Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Στόχος μας να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
  • [02] Ν. Χουντής: Δεν είναι στιγμή προβλέψεων αλλά ώρα μάχης
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Αν ο Αλέξης πει «όχι» στη συμφωνία, πάμε κατευθείαν σε εκλογές
  • [04] Διαβουλεύσεις στο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας
  • [05] Δημ. Στρατούλης: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις
  • [06] Ν. Ξυδάκης: Η Ευρώπη υπήρχε πολύ πριν από το ευρώ και θα υπάρχει μετά
  • [07] Φ. Γεννηματά: Αδιαπραγμάτευτο «ναι» στο ευρώ
  • [08] Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από σιιτικό τέμενος στη Σαναά
  • [09] Να επιτεθεί σε ένα κολέγιο σχεδίαζε αρχικά ο Ντίλαν Ρουφ
  • [10] Η συγκλονιστική επιστολή της Χάνα από τη Συρία
  • [11] Εντοπίστηκε ο βοσκός που αγνοείτο από την Τετάρτη
  • [12] Διαβουλεύσεις στο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας
  • [13] «Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, είναι να υπογράψουμε ένα 3ο μνημόνιο»
  • [14] Ν. Παππάς: Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Στόχος μας να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

    «Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και θα δώσουμε μάχη γι αυτό» είπε το μεσημέρι στον Βόλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε ένα σύντομο πέρασμά του από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

    «Αγωνιούμε για τις εξελίξεις της προσεχούς Δευτέρας και πρέπει η πατρίδα μας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, σε σύντομη δήλωσή του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έφθασε στον Βόλο λίγο μετά τις 12:30 στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και κατευθύνθηκε αμέσως πεζός στο εμπορικό κέντρο του Βόλου συνοδευόμενος από βουλευτές, πολιτευτές και τοπικά στελέχη.

    Συνομίλησε με διαβάτες, μπήκε σε καταστήματα, χαιρέτισε κόσμο και κατέληξε στον πεζόδρομο της Κονταράτου όπου κάθησε με τη συντροφιά του σε γνωστό καφέ και συζήτησαν για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, εν όψει της προσεχούς Δευτέρας.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε από το Κιλελέρ : «Μέσα στις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα μας τις επόμενες μέρες η βασική πυξίδα να είναι η πυξίδα της Ευρώπης. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Και η λογική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον αγρότη όπως και για τον μικρομεσαίο είναι να παραμείνουμε ισχυρά δεμένοι με την Ευρώπη και με το ευρώ».

    [02] Ν. Χουντής: Δεν είναι στιγμή προβλέψεων αλλά ώρα μάχης

    «Δεν είναι στιγμή προβλέψεων αλλά ώρα μάχης» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο κ. Χουντής επισημαίνει ότι «η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει σε συμφωνία- λύση έξω από τις υφεσιακές λογικές, έρχεται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις των δανειστών για συνέχιση των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, που στόχο έχουν την πολιτική απομόνωση και απαξίωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με όπλο την οικονομική ασφυξία της χώρας».

    Ο κ. Χουντής χαρακτηρίζει «εξωθεσμική» την αναβάθμιση του Eurogroup σε αποφασιστικό όργανο. «Εξωθεσμική» χαρακτηρίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό δανεισμού σε χώρα- μέλος της ευρωζώνης μέσω της τρόικας και σημειώνει ότι «έγινε παράτυπα, εξυπηρετεί σκοπιμότητες, κρύβοντας τις ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμών».

    Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Χουντής αναφέρει ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτή συμφωνία με εκβιασμούς, σαν αυτές που έγιναν με τις μνημονιακές κυβερνήσεις». «Εργαζόμαστε», τονίζει «για μια συνολική λύση που να τελειώνει μια και καλή την εκκρεμότητα της ρευστότητας, του χρέους και παράλληλα να θέτει σε τροχιά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ... Η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μια συμφωνία- λύση όπως την περιγράψαμε. Καθυστερήσεις και παρατάσεις, που θα εντείνουν την οικονομική ασφυξία, οδηγούν σε εκβιαστική λύση της τελευταίας στιγμής».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Αν ο Αλέξης πει «όχι» στη συμφωνία, πάμε κατευθείαν σε εκλογές

    Συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    «Πρέπει να μείνουμε στο Ευρώ. Αν ο Αλέξης πει όχι στην συμφωνία πάμε κατευθείαν σε εκλογές» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, στην οποία ο πρόεδρος του Ποταμιού υπογραμμίζει: «Ο Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα και, πάνω από όλα, δεν ψηφίστηκε από εκατομμύρια ψηφοφόρους για να πράξει αυτό. Το ξέρει. Το συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας, την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας και μου εγγυήθηκε ότι αν αναγκαστεί να πει όχι σε κάθε μορφή συμβιβασμού, τότε θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές».

