Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Παρασκευή 19 Ιουνίου η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Έχουμε υποχρέωση όλοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη
  • [03] Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το «μίνι» φορολογικό
  • [04] Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι ο πρωθυπουργός είπε στον Στ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ
  • [05] Μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015
  • [06] Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [07] Αρ. Μπαλτάς: Κύριο μέλημα του υπουργείου είναι ο διορισμός εκπαιδευτικών με κανονικές διαδικασίες
  • [08] Παρουσιάζεται το νέο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ
  • [09] Στην Αθήνα ο εφευρέτης του USB Stick, Ντόβ Μοράν
  • [10] Ανατ. Θράκη: Τόποι με «βαριά» ιστορία και καλά κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάχνα της φύσης
  • [11] Έως τις 28 Ιουνίου θα διαρκέσει στο Πασαλιμάνι η 29η έκθεση βιβλίου
  • [12] Ν. Ξυδάκης: Πολιτισμός δεν είναι μόνο υψηλή τέχνη, είναι και η τέχνη του ανώνυμου
  • [13] Γ. Καμίνης: Να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν για τη φιλοξενία των μεταναστών
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Σε βάθος τετραετίας θα ξηλώσουμε το κατεστημένο του Μνημονίου
  • [15] Δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρας τους οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών
  • [16] Γ. Πατούλης: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επισιτιστική βοήθεια

  • [01] Την Παρασκευή 19 Ιουνίου η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Με τον Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή 19 Ιουνίου έχει προβλεφθεί συνάντηση εργασίας στο περιθώριο του Φόρουμ», είπε ο κ. Πεσκόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, είπε ότι ο Βλ. Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο Φόρουμ

    Ο Ντ. Πεσκόφ αρνήθηκε να αποκαλύψει το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Φόρουμ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συμμετεχόντων στις 19 Ιουνίου.

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Έχουμε υποχρέωση όλοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη

    Εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι είχαν μια μακρά συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

    Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει.

    «Έχουμε υποχρέωση όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο στόχος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση εντός ευρώ. Αυτή την εντολή τη γνωρίζουμε όλοι και αυτή την εντολή πρέπει να εκτελέσουμε», τόνισε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Β 

    Β 

    [03] Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το «μίνι» φορολογικό

    Δεκτό κατά πλειοψηφία - και με ευρεία συναίνεση - επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το νομοσχέδιο "Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις" του υπουργείου Οικονομικών.

    Θετικά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. "Παρών" δήλωσε το ΚΚΕ. Απών η Χρυσή Αυγή.

    [04] Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι ο πρωθυπουργός είπε στον Στ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ

    Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σε καλό κλίμα.

    [05] Μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015

    Κατά 0,8% μειώθηκε η απασχόληση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατά το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 0,7%.

    Συνολικά στην ευρωζώνη η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αυξήσεις ήταν 0,3% και 1,1%, αντίστοιχα.

    Η Λετονία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σταθερά παρέμειναν τα αντίστοιχα ποσοστά σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

    [06] Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει κηρύξει έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας από ορισμένους δήμους, ενώ ζητεί προσλήψεις μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

    Αρχικώς, συνδικαλιστές και υπάλληλοι των δήμων πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος με την προοπτική να συναντηθούν με τον Νίκο Βούτση. Λόγω όμως απουσίας του υπουργού (συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), μετέβησαν στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην οδό Ακαδημίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείο Κώστα Πουλάκη. Να σημειωθεί ότι λόγω ολιγάριθμης συμμετοχής, οι συγκεντρωμένοι δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος, σε δηλώσεις του έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου των εργαζομένων στους δήμους. Ο ίδιος προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κύρια αιτήματα:

    την άρση των απαγορεύσεων στις προσλήψεις υπαλλήλων στους δήμους αρχικώς στις υπηρεσίες με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ο κ. Μπαλασόπουλος εκτίμησε ότι οι ελλείψεις στον τομέα καθαριότητας κυμαίνονται από 3.000 - 5.000 σε όλους τους δήμους της χώρας.

