Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η παραμονή της χώρας στο ευρώ
  • [02] ΚΚΕ: Τυράκι στη φάκα της αντιλαϊκής συμφωνίας, η αναδιάρθρωση του χρέους
  • [03] Κρ. Λαγκάρντ: Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε ενδεχόμενες νέες προτάσεις της Ελλάδας
  • [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: H απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για το ελληνικό χρέος είναι σε ισχύ
  • [05] Ο λαός θα κληθεί να πει την άποψή του εάν έχουμε να διαλέξουμε «λιτότητα» ή «έξοδο», δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος στη Liberation
  • [06] ΗΠΑ: Συνελήφθη ο 21χρονος που φέρεται να σκότωσε εννέα ανθρώπους σε εκκλησία στο Τσάρλεστον
  • [07] Άνοιξαν οι κάλπες στη Δανία για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων ετών
  • [08] Προβλήματα από μπουρίνια στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Για τρεις μόνο παραστάσεις θα ανοίξει φέτος το αρχαίο θέατρο Δωδώνης
  • [10] Στο «μικρόβιο» της ποιότητας οφείλεται η επιτυχία του φεστιβάλ μουσικής του Ναυπλίου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Βακαρέλης
  • [11] Νέες προτάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ζητά από την Ελλάδαο o Πιερ Μοσκοβισί
  • [12] ΗΠΑ: Αναγνωρίστηκε ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκκλησία του Τσάρλεστον
  • [13] Πιθανό «βατερλό» για τη Βρετανία ένα Brexit, γράφει η γαλλική εφημερίδα Λε Μoντ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η παραμονή της χώρας στο ευρώ

    Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο μίας ρήξης με την Ευρώπη μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο διάλογο που είχε με τον κ. Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε τη λύπη του που η συνάντηση αυτή γίνεται υπό «τις σημερινές δραματικές συνθήκες», επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής που είναι η συμπόρευση με την Ευρώπη» - κάτι που, όπως είπε, « θα γινόταν εφιάλτης για τον ελληνικό λαό, την αξιοπιστία της χώρας, το μέλλον των παιδιών και για την ασφάλεια της χώρας, ειδικά με όσα γίνονται στην γειτονιά μας».

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως είναι της άποψης πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός Ευρώπης και εντός ευρώ και, όπως είπε, αυτό αποτελεί για τη ΝΔ αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία και υποστηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την αμφισβητήσει και να τη βάλει σε κίνδυνο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε πως γνωρίζει την ιστορική διαδρομή και τον ιστορικό ρόλο της ΝΔ στην Ευρώπη, αλλά και την αταλάντευτη προσήλωση του κ. Σαμαρά στο ευρωπαϊκό μέλλον, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο πρόεδρος της ΝΔ, θα κάνει αυτό που του αναλογεί για να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

    [02] ΚΚΕ: Τυράκι στη φάκα της αντιλαϊκής συμφωνίας, η αναδιάρθρωση του χρέους

    «Η όποια απόφαση στο ζήτημα του χρέους, που θέτει ως όρο η κυβέρνηση, θα είναι το ?τυράκι στη φάκα? της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με τους δανειστές» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

    «Μια τέτοια απόφαση, όπως και άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν, δεν θα ληφθεί με κριτήριο την ικανοποίηση του λαού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει το χρέος στο διηνεκές, αλλά με γνώμονα την κρατική στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Λύση στο ζήτημα του χρέους προς όφελος του λαού, δεν πρόκειται να υπάρξει - κι αυτό αποδεικνύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν μία τέτοια εξέλιξη, γι' αυτό το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο που το δημιούργησε» καταλήγει το κόμμα στο σχόλιό του.

    [03] Κρ. Λαγκάρντ: Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε ενδεχόμενες νέες προτάσεις της Ελλάδας

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο είπε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα ενδεχόμενες νέες προτάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συζητηθούν καινούργιες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, είπε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις που επιτρέπουν συμπαγή αποτελέσματα, «είμαστε εδώ για να τις εξετάσουμε».