    Σε σχέση με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση, εδώ στην Αθήνα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κάθε λογικός Έλληνας δεν πιστεύει ότι έχει νόημα να μπούμε σε ευθεία πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη. Ο Τσίπρας πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει μια συμφωνία».

    Προσθέτει, δε, πάνω στο ίδιο θέμα:

    «Υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία. Η Ελλάδα μπορεί να κόψει τις συντάξεις, τις υψηλότερες και τις πρόωρες και να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες του δημοσίου. Η Ευρώπη, αντί να μας περικόψει το χρέος, πρέπει να μας βοηθήσει να ανακάμψει η οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να φτάσουμε σε συμφωνία πριν να είναι πολύ αργά για να την υπογράψουμε».

    Ο πρόεδρος του Ποταμιού τονίζει, σχετικά, ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ούτε φράγκο, πλέον, στα ταμεία τους. Η φυγή των κεφαλαίων κινδυνεύει να γίνει η σταγόνα που θα κάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι».

    Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα πετύχει συμβιβασμό που να μην προκαλέσει ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης απαντά:

    «Είμαστε μια κοινοβουλευτική και όχι κομματική Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υπογράψει συμφωνία και να την φέρει στη βουλή χωρίς να υπολογίσει άλλους υπολογισμούς. Τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των βουλευτών θα την ψήφιζαν. Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, θα την απέρριπτε. Αλλά η κυβέρνηση θα είχε τη στήριξή μας και πιστεύω και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας και με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα έμενε στο Ευρώ αποφεύγοντας μια τραγωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά τη χώρα μας ως προτεραιότητα και ένας ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να διαχειριστεί το κόμμα του».

    «Πώς κρίνετε τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς;» ρωτά ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι και ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά:

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ, στους μήνες αυτούς, δεν έκανε τίποτα, αποδεικνύοντας ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν. Δώσανε ηλεκτρική ενέργεια και κουπόνια διατροφής στους φτωχούς, πολύ καλά. Αλλά είναι ένα μέτρο που δεν ξεπερνά, σε αξία, τα διακόσια ευρώ τον μήνα για κάθε οικογένεια, δεν λύνει τίποτα. Επιβεβαίωσαν, αντίθετα, ότι τάσσονται υπέρ του κρατισμού όπως οι άλλοι, επαναπροσλαμβάνοντας στη δημόσια τηλεόραση, όλους τους δημοσιογράφους που είναι πιστοί στο κόμμα».

    Και σε ό,τι αφορά την τελευταία ερώτηση της Λα Ρεπούμπλικα, «αν η κυβέρνηση καταφέρνει να μεταθέσει το βάρος τις κρίσης στις πλάτες των πλουσίων και των ολιγαρχών, όπως υποσχέθηκε», ο κ. Θεοδωράκης αποκρίνεται:

    «Όχι, το αντίθετο. Θα σας φέρω δυο παραδείγματα: Επέτρεψε να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς το δημόσιο σε δόσεις, όχι μόνον σε όσους αντιμετωπίζουν πραγματική δυσκολία, αλλά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών με αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων προς το κράτος. Σε ό,τι αφορά τους ολιγάρχες, πέρα από ρητορικές τοποθετήσεις, δεν έκανε τίποτα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να ψηφίσει οποιαδήποτε στιγμή, με τον Τσίπρα, έναν πολύ σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς, και εκείνος το γνωρίζει. Αλλά μέχρι τώρα- τι σύμπτωση- δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα.

    [04] Διαβουλεύσεις στο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας

    Στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, προκειμένου να συζητήσουν την τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

    Τις πόρτες του Μ. Μαξίμου έχουν περάσει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    [05] Δημ. Στρατούλης: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις

    «Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της αυτές τις ημέρες, κάτι που θα κάνει και στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας, καθώς και τη διασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς» τόνισε σήμερα από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος επισκέφθηκε τη πόλη, για να μιλήσει σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική».

