Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να προχωρήσουμε στην Ευρώπη
  • [02] Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου και Φ. Γεννηματά για διαπραγμάτευση και ΠΑΣΟΚ
  • [03] Δημ. Στρατούλης: Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι μέτρα εξόντωσης
  • [04] Ο Σόιμπλε δεν πρότεινε στην Αθήνα βοήθεια σε περίπτωση που εγκαταλείψει την Ευρωζώνη
  • [05] Έχουμε χρήματα για μισθούς και συντάξεις δηλώνει ο Γιώργος Ρωμανιάς
  • [06] Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τη Μαδρίτη
  • [07] Η μεγάλη «αγκαλιά» του παπά Στρατή και το φιλανθρωπικό του έργο στη Μυτιλήνη
  • [08] Ξεκινούν νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κόλπο της Καβάλας
  • [09] Θα διανύσει σε 72 ώρες 152 χλμ με τα πόδια στη Σκωτία για να βοηθήσει άπορες οικογένειες
  • [10] Θερμό χειροκρότημα για την Τόσκα στο Ηρώδειο
  • [11] Η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλά για αδιέξοδο, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν
  • [12] Να σταματήσει η καταστροφολογία, ζητάει ο Βέρνερ Φάιμαν
  • [13] Να δράσει γρήγορα προτρέπει την Ελλάδα ο επικεφαλής της Bundesbank
  • [14] «Απογοήτευση» Γιούνκερ για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες
  • [15] Η Αθήνα πρέπει να κλείσει την συμφωνία αυτή την εβδομάδα, λέει ο Πορτογάλος πρόεδρος
  • [16] Το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να προχωρήσουμε στην Ευρώπη

    "Η εντολή του λαού είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη γιατί αυτά είναι αλληλένδετα. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο με δεσμεύει και εμένα. Και θα κάνω ό,τι μου αναλογεί εντός και εκτός Ελλάδος" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον επικεφαλής του κόμματος το "Ποτάμι" κ. Σταύρο Θεοδωράκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά θα φθάσω στα όρια αυτά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου" δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι "Ο ρόλος του Προέδρου εξαρτάται από την εντολή του ελληνικού λαού και την σύνθεση της Βουλής".

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θα κάνει ότι του αναλογεί, εντός και εκτός Ελλάδος και εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η Ευρώπη αναλογίζεται και τις δικές της ευθύνες σ΄ αυτήν την προσπάθεια, γιατί η λύση που πρέπει να προκύψει θα πρέπει να είναι λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις δικές μας υποχρεώσεις αλλά και στην προοπτική που πρέπει να έχει η Χώρα, για να μπορέσει να φύγει απ΄ αυτή την εφιαλτική περίοδο στην οποία έχει περάσει.

    Συνεχίζοντας, ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι όσο πιο αρραγές είναι το εσωτερικό μέτωπο σ' αυτόν τον αγώνα, τόσο καλύτερα για τον τόπο και την διαπραγματευτική του δύναμη, και πρόσθεσε "Θα προχωρήσουμε ενωμένες όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις", ενώ παρατήρησε ότι "το να υπάρχουν πολιτικές διαφορές είναι το λίπασμα που τρέφει το δέντρο της Δημοκρατίας".

    Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του για συνάντηση, τάχθηκε υπέρ των πατριωτικών λύσεων λέγοντας " Πρέπει να δώσουμε πατριωτικές λύσεις και όχι κομματικές σε αυτή την υπόθεση.

    [02] Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου και Φ. Γεννηματά για διαπραγμάτευση και ΠΑΣΟΚ

    "Φάνηκαν τα ψέματα και οι μύθοι του χαμένου πενταμήνου και οι κούφιες δημαγωγίες της κυβέρνησης" δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της παράδοσης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στη Φώφη Γεννηματά στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκόπιμα ροκάνισε, όπως είπε, τον χρόνο εις βάρος της χώρας, μένοντας με το μοναδικό επιχείρημα της αυτοκτονίας της, που δεν οδηγεί στην προστασία των συμφερόντων της.

