Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για το φθινόπωρο προγραμματίζεται η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη -Νετανιάχου
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Είμαστε με το ένα πόδι στον γκρεμό, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις
  • [03] Να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιαλλαξία, καλεί κυβέρνηση και εταίρους ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Μήνυμα αλληλεγγύης φέρνει στην Αθήνα ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν
  • [05] Μ. Ντράγκι: Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι τραπεζίτες
  • [06] Μόνο ένας στους έξι έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, έως σήμερα
  • [07] Συμφωνία για έργα αξίας 10 δισ. δολαρίων υπογράφουν Αίγυπτος και Κίνα
  • [08] Ο σεισμός στο Νεπάλ μετατόπισε το Έβερεστ
  • [09] Τζιχαντιστική οργάνωση διέψευσε τον θάνατο του Μπελμοχτάρ
  • [10] Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας - δανειστών
  • [11] Γ. Πατούλης: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επισιτιστική βοήθεια
  • [12] Στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [13] Κ. Τούτουζας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Το καλοκαίρι αυξάνονται τα εμφράγματα και οι αρρυθμίες
  • [14] Τουλάχιστον 300 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο
  • [15] Ο Άλβις Χερμάνις και το Νέο Θέατρο της Ρίγας, στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [16] Με Θεοδωράκη, Γεννηματά και Μπακογιάννη συναντάται ο πρωθυπουργός
  • [17] Ελλάδα
  • [18] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα δοθεί νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup
  • [19] Κόσμος
  • [20] Το κόμμα της Λεπέν σχηματίζει ομάδα ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

  • [01] Για το φθινόπωρο προγραμματίζεται η συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη -Νετανιάχου

    Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στην Κύπρο, κοινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα και Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Το ζήτημα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, στη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Νετανιάχου-Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα.

    Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να προσκληθεί να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδεχομένως ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κληθεί και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, μετέφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου μήνυμα του Αιγυπτίου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε σχέση με το Παλαιστινιακό και αναμένεται να μεταφέρει στις επόμενες ημέρες, τηλεφωνικώς, σχετικό μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο Σίσι.

    Επίσης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να προχωρήσουν τάχιστα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συμφωνία συνεκμετάλλευσης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Οι υπουργοί θα διερευνήσουν και τη δυνατότητα μετατροπής του φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό, ο οποίος στη συνέχεια να διοχετεύεται στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Είμαστε με το ένα πόδι στον γκρεμό, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις

    Είμαστε με το ένα πόδι στο γκρεμό αλλά έχουμε ακόμη καιρό, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να πετύχουμε το στόχο επεσήμανε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη λίγη ώρα πριν τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εκτίμησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και τα αποτελέσματα θα φανούν το επόμενο 15θήμερο ενώ άσκησε κριτική λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντί για περικοπές δαπανών προτείνει νέους φόρους και δίνει μάχες οπισθοφυλακών:

    -για τις ομαδικές απολύσεις ενώ κλείνουν 68 επιχειρήσεις την ημέρα και απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές.

    -για τις επικουρικές συντάξεις τη στιγμή που αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα καταβάλλονται καθόλου ή θα έχουν πολύ χαμηλότερη αγοραστική αξία.

    Η κα Μπακογιάννη συνέστησε επίσης προσοχή στην επίκληση των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της χωράς λέγοντας ότι παρέχουν ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

    Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι δεν υπάρχει εντολή για ρήξη αλλά για διαπραγμάτευση ενώ μίλησε για πάγωμα των μεγάλων επενδύσεων το τελευταίος εξάμηνο. Αναφερόμενος δε στις εξελίξεις με τους αγωγούς ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις που περιόρισαν το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κύπρο ο αγωγός East Med (Κύπρος-Κρήτη-Ελλάδα) θα πρέπει να περιμένει την ανακάλυψη νέων ποσοτήτων.

