Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα
  • [02] Κριτική Στ. Θεοδωράκη σε Αλ. Τσίπρα και Ζ. Κωνσταντοπούλου
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους
  • [04] Συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό
  • [05] Νωρίτερα θα ξεκινήσει η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup
  • [06] Σέλινγκ: Δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι ελληνικές τράπεζες
  • [07] Περισσότεροι από 90 νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, στην Ινδία
  • [08] Ομαλά πραγματοποιούνται οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία
  • [09] Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας έκανε δημοσίως ασκήσεις
  • [10] Βρέθηκε νέο κρησφύγετο των ληστών της Αγχιάλου, στην Ανάβυσσο
  • [11] Αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι, με το θερινό ηλιοστάσιο
  • [12] Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών νότια της ανατολικής Κρήτης
  • [13] «Στροφοδίνες»: Η τελευταία παράσταση του Βίκου Ναχμία στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [14] Τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος
  • [15] «Ευχάριστο το κλίμα στη Μόσχα ύστερα από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας»
  • [16] ΗΠΑ: Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από πυροβολισμούς στο Ντιτρόιτ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα

    Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα και τη διαβεβαίωσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να περιορίσουν τις αναλήψεις χρημάτων, εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1.

    Η συνέντευξη ξεκίνησε με το ερώτημα «εάν φοβάται» και εάν παραμένει «ο κίνδυνος εξόδου». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, σχετικά δε με την έννοια του «κινδύνου» υποστήριξε ότι δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. «Υπάρχει κίνδυνος, αλλά όχι μόνο για εμάς» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό είμαι αισιόδοξος, διότι και οι δύο πλευρές έχουμε συμφέρον να φτάσουμε σε μια συναίνεση, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτόν το δρόμο».

    [02] Κριτική Στ. Θεοδωράκη σε Αλ. Τσίπρα και Ζ. Κωνσταντοπούλου

    Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον ALPHA, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι καταφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης της φορολόγησης αντί να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

    Επέκρινε γενικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κομματικού κράτους και για διχαστική πολιτική. Όπως είπε «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι' αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει δικαιολογία για την επαναφορά του κομματικού κράτους; Μπορούμε το 2015 να αντιγράφουμε αυτά που γίνονταν τη δεκαετία του '80 και του '90; Δεν διορίζουν διοικητές στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν στα πρόσωπα. Δεν έχουν κάνει επίσης τίποτα για τη μετανάστευση, ενώ και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με το θέμα, πέρα από ανίκανοι είναι και προκλητικοί και προς την ελληνική κοινωνία και προς τους μετανάστες. Έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι με τη διχαστική πολιτική που ακολουθεί μπορεί να κερδίσει ψήφους. Η ιστορία μνημόνιο-αντιμνημόνιο τελειώνει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο. Πλέον άλλαξε ρητορική και μιλάει για εμάς και τους ξένους. Πρόκειται για επικίνδυνη διχαστική πολιτική που έρχεται από το παρελθόν. Δεν υπάρχει κανείς που να είναι λιγότερο Έλληνας από κάποιον άλλον».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού έστρεψε τα βέλη και στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι ζει στον κόσμο της και ότι έχει να απολογηθεί για πολλά, ενώ μίλησε για «προβληματικό χαρακτήρα».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους

    Τη μεγάλη ευθύνη που έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και στην οποία «οφείλει να ανταποκριθεί στην καθοριστική για τη χώρα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα», αναδεικνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μακροσκελές άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής».

    Στο άρθρο του, με τίτλο «έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους», ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: «Εύχομαι και ελπίζω ο Αλέξης Τσίπρας να έχει στο μυαλό του όλες τις επιπτώσεις και να έχει συνείδηση του μεγέθους της ευθύνης του». «Εάν αυτό συμβαίνει, τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει σε ομόφωνη θέση, δηλαδή σε συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εγγυηθεί στους ομολόγους του την έγκρισή της από τη Βουλή και την εφαρμογή της» επισημαίνει και συμπληρώνει: «Αυτό οφείλει να κάνει ο κ. Τσίπρας, γιατί είναι η μικρότερη δυνατή απόκλιση από τις προεκλογικές υποσχέσεις και την εντολή που έλαβε από τη σχετική πλειοψηφία στις εκλογές».

