συντηρεί την κομματική πελατεία» και υπενθυμίζουν πως επί 6 μήνες προειδοποιούσαν ότι «κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός ανεβαίνει», και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εγκλωβίστηκε μεταξύ μιας καταστροφικής και μιας πολύ κακής λύσης».

    «Ευτυχώς την ύστατη ώρα φαίνεται ότι αποτρέπεται η εθνική καταστροφή», σημειώνουν, τονίζοντας ωστόσο πως «για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν πολλαπλάσιο τίμημα, ύψους 8 δις ευρώ με τα σημερινά δεδομένα».

    Ειδικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι:

    - Η «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης είναι η πλήρης και απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις των θεσμών

    - Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία των πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνομιλητές του στο εξωτερικό, αλλά δεν βρίσκει το θάρρος να τα αναγνωρίσει στο εσωτερικό

    - Αντί για μέτρα ύψους 980 εκ ευρώ του email Χαρδούβελη, προτείνει μέτρα 7,9 δις ευρώ τη διετία 2015-16 και έπεται συνέχεια με μέτρα που παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

    - «Το κόστος Τσίπρα» είναι τεράστιο και υπολογίζεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε πάνω από 2% του ΑΕΠ ή πάνω από 4 δις Euro

    - Το 93% των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για τους επόμενους 18 μήνες είναι νέοι ή αυξημένοι φόροι και νέες ή αυξημένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που ισοδυναμούν με έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων

    - Ψευδώς σε non paper της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είχε απλώς εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

    - Η κυβέρνηση δεσμεύεται για αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και επανεξέταση της φορολόγησης αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

    [11] Γκάμπριελ: Θα ήταν πολιτικά και οικονομικά άσχημο αν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι

    «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι για την Ευρώπη θα ήταν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, άσχημο, εάν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και έκανε λόγο για εφικτή συμφωνία, εφόσον οι προτάσεις εξοικονόμησης της Αθήνας είναι στέρεες.

    Οι Έλληνες δεν πρέπει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τα πάντα στις διαπραγματεύσεις από φόβο για ένα Grexit, δήλωσε ωστόσο ο κ. Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εταιρεία της Στουτγκάρδης και επανέλαβε ότι «ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα επιτρέψουν να εκβιαστούν». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υποστήριξε ότι δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, «εάν την επόμενη μέρα είχαμε δημιουργία νέων χρεών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 18:32:13 UTC