Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη εθνική συνεννόηση απευθύνει ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • [03] Ι. Πανούσης: Πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη
  • [04] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
  • [05] Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
  • [06] Στους 468.422 ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου το 2014
  • [07] Ενισχύεται το ευρώ μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων
  • [08] Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη έξω από το κοινοβούλιο
  • [09] Οι άνθρωποι με βηματοδότη ή απινιδωτή πρέπει να κρατούν σε απόσταση ασφαλείας το «έξυπνο» κινητό τους
  • [10] Κοκαΐνη και skag κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
  • [11] «Οι μεγάλοι φυσικοί επιστήμονες» - Μια μελέτη για 23 σταρ των νόμων του κόσμου
  • [12] Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • [13] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
  • [14] Νέα αύξηση του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [15] Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση
  • [16] Αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το όραμά τους για την Ευρώπη, σε έκθεση

  • [01] Πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη εθνική συνεννόηση απευθύνει ο Αντ. Σαμαράς

    Την πρότασή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη εθνική συνεννόηση επαναλαμβάνει σε άρθρο του με τίτλο «Τα ψέματα τελείωσαν... » στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    «Όμως, τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της χώρας» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και τονίζει: «Προτείναμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαλλαγεί από τα "βαρίδια" και τις ιδεοληψίες του. Και να σώσουμε όλοι μαζί τη χώρα έστω και την ύστατη στιγμή. Δεν μας απάντησαν ακόμα? ».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως η πρόταση ισχύει για όλους όσους θέλουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για την Ελλάδα. «Παραμονή στο ευρώ, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, εκτενείς ιδιωτικοποιήσεις, όχι με φοροκαταιγίδα και μεγάλο κομματικό κράτος. Αυτό που ήταν πάντα το μεγάλο "ζητούμενο" για τη χώρα, αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τώρα είναι η ώρα να ξεμπλοκάρει μια για πάντα» συμπληρώνει, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και όχι οπαδός αποτυχημένων "μοντέλων" της Λατινικής Αμερικής».

    «Για την Ελλάδα που έχει ισχυρούς συμμάχους και γεωπολιτικό ρόλο. Που δεν είναι απομονωμένη από όλους και ευάλωτη από παντού. Για την αληθινά υπερήφανη Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει ανταγωνιστικά και εξάγει. Όχι για μία Ελλάδα που απαιτεί συνεχώς για δανεικά» υπογραμμίζει.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι η οικονομία της χώρας δεν αντέχει άλλο το μαρτύριο της ασφυξίας και ότι η κοινωνία και η δημοκρατία «δεν αντέχουν πια τα τερατώδη ψέματα που δηλητηρίασαν την κοινωνική συνοχή, τη διέσυραν στο εξωτερικό και τώρα πια διαψεύδονται με πάταγο? ». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποσχέθηκε καλύτερη συμφωνία εντός ευρώ και τώρα φέρνει «πολύ χειρότερη συμφωνία μέσα σε νέο μνημόνιο ή τον εφιάλτη της χρεοκοπίας εντός ή εκτός ευρώ».

    Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα το 2012 με ελλείμματα 9,5% του ΑΕΠ και ύφεση 7% και δυόμισι χρόνια αργότερα την έφερε σε πρωτογενή πλεονάσματα, σε ανάκαμψη και, όπως τονίζει, την έφτασε ένα βήμα πριν βγει οριστικά από τα μνημόνια. «Αυτή ήταν η δήθεν "αποτυχία" της προηγούμενης κυβέρνησης που κατήγγειλλε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά» αναφέρει ενώ για τη σημερινή κυβέρνηση τονίζει ότι παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 σε ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες και κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες να τη φέρει πίσω στα ελλείμματα, στην ύφεση και στην ανάγκη νέου μνημονίου. «Αυτή είναι η δήθεν "επιτυχία" της "διαπραγμάτευσης" του ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει.

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί στις 14:30 στο Προεδρικό Μέγαρο την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

    [03] Ι. Πανούσης: Πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη

    «Η ρήξη με τους εταίρους θα είναι εθνική καταστροφή», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι «πρέπει να πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη».

    Συνεχίζοντας ο κ. Πανούσης, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και τονίζει: «Δεν ζούμε στην εποχή του Εμβέρ Χότζα της Αλβανίας. Και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ρήξη θα είναι ρήξη όχι με μια χώρα αλλά με όλες τις χώρες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτές τις ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας εγώ τις βρίσκω αστείες».