    «Δεν μπορεί να εφαρμόσει το δημαγωγικά θνησιγενές "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης"», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει: «Δεν μπορεί να φέρει μια συμφωνία καλύτερη από αυτήν που είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκρύψει τη μεγάλη βλάβη που προκάλεσε το χαμένο πεντάμηνο. Μπορεί όμως να αποτρέψει την καταστροφή του εθνικού κεκτημένου και την καταρράκωση του επιπέδου ζωής όλων των Ελλήνων, ιδίως των πιο αδύναμων, ιδίως αυτών που θα είναι τα πραγματικά θύματα του λόμπυ της δραχμής. Μπορεί και οφείλει να αποτρέψει τον κίνδυνο που ο ίδιος δημιούργησε και με τον όποιον ο ίδιος εν ψυχρώ έπαιξε και δυστυχώς παίζει ακόμη, νομίζοντας ότι μπλοφάρει απέναντι στους Ευρωπαίους ομολόγους του».

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει βασικό μύθο της κυβερνητικής αφήγησης ότι το κομβικό πρόβλημα της χώρας είναι το υπέρογκο χρέος. Και αντικρούει την επιχειρηματολογία και την κριτική της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας: «Για να οικοδομηθεί ο μύθος αυτός έπρεπε να συκοφαντηθεί και να απαξιωθεί η μεγάλη παρέμβαση που έγινε στο χρέος το 2012 με το κούρεμα (PSI) και τη ριζική αναδιάρθρωσή του».

    Προσδιορίζει ως προϋπόθεση για μια συμφωνία τα ζητήματα : α) του πρωτογενούς ελλείμματος / πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια και β) της αναβάθμισης της συνολικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, και εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτή η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά όπως σημειώνει θα έχει «νόημα μόνον όταν ενταχθεί σ' ένα ολοκληρωμένο μακροοικονομικό πλαίσιο που οδηγεί στην έξοδο από το Μνημόνιο».

    Ασκεί κριτική στην πρόεδρο της Βουλής για την απόφασή να κηρύξει το χρέος επαχθές, παράνομο και διαγραπτέο, ενώ αναφέρεται και στις διαδικασίες της επόμενης μέρας, λέγοντας ότι εντολή ρήξης δεν έχει δοθεί από τον ελληνικό λαό και κανείς δεν μπορεί να βιάσει τη βούληση του λαού.

    «Εφόσον υπάρξει συμφωνία που μπορεί να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο επανόδου της Ελλάδας στην κανονικότητα μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, εφόσον αυτή την εμφανίσει ενώπιο της Βουλής μια κυβέρνηση που διαθέτει δεδηλωμένη πλειοψηφία και εφόσον ζητηθεί συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τον χαμένο χρόνο και τα ψέματα που του αλλοίωσαν τη συνείδηση και του συσκότισαν το νου, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις της σύγκλισης στην κοίτη της μόνης εφικτής εθνικής στρατηγικής. Ο καθένας θα εξηγήσει τις ανακολουθίες και τα ψεύδη του» σημείωσε.

    «Αν διαρραγεί αυτό το πλαίσιο, αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας φανεί κατώτερος των περιστάσεων και οδηγηθεί στη λεγόμενη ρήξη, εγκλωβισμένος στους εσωκομματικούς του συσχετισμούς και στην ψευδαίσθηση μιας πανευρωπαϊκής σύγκρουσης, τους όρους της οποίας δυστυχώς δεν κατανοεί, τότε θα προκύψει επιτακτικά μείζον ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει:«Η περιβόητη ρήξη είναι άλλωστε το προοίμιο μιας συμφωνίας που απλώς θα έρθει καθυστερημένα και ταπεινωτικά, με όρους Βερσαλλιών του 1919 και όχι Λωζάννης του 1923. Με την Ελλάδα να βρίσκεται ως μαύρη τρύπα στο περιθώριο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, επειδή κάποιοι είδαν τον εαυτό τους ως μετενσάρκωση του Μπολιβάρ που ήταν "ωραίος σαν Έλληνας", αλλά όχι Έλληνας όπως οι πολίτες αυτής της πατρίδας».

    [04] Συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη χτεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης της Δευτέρας.

    Στο πλαίσιο αυτο, πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

    [05] Νωρίτερα θα ξεκινήσει η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup

    Δυόμισι ώρες νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει η αυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τη χρονική μετάθεση της συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 16.00.

    Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 τη Δευτέρα, ώρα Βρυξελλών.

    [06] Σέλινγκ: Δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι ελληνικές τράπεζες

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τόνισε σήμερα ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει την επείγουσα στήριξη της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες εφόσον παραμένουν φερέγγυες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς προβλήματα, αυτήν την εβδομάδα.