    [03] Να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιαλλαξία, καλεί κυβέρνηση και εταίρους ο Γ. Παπανδρέου

    "Ελληνική κυβέρνηση και εταίροι-πιστωτές, οφείλουν να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιέξοδες κόκκινες γραμμές και να αποδεχτούν τα αυτονόητα. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας, να κατανοήσουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο και η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί - και μάλιστα σε αυτό το σύντομο διάστημα - είναι τόση όσο σε καμία άλλη χώρα. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, οφείλει να δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που να είναι απολύτως σαφές ότι απαντούν στις αιτίες των προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση και ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή. Απαιτείται άρση του αδιεξόδου σήμερα, πριν να είναι αργά", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημειώνει ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες θα έπρεπε να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για την στήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου.

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, αφήνοντας αιχμές για ασυλλόγιστη και ανεύθυνη στάση ορισμένων που δεν κατονομάζει και όπως αναφέρει "συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην Προοδευτική Παράταξη. Συνυπεύθυνες δυνάμεις που δεν μίλησαν, δεν αντέδρασαν ως όφειλαν, σε επιβλαβείς επιλογές των πρώτων".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζει τη εκλογή της Φώφης Γεννηματά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το ιστορικό χρέος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ικανής να διαμορφώσει και να καταθέσει μια νέα, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επαναδιατυπώνει την πρότασή του για πρωτοβουλίες συνεννόησης και συνεργασίας των κατακερματισμένων δυνάμενων του προοδευτικού χώρου.

    [04] Μήνυμα αλληλεγγύης φέρνει στην Αθήνα ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν

    "Ναι στην αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος" είναι το μήνυμα που φέρνει στην Αθήνα, όπου φθάνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) η εκπρόσωπός του, Σουζάνα Ενκ, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, ο οποίος από την πλευρά του είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν.

    [05] Μ. Ντράγκι: Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι τραπεζίτες

    Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης, είναι πολιτική. Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά την επιμόλυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως βρισκόμαστε σε "αχαρτογράφητα νερά".

    "Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι Κεντρικοί τραπεζίτες" ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, "η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο".

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε μία "ισχυρή και συνολική" συμφωνία για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

    Για το θέμα του ELA ο κ. Ντράκγι ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση αποτελεί η φερεγγυότητα των τραπεζών, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Όπως ανέφερε ωστόσο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ έχει φθάσει τα 118 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος, και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

    Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας. Επανέλαβε δε ότι για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ έχει θέσει το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το πλαφόν αυτό, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.

    [06] Μόνο ένας στους έξι έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, έως σήμερα

    Μόνο ένας τους έξι φορολογούμενους έχει υποβάλει ως τώρα τη φορολογική του δήλωση. Σε σύνολο 5,8 εκατ φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.130.605 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Οι καθυστερήσεις στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της φορολογικής δήλωσης από τους φορείς προς το υπουργείο Οικονομικών καθώς και λάθη που παρατηρούνται σ αυτά έχουν οδηγήσει στον χαμηλό ρυθμό στην υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους.

    Αυτός είναι και οι λόγος που στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγει στις 30 Ιουνίου. Η παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον ως το τέλος Ιουλίου αποτελεί ήδη αίτημα των φοροτεχνικών και των λογιστών το οποίο το έχουν ήδη υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών.

    [07] Συμφωνία για έργα αξίας 10 δισ. δολαρίων υπογράφουν Αίγυπτος και Κίνα

    Η Αίγυπτος έχει υπογράψει αρχική συμφωνία με την Κίνα για 15 μεγάλα έργα αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων, είπε ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου Μουνίρ Φαχρί Αμπντέλ Νουρ τη Δευτέρα. Οι χρηματοδοτικές συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ τέλη Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο, και τα έργα αφορούν κατά κύριο λόγο ηλεκτροδότηση και μεταφορές.

    Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας θα χρηματοδοτήσει έξι έργα μεταφορών, μεταξύ των οποίων είναι ένας καινούργιος σιδηρόδρομος και η επέκταση ήδη υπαρχόντων, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αντιπρόσωποι κινεζικών τραπεζών και χρηματοδοτικών φορέων της Κίνας συναντήθηκαν με αντιπροσώπους των υπουργείων εμπορίου και επενδύσεων της Αιγύπτου.

    [08] Ο σεισμός στο Νεπάλ μετατόπισε το Έβερεστ

    Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 25 Απριλίου μετατόπισε το όρος Έβερεστ κατά 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Αρχή Μελετών, Χαρτογράφησης και Γεωλογικής Πληροφόρησης, την οποία επικαλούνται σήμερα οι εφημερίδες.

    Σύμφωνα με μελέτη αυτής της αρχής, το Έβερεστ, το οποίο έχει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου (8.848 μέτρα), ανυψώθηκε κατά 3 εκατοστά στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, λόγω μιας ανύψωσής του κατά 0,3 εκατοστό το έτος, και ταυτοχρόνως μετατοπίστηκε κατά 40 εκατοστά προς τα βορειοανατολικά, δηλαδή κατά 4 εκατοστά το έτος.

    Λόγω της θέσης του στην μεθόριο μεταξύ του Νεπάλ και του Θιβέτ, το Έβερεστ συνιστά ένα καλό σημείο παρατήρησης της κίνησης της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες συναντώνται σε αυτήν την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο.Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 12 Μαΐου, μεγέθους 7,5 βαθμών, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη μετατόπιση του Έβερεστ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η οποία έγινε με την βοήθεια δορυφορικών εργαλείων μέτρησης.

    Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 8.700 ανθρώπων στο Νεπάλ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 18 έχασαν την ζωή τους από χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.

    [09] Τζιχαντιστική οργάνωση διέψευσε τον θάνατο του Μπελμοχτάρ

    Η λιβυκή τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Ασαρία διέψευσε σήμερα ότι ο Αλγερινός τζιχαντιστής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η λιβυκή κυβέρνηση.

    Το πλήγμα αυτό την Κυριακή πριν από την αυγή είχε στόχο μια συνάντηση της ΄Ανσαρ Ασαρία, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στην Ατζνταμπίγια στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αυτή αναφέρει τα ονόματα επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την επιδρομή αυτή, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκεται αυτό του Μπελμοχτάρ, και υπογραμμίζει ότι "κανένα άλλο πρόσωπο δεν σκοτώθηκε" από το αμερικανικό πλήγμα.

    [10] Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για συμφωνία Αθήνας - δανειστών

    Αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι ο λόγος της ασιοδοξίας της Ουάσινγκτον για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της θετικής κατάληξης των συνομιλιών.

    "Είμαστε σαφείς ως προς τις θέσεις μας, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει παρατεταμένες δυσκολίες και έχει πραγματοποιήσει δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα για να προετοιμάσει το έδαφος για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της, χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης" ανέφερε ο κ. Έρνεστ.

    Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρότερες πολιτικές επιλογές και ότι το βάρος θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση, ο Έρνεστ απάντησε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία συμβιβασμού. "Εχουμε επισημάνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει. Και γνωρίζω ότι αυτό αναμένουν και οι πιστωτές της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι, η όποια οριστική συμφωνία θα απαιτεί δέσμευση σε αυτές τις βάσεις. Αλλά, τελικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επεξεργαστούν όλες οι πλευρές" εκτίμησε.