    Επίσης, ο Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις, οι οποίες όπως πρόσθεσε θα καταβληθούν κανονικά και τόνισε ότι «οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων πάνε καλά, και τα έσοδα είναι καλύτερα από ό,τι έχουμε σχεδιάσει».

    Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Στρατούλης κατά την διάρκεια των δηλώσεώ του, «δεν φοβόμαστε τίποτα, όλα τα τελεσίγραφα τα έχουμε ήδη απορρίψει και δεν υποχωρούμε από τις βασικές μας θέσεις, πως δηλαδή, δεν πρέπει να συνεχιστεί η μείωση των μισθών και των συντάξεων και πως δεν πρέπει να υπάρχουν πλεονάσματα, που θα συνεχίζουν τις πολιτικές τής καταστροφικής λιτότητας».

    Σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημείωσε ότι «η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης επενδύσεων, για την ανάπτυξη της χώρας και ρύθμιση για τη βαθειά απομείωση του δημόσιου χρέους», γιατί όπως συμπλήρωσε, «αν δεν γίνουν αυτά δεν μπορούν να πάρουν ανάσα η οικονομία και η κοινωνία».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το τι εκτιμά πως θα συμβεί, σε περίπτωση που οι θεσμοί εξακολουθήσουν να επιμένουν στις ήδη γνωστές θέσεις τους, ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε:

    «Οι συνέπειες για τους δανειστές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες που θα υπάρχουν για τον λαό και τη χώρα και επομένως η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελπίδες, ότι θα υποχωρήσουν από τις θρασύτατες και προκλητικές απαιτήσεις τους, σχετικά με τις περικοπές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, αλλά και τη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για το πού αποδίδει η κυβέρνηση την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε, πως είναι «μύθος ότι η κυβέρνηση δεν είχε προτάσεις και μάλιστα κοστολογημένες και χρονολογημένες» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είχε από την αρχή προτάσεις». Σε αυτό το σημείο ο κ. Στρατούλης τόνισε, ότι «οι λόγοι για τους οποίους οι δανειστές δεν έχουν έλθει σε αξιοπρεπή συμφωνία με τη χώρα μας, είναι πως αν το έκαναν, θα ήταν σαν να παραδέχονταν, ότι οι πολιτικές των μνημονίων που επέβαλλαν στη χώρα ήταν λάθος και έφεραν την καταστροφή».

    Ακόμη, ανέφερε ότι «δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα έχει μια αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση, που αμφισβητεί τα θέσφατα και τις πολιτικές της αιώνιας λιτότητας στην ευρωζώνη», συμπληρώνοντας πως «θέλουν να τιμωρήσουν το ελληνικό λαό, γιατί επέλεξε αυτή την κυβέρνηση».

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ο Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε: «Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην αφήσουμε ξεκρέμαστο τον ελληνικό λαό και την οικονομία», τονίζοντας παράλληλα, «ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

    Επίσης, ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι χθες έγινε σύσκεψη με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων και όπως είπε «διαπιστώσαμε ότι έχουμε τα πάντα και όλες τις δυνατότητες, ώστε οι συντάξεις να δοθούν όλες και στην ώρα τους και αυτό τον μήνα». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «αυτό δεν είναι επιτυχία, είναι αυτονόητο».

    Ακόμη, ανέφερε ότι «οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων πάνε καλά, τα έσοδα είναι καλύτερα από ό,τι έχουμε σχεδιάσει και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις, όχι μόνο αυτό τον μήνα, αλλά και όλους τους υπόλοιπους μήνες και χρόνια».

    [06] Ν. Ξυδάκης: Η Ευρώπη υπήρχε πολύ πριν από το ευρώ και θα υπάρχει μετά

    «Η Ελλάδα ήταν 200 χρόνια με δραχμή και μεγαλούργησε» αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης και εκτιμά ότι, «με το ευρώ δεν νομίζω ότι είχαμε μεγάλα βήματα προόδου».