    «Αναμένω ότι αύριο και τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρξει πρόβλημα», είπε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι ORF. Τόνισε ωστόσο ότι καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν θα άντεχε επί πολλούς μήνες το είδος των εκροών κεφαλαίων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    «Γι΄ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτά τα προγράμματα στήριξης, και αυτά της ΕΚΤ, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα» διαμήνυσε.

    [07] Περισσότεροι από 90 νεκροί από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, στην Ινδία

    Τουλάχιστον 94 κάτοικοι μιας παραγκούπολης πέθαναν αφού κατανάλωσαν ένα τοξικό αυτοσχέδιο αλκοολούχο ποτό ενώ περισσότεροι από 45 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Μουμπάι, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας.Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει πέντε ανθρώπους που σχετίζονται με τους θανάτους αυτούς σε μια φτωχογειτονιά στα δυτικά της μεγαλούπολης.

    «Περισσότεροι από 150 κατανάλωσαν το ποτό. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», είπε ο Νταναντζάι Κουλκάρνι, ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Μουμπάι. Οκτώ αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενοι για «αμέλεια» στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Το αυτοσχέδιο αλκοόλ, που συχνά περιέχει τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, όπως μεθανόλη, είναι πολύ δημοφιλές στους φτωχούς Ινδούς επειδή είναι φτηνό. Το 2011 μόνο στη Δυτική Βεγγάλη πέθαναν τουλάχιστον 140 άνθρωποι αφού ήπιαν τέτοια αλκοολούχα ποτά.

    [08] Ομαλά πραγματοποιούνται οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

    Διεξάγονται σήμερα στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές. Οι φετινές δημοτικές εκλογές διεξάγονται με τη νέα διοικητική διαίρεση που χωρίζει τη χώρα σε 61 δήμους, από περισσότερους από 350 δήμους και επαρχίες στα προηγούμενα χρόνια. Για την εκλογή των νέων τοπικών αρχών καλούνται σήμερα στις κάλπες τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι. Στις εκλογές μετέχουν 62 κόμματα και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Οι πλειοψηφία των κομμάτων είναι ενταγμένα σε δύο μεγάλες συμμαχίες. Πρόκειται για τη συμμαχία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία μετέχουν περισσότερα από 30 κόμματα και εκείνοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία μετέχουν περί των 20 κομμάτων.

    Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών έχουν κινητοποιηθεί 6.700 αστυνομικοί που επιβλέπουν την ψηφοφορία σε 5. 300 εκλογικά τμήματα. Τις εκλογές στην Αλβανία, όπως είναι αναμενόμενο, παρακολουθούν ξένοι παρατηρητές, με επικεφαλής τους οργανισμούς του ΟΑΣΕ-ODHIR, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

    [09] Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας έκανε δημοσίως ασκήσεις

    Έκπληξη προκάλεσε σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έκανε δημοσίως ασκήσεις με αφορμή τη σημερινή πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ και προσήλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στο Νέο Δελχί.

    Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από σωματική άσκηση. Δεν γιορτάζουμε απλώς μια ημέρα. Εκπαιδεύουμε τον ανθρώπινο νου να ανοιχτεί σε μια νέα εποχή ειρήνης», δήλωσε ο Μόντι, προτού κάνει πράξη την ομιλία του και αρχίσει τις ασκήσεις γιόγκα.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την θέση της γιόγκα καθιστώντας την κεντρικό στοιχείο του ινδικού πολιτισμού, τέθηκε επικεφαλής μιας συνεδρίας γιόγκα στο Νέο Δελχί, η οποία έχει προσελκύσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και στρατιώτες, που είναι λάτρεις των asanas (πόζες ή στάσεις στη γιόγκα).

    Η καρδιά του Νέου Δελχί μετατράπηκε έτσι σε μια θάλασσα από πολύχρωμα στρώματα χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι προσβλέπουν με την συμμετοχή τους σε μια 35λεπτη συνεδρία γιόγκα σε μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις, αν και μικρότερες σε εύρος, προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Βρετανία, στις όχθες του Τάμεση.

    Ο Μόντι είναι αυστηρά χορτοφάγος και ασκείται καθημερινά κάνοντας γιόγκα, το οποίο, όπως βεβαιώνει, του επιτρέπει να εργάζεται πολύ χωρίς να χρειάζεται πολύ ύπνο.

    [10] Βρέθηκε νέο κρησφύγετο των ληστών της Αγχιάλου, στην Ανάβυσσο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε ένα ακόμα κρησφύγετο της ομάδας των ληστών η οποία εξαρθρώθηκε στην Αγχίαλο την 29-5-2015.