    [11] Γ. Πατούλης: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επισιτιστική βοήθεια

    Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος " Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους", προυπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-16, ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου και στην οποία συμμετείχε ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Ο δήμος βρίσκεται στον εγγύτερο βαθμό, έχει τις δομές για τις ευπαθείς ομάδες και τα μέσα" τονίζει ο κ. Πατούλης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Από εκεί και πέρα" προσθέτει "υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε και φυσικά οι συμπράξεις των δήμων αλλά και σε κάποια σημεία της Ελλάδος οι συμπράξεις των περιφερειών, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να φτάσει και το τελευταίο ευρώ σ΄αυτούς που το έχουν ανάγκη με πιο ποιοτικό τρόπο. Αυτό είναι και το μελλούμενο" επισήμανε. Στόχος της χθεσινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των διαφόρων συμπράξεων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ήταν "να δούμε πως θα σμικρύνουμε τις καθυστερήσεις και πως θα επισπεύσουμε ώστε να γίνουν, όσο το δυνατόν συντομότερα, όλα αυτά πράξη. Δηλαδή να φτάσουν τα τρόφιμα και όλες οι άλλες ευεργεσίες από τα 300 εκατ. ευρώ που καταρχήν υπάρχουν και να αποτελέσει το πρόγραμμα έναν προάγγελο, μέσα από την αξιολόγηση, για τα επιπλέον, εάν θέλετε, που μπορεί να δωθούν από τα 2 δισ. ευρώ όπως έχει προαναγγελθεί στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ".

    [12] Στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    "Λουκέτο" μπαίνει στις υπηρεσίες των δήμων, σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, λόγω πανελλαδικής στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από ορισμένους δήμους (Ελευσίνας, Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Παγγαίου, Ιωαννιτών, Πάργας, Σουλίου κ.α), καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.

    Ζητεί, συγκεκριμένα, την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ, καθώς και την κατάργηση του άρθρου 49 του πρόσφατου Ν. 4325/2015 που παρατείνει έως το τέλος του έτους τις σχετικές συμβάσεις που έληξαν ή που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

    [13] Κ. Τούτουζας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Το καλοκαίρι αυξάνονται τα εμφράγματα και οι αρρυθμίες

    Αύξηση στα εμφράγματα του μυοκαρδίου, στις αρρυθμίες και επιδείνωση στην καρδιακή ανεπάρκεια, παρατηρείται το καλοκαίρι με την άνοδο των θερμοκρασιών, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας Κωσταντίνος Τούτουζας.

    "Υπερτασικοί που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι οι πιο ευάλωτοι για θερμοπληξία, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου και συνδυάζονται με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, επισημαίνει ο κ. Τούτουζας. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παραθέτει από επιδημιολογική μελέτη σε 32 πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία, η θνητότητα της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνεται, όταν η θερμοκρασία είναι πάνω 37 βαθμούς.

    "Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι θάνατοι τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν αυξητική τάση, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου", λέει ο κ. Τούτουζας, ο οποίος μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει απαντήσεις στα κλασικά ερωτήματα ενός καρδιοπαθούς, για το τι πρέπει να προσέξει τους καλοκαιρινούς μήνες, στο μπάνιο, στο ταξίδι, στη διατροφή, στη φαρμακευτική του αγωγή, στα κλιματιστικά.

    [14] Τουλάχιστον 300 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο

    Στη διάσωση 313 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα, σε 8 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης, που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές τριών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τα περιστατικά αυτά εξελίχθηκαν από τις 7:30 το πρωί χθες Δευτέρα 15/06 έως σήμερα στις 7:30 το πρωί Τρίτη 16/06, στα νησιά Λέσβο,Χίο και Φαρμακονήσι.

    [15] Ο Άλβις Χερμάνις και το Νέο Θέατρο της Ρίγας, στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Αν και σταρ της σκηνοθεσίας στην πατρίδα του, τη Λετονία, όταν ο Άλβις Χερμάνις ερχόταν στην Αθήνα το 2010, προσκεκλημένος της Στέγης Γραμμάτων, με την παράσταση "The Sound of Silence", λίγοι γνώριζαν ποιος είναι, παρότι είχε τιμηθεί τον Απρίλιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη με το "Ευρωπαϊκό Βραβείο για τις νέες θεατρικές πραγματικότητες".

    Στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Λετονός σκηνοθέτης- που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια τη διεθνή αναγνώριση- παρουσιάζει από σήμερα έως τις 19 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 με το Νέο Θέατρο της Ρίγας, τη "Σόνια" μία πανέξυπνη και σπαρακτική παράσταση που τον καθόρισε, τόσο δημιουργικά, όσο και στη σχέση με το κοινό του.

    Βασισμένη σε διήγημα της Τατιάνας Τολστάγια (ο παππούς της ήταν μακρινός συγγενής του Λέοντος Τολστόι), η υπόθεση της "Σόνιας" τοποθετείται στο Λένινγκραντ του '40, για να παρακολουθήσει τη ζωή μίας μοναχικής, μεσήλικης και ασχημούλας γυναίκας, περιορισμένης ευφυΐας, αλλά απεριόριστης καλοσύνης, η οποία ετοιμάζει γλυκά και φροντίζει ανελλιπώς τα φυτά της, αντιμετωπίζοντας με θετική διάθεση τα βάρη της ύπαρξης και τα στραβά της κοινωνίας. Μέσα από την καθημερινότητα και τα όνειρα αυτής της ρομαντικής και αξιολάτρευτης ύπαρξης, που δεν παύει να περιμένει τον πρίγκιπά της, αναδεικνύεται το μεγαλείο των ανώνυμων ηρώων και ηρωίδων της διπλανής πόρτας.

    [16] Με Θεοδωράκη, Γεννηματά και Μπακογιάννη συναντάται ο πρωθυπουργός

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά , καθώς και με τη Ντόρα Μπακογιάννη έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους δύο αρχηγούς κομμάτων και τη βουλευτή της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

    Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται πιθανόν εντός της εβδομάδος σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου.

    [17] Ελλάδα

    [18] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα δοθεί νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα "Bild" ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συναντιέται την Πέμπτη (18/6) στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο κ. Βαρουφάκης είπε στη Bild, "'Οχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο".

    Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι "έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας" είπε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων "με ξεκάθαρη και εύρωστη" πρόταση.

    Οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές "κόκκινες" γραμμές

    Στις τελευτές εξελίξεις και στην ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές "κόκκινες" γραμμές. "Άλλο να διαπραγματεύεσαι με ένα θεσμό και άλλο με τρεις θεσμούς που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα", είπε

    Μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Τίτου, σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που ζητούν οι εταίροι "θα βαθύνει η κρίση", σημειώνοντας "ότι παίρναμε χρόνια το φάρμακο της λιτότητας αλλά δε λειτούργησε" και υπογράμμισε ότι η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

    [19] Κόσμος

    [20] Το κόμμα της Λεπέν σχηματίζει ομάδα ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

    Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατόρθωσε να συγκροτήσει ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με πυρήνα το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, σε μία εξέλιξη που αποτελεί πολιτική, αλλά και οικονομική, νίκη.

    Έπειτα από προσπάθειες ενός έτους, η Μαρίν Λεπέν θα ανακοινώσει σήμερα επισήμως στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη συγκρότηση της ομάδας "'Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών", σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    Με την ανακοίνωση αυτή, η Μαρίν Λεπέν αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία έπειτα από την πολιτική και οικογενειακή κρίση των δύο τελευταίων μηνών, η οποία κατέληξε στην απομάκρυνση του πατέρα της, συνιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και επί 40 χρόνια προέδρου του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

    Εκτός της προβολής και της δυνατότητας ανάληψης της προεδρίας επιτροπών και υποεπιτροπών στο ευρωκοινοβούλιο, η σύσταση ομάδας σημαίνει τη διασφάλιση καταβολής επιχορηγήσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

    Στη νέα ομάδα αναμένεται να συμμετέχουν οι παραδοσιακοί πολιτικοί σύμμαχοι του Εθνικού Μετώπου: το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Vlaams Belang (φλαμανδικό).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2015 - 8:32:18 UTC