Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέχρι την 18η Ιουνίου»
  • [02] Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο
  • [03] Ξεκινά στην Επιτροπή η συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου
  • [04] Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
  • [05] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι συνομιλίες με τους πιστωτές θα ξεκινήσουν και πάλι
  • [06] «Έχουν υποκλαπεί τα προσωπικά δεδομένα όλων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων»
  • [07] Από τα χαρακώματα στις πασαρέλες
  • [08] Kατάληψη στο υπ. Εργασίας από απολυμένους συμβασιούχους
  • [09] Από σήμερα το επίδομα ενοικίου στέγασης
  • [10] Δωρεάν λαϊκή αγορά για έξι δήμους της Ανατολικής Αττικής
  • [11] Εικαστικά - αντιπολεμικά μηνύματα μεταφέρει η έκθεση «In red», στη Λήμνο
  • [12] Έως και 140 εκατ. δολάρια θα χάσει η Disney από την ταινία Tomorrowland
  • [13] Κόπα Αμέρικα: Νίκη της Χιλής στην πρεμιέρα
  • [14] H Ελλάδα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ
  • [15] «Να σταματήσει η ακραία πολιτική της ΕΕ έναντι της ελληνικής κυβέρνησης»

  • [01] «Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέχρι την 18η Ιουνίου»

    Στην πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέχρι την 18η Ιουνίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα Παρασκευή στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία και πρόσθεσε ότι είναι δυνατόν αυτό να γίνει και μέχρι τις 18 Ιουνίου.

    "Συμφωνία θα υπάρξει, διότι χρεοκοπία της χώρας μας δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους δανειστές μας. Έτσι όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η οικονομία αν πάθει κάτι ένας κρίκος της δεν μπορεί να μη γίνει κακό στο σύνολό της" είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: "Είμαστε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και διαπραγματεύεται ουσιαστικά πράγματα. Μας κάνουν κριτική για τα μέτρα που θα πάρουμε, αλλά ξεχνάνε ότι ο κ. Σαμαράς, καθώς είχε δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος, θα έπρεπε να πάρει μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερπολλαπλάσια από αυτά που συζητά η κυβέρνησή μας".

    Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια προπαγάνδα που εκπορεύεται από τους δανειστές μας και από τους εδώ εκπροσώπους τους. "Υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό. Μέχρι το ΕΚΑΣ ζητάνε να καταργηθεί που το παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για λόγους επιβίωσης" είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει με διασφάλιση τροφής, στέγης και θέρμανσης. "Είμαστε αποφασισμένοι να την ολοκληρώσουμε πιο νωρίς από την τετραετία" τόνισε.

    Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης και τις προσπάθειες που καταβάλλει, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: "Να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν μπορούμε να "πετάξουμε", ότι δεν κάναμε τα πάντα σε λίγους μήνες. Αλλά να γνωρίζουμε ότι δεν επιβαρύναμε κανέναν τους πρώτους μήνες. Ποιον επιβαρύναμε; Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου αρχίσαμε να παίρνουμε μέτρα αντιμετώπισης; Επιβαρύναμε όσους χρωστάνε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων; Επιβαρύναμε κάποιον με την αποκατάσταση των άδικων απολύσεων σε καθαρίστριες και άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα; Επιβαρύναμε που ξανανοίξαμε την ΕΡΤ αφαιρώντας μια μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία στη χώρα μας";

    Τέλος, επισήμανε ότι εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, είναι να κατευθυνθούν πόροι για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αυτό γιατί προϋπόθεση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι η διευθέτηση του δημόσιου πόρου, με τρόπο ώστε να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

    [02] Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο

    Αλλαγή σκηνικού παρατηρείται στη χρηματιστηριακή αγορά , στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά την χθεσινή εκρηκτική άνοδο του 8,16%. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μετά την απόφαση του ΔΝΤ να αποσύρει τα τεχνικά του κλιμάκια, δίνει την αφορμή για ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων και στις 11:00 διαμορφώνεται στις 791,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,90%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 788,89 μονάδες (-4,16%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,90%. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,62%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,29%), του Πετρελαίου (-4,74%) και των Πρώτων Υλών (-4,61%).