    Ανέφερε επίσης πως το ΔΝΤ χαρακτηρίζεται από ευελιξία και αξιοπιστία. «Προφανώς και είμαστε ευέλικτοι», σημείωσε, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, καθώς το ΔΝΤ έχει ευθύνη «απέναντι στα μέλη του από τη διεθνή κοινότητα».

    [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: H απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για το ελληνικό χρέος είναι σε ισχύ

    H απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι ακόμα σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο.

    Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αμέσως μετά την ετήσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία για το τι θα υπάρχει στο πρόγραμμα και μετά να γίνει η συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει. Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική πρόταση για αγορά χρέους από τον ΕΜΣ, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο πρόγραμμα, με καινούργια χρήματα από τον ΕΜΣ και ως εκ τούτου θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.

    Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και οι ωριμάνσεις είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά, καθιστώντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους «εύκολη».

    [05] Ο λαός θα κληθεί να πει την άποψή του εάν έχουμε να διαλέξουμε «λιτότητα» ή «έξοδο», δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος στη Liberation

    Β «Θα πρέπει να μας αφήσετε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», είναι ο τίτλος δισέλιδου αφιερώματος της εφημερίδας «Liberation» που φιλοξενεί συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Στο ερώτημα, για το εάν η κυβέρνηση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός εξηγεί :

    «Επιθυμούμε μια συμφωνία με ένα σωστό πρόγραμμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης (...) Εάν όμως η επιλογή θα είναι η συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ, ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του», δήλωσε.

    Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του για το περιθώριο χρόνου που θα πρέπει να παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

    «Θα πρέπει να μας δοθεί ένα έτος », εξηγεί, «με μια συμφωνία για το χρέος και ένα πρόγραμμα επενδύσεων. Να μας δοθεί ο χρόνος να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αγωνισθούμε κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση», τονίζει.

    Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί απέτυχε η συνάντηση με το Brussels Group στις 14-15 Ιουνίου, ο κ. Τσακαλώτος εξηγεί ότι η ελληνική αποστολή βρέθηκε απέναντι σε εκπροσώπους των θεσμών που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθούν.

    Στη δε άποψη, ότι «η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη», την οποία του μετέφερε ο δημοσιογράφος, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε : « Είναι λάθος. Εμείς είχαμε πάει με μια σειρά προτάσεων για τον δημοσιονομικό τομέα. Βεβαίως δεν συμφωνούμε με τους πιστωτές στις εκτιμήσεις για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2016. Θα μπορούσαμε όμως να προσεγγίσουμε τις απόψεις μας (...) οι συνομιλητές μας όμως δεν δείχνουν διατεθειμένοι για συναίνεση (...) κάθε φορά επιμένουν για μείωση των συντάξεων, πράγμα εξωπραγματικό για μια χώρα που εδώ και πέντε χρόνια τις έχει σημαντικά μειώσει.(...) Στην πραγματικότητα οι συνομιλητές μας δεν εξελίσσονται. Μας κάνουν μονίμως τις ίδιες προτάσεις. Μια διαπραγμάτευση όμως είναι «δούναι και λαβείν».

    Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης για τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.(...) Μας ζητούν να είμαστε πιο ευέλικτοι; Εντάξει, αλλά θα πρέπει να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», τονίζει ο υπουργός.

    Ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει στη συνέχεια την άποψή του, ότι «οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα και να διαλέξουν : Μπορεί άραγε η Ευρώπη να αποδεχθεί μια κυβέρνηση της οποίας το πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με την κυριαρχούσα ιδεολογία; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε η Γαλλία και η Γερμανία, μια δεδομένη στιγμή θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους θα είναι : «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με την προϋπόθεση ότι θα υπακούετε στην ευρωπαϊκή ελίτ», υπογραμμίζει.