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι «χάνεται ο έλεγχος» και «η Ευρώπη δεν βοηθάει». «Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά δεν λύνεται από την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Πανούσης και τονίζει ότι «αν μπορούσε η διεθνής κοινότητα να τους σταματήσει στην Τουρκία πριν έρθουν. Όχι όταν έρθουν. Όταν έρθουν δεν υπάρχει λύση».

    [04] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

    Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού γίνεται γνωστό πως το πρόγραμμά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

    11:45: Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

    12:00: Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι: Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.

    19:30: Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    20:00: Ατυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

    [05] Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέτειναν επισήμως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2016 την ισχύ των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας, έγινε γνωστό από επίσημες πηγές στο Λουξεμβούργο.

    Η ισχύς της δέσμης των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχει πλήξει τους τομείς των τραπεζών, της άμυνας και του πετρελαίου, εμποδίζοντας τη χρηματοδότηση στις ευρωπαϊκές αγορές, λήγει στο τέλος του Ιουλίου. Παρατάθηκε "έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ στο περιθώριο της μηνιαίας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Παράλληλα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν επισήμως την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης κατά των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο, η οποία σε πρώτο χρόνο θα περιορισθεί στην ενισχυμένη παρακολούθηση των παράνομων δικτύων, ανακοίνωσε ευρωπαία εκπρόσωπος.

    Η ανάπτυξη των πρώτων πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται σε μία εβδομάδα.

    [06] Στους 468.422 ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου το 2014

    Στους 468.422 ανήλθε ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου το 2014. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου με βάση τον Ετήσιο Απολογισμό ανήλθε σε 5.974.673.510 ευρώ. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση του Ευάγγελου Μπασιάκου (ΝΔ), και σε αυτά περιλαμβάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου ανά έτος, από το 2010 και μετά, η μεταβολή του αριθμού των συνταξιούχων και η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου την τελευταία πενταετία.

    Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό, το 2010 ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε σε 413.246 και η δαπάνη για συντάξεις του δημοσίου ανήλθε σε 6.253.101.199 ευρώ.Το 2011 ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου διαμορφώθηκε σε 432.994, η μεταβολή του αριθμού των συνταξιούχων του δημοσίου σε σχέση με το 2010 είναι 19.748 συνταξιούχοι, η ποσοστιαία μεταβολή ήταν 4,78% ενώ η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου ανήλθε σε 6.572.354.084 ευρώ.

    Το 2012 ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου ανήλθε σε 441.768, η μεταβολή του αριθμού των συνταξιούχων ήταν 8.774, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων ήταν 2,03%, η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου ήταν 6.564.057.274 ευρώ.

    Το 2013 ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε σε 452.829, η μεταβολή του αριθμού των συνταξιούχων του δημοσίου ήταν 11.061, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων ήταν 2,50%, η δαπάνη για συντάξεις του δημοσίου ήταν 5.867.633.261 ευρώ.

    Το 2014 ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε σε 468.422, η μεταβολή των συνταξιούχων του δημοσίου ήταν 15.593, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού συνταξιούχων ήταν 3,44% και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου με βάση των ετήσιο απολογισμό ανήλθε σε 5.974.673.510 ευρώ.

    [07] Ενισχύεται το ευρώ μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων

    'Ανοδο σημειώνει το ευρώ, μετά την υποβολή νέων ελληνικών προτάσεων στους θεσμούς εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει το απόγευμα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.Το ευρώ σημειώνει κέρδη 0,4% και κινείται κοντά στα 1,14 δολάρια. 'Ανοδο σημειώνουν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με κέρδη 1,26%.

    Ο επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε, με ανάρτηση στο tweeter, ότι η τελευταία ελληνική πρόταση αποτελεί «καλή βάση για πρόοδο» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει απόψε στις Βρυξέλλες.Πολλοί επενδυτές, αναφέρει το Ρόιτερς, παραμένουν επιφυλακτικοί, για τις ελληνικές προτάσεις, επειδή δεν έχει γίνει αμέσως σαφές, αν οι πιστωτές μπορούν να τις αποδεχθούν.