    την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ, καθώς και

    την κατάργηση του άρθρου 49 του πρόσφατου Ν. 4325/2015 που παρατείνει έως το τέλος του έτους τις σχετικές συμβάσεις που έληξαν ή που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Β 

    [07] Αρ. Μπαλτάς: Κύριο μέλημα του υπουργείου είναι ο διορισμός εκπαιδευτικών με κανονικές διαδικασίες

    Τη διερεύνηση του ενδεχόμενου να υπηρετούν τη θητεία τους εκπαιδευτικοί σε σχολεία ακριτικών περιοχών, επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας.Τονίζει όμως ότι κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αποτελεί η κάλυψη με διδάσκοντες των κενών στα σχολεία.

    Το θέμα συζήτησε ο Αριστείδης Μπαλτάς με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο κατά τη συνάντησή τους χθες στο υπουργείο Παιδείας. «Κάναμε μία ευρύτερη συζήτηση με τον κ. Καμμένο για το πώς οι άνθρωποι που υπηρετούν τη θητεία τους μπορούν -ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε κλείσει τίποτα- να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με το επάγγελμα τους, είτε γιατροί, είτε εκπαιδευτικοί. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, στα οποία λόγω και της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα μπορούσε ο στρατός να βοηθήσει, θέματα του υπουργείου Παιδείας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλτάς.

    Ο υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

    Αναφερόμενος στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία τα χαρακτηρίζει μεγάλα και επισημαίνει πως κύρια γραμμή του υπουργείου είναι «η εξεύρεση πόρων, είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε αλλιώς, για να καλύψουμε τα κενά με τις κλασικές διαδικασίες» και να «διοριστούν κανονικά εκπαιδευτικοί στις κανονικές τους θέσεις».

    [08] Παρουσιάζεται το νέο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ

    Το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ παρουσιάζουν σήμερα στις 4 μ.μ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

    Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει περισσότερες δόσεις στους οφειλέτες, ανάλογα με το ιστορικό συνέπειας στην πληρωμή των λογαριασμών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Μαρτίου 2015) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ήταν 1,883 δισ, ευρώ , από 1,7 δισ. στο τέλος του 2014.

    Β 

    [09] Στην Αθήνα ο εφευρέτης του USB Stick, Ντόβ Μοράν

    Την δική του επιχειρηματική προσέγγιση θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο παγκοσμίως γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας και εφευρέτης του USB Stick, Ντόβ Μοράν, (Dov Moran) ενώπιον αθηναϊκού κοινού.

    Ο κ.Moran, θα δώσει διάλεξη στο Ίδρυμα Μποδοσάκη με θέμα "Επιχειρηματικότητα ? Προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο," σε εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Eurobank. Επιπλέον, ο κ. Μoran θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους κορυφαίων εταιριών, επιταχυντών (accelerators) και ΜΚΟ που προωθούν την νεοφυή επιχειρηματικότητα, όπως τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, Πρόεδρο του ΣΕΒ και της Info Quest, τον κ. Σωκράτη Πλούσσα, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (EENE), κ.α. Η επίσκεψη οργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

    Ο Dov Moran γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Ramat Gan κοντά στο Τελ Αβίβ. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Technion, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Χάιφα, όπου έλαβε πτυχίο Bachelor's. Υπηρέτησε στο Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό για επτά χρόνια, όπου ήταν διοικητής τoυ τμήματος μικρουπολογιστών.

    Το 1989, ο Moran ίδρυσε την M ?Systems, την εταιρεία που ανακάλυψε το USB Flash Drive (DiskonKey) (στικάκι) και το Flash Disk (DiskonChip) καθώς και άλλες καινοτόμες συσκευές αποθήκευσης στοιχείων. Υπό την ηγεσία του, η M-Systems είχε έσοδα 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 18 χρόνια. Στο τέλος του 2006, εξαγοράστηκε από την SanDisk Corp, για 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια, σε μία τις μεγαλύτερες εξαγορές που έγιναν ποτέ στο Ισραήλ.

    Β 

    [10] Ανατ. Θράκη: Τόποι με «βαριά» ιστορία και καλά κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάχνα της φύσης

    «Εδώ, λίγο πριν από την Ανταλλαγή, υπήρχαν Αρμένιοι και Έλληνες και μουσουλμάνοι. Ζούσαν όλοι αρμονικά κι ειρηνικά. Σήμερα, τα παλιά κτίσματα της πόλης είναι αυτά που έχουν απομείνει να μαρτυρούν το παρελθόν της».