    Β Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτιέται γιατί έχει καταστεί αδύνατη μια συζήτηση για την αναζήτηση λύσεων.

    Αναφέρει για παράδειγμα την ιδέα να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

    «Θα μπορούσαμε έτσι να έχουμε μια πιο σταθερή κλιμάκωση των εξοφλήσεων, και ένα ελαφρύτερο ποσοστό, χωρίς να θέτουμε σε επιπρόσθετους κινδύνους τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εγώ σαν οικονομολόγος δεν βλέπω το λόγο που τους κάνει να αρνούνται την αλλαγή του καθεστώτος των ομολόγων. Ισως ο αληθινός λόγος να είναι πολιτικός. Είναι δύσπιστοι απέναντι σε μια κυβέρνηση με κοινωνικές προτεραιότητες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

    [06] ΗΠΑ: Συνελήφθη ο 21χρονος που φέρεται να σκότωσε εννέα ανθρώπους σε εκκλησία στο Τσάρλεστον

    O 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, που φέρεται να άνοιξε πυρ εντός μιας εκκλησίας Αφροαμερικανών στη Νότια Καρολίνα με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 9 άνθρωποι, συνελήφθη στο Σέλμπι της Βόρειας Καρολίνας, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο ύποπτος ανήρτησε στο λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται να φοράει ένα μπουφάν που είναι διακοσμημένο με τις σημαίες της Νότιας Αφρικής και της Ροδεσίας -της σημερινής Ζιμπάμπουε- την εποχή του απαρτχάιντ.

    Ο Ρουφ είχε ποινικό μητρώο αφού νωρίτερα φέτος είχαν ασκηθεί διώξεις εναντίον του για αδίκηματα που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες και καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα.

    [07] Άνοιξαν οι κάλπες στη Δανία για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων ετών

    Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Δανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν νέα κυβέρνηση και νέα Βουλή, σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στην κεντροαριστερά της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και την κεντροδεξιά συμμαχία η οποία επιδιώκει να την εκθρονίσει, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία κυριάρχησαν ζητήματα που άπτονται της οικονομίας και της μετανάστευσης.

    Η Τόρνινγκ-Σμιτ, επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβερνητικής συμμαχίας, υπολόγιζε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Δανίας θα της εξασφάλιζε μια νέα θητεία. Όμως οι δημοσκοπήσεις φέρουν την κυβερνητική συμμαχία να ισοψηφεί με την αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα εμφανίστηκε να υπολείπεται της αντιπολίτευσης, ενίοτε με μεγάλη διαφορά, λόγω των αθετημένων υποσχέσεών της μετά την ανάδειξή της στην εξουσία το 2011, αλλά και της δυσαρέσκειας των πολιτών για μεταρρυθμίσεις που προώθησε.

    Β Πάντως οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντιφατικές ενδείξεις. Η μία από αυτές, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Jyllands-Posten, φέρει την κεντροαριστερά να προηγείται συγκεντρώνοντας το 51% των προθέσεων ψήφου, έναντι 49% για τη συμμαχία της κεντροδεξιάς. Αντιθέτως, δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Politiken φέρει την κεντροδεξιά του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να προηγείται με 50,7% έναντι 49,3% της κυβερνητικής παράταξης.

    [08] Προβλήματα από μπουρίνια στη Θεσσαλονίκη

    "Άνοιξαν οι ουρανοί" στη Θεσσαλονίκη, όπου το σκηνικό του καιρού θυμίζει φθινόπωρο, με έντονες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Μπουρίνια πλήττουν από νωρίς το απόγευμα το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και περιοχές πέριξ αυτού.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια σπίτια στο Ωραιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο. Επί τόπου επιχειρούν επτά συνεργεία της Πυροσβεστικής με 15 άνδρες.