    Το κρησφύγετο εντοπίστηκε προχτές Παρασκευή, μετά την αξιοποίηση πληροφοριών, στην Ανάβυσσο Αττικής και ήδη βρίσκονται μέσα τα συνεργεία της Εγκληματολογικής και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν τους χώρους.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, το κρησφύγετο είναι μια μονοκατοικία την οποία είχε νοικιάσει στα τέλη του 2014, με πλαστά στοιχειά, ο Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν πέσει στα χέρια των αστυνομικών, στη μεζονέτα στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς στην Αγχίαλο Βόλου, όπου συνελήφθησαν οι συνεργοί του, Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης.

    [11] Αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι, με το θερινό ηλιοστάσιο

    Για πολλούς το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε, όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα συμβεί το απόγευμα, συγκεκριμένα στις 19:39 ώρα Ελλάδος, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Την ίδια περίπου στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

    Από σήμερα Κυριακή, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

    [12] Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών νότια της ανατολικής Κρήτης

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:52 το βράδυ του Σαββάτου στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της ανατολικής Κρήτης και έγινε αισθητή στις περιοχές Ιεράπετρας, Μακρύ Γιαλού και στα νότια παράλια του Νομού Λασιθίου.

    Η δόνηση, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 104 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας,ενώ το εστιακό βάθος της ανέρχεται στα 10 χιλιόμετρα.

    [13] «Στροφοδίνες»: Η τελευταία παράσταση του Βίκου Ναχμία στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Μπορεί ο Βίκος Ναχμίας να μην πρόλαβε να δει την παράσταση που ετοίμαζε (πέθανε την 1η Ιουνίου 2015, σε ηλικία 64 ετών), οι «Στροφοδίνες» του όμως παρουσιάζονται κανονικά, σε δική του σκηνοθεσία και διδασκαλία στο Φεστιβάλ Αθηνών από τους μαθητές του και ερμηνευτές της. Άλλωστε ο ίδιος ασχολήθηκε όσο λίγοι με τους στροβιλισμούς. Ακολουθώντας την τεχνική της περιδίνησης των δερβίσηδων του τάγματος των Μεβλεβί, χωρίς το βαρύ τυπικό των τελετών τους, σταδιακά συγκρότησε τον δικό του τρόπο εκστατικής ανάτασης.

    «Ανεξάρτητα από την απελευθερωτική, ευφορική επενέργεια της τεχνικής που», όπως έλεγε ο δάσκαλος των στροβιλισμών και του διαλογισμού Βίκος Ναχμίας, «περνάει μέσω της λειτουργίας των κατοπτρικών νευρώνων και στους θεατές, η ομορφιά της κίνησής τους αποτελεί ικανό λόγο για τη σκηνική παρουσίασή της».

    Έντεκα στροβιλιστές, στίχοι του Ρουμί, βίντεο και μουσικές της σουφικής παράδοσης μαζί με καινούργιες του Λάμπρου Πηγούνη, συνθέτουν τη σκηνική πράξη της παράστασής του, η οποία παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 (Κτίριο Ε) από το Σάββατο, 20/06 έως και τη Δευτέρα 22/06.

    [14] Τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος

    Tο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανοίγει τις πύλες του από την Κυριακή 21 έως και την Τετάρτη 24 Ιουνίου για μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η νύχτα μέρα». Οι εκδηλώσεις θα επιτρέψουν σε όσους τις παρακολουθήσουν να δουν «πρώτοι» πως έχει ήδη διαμορφωθεί ο νέος αυτός χώρος Πολιτισμού στην πρωτεύουσα. Η Μίλυ Πασχάλη, δ/ντρια προγραμματισμού και παραγωγής του ΚΠΙΣΝ μίλησε στη κάμερα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πολύχρωμο και «ευωδιαστό» πάρκο που έχει ήδη διαμορφωθεί.

    «Βρισκόμαστε στο μεγάλο ξέφωτο» λέει στην κάμερα και μας οδηγεί στο χώρο του πάρκου όπου θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλες συναυλίες και τα μεγάλα θεάματα του 4ημέρου. Η προβολή των video art που θα χρωματίσουν τη θεματική αυτού του 4ημέρου τιτλοφορείται Fireflies in the Night. Οι συναυλίες ξεκινούν με τον Δ. Σαββόπουλο ο οποίος θα έχει μαζί του την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά. Το πρόγραμμα θ΄ανοίξει η Underground Youth Orchestra, μια ορχήστρα νέων σπουδαστών Μουσικής, την οποία διευθύνει ο δημιουργός της Κ. Ηλιάδης.

