Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση
  • [02] Το ξέσπασμα του κοροναϊού MERS στη Ν. Κορέα είναι μεγάλο και περίπλοκο, εκτιμά ο ΠΟΥ
  • [03] Η «αγανακτισμένη» Άντα Κουλάου αναλαμβάνει σήμερα δήμαρχος της Βαρκελώνης
  • [04] Ο τσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης και ο χορογράφος Ίσμαελ Ιβο στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [05] Γ. Σακελλαρίδης: Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση
  • [06] ΕΚΤ: Θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη
  • [07] Μέρκελ για διαπραγματεύσεις: Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση

    Ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα ενόψει της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της με τους Θεσμούς.

    Τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

    [02] Το ξέσπασμα του κοροναϊού MERS στη Ν. Κορέα είναι μεγάλο και περίπλοκο, εκτιμά ο ΠΟΥ

    Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σήμερα ότι το ξέσπασμα του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) στη Νότια Κορέα είναι "μεγάλο και περίπλοκο" και πρόσθεσε πως αναμένει πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

    Ο ΠΟΥ διεξήγαγε μια επισκόπηση των στοιχείων από κοινού με υγειονομικούς αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και εμπειρογνώμονες σχετικά με την αντίδραση των αρχών στο ξέσπασμα του MERS, που μέχρι σήμερα έχει προσβάλει 138 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή 14 εξ αυτών αφότου διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού την 20ή Μαΐου.

    Μια γυναίκα 68 ετών η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό απεβίωσε σε ένα νοσοκομείο της Πιοντάνγκ, περίπου 65 χλμ. νότια της Σεούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας.

    Σύμφωνα με τις αρχές, και τα 14 θύματα είχαν ήδη υποκείμενα νοσήματα πριν μολυνθούν από τον κοροναϊό. Η 68χρονη έπασχε από υπέρταση και υποθυρεοειδισμό. Από το σύνολο των κρουσμάτων, οι 60 ασθενείς μολύνθηκαν στο ιατρικό κέντρο Samsung, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Δεν έχει παρασκευαστεί μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, το ποσοστό θνησιμότητας του οποίου ανέρχεται σε περίπου 35%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    [03] Η «αγανακτισμένη» Άντα Κουλάου αναλαμβάνει σήμερα δήμαρχος της Βαρκελώνης

    Η ακτιβίστρια Άντα Κουλάου, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Αγανακτισμένων και του κόμματος Ποδέμος, αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει σήμερα δήμαρχος της Βαρκελόνης, αφού εξασφάλισε τις ψήφους ενός αυτονομιστικού κόμματος αλλά και των σοσιαλιστών, που της δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία, ανακοίνωσαν τα κόμματα τα οποία την υποστηρίζουν χθες.

    Η Άντα Κουλάου, μια από τις ηγερίες του κινήματος των αγανακτισμένων, είχε θεωρητικά εξασφαλίσει την δημαρχία όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 24ης Μαΐου. Το ψηφοδέλτιό της, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Ποδέμος, κατέλαβε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, έναντι 10 του Χαβιέρ Τρίας, του απερχόμενου συντηρητικού δημάρχου.

    Την Κουλάου ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν το ERC, ένα αριστερό αυτονομιστικό κόμμα το οποίο καταλαμβάνει πέντε έδρες, και οι Σοσιαλιστές, που διαθέτουν τέσσερις.

    [04] Ο τσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης και ο χορογράφος Ίσμαελ Ιβο στο Φεστιβάλ Αθηνών

    "Δεν έρχομαι εδώ ούτε να κάνω πολιτική ούτε εμπόριο. Μπορώ να πηγαινοέρχομαι σε όλο τον κόσμο για τις συναυλίες μου. Εξάλλου, όλα είναι σχετικά...Η κρίση που λέτε και ζείτε εδώ στην Ελλάδα ωχριά μπροστά στην κατάσταση του Τρίτου Κόσμου και της Λατινικής Αμερικής" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κορυφαίος Έλληνας τσελίστας της διασποράς, Δήμος Γκουνταρούλης.

    Είναι ευθύβολος στην κρίση του και διαθέτει μεγάλη αγάπη για την χώρα του, στην οποία επιστρέφει πια μόνιμα, μετά από είκοσι επτά χρόνια- τα είκοσι από αυτά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενώ έχει συνδέσει την καριέρα του με σπουδαίους μουσικούς και χορευτές. Όπως τον διάσημο Βραζιλιάνο χορευτή και χορογράφο Ίσμαελ Ίβο με τον οποίο συμπράττει επί σκηνής στις 13 και 14 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Παρουσιάζουν ένα μουσικό δρώμενο όπου o Δήμος Γκουνταρούλης ερμηνεύει στο βιολοντσέλο την Πέμπτη Σουίτα του Μπαχ και ο Ίσμαελ Ίβο δίνει με την κίνηση του σώματός του μια άλλη διάσταση στην πρόσληψη αυτής της "σκοτεινής" σουίτας.

    [05] Γ. Σακελλαρίδης: Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση

    "Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση"επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος επιμένει σε πολιτική λύση του ελληνικού ζητήματος και προσθέτει ότι "αν διασφαλίσουμε το περιεχόμενο, η τεχνική μορφή που θα πάρει η συμφωνία είναι αντικείμενο συζήτησης".Τονίζει ότι "χωρίς απομείωση του χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αναπτυξιακό πακέτο δεν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία".

    Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει ότι "οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν στο σύνολο τους τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί θα είναι μια καλή συμφωνία. Αν δεν είναι, δεν θα τη φέρει. Από το 2012 ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει υποσχέσεις για το χρέος. Τώρα είναι ώρα για να δοθεί λύση μακράς πνοής".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ελπίζει σε μια λύση έστω και την ύστατη στιγμή ή εκτιμά ότι είμαστε κοντά σε ρήξη, ο κ. Σακελλαρίδης υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση που θα προβλέπει απομείωση του χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλουμε μια συμφωνία που να προβλέπει φορολογικά μέτρα με αναδιανεμητικό χαρακτήρα καθώς και την επαναφορά της ρύθμισης στη αγορά εργασίας. Μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια και θα επιτρέψει στην κοινωνία να αναπνεύσει. Αν διασφαλίσουμε το περιεχόμενο που προανέφερα, η τεχνική μορφή που θα πάρει η συμφωνία, είναι αντικείμενο συζήτησης. Το βασικό όμως είναι το περιεχόμενο".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι "οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον να μην ενισχύει τον κύκλο της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, δηλαδή να μην εμπεριέχει νέα μέτρα λιτότητας που μεταφέρουν τα βάρη σε αυτούς που έδω και χρόνια πληρώνουν το μάρμαρο. Δεύτερον να διασφαλίζει το τέλος της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, ώστε από την επόμενη να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας".

    Σε ερώτηση αν θα αρκούσε για να κλείσει η συμφωνία μια απλή αναφορά-υπόσχεση των εταίρων για το ζήτημα του χρέους ή πρέπει να υπάρχει δεσμευτική πρόταση χρονικά προσδιορισμένη ο κ.Σακελλαρίδης τονίζει ότι "από το 2012 ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει υποσχέσεις για το χρέος. Τώρα είναι ώρα για να δοθεί λύση μακράς πνοής. Η απομείωση του χρέους δεν είναι ούτε ιδεολογική εμμονή ούτε κίνηση συμβολική. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με το βρόχο των υπέρογκων τοκοχρεολυσίων να πνίγει τα δημόσια οικονομικά, θα είμαστε αναγκασμένοι στο διηνεκές να παίρνουμε εισπρακτικά μέτρα, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-περισσότερο χρέος. Αυτή η κατάσταση δεν θα κρατάει όμηρο μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι προς το συμφέρον και των δανειστών, αφού τους διασφαλίζει την ομαλή αποπληρωμή από την ελληνική κυβέρνηση".

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός έκλεισε στην Πολιτική Γραμματεία τη συζήτηση για τις εκλογές και αν αυτό ισχύει είτε ναυαγήσει είτε κλείσει η συμφωνία ο κ.Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει ότι "η λαϊκή εντολή είναι νωπή και σαφής. Η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από μια συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κινείται εντός του πλαισίου αυτής της λαϊκής εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη. Όσο μας στηρίζει η κοινωνία, όσο ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό μας, η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης παραμένει ισχυρή. Η κυβέρνηση είναι νομιμοποιημένη να διαπραγματεύεται σκληρά για να αποφύγει την επανάληψη των μνημονιακών επιλογών του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Και πρέπει να γίνει σαφές. Τρίτο μνημονιο δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια εντολή".

    [06] ΕΚΤ: Θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα der Standard ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ.

    Ο Πρατ τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαία η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ χωρών που αναλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις κι εκείνων που τους παρέχουν την οικονομική στήριξη.

    "Όταν μία χώρα συμφωνεί να κάνει κάτι πρέπει να εφαρμόζει τη συμφωνία. Όσο πιο αξιόπιστη είναι μία χώρα, τόσο πιο υπομονετικοί μπορούν να είναι οι πιστωτές και τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να επιδεικνύουν. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι σε μία κυβέρνηση, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν ο στόχος δεν επιτευχθεί ακριβώς σε ένα χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι αν χάσεις αυτή την εμπιστοσύνη, η κατάσταση περιπλέκεται και τότε οι πιστωτές πιέζουν άμεσα για αποτελέσματα", τόνισε ο κ. Πρατ.

    [07] Μέρκελ για διαπραγματεύσεις: Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο

    Όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να συνομιλούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας, δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο.

    "Όταν θέλουμε, μπορούμε, αλλά η βούληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, άρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο", δήλωσε η Μέρκελ.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα", είπε και επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι "οι ατομικές προσπάθειες και η αλληλεγγύη λειτουργούν από κοινού στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους", πρόσθεσε.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι το ισχυρό ευρώ καθιστά πιο δύσκολη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες.

    "Ένα πολύ ισχυρό ευρώ λειτουργεί έτσι ώστε να μην μπορούν παρά μόνον πολύ δύσκολα να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις" και να καρπωθούν τα αποτελέσματα από αυτές "για παράδειγμα στις εξαγωγές", δήλωσε η Μέρκελ, αφού έπλεξε το εγκώμιο "των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 June 2015 - 8:32:18 UTC