    Ανοδικά κινούνται 6 μετοχές, 60 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

    [03] Ξεκινά στην Επιτροπή η συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου

    Αρχίζει στις 12 το μεσημέρι, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί σε μία μόνο συνεδρίαση στην ολομέλεια και η συζήτηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 ώρες.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τη Δευτέρα .

    [04] Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

    Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων σε 100 δόσεις η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    Στην εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών, πότε ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση, αλλά και το επιτόκιο για τα ρυθμιζόμενα ποσά.

    Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι οι οφειλές που ρυθμίζονται, δεν επιβαρύνονται στο εξής με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, βασική οφειλή άνω των 5.000 ευρώ που υπάγεται σε ρύθμιση επιβαρύνεται με τόκο 3%, ετησίως, ενώ οι καθυστερούμενες δόσεις θα καταβάλλονται με επιβάρυνση 0,25% το μήνα.

    Ο οφειλέτης τίθεται εκτός ρύθμισης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    - Όταν στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή

    - μετά την πάροδο του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις ή

    - ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα τριών μηνών ή

    - δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, το αργότερο εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

    [05] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι συνομιλίες με τους πιστωτές θα ξεκινήσουν και πάλι

    Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα ξεκινήσουν και πάλι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει την επόμενη κίνηση.

    "Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό" δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture. "Εξέτασα το θέμα αυτό χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο πέρασα δύο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες πολλές φορές προηγουμένως", δήλωσε.

    "Έθεσα ένα αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης" είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, είπε: "Μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες", προσθέτοντας ότι "Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο".

    [06] «Έχουν υποκλαπεί τα προσωπικά δεδομένα όλων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων»

    Αμερικανικό συνδικάτο ανακοίνωσε ότι οι χάκερς που κατάφεραν να εισβάλουν στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων έχουν στην κατοχή τους προσωπικά στοιχεία για το σύνολο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων της χώρας, εγείροντας νέους φόβους για τα όρια της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ.

    Σε επιστολή προς τις αρχές, το αμερικανικό συνδικάτο κυβερνητικών υπαλλήλων επισημαίνει ότι οι δράστες της ηλεκτρονικής πειρατείας, οι οποίοι φέρεται να έχουν σχέση με την Κίνα σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, απέσπασαν τους αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης όλων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εντοπίσει ηλεκτρονική πειρατεία σε προσωπικά δεδομένα τεσσάρων εκατομμυρίων ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

    [07] Από τα χαρακώματα στις πασαρέλες

    H επιρροή της στρατιωτικής ενδυμασίας στον χώρο της μόδας είναι αδιαμφισβήτη και διαχρονική. Η άνοδος του "στρατιωτικού τύπου" ντυσίματος ξεκίνησε την περίοδο του Ναπολέοντα (1793-1815) όταν οι στολές άρχισαν να γίνονται περισότερο πολύχρωμες και περίτεχνες.

    Ράφτες, μοδίστρες και αργότερα οι σχεδιαστές μόδας ενσωμάτωσαν στα ρούχα χαρακτηριστικά των στρατιωτικών στολών όπως κουμπιά από ορείχαλκο, χρυσά κορδόνια, τσέπες στο στήθος, μπότες μέχρι το γόνατο, ζώνες, πόρπες, ακόμα και ρούχα... παραλλαγής.

    Τα τελευταία 200 χρόνια το στρατιωτικό στιλ στον χώρο της μόδας πυροδοτείται από μια διάθεση ρομαντισμού, πρακτικότητας και αισθητικής. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ύφος των στρατιωτικών στολών συνδυάζεται στην ραπτική και με την "πολιτική" περιβολή. Αυτό συμβαίνει, επειδή πριν τις στρατιωτικές στολές (17ος αιώνας) οι στρατιώτες φορούσαν πολιτικά ρούχα.

    [08] Kατάληψη στο υπ. Εργασίας από απολυμένους συμβασιούχους

    Περίπου 70 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟAEE εισέβαλαν το πρωί στο υπουργείο Εργασίας και έφτασαν μέχρι τον 7ο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη με στόχο να τον συναντήσουν.Ο κ.Στρατούλης δεν βρισκόταν στο γραφείο του εκείνη την ώρα,ενώ οι απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ παραμένουν στο υπουργείο έχοντας καταλάβει μέρος του 7ου ορόφου.