    Την Τρίτη 23 Ιουνίου θα τερματίσουν στο χώρο οι 2016 δρομείς που θα συμμετάσχουν στο βραδινό αγώνα δρόμου. Θα ξεκινήσουν από το Παναθηναϊκό Στάδιο και θα καταλήξουν εδώ (πάρκο Σταύρος Νιάρχος). Θα υπάρξουν επίσης αθλητικές δραστηριότητες, Καραγκιόζης και δημιουργικά προγράμματα για παιδιά. O διεθνούς φήμης σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ θα παίξει ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8-14 ετών. Η δ/ντρια προγραμματισμού και παραγωγής του ΚΠΙΣΝ υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα των εκδηλώσεων απευθύνεται σ΄ ένα πολύ μεγάλο κοινό και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων, συνηθειών, χόμπι, αναγκών πληροφόρησης και ψυχαγωγίας ενώ ταυτόχρονα προτείνει νέες ιδέες και τρόποι ζωής, άθλησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και αναψυχής». Στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απλώνεται σε έκταση 170 στρεμμάτων και καλύπτει το 85% της επιφάνειας του χώρου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ευωδιαστό κήπο γεμάτο ελιές και μυρωδικά της ελληνικής γης με πάνω από 600 δέντρα και 62.000 θάμνους. Η Μίλυ Πασχάλη μιλά στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τον Renzo Piano «που είναι ο αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ενας διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, έργα του οποίου βρίσκει κανείς σ όλον τον κόσμο». Συνολικά στο έργο εργάζονται 1100 άνθρωποι. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί τα κελύφη των κτιρίων (της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Συνολικά, το έργο ολοκληρώνεται και παραδίδεται στην Ελληνική Πολιτεία το 2016, οπότε και θ΄αναλάβει την αποκλειστική διαχείρισή του.

    [15] «Ευχάριστο το κλίμα στη Μόσχα ύστερα από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας»

    Ευχάριστο είναι το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα ύστερα από την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, και αυτό που μένει είναι η ελληνική κυβέρνηση να καλέσει και επίσημα στην Ελλάδα, για ελέγχους, τα ρώσικα κλιμάκια της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor», όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής επικεφαλής της, Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

    Όπως επανέλαβε, «είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε νέα βάση, πιο στέρεη, την εμπορική μας συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των φρούτων και των λαχανικών και προτιθέμεθα να καταρτίσουμε ένα νέο μητρώο εγκεκριμένων εταιρειών».

    Διευκρίνισε δε, ότι μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα η πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εξαγωγών από την Ελλάδα στη ρωσική αγορά, θα μπορούσαν οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί και έτσι «να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος».

    Πάντως, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης «A CERT», Κωνσταντία Ναλμπάντη, «ήδη από την Παρασκευή έχει ενταθεί σημαντικά το ενδιαφέρον σοβαρών ιδιωτικών επιχειρηματιών από τον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, και από Δευτέρα ξεκινούν δουλειά προκειμένου να δοθούν οι επιπλέον πιστοποιήσεις που ζητούν οι ρωσικές αρχές».

    [16] ΗΠΑ: Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από πυροβολισμούς στο Ντιτρόιτ

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν χθες από πυροβολισμούς που ερίφθησαν κατά την διάρκεια μιας γιορτής σε ένα γήπεδο μπάσκετ στο Ντιτρόιτ, στην οποία παρευρίσκονταν πολλά παιδιά, γράφει σήμερα η εφημερίδα Detroit Free Press.

    Ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αμερικανική αστυνομία, η οποία πρόσθεσε ότι αναζητεί τους υπόπτους για την επίθεση αυτή, προσθέτει η εφημερίδα.

    Πολλά παιδιά παρευρίσκονταν στην γιορτή, δήλωσε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος της αστυνομίας Στιβ Ντόλαντ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της επίθεσης μπορεί να ήταν ένας από αυτούς που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. "Πιστεύω ότι στόχος ήταν ένα άτομο, οι άλλοι απλώς βρέθηκαν την λάθος ώρα στο λάθος μέρος", σημείωσε.

    Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς βρίσκονται τουλάχιστον 3 γυναίκες, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η άλλοτε πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν, εξήλθε πέρυσι από την κατάσταση χρεοκοπίας, έπειτα από μια μακρά διαδικασία και μια αναδιάρθρωση του χρέους του, το οποίο έφτανε τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 June 2015 - 10:32:14 UTC