    Η νέα πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε την ιστορική ευθύνη και υποχρέωση του πρωθυπουργού να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή και παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

    Επίσης, η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς και όσους προσήλθαν να ψηφίσουν στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές, ενώ δεσμεύτηκε να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με διάλογο, χωρίς αλαζονεία, με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου.

    [03] Δημ. Στρατούλης: Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι μέτρα εξόντωσης

    "Μας ζητούν να αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 1,8 δις ευρώ, απαίτηση η οποία οδηγεί σε νέα μείωση κατά 20% κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μας ζητούν επίσης, 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά, είναι μέτρα εξόντωσης και οδηγούν σε εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου απορριπτέα", δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, αναφερόμενος στις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

    Συνεχίζοντας απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των λεγομένων υψηλών συντάξεων. "Δεν υπάρχουν υψηλές συντάξεις", τόνισε, και πρόσθεσε ότι "με τις συνεχείς μειώσεις κύριων και επικουρικών που έφθασαν έως 50%, ενδεχόμενη νέα μείωση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση".

    Ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε επίσης, ότι είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

    [04] Ο Σόιμπλε δεν πρότεινε στην Αθήνα βοήθεια σε περίπτωση που εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

    Κατηγορηματικά "όχι" απάντησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σε ερώτηση εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέφερε στην Ελλάδα βοήθεια σε περίπτωση που εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. "Εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για μία συμφωνία για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η παραμονή της Ελλάδας στη Ευρωζώνη" τόνισε ο κ. Γιέγκερ.

    [05] Έχουμε χρήματα για μισθούς και συντάξεις δηλώνει ο Γιώργος Ρωμανιάς

    "Πολιτικές σκοπιμότητες", βλέπει πίσω από τις κινήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

    "Είναι προφανώς πολιτικές οι σκοπιμότητές τους. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επανειλημμένως έχουν μιλήσει με ψευδή στοιχεία για τις ελληνικές συντάξεις. Θέλουν να μας κάνουν Μπαγλαντές και Ζάμπια" ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς.

    Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες των συντάξεων και των μισθών από τα δικά της χρήματα.

    "Το πρόβλημά μας είναι τα δάνεια. Από κάποιο σημείο και μετά δεν θα τα πληρώνουμε αν δεν έχουμε χρήματα", ανέφερε. Επανέλαβε τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει "κόκκινες γραμμές" και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

    "Δε νοείται περαιτέρω μείωση. Τι περιμένουμε; Να καταργηθούν οι επικουρικές τελείως και οι κύριες συντάξεις να πάνε στα 300 ευρώ; Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός Δε μπορούν να γίνουν δεκτά αυτά τα πράγματα., την στιγμή που έχουμε τα τελευταία χρόνια μείωση των επικουρικών κατά 60% και των κύριων από 30 έως 45%"" κατέληξε ο κ. Ρωμανιάς.

    [06] Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τη Μαδρίτη

    "Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου" της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Μαργκάγιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

    "Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο υπουργός ο υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο που τον συνόδευε.

    "Η ισπανική κυβέρνηση εξέφραζε ανέκαθεν την επιθυμία της να επιτευχθεί μια συμφωνία και υποστηρίζει τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην οικονομική και νομισματική ένωση" της Ευρώπης. "Όμως, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε λέσχη, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται", πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

    Ο Ισπανός ΥΠΕΞ "επιμένει συχνά στο γεγονός ότι πρόκειται για μια λέσχη στην οποία ισχύει μια σειρά από κανόνες και ότι αυτός που δεν εφαρμόζει τους κανόνες διατρέχει τον κίνδυνο να βγει από τη λέσχη", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    [07] Η μεγάλη «αγκαλιά» του παπά Στρατή και το φιλανθρωπικό του έργο στη Μυτιλήνη