    Ο λιπόσαρκος ασπρομάλλης, με το καλοφτιαγμένο γενάκι και το ρολόι με τη μορφή του «πατέρα» του σύγχρονου τουρκικού έθνους, Κεμάλ, στο αριστερό του χέρι, μας καλωσορίζει με θέρμη στο Tekirdag της Ανατολικής Θράκης, τη Ραιδεστό της αρχαιότητας, που εποικίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Σάμιους και στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε διαδοχικά «χέρια» -από τους Βούλγαρους, που την κατέλαβαν το 1912, στους Τούρκους, που την ξαναπήραν το 1913. Από εκεί πέρασε στους Έλληνες με τη Συνθήκη των Σεβρών και πάλι πίσω στους Τούρκους το 1922.

    Στη δυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 135 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, το Tekirdag είναι σήμερα μια γραφική πόλη, χωρίς περιττά φτιασίδια, που βασίζεται στο εμπόριο και είναι γνωστή όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για τα περίφημα σουτζουκάκια της -απαραίτητος σταθμός ανάπαυσης και γαστριμαργικής απόλαυσης για τους καλοφαγάδες, που ταξιδεύουν οδικώς προς την Κωνσταντινούπολη.

    Η περιήγηση στην πόλη ξεκινά λίγα μέτρα μακριά από το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο, στη γειτονιά με τα σπίτια, που σε πείσμα του χρόνου και της εγκατάλειψης, συνεχίζουν να αναδύουν... άρωμα Μεσογείου και να θυμίζουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν.Β 

    [11] Έως τις 28 Ιουνίου θα διαρκέσει στο Πασαλιμάνι η 29η έκθεση βιβλίου

    Μέχρι τις 28 Ιουνίου, από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 23:00 το βράδυ, θα διαρκέσει στο Πασαλιμάνι η 29η έκθεση βιβλίου, την οποία επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά Νίκο Παρασκευόπουλο.

    Ο κ. Μώραλης ενημερώθηκε για τους τίτλους βιβλίων που είναι διαθέσιμοι στο κοινό, συνομίλησε με τον κόσμο και με εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων.

    Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει με περίπτερο στην 29η Έκθεση στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για την τουριστική καμπάνια του Δήμου «Destination Piraeus», για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Βεακείου Θεάτρου κ.α.

    Επίσης συμμετέχει με περίπτερο και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.), παρουσιάζοντας τα προγράμματα στα οποία έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης.

    «Είναι πολύ σημαντικό σε περίοδο κρίσης να υπάρχει αύξηση των συμμετοχών. Κάθε χρόνο θέλουμε να είμαστε καλύτεροι και να βελτιωνόμαστε. Ως Δήμος Πειραιά πρέπει να ανταποκριθούμε έτσι ώστε του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή και να είναι πιο όμορφη η έκθεση» τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι η φετινή έκθεση έχει αύξηση από πέρυσι 10%, σε εποχή κρίσης, στον αριθμό των εκδοτών με 2.000 νέους τίτλους παρουσίασης. Προσπαθούμε να πιάσουμε το νούμερο των 70.000 επισκεπτών.

    Ο Σύλλογος του Πειραιά φέτος, προσπάθησε να ανοίξει το κεφάλαιο που λέγεται πολιτισμός, βιβλίο και αθλητισμός τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

    Β 

    [12] Ν. Ξυδάκης: Πολιτισμός δεν είναι μόνο υψηλή τέχνη, είναι και η τέχνη του ανώνυμου

    «Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο υψηλή τέχνη. Είναι η τέχνη του ανώνυμου. Είναι η τέχνη στις αυλές και τα σπίτια. Μεγάλη τέχνη είναι αυτό που τελείται σ' έναν εσπερινό, σε μια αρτοκλασία, όταν οι γυναίκες στολίζουν αποβραδίς με λουλούδια ένα εικόνισμα. Αυτό είναι μια μεγαλειώδης installation. Και το γνωρίζουν κι εκείνες. Φεύγουμε από το έργο εμπόρευμα-αντικείμενο. Γιατί πλέον μας φανερώνεται η ζωή ως έργο τέχνης.»

    Σκέψεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, όσο διαχρονικές άλλο τόσο επίκαιρες, μοιράστηκε με το κοινό ο αναπληρωτής υπουργός Πολτισμού Νίκος Ξυδάκης, στις 15 Ιουνίου, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, με έναυσμα τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα, ολοκληρώνοντας τον φετινό κύκλο συζητήσεων της δημοσιογράφου στις «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» με προσκεκλημένους από τον χώρο του Πολιτισμού.