    [08] Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη έξω από το κοινοβούλιο

    Οι αντάρτες Ταλιμπάν, των οποίων ο στρατός και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι οι προεπιλεγμένοι στόχοι, ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση έξω από το αφγανικό κοινοβούλιο μέσω ενός από τους λογαριασμούς τους στο Twitter. «Μουτζαχεντίν μπήκαν μέσα στο κοινοβούλιο, μάχες είναι σε εξέλιξη» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

    Οι τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν το ημικύκλιο της Ουολέσι Τζίργκα, της κάτω βουλής του αφγανικού κοινοβουλίου, να είναι τυλιγμένο σε καπνούς και τους βουλευτές να φεύγουν από τη συνεδρίαση. «Ήταν μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε το κτίριο και έσπασε τα τζάμια στα παράθυρα. Τώρα είμαστε σε ασφαλές σημείο» δήλωσε ο βουλευτής Σούκρια Μπαρεκζάι.

    Οι ισλαμιστές αντάρτες πρόσφατα άρχισαν την «εαρινή επίθεσή» τους, δηλαδή σφοδρές μάχες σε επαρχίες της χώρας καθώς και σειρά εκρήξεων στην Καμπούλ.

    [09] Οι άνθρωποι με βηματοδότη ή απινιδωτή πρέπει να κρατούν σε απόσταση ασφαλείας το «έξυπνο» κινητό τους

    Όσοι έχουν τοποθετήσει βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο απινιδωτή στην καρδιά τους, πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν σε απόσταση ασφαλείας το «έξυπνο» κινητό τους, κρατώντας το στο αντίθετο αυτί και προσέχοντας να μην φυλάνε το κινητό στην τσέπη τους πάνω από την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Μια δεύτερη καναδική μελέτη προειδοποιεί τους κατόχους βηματοδότη ή απινιδωτή να αποφεύγουν να στέκονται κάτω από καλώδια ηλεκτρικού που μεταφέρουν ρεύμα υψηλής ισχύος.

    Οι δύο μελέτες, που παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας, δείχνουν ότι αν ο ασθενής θέλει να αποφύγει επώδυνες και δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως τη διακοπή λειτουργίας του βηματοδότη ή του απινιδωτή, πρέπει να προσέχει πώς χειρίζεται το κινητό του.

    [10] Κοκαΐνη και skag κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Δύο κιλά κοκαΐνη και 11,3 κιλά skag, υδροπoνική κάνναβη, εντοπίστηκαν χθες αργά το μεσημέρι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μέσα σε φορτίο κρεάτων το οποίο ερχόταν από την Ιταλία στην Ελλάδα.Ο εντοπισμός των ναρκωτικών έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιεί η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών.

    Κλιμάκιο της Δίωξης έφτασε στην Ηγουμενίτσα και με την συνδρομή των λιμενικών μπλόκαραν νταλίκα που οδηγούσε Έλληνας, όταν αποβιβάστηκε στο λιμάνι από το πλοίο. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά που ήταν σε συσκευασίες δεμάτων και κρυμμένα ανάμεσα στο φορτίο της νταλίκας.

    [11] «Οι μεγάλοι φυσικοί επιστήμονες» - Μια μελέτη για 23 σταρ των νόμων του κόσμου

    Το έργο 23 σταρ της Φυσικής επιστήμης στον 20ο και 21ο αιώνα εξετάζει, υπό το φως της διαλεκτικής θεωρίας, ο χημικός Χρήστος Κεφαλής, στο βιβλίο του «Οι μεγάλοι φυσικοί επιστήμονες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.Γεννημένος το 1963, απόφοιτος του χημικού τμήματος της φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Μαρξιστική Σκέψη», παρουσιάζει την συνεισφορά των χαρισματικών φυσικών, που δημιούργησαν την μεγάλη επιστημονική επανάσταση κόντρα στις μυθολογικές και μεταφυσικές ερμηνείες του κόσμου.

    Θεαματικές, απρόβλεπτες, συχνά αινιγματικές ανατροπές, αγκάλιασαν την φυσική, την κοσμολογία, τη βιολογία, τονίζει στον πρόλογο του, επισημαίνοντας ότι ήταν η εποχή της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής, της μεγάλης έκρηξης και των θεωριών των χορδών και των βρόχων, αλλά και της ανακάλυψης του DNA.

    «Μέσα από αυτόν τον κυκεώνα, αναδύθηκε βαθμιαία μια ενιαία, αρμονική κοσμοεικόνα, που δίνει έμφαση στην καθολική ιστορικότητα της ύπαρξης. Χάρη στο έργο των κορυφαίων εκπροσώπων της, από τον Αϊνστάιν και τον Χάιζενμπεργκ ως τον Χόκινγκ και τον Ντόκινς, η επιστήμη αποκάλυψε τα μυστικά της φύσης και της ζωής, του μικρόκοσμου και του Σύμπαντος», επισημαίνει.