    O παπά-Στρατής, ο εφημέριος του Αγ. Γεωργίου στο Κεράμι Καλλονής είναι ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΑΓΚΑΛΙΑ". Μιλά στην webtv του ΑΠΕ ΜΠΕ πως άνοιξε την αγκαλιά του στους εκατοντάδες μετανάστες που φθάνουν στη Μυτιλήνη, προσφέροντάς τους τις πρώτες βασικές ανάγκες επιβίωσης. "Εμείς δεν είμαστε το κράτος ούτε μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε

    το κράτος. Εμείς απλά βρίσκουμε ανθρώπους στο δρόμο, τους δίνουμε ένα πιάτο φαί, ένα ρούχο, παπούτσια και προπαντός δεν προσπαθούμε ν΄ αλλάξουμε τον κόσμο, ούτε να δώσουμε αυτό που θέλει ο καθένας. Όμως προσπαθούμε να δώσουμε αγάπη, ειρήνη και προπαντός ελπίδα για την

    επόμενη ημέρα. Τίποτα παραπάνω. Θα τους δούμε, θα τους ντύσουμε, θα τους ταΐσουμε και θα τους δώσουμε την ευχή μας να έχουν καλό κατευόδιο, καλή τύχη, και να βρεθούν στην ζωή τους σ' ένα τόπο που θα ειρηνεύσουν και να μπορέσουν να ζήσουν την επόμενη ημέρα". Όπως λέει ο παπά-Στρατής "υπάρχουν παιδιά κάτω των 15 ετών που είναι ασυνόδευτα, που είναι μόνα". Αυτή είναι η καθημερινή κατάσταση στο νησί. "Οι ανάγκες της Αγκαλιάς είναι πολλές και κυρίως σε τρόφιμα, γάλα, πάνες

    για τα παιδιά, κρουασάν και σε είδη υγιεινής, σαπούνια" καταλήγει. Ο τραπεζικός λογαριασμός της οργάνωσης είναι στην alpha bank 599-002101-026620.

    [08] Ξεκινούν νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κόλπο της Καβάλας

    Έρευνες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, πέρα από τις ποσότητες που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και σε μεγαλύτερα βάθη ξεκινά η Energean Oil που εκμεταλλεύεται τα υφιστάμενα αποθέματα.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας από μεθαύριο Τετάρτη ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ Θάσου και Καβάλας, όπου βρίσκεται ήδη το πλοίο της Νορβηγικής εταιρίας Dolphin που θα κάνει τις έρευνες.

    Με τα δεδομένα που θα προκύψουν θα υπάρξει αφενός καλύτερη εικόνα για τα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και αφετέρου θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν νέα. Οι νέες σεισμικές έρευνες θα δώσουν εικόνα του υπεδάφους σε βάθος μέχρι και 6 χλμ. ενώ μέχρι τώρα η εικόνα από παλιότερες έρευνες φθάνει μέχρι 4 χλμ. Οι έρευνες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουλίου αλλά η ερμηνεία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το 2016.

    [09] Θα διανύσει σε 72 ώρες 152 χλμ με τα πόδια στη Σκωτία για να βοηθήσει άπορες οικογένειες

    Βοήθεια σε άπορες ελληνικές οικογένειες ...περπατώντας θα επιχειρήσει να δώσει ένας 39χρονος Θεσσαλονικιός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Στόχος του είναι να καλύψει μέσα σε 72 ώρες μια απόσταση 152 χιλιομέτρων με τα πόδια και να συγκεντρώσει χρήματα, τα οποία θα διατεθούν σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας.

    Ο Αλέξανδρος Ουσταμπασίδης θα ξεκινήσει τον προσωπικό του μαραθώνιο στις 22 Ιουνίου από το Φορτ Γουίλιαμ της Σκωτίας, με στόχο να τερματίσει μέσα σε διάστημα τριών ημερών λίγο έξω από τη Γλασκόβη. Η διαδρομή που επιλέχτηκε είναι μέσα από μονοπάτια μικρών χωριών και ορεινές περιοχές της Σκωτίας.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 39χρονου, καθημερινά θα πρέπει να περπατάει γύρω στα 50 χλμ, ενώ όσα χρήματα συγκεντρωθούν από δωρεές εταιρειών ή ιδιωτών θα δοθούν στην "Ελληνική Οργάνωση Πρόνοιας και Ισότητας- Πνοή Ελπίδας" με έδρα το Τριάδι της Θεσσαλονίκης.