    «Το νόμισμα είναι εργαλείο» σημειώνει ο κ. Ξυδάκης και προσθέτει ότι «μένει να αποδειχτεί αν η παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ θα μας βοηθήσει να ανασυγκροτηθούμε και να προκόψουμε». «Δεν δικαιολογείται η υστερία. Δικαιολογείται ο σκεπτικισμός, ο υπολογισμός, να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και καταλήγει:

    «Η Ευρώπη υπήρχε πολύ πριν από το ευρώ και θα υπάρχει μετά. Έχουμε έναν πυρήνα ευρωπαϊκών κρατών και κάποια από αυτά πολύ προχωρημένα, που δεν έχουν κοινό νόμισμα. Είναι λιγότερο Ευρώπη η Ελβετία, η Σουηδία, σε σχέση με τη Σλοβενία; Η Βρετανία δεν είναι Ευρώπη; Είναι μεγαλύτερο το ζήτημα λοιπόν. Για εμάς έχει σημασία τι είναι καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για την επιβίωσή του».

    [07] Φ. Γεννηματά: Αδιαπραγμάτευτο «ναι» στο ευρώ

    «Η Ελλάδα ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και όλοι ελπίζουμε, αλλά και προσπαθούμε να συμβάλουμε να μη γίνουν δραματικές οι επόμενες ημέρες και σφραγίσουν τραγικά τα επόμενα χρόνια για τους Έλληνες», αναφέρει μεταξύ άλλων, σε σημερινό της άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    «Τώρα είναι η στιγμή για τα μεγάλα "ναι" και τα μεγάλα "όχι". Αδιαπραγμάτευτο "ναι" στο ευρώ», υποστηρίζει η κ. Γεννηματά, και ζητά από τον πρωθυπουργό «άμεσα να πετύχει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών».

    «Η ρήξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες, για όλες τις γενιές, για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [08] Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από σιιτικό τέμενος στη Σαναά

    Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη σήμερα έξω από ένα σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα της Υεμένης και υπάρχουν θύματα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

    Η έκρηξη έγινε μπροστά από το τζαμί Κόμπατ αλ-Μάχντι, στην παλιά πόλη της Σαναά, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές που προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να δώσουν έναν ακριβή απολογισμό των θυμάτων.

    Την Τετάρτη, παραμονή της έναρξης του Ραμαζανιού, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Σαναά, σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον σιιτικών τεμενών. Η μία από τις πέντε ταυτόχρονες επιθέσεις είχε ως στόχο το σπίτι του αρχηγού των σιιτών ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, του Σάλεχ αλ Σάμαντ.

    [09] Να επιτεθεί σε ένα κολέγιο σχεδίαζε αρχικά ο Ντίλαν Ρουφ

    Να επιτεθεί σε ένα κολέγιο σχεδίαζε αρχικά ο Ντίλαν Ρουφ, ο 21χρονος λευκός που ομολόγησε στις αμερικανικές αρχές ότι σκότωσε 9 Αφροαμερικανούς με ένα αυτόματο όπλο μέσα σε μια ιστορική εκκλησία Αφροαμερικανών της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με έναν φίλο του, τον οποίο επικαλούνται η εφημερίδα Washington Post και το δίκτυο NBC News.

    Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται την μαρτυρία του 22χρονου Κρίστον Σκρίβεν, ενός Αφροαμερικανού γείτονα του Ρουφ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόσφατα κατά την διάρκεια μιας βραδιάς που πίνανε, ο Ρουφ είπε ότι ήθελε να ανοίξει πυρ σε ένα σχολείο.Μια άλλη φορά, ο Ρουφ έλεγε ότι θα επιτεθεί στο Κολέγιο του Τσάρλεστον, σύμφωνα και πάλι με την μαρτυρία του Σκρίβεν που επικαλείται η Washington Post.

    «Η αντίδρασή μου εκείνη την ώρα ήταν "λες απλώς τρέλες"», πρόσθεσε ο 22χρονος.Ο Ρουφ μπορεί να άλλαξε τα σχέδιά του και να επιτέθηκε στους πιστούς στην εκκλησία, επειδή αποφάσισε ότι είναι πιο δύσκολος στόχος ένα κολέγιο, δήλωσε επίσης στο NBC News ο Σκρίβεν.