    Υπογραμμίζοντας την διπλή υπόσταση του βιβλίου, αναφέρει πως ταυτόχρονα, η επιστημονική επανάσταση θεμελίωσε ένα νέο ρεύμα φιλοσοφικών ιδεών, φορείς του οποίου υπήρξαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, οι οποίοι αποδείχτηκαν λαμπροί στοχαστές.

    Στις 382 σελίδες του πονήματος παρελαύνουν οι σημαιοφόροι της γνώσης: ο Γερμανοεβραίος Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Δανός Νιλς Μπορ, ο Γερμανός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, ο Ελβετοάγγλος Πολ Ντιράκ, ο Ρωσοαμερικανός Ρίτσαρντ Φάινμαν, ο αμερικανοεβραίος Μάρει Γκελ-Μαν και άλλοι.

    [12] Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ψηφιακής υποβρύχιας αποτύπωσης και τρισδιάστατης απεικόνισης ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στην περσινή αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ' όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η γειτνίαση του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί σαφέστερη εικόνα για τη σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει την κατανόηση του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις.

    Η αποτύπωση έγινε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Sydney, με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius.

    Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή σκάφους που παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

    Η δεύτερη φάση ερευνών για το 2015 προγραμματίζεται για το τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.

    [13] Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

    Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού γίνεται γνωστό πως το πρόγραμμά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

    11:45: Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

    12:00: Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι: Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.

    19:30: Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    20:00: Ατυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

    [14] Νέα αύξηση του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες

    Στην αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό της αύξησης. Ωστόσο συμφωνά με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

    [15] Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

    Κορυφώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές τη φορολογία και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να επιτευχθεί η συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

    Από χθες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης βρίσκονται σε επαφές με εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή έκτατη συνοδό κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23% από 13% σήμερα καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξη του στο 23%. Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.

    Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

    Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

    Διαβάστε επίσης: Πυρετός διεργασιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

    Μ. Σαπέν για τις ελληνικές προτάσεις: Ποιοτική δουλειά, οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες

    [16] Αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το όραμά τους για την Ευρώπη, σε έκθεση

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους της ΕΕ συνέταξαν μια έκθεση η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα και στοχεύει σε μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της ΕΕ καθώς και στην εισαγωγή προτάσεων για μια ανανέωση των υποχρεώσεων των κρατών της ευρωζώνης στα επόμενα δέκα χρόνια.

    Οι ιδέες που παρουσιάζονται προτείνουν μεγαλύτερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία.

    Η έκθεση ξεκινά με τη φράση «Το ευρώ είναι ένα επιτυχές και σταθερό νόμισμα», αλλά υποδεικνύει και την ανάγκη να αποφευχθούν οι εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα ενόψει της αυξημένης ανεργίας, για να εξασφαλιστεί ότι το ευρώ - ένα «πολιτικό και οικονομικό σχέδιο» - θα έχει μια «μακροχρόνια, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση».

    Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία στο απώτερο μέλλον ενός ταμείου (treasury) της ευρωζώνης - παρότι η έκθεση υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε σκοπός να συνεχιστεί η μεταφορά ρευστών προς ορισμένες οικονομίες σε μόνιμη βάση, ή να χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν το εισόδημα φτωχότερων κρατών με τα πλουσιότερα.

    Προτείνει επίσης τη γρήγορη δημιουργία εθνικών αρχών ανταγωνισμού, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, που θα πιέσουν κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές ενδυνάμωσης της παραγωγής. Η έκθεση επίσης ζητά μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμων συστημάτων σύνταξης, καθώς και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος καταθέσεων ασφάλισης για να μοιράζεται το ρίσκο μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

    Πάντως, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Γιούνκερ δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στις συμβάσεις της ευρωζώνης πριν το 2017.

    Η έκθεση - «Ολοκληρώνοντας τηςν Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης», επίσης γνωστή ως «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» - είχε ζητηθεί πέρσι από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα τη συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη και Παρασκευή. Οι συνυπογράφοντες, εκτός από τον κ. Γιούνκερ, είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μάριο Ντράγκι), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τούσκ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σούλτς) και του Eurogroup (Γερούν Ντάισελμπλουμ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 June 2015 - 8:32:16 UTC