    Νωρίτερα, είχε διακοπεί για πάνω από μισή ώρα η κυκλοφορία στον κόμβο Γαλήνη, στο Ωραιόκαστρο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο διεξαγόταν από παρακαμπτηρίους δρόμους. Λόγω της βροχόπτωσης παρατηρούνται από νωρίς προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν και τις επόμενες ώρες τη Θεσσαλονίκη.

    Β 

    [09] Για τρεις μόνο παραστάσεις θα ανοίξει φέτος το αρχαίο θέατρο Δωδώνης

    Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα ανοίξει συμβολικά φέτος μόνο για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης" από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς (το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και έχει εργοταξιακή μορφή), όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.

    Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (όπου συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2000) θα λειτουργήσει φέτος συμβολικά μόνο με τις παραπάνω παραστάσεις, που θα δοθούν στις 17, 18 και 19 Ιουλίου 2015, με πρόβες δύο ημερών. Η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A' διαζώματος, ενώ από πλευράς Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων (που υιοθετήθηκαν τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όσο και από το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις) τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πριν από την παράσταση.

    Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500, η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση, να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό αναλημματικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο.Β 

    [10] Στο «μικρόβιο» της ποιότητας οφείλεται η επιτυχία του φεστιβάλ μουσικής του Ναυπλίου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Βακαρέλης

    Έχουμε περάσει το «μικρόβιο» της ποιότητας και σ' αυτό οφείλεται η επιτυχία και η μακροβιότητα του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης.

    Ο διεθνούς φήμης πιανίστας αναφέρει ότι η φετινή διοργάνωση αγγίζει τα όρια του θαύματος, ενώ επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμιά οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βακαρέλης, το φεστιβάλ είναι γνωστό στην Ευρώπη κι έχει καλό όνομα, γι' αυτό και φιλοξενεί μεγάλα ονόματα.

    --- Το διεθνές φεστιβάλ μουσικής

    Το 24ο φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου ανοίγει τις πύλες του αύριο βράδυ και θα διαρκέσει ως την επόμενη Κυριακή 28 Ιουνίου και αξίζει να σημειώσουμε ότι το εισιτήριο είναι στην συμβολική τιμή των 5.00 ευρώ για κάθε παράσταση

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

    - Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00

    Ένα από τα πλέον ιδιαίτερα νεανικά σύνολα των Η.Π.Α, το CHICAGO CONSORT, εγκαινιάζει το φετινό 24ο Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου. Στη λαμπερή πλατεία του Αγίου Γεωργίου, νεαροί δεξιοτέχνες του βιολιού θα παρουσιάσουν ένα ποικιλόχρωμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταγραφές κλασικών κομματιών, ταγκό αλλά και μουσική από τον κινηματογράφο καθώς θα εναλλάσσονται στα σολιστικά μέρη παίζοντας όρθιοι και από μνήμης.

    - Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015, στο ΦΟΥΓΑΡΟ, 21:00 "Paris-Istanbul": μουσικά τοπία πάνω στις ράγες του Orient Express.

    Ένα μουσικό πρόγραμμα που ταξιδεύει στην Ευρώπη των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, με μουσικές στάσεις από τη Δύση ως την Ανατολή με την Αθηνά Ρούτση στο τραγούδι, το Φώτη Μυλωνά στα, πνευστά, κιθάρα, μαντολίνο και την 'Αλκηστις Ραυτοπούλου στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις. Η διάσημη πορεία του μυθικού τρένου από το πολύβουο Παρίσι στην τόσο εκφραστική Κωνσταντινούπολη μέσα από τραγούδια - σταθμούς που φέρνουν στο νου αναμνήσεις και ευχές.

    - Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015, στο Βουλευτικό, 21:00 ?'39th International Maria Callas Grand Prix - PIANO''.

    Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, μαζί με έναν από τους σημαντικότερους Διαγωνισμούς Πιάνου της Ευρώπης, που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας. Η κορυφαία βράβευση του φετινού διαγωνισμού - που διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 30 διαγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο - είναι ο εξαίρετος Έλληνας Κωνσταντίνος Δεστούνης που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Chopin, Lizst και Beethoven.

    - Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, στο Βουλευτικό, 21:00, Αφιέρωμα στον Τζον Τάβενερ.

    Ένα αφιέρωμα στον φιλέλληνα βρετανό συνθέτη John Tavener από τον Νίκο Λαάρη, που έχει χαρακτηριστεί από τους Times του Λονδίνου ως «ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο». Ο σπουδαίος σολίστ και διδάκτορας του Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης καταφθάνει στο Ναύπλιο έχοντας κερδίζει τον θαυμασμό του αθηναϊκού κοινού και εγκωμιαστικές κριτικές για το εν λόγω πρόγραμμα.

    - Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, στο Βουλευτικό, 21:00, In Stil Μodernο: Συνθέσεις του 17ου και του 21ου αιώνα με άρωμα Βενετίας.

    Το καινοτόμο Duo Vita Brevis, με τις πανευρωπαϊκές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, φέρνει στο Ναύπλιο έναν βενετσιάνικο αέρα. Το πρωτότυπο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, συνδυάζει το μπαρόκ με τον ηλεκτρονικό ήχο και συνθέσεις του τότε -17ος αιώνας- και του σήμερα σε μια μοναδική «σύγχρονη» μουσική εμπειρία με συνδετικό κρίκο τη Βενετία. Να αναφέρουμε ότι, η συναυλία εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων «Της Βενετιάς τ΄Ανάπλι: 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής» που διοργανώνει το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιστορικής Έρευνας ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, για τα 300 χρόνια από τη λήξη της βενετοκρατίας στο Ναύπλιο.

    - Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00, Βουβός κινηματογράφος συνοδεία μουσικής: Αστέρω (1929).

    Η πιο γνωστή βουβή ταινία του ελληνικού σινεμά και ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, σε αποκατεστημένη κόπια από την ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού κινηματογραφιστή της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ενός πραγματικού πρωτοπόρου της 7ης τέχνης, Δημήτρη Γαζιάδη (1899-1959), σενάριο Πάυλου Νιρβάνα και Ορέστη Λάσκου, με τους Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιο Βεάκη, Κώστα Μουσούρη στους κύριους ρόλους.

    - Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00, Ελληνικές Εμπνεύσεις.

    Η καταξιωμένη μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας, η οποία έχει ενθουσιάσει με τη διακριτική χροιά της φωνής της τους μουσικοκριτικούς και το κοινό σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, θα παρουσιάσει με τον μετρ του πιάνου, Δημήτρη Γιάκα, ένα πρόγραμμα βαθιάς ελληνικής έμπνευσης.

    - Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015, στην Πλατεία Συντάγματος, 21:00, συναυλία

    Η Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ θα δώσει μια μοναδική συναυλία με την συμμετοχή της μεσοφώνου Ειρήνης Καράγιαννη, του βαθέφωνου Τάσου Αποστόλου και υπό την διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

    - Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, στο Βουλευτικό, 21:00, βραδιά όπερας.

    Το Τρίο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού - όλοι τους κάτοχοι οργάνων - κειμηλίων του θρυλικού κατασκευαστή Jean-Baptiste Vuillaume (1798-1895) από όπου και πήραν το όνομά τους - απαρτίζεται από ιδιοφυείς μουσικούς διάσημους για τη βιρτουοζιτέ τους. Η σύμπραξη τους με τον έχοντα σημαντική καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, Θανάση Αποστολόπουλο, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα θα χαρίσει άλλη μια βραδιά διεθνούς εμβέλειας στο Φεστιβάλ.

    - Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, στο Παλαμήδι, 21:00, ENSEMBLE WIEN - Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

    Το ENSEMBLE WIEN απαρτίζεται από μουσικούς που κατέχουν θέσεις στις κορυφαίες ορχήστρες της Βιέννης και έχει να επιδείξει πλήθος διακρίσεων και σημαντικών εμφανίσεων. Η βραδιά θα αποτελέσει το ιδανικό κλείσιμο του Φεστιβάλ, με το διάσημο σύνολο που θα ταξιδεύσει το κοινό στη μουσική της Αυστρίας και όχι μόνο

    [11] Νέες προτάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ζητά από την Ελλάδαο o Πιερ Μοσκοβισί

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με εποικοδομητικό πνεύμα τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να βαδίσει στην οδό των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Αυτό δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινά αποδέκτης λύσης και "την αποφυγή ενός Βατερλώ" που αναμφισβήτητα θα ήταν, όπως ανέφερε, μια χρεοκοπία της Ελλάδας.

    Οι πάντες αναμένουν νέες ιδέες και προτάσεις από την Ελλάδα είπε ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο γάλλος Επίτροπος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων.

    Β 

    [12] ΗΠΑ: Αναγνωρίστηκε ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκκλησία του Τσάρλεστον

    Το όνομα του 21χρονου Αμερικανού που άνοιξε πυρ εναντίον της εκκλησίας στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και σκότωσε 9 ανθρώπους είναι Ντίλαν Ρουφ, έγραψε η εφημερίδα Post and Courier, επικαλούμενη το FBI.

    Ο θείος του υπόπτου αναγνώρισε τον 21χρονο από την φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο πατέρας του 21χρονου του προσέφερε το όπλο που χρησιμοποίησε, ένα περίστροφο διαμετρήματος 45 χιλιοστών ως δώρο για τα γενέθλιά του τον Απρίλιο.

    Ο θείος του Ντίλαν Ρουφ περιέγραψε τον ύποπτο ως έναν άνθρωπο ήσυχο και γλυκομίλητο.

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για «έγκλημα υποκινούμενο από το μίσος» σχετικά με την επίθεση στην εκκλησία του Τσάρλεστον, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Αυτή η έρευνα διεξαγάγεται «παράλληλα και σε συνεργασία» με εκείνη που διεξαγάγουν οι τοπικές αρχές, διευκρίνισε το υπουργείο. Ο χαρακτηρισμός του εγκλήματος ως υποκινούμενο από το μίσος επιτρέπει στις αρχές να ενεργοποιήσουν πρόσθετα μέσα σε ομοσπονδιακό επίπεδο την ώρα που ο δράστης εξακολουθεί και διαφεύγει της σύλληψης.

    Β 

    [13] Πιθανό «βατερλό» για τη Βρετανία ένα Brexit, γράφει η γαλλική εφημερίδα Λε Μoντ

    Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σηματοδοτούσε μια ήττα για το Λονδίνο συγκρίσιμη με εκείνην του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Βατερλό, προειδοποίησε σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε ένα κύριο άρθρο της γραμμένο, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην αγγλική γλώσσα.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γαλλία και η Βρετανία, που σήμερα γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα από τις ευρωπαϊκές συμμαχικές δυνάμεις το 1815, ξεχνούν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της μάχης αυτής: τα 200 χρόνια της αγγλογαλλικής ειρήνης που ακολούθησαν.

    «Ποτέ ξανά δεν βρεθήκαμε σε πόλεμο μεταξύ μας, παρά μόνο στα γήπεδα του ράγκμπι» τονίζει η Le Monde στο άρθρο της.

    «Η χώρα που στρίμωξε τον Ναπολέοντα δεν μπορεί να υποκύψει στον Νάιτζελ Φάρατζ. Σήμερα, λέμε με σεβασμό στους φίλους μας στην απέναντι πλευρά της Μάγχης: προσέξτε, το Brexit θα μπορούσε να είναι το δικό σας Βατερλό!».

    Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2015 - 16:32:17 UTC