    [13] Γ. Καμίνης: Να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν για τη φιλοξενία των μεταναστών

    Τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που δεν λειτουργούν, προκειμένου να φιλοξενήσουν μετανάστες, πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ». Ωστόσο, όπως είπε ότι «δεν μιλάμε για Κέντρα Κράτησης αλλά για ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με τους πιο αυστηρές προδιαγραφές σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

    Όπως είπε το θέμα το έχει ήδη θέσει στην υπεύθυνη για την μεταναστευτική πολιτική, Τάνια Χριστοδουλοπούλου και τον γενικό Γραμματέα, κ. Παπαδόπουλο. Παράλληλα, ο δήμαρχος της Αθήνας ανέφερε ότι «από το μεταναστευτικό έχουμε πάει προσφυγικό με παρά πολλές οικογένειες» ζητώντας αλληλεγγύη από την Ευρώπη αλλά και από τις άλλες πόλεις καθώς «δεν μπορεί η Αθήνα να σηκώσει αυτό το βάρος».

    [14] Αλ. Τσίπρας: Σε βάθος τετραετίας θα ξηλώσουμε το κατεστημένο του Μνημονίου

    «Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε την αριστερή παρένθεση».

    Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.

    «Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγουμένη κυβέρνηση άφησε ένα ναρκοθετημένο πεδίο ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση με την προσοχή της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κατάφερε να πάρει μέτρα όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διευκόλυνση των οφειλετών.

    Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα.Β Πρόσθεσε δε ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».

    «Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

    Β 

    [15] Δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρας τους οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών

    Δεν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου (ή συνταξιούχου) οι άγαμοι γιοι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4324/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους αφού από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) αλλά και την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών. Ακόμα, σύμφωνα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και στις αρχές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ δεν τίθεται θέμα αντίθεσης με το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.

    Παράλληλα, η απόφαση της Ολομέλειας, επισημαίνει: «Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση».

    Τέλος, υπογραμμίζει απόφαση της Ολομέλειας: «0ι διατάξεις του συνταξιοδοτικού Κώδικα δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α., υπό την έννοια ότι προσβάλλεται περιουσιακό δικαίωμα των άγαμων γιων σε σχέση με τις άγαμες θυγατέρες, εφόσον οι άγαμοι γιοι δεν είχαν απαίτηση ή εύλογη προσδοκία, απορρέουσα από την υπάρχουσα νομοθεσία ή αναγνωρισμένη δικαστικά, ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση, με εκείνη των αγάμων θυγατέρων, ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύεται από τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού».

    Β 

    [16] Γ. Πατούλης: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επισιτιστική βοήθεια

    Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος « Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», προυπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-16, ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου και στην οποία συμμετείχε ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ο δήμος βρίσκεται στον εγγύτερο βαθμό, έχει τις δομές για τις ευπαθείς ομάδες και τα μέσα» τονίζει ο κ. Πατούλης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Από εκεί και πέρα» προσθέτει «υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε και φυσικά οι συμπράξεις των δήμων αλλά και σε κάποια σημεία της Ελλάδος οι συμπράξεις των περιφερειών, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να φτάσει και το τελευταίο ευρώ σ΄αυτούς που το έχουν ανάγκη με πιο ποιοτικό τρόπο. Αυτό είναι και το μελλούμενο» επισήμανε. Στόχος της χθεσινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των διαφόρων συμπράξεων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ήταν «να δούμε πως θα σμικρύνουμε τις καθυστερήσεις και πως θα επισπεύσουμε ώστε να γίνουν, όσο το δυνατόν συντομότερα, όλα αυτά πράξη. Δηλαδή να φτάσουν τα τρόφιμα και όλες οι άλλες ευεργεσίες από τα 300 εκατ. ευρώ που καταρχήν υπάρχουν και να αποτελέσει το πρόγραμμα έναν προάγγελο, μέσα από την αξιολόγηση, για τα επιπλέον, εάν θέλετε, που μπορεί να δωθούν από τα 2 δισ. ευρώ όπως έχει προαναγγελθεί στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2015 - 12:32:20 UTC