    "Πέρα από την προσωπική μου ευχαρίστηση, που είναι η ολοκλήρωση της δοκιμασίας, είναι χαρά μου να στηρίξω και να αναδείξω τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου ιδρύματος, όπως επίσης και τους εναλλακτικούς τρόπους προσφοράς μέσω προσκλήσεων, όπως είναι αυτή μέσα στο φυσικό περιβάλλον" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αθλητής Αλέξανδρος Ουσταμπασίδης.

    [10] Θερμό χειροκρότημα για την Τόσκα στο Ηρώδειο

    Στο κατάμεστο Ηρώδειο δόθηκε η επιτυχημένη πρεμιέρα της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι "Τόσκα" από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα.

    Η παράσταση επαναλαμβάνεται στις 16, 17 και 18 Ιουνίου.

    Η δημοφιλέστατη όπερα του Πουτσίνι, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή το 1942 με την Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο, είναι ένα έργο-αναφορά για τους φίλους της όπερας παγκοσμίως.

    Η υποβλητική μουσική του Πουτσίνι υπογραμμίζει τα παράφορα πάθη των ηρώων του, σε αυτό το εξαιρετικό δείγμα του βερισμού.

    Ο Αργεντινός σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία υπέγραψε τα σκηνικά και κοστούμια, παρουσίασε μια Τόσκα συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη και στο ιστορικό πλαίσιο, στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο.

    Η παραγωγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Ηρώδειο. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας επιμελήθηκε η Κατερίνα Πετσατώδη.

    Στο ρόλο της Φλόρια Τόσκα, η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου ερμήνευσε τον αρχετυπικό ρόλο με πάθος και συναίσθημα. Ο κορυφαίος μας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς στον ρόλο του Σκάρπια έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία, ενώ ο Ρομπέρτο Αρόνικα ήταν ένας υπέροχος Μάριο Καβαραντόσσι. Στους μικρότερους ρόλους θετικές εντυπώσεις άφησαν οι μονωδοί της ΕΛΣ Πέτρος Μαγουλάς, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Δημήτρης Κασιούμης, Βαγγέλης Μανιάτης, Χρήστος Αμβράζης και Χριστίνα Ασημακοποπούλου.

    Ο Λουκάς Καρυτινός διηύθυνε με ένταση και πάθος την Ορχήστρα, τους μονωδούς, τη χορωδία και την παιδική χορωδία της ΕΛΣ.

    [11] Η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλά για αδιέξοδο, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να μιλά για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σκληρές, η λαϊκή εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι σαφής, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα καθοριστούν στην συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε, ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ούτε υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους ηγέτες, Γερμανίας και Γαλλίας και τον πρόεδρο της Κομισιόν.

    Επίσης σε ότι αφορά τα διαμειφθέντα χθες στις Βρυξέλλες , είπε ότι οι τεχνοκράτες εκ μέρους των θεσμών προσήλθαν χωρίς εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

    Εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία, "διότι δεν συμφέρει καμία πλευρά να μην υπάρξει συμφωνία".

    Ερωτηθείς σχετικά με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στο τέλος του μηνός, εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και η δόση θα πληρωθεί κανονικά.

    Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα πάρει απόφαση που θα πλήττει τις ελληνικές τράπεζες εν μέσω διαπραγμάτευσης και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ψυχραιμία που επιδεικνύει, παρά "τα κελεύσματα περί του αντιθέτου".