    [10] Η συγκλονιστική επιστολή της Χάνα από τη Συρία

    «Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, θα ξέρεις γιατί έπρεπε να αποδράσουμε από το σπίτι μας. Αυτή είναι η σωστή λέξη - αποδράσαμε. Αποδράσαμε για να σώσουμε τα παιδιά μας από το θάνατο που πήρε τη ζωή 200 χιλιάδων ανθρώπων. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν, οι δικοί μας μπήκαν φυλακή, τις γυναίκες τις βίασαν» γράφει μεταξύ άλλων η Χάνα, πρόσφυγας από τη Συρία που πια βρίσκεται στην Αυστρία σε επιστολή της προς τη γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της,

    Και συνεχίζει η Χάνα: «Αυτό το γράμμα δεν μπορεί να μεταφέρει το μέγεθος του πόνου, της αδικίας, του φόβου που νιώθουμε.Αναρωτιέμαι: αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν στ'αλήθεια να μας δεχτούν, γιατί δεν το κάνουν νόμιμα, μέσω των πρεσβειών τους; Έχει τυφλωθεί ολόκληρος ο κόσμος και δε βλέπει τι γίνεται; Θέλουν να εξαφανίσουν το συριακό λαό; Ποντάρουν πως θα πεθάνουμε πριν φτάσουμε;

    Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και γνωρίζουμε ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να δεχτεί πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσει παροχές. Για μας η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ. Γιατί λοιπόν μας πιέζουν κι άλλο; Γιατί μας φυλακίζουν; Γιατί μας συλλαμβάνουν στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, ακόμα και στο δρόμο; Επειδή είμαστε πρόσφυγες;[...]»

    Το συγκλονιστικό γράμμα της Χάνα αποτυπώνει τον αγώνα των ανθρώπων, αλλά και την αδιαφορία της Ευρώπης-φρούριο για την τύχη τους.

    Στην Ελλάδα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, εξελίσσεται μια προσφυγική κρίση, προειδοποιούν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους. Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ τα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος. Πάνω από το 90% προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία.

    Σε ένα από τα σημεία εξόδου της χώρας, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στην περιοχή, βλέπουν καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, και μέσω της δυτικής βαλκανικής οδού, να φτάσουν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

    [11] Εντοπίστηκε ο βοσκός που αγνοείτο από την Τετάρτη

    Εντοπίστηκε σε περιοχή της Μουργκάνας, ταλαιπωρημένος και εμφανώς εξαντλημένος, ο 72χρονος βοσκός τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί την Τετάρτη το πρωί, όταν έφυγε από τη στάνη του.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έχασε τον προσανατολισμό του και περιπλανήθηκε χωρίς φαγητό και νερό, επί τέσσερις ημέρες στο βουνό. Τον βοσκό αναζητούσαν επί τρεις ημέρες αστυνομικοί και άνδρες της ΕΜΑΚ.

    [12] Διαβουλεύσεις στο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας

    Στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, προκειμένου να συζητήσουν την τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

    Τις πόρτες του Μ. Μαξίμου έχουν περάσει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Διαβάστε επίσης:Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

    [13] «Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, είναι να υπογράψουμε ένα 3ο μνημόνιο»

    «Οι θεσμοί στοχεύουν να εξευτελίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας και να εξανδραποδίσουν τον λαό μας, απαιτώντας να τους δώσουμε "γην και ύδωρ"» εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

    Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη. «Θεωρώ, όμως, ότι δεν θα επιτρέψει και δεν θα αποδεχθεί την εξόντωση του λαού, τον αφανισμό της χώρας μας και την μετατροπή της σε αποικία χρέους εντός της ευρωζώνης. Κατά τα άλλα, όταν πας σε μία διαπραγμάτευση και δεν έχεις προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της ρήξης, τότε καλύτερα να μην πας, γιατί θα είσαι "χαμένος από χέρι"».

    Ακόμη, ο κ. Στρατούλης τονίζει ότι «αν οι θεσμοί επιμείνουν να ζητούν τον διασυρμό της χώρας μας και τη συνέχιση της λεηλασίας του λαού μας, είμαστε έτοιμοι να πούμε το μεγάλο "όχι". Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, είναι να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο, που θα ολοκλήρωνε τη φτωχοποίηση του λαού μας και την ταπείνωση της πατρίδας μας».

    [14] Ν. Παππάς: Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της χώρας. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Αυτό είναι καλό για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο υπουργόςΕπικρατείας Νίκος Παππάς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο χορήγησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 June 2015 - 12:32:14 UTC