    Αναφορικά με την συμφωνία είπε, ότι αυτή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά "έντιμης συμφωνίας", που θα μπορεί να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη αυτής της "έντιμης συμφωνίας" και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Ευρώπη δεν θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν την επιβολή σκληρής πειθαρχίας απέναντι στις δημοκρατικές αξίες, αλλά θα πρυτανεύσουν οι φωνές που θέλουν η Ελλάδα να αναπνεύσει.

    [12] Να σταματήσει η καταστροφολογία, ζητάει ο Βέρνερ Φάιμαν

    Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους, ζητάει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος φθάνει αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί κοινωνικές εγκαταστάσεις για να σχηματίσει ίδια εικόνα της κατάστασης στη χώρα.

    Ο κ. Φάιμαν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή η συζήτηση ως προς την Ελλάδα να γίνεται ολοένα και συχνότερα για ενδεχόμενες καταστροφές, ενώ εκείνο που απαιτείται τώρα είναι μεσοπρόθεσμες λύσεις, για παράδειγμα ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση, με το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή να είναι η οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις, και για το λόγο αυτό ο ίδιος προειδοποιεί όλους όσοι "σπεκουλάρουν" με ένα Grexit, ότι αυτό είναι "εξαιρετικά επικίνδυνο".

    Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως η ακραία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της, και γι' αυτό τον λόγο από την πλευρά του υποστηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    [13] Να δράσει γρήγορα προτρέπει την Ελλάδα ο επικεφαλής της Bundesbank

    Εξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στην ευρωζώνη, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, προτρέποντας την Αθήνα να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει μια αθέτηση πληρωμών που θα μπορούσε να την θέσει εκτός ευρωζώνης.

    "Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα" δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. "Δεν υπάρχει προθυμία για επίτευξη συμφωνίας και για δράση".

    Ο Βάιντμαν είπε επίσης ότι το υψηλό χρέος και το φορολογικό βάρος που προκύπτει για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, κάτι που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καθιστώντας τη νομισματική πολιτική περισσότερο επεκτατική.

    "Το γεγονός είναι ότι οι συνθήκες που αναφέρονται είναι όλες παράγοντες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη και αυτό δεν μπορεί να εξαλειφθεί με μια νομισματική πολιτική που συνεχίζει να είναι τόσο επεκτατική."

    [14] «Απογοήτευση» Γιούνκερ για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες

    Την απογοήτευση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που "παρά τις προσπάθειές του" να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, δεν κατέστη δυνατή η πρόοδος, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, να συμβάλει, ως διαμεσολαβητής, στην πρόοδο των συνομιλιών, εφόσον προκύψει κάτι καινούριο.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ πιστεύει ότι αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, είναι ακόμα εφικτή η εξεύρεση λύσης πριν από το τέλος του μήνα. Τόνισε, επίσης ότι η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30η Ιουνίου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η Επιτροπή προτιμούσε να είχε βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

    Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές. Όπως είπε, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις των θεσμών αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαχείριση του συστήματος συλλογής των φόρων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α. Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα.

    Ερωτηθείσα, ωστόσο, αν παρά το γεγονός ότι δεν την πρότεινε θα την αποδεχόταν, αρκέστηκε στην απάντηση ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.

    [15] Η Αθήνα πρέπει να κλείσει την συμφωνία αυτή την εβδομάδα, λέει ο Πορτογάλος πρόεδρος

    Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της "ει δυνατόν αυτή την εβδομάδα" δήλωσε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

    "Η κατάσταση στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σόφια ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

    "Πραγματικά ελπίζω ότι έως τα τέλη αυτού του μήνα θα υπάρξει συμφωνία επειδή διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα" δήλωσε μέσω διερμηνέα.

    [16] Το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη

    "Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη", επανέλαβε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απαιτεί από την άλλη πλευρά να προτείνει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

    "Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά", τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ επισήμανε κατ&acute; επανάληψη ότι η προσπάθεια της Γερμανίας έχει ως στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σε ό,τι αφορά το εάν υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος, δήλωσε ότι "είναι σίγουρα λίγος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2015 - 12:32:18 UTC