    Οι απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ βρίσκονται ήδη για πέμπτη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν με την κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του ΟΑΕΕ με πάγιο αίτημά τους την επαναπρόσληψή τους,σύμφωνα και με δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο υπουργείο Εργασίας μέχρι να καταφέρουν να συναντήσουν τελικά τον υπουργό και να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

    [09] Από σήμερα το επίδομα ενοικίου στέγασης

    Από σήμερα ξεκινάει να δίνεται το μηνιαίο επίδομα κάλυψης ενοικίου στέγασης, που σε πρώτη φάση αφορά 1073 άτομα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος στέγασης και επανένταξης και το κονδύλι που διατίθεται είναι ύψους 9,4 εκατ. ευρώ. Τα 500 άτομα βρίσκονται στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη και 420 σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

    Αυτό τόνισε, την Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη. Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνολικά οι άστεγοι φθάνουν στους 17.720, ανάμεσα τους και πολλοί που κοιμούνται ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο τους.

    [10] Δωρεάν λαϊκή αγορά για έξι δήμους της Ανατολικής Αττικής

    Δωρεάν κοινωνική λαϊκή αγορά σε έξι δήμους για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών την Κυριακή, 10.30π.μ. - 12.30μ.μ. στο Κορωπί (Πλατεία Αγάλματος).

    Οι δικαιούχοι θα πρέπει, προσερχόμενοι στον χώρο της λαϊκής αγοράς, να επιδεικνύουν κάποιο έγγραφο (κάρτα Κοινωνικού Παντοπωλείου, ανεργίας κ.λ.π.) που να αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση

    [11] Εικαστικά - αντιπολεμικά μηνύματα μεταφέρει η έκθεση «In red», στη Λήμνο

    "...Σαν κάμαμε τις τετράδες για να φύγουμε, οι Ρούσοι βάλανε παπαρούνες μέσα στις μπούκες των τουφεκιών μας. Ήτανε σα μια παράξενη λιτανεία με ατσαλένιες λαμπάδες, που στην κορφή τους άναβε η πιο χαρούμενη φλόγα" (Στρατής Μυριβήλης "Η ζωή εν τάφω").

    "IN RED. 100 Χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης" ειναι ο τίτλος και η θεματική των έργων που φιλοτέχνησαν 31 Έλληνες, Τούρκοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί καλλιτέχνες με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων απο την ιστορική μάχη της Καλλίπολης και εκτίθενται απο σήμερα ως και τις 19 Ιουνίου στην αποθήκη του Παλιού Λιμανιού της Λήμνου.

    Τα έργα αναφέρονται στον πόλεμο και τη βία, επικεντρώνονται στις ανείπωτες μικρές ιστορίες και προβάλλουν τα μηνύματα της Καλλίπολης στη σύγχρονη εποχή. Με κοινό στοιχείο στα περισσότερα από αυτά το κόκκινο χρώμα, ως σύμβολο όλων εκείνων που χάθηκαν στα πεδία της μάχης, η διατήρηση της μνήμης γίνεται το ζητούμενο και η υπόμνηση της υποχρέωσης, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η κόκκινη παπαρούνα καθιερώθηκε ως σύμβολο μνήμης των πεσόντων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    [12] Έως και 140 εκατ. δολάρια θα χάσει η Disney από την ταινία Tomorrowland

    Από 120 έως 140 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα χάσει η Disney από την προβολή της ταινίας Tomorrowland. Παρόλα αυτά, η Disney είναι η μητρική των εταιρειών Lucasfilm, Pixar, Marvel, και η Walt Disney Animation Studios από ότι φαίνεται δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτή την απώλεια κερδών.

    Το Tomorrowland σκηνοθετήθηκε από τον Μπραντ Μπερντ, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ και ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό.

    Η ταινία κόστισε περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η Disney ξόδεψε άλλα 150 εκατομμύρια δολάρια για την προώθησή της στην αγορά! Το κύριο ζήτημα που προέκυψε ήταν σε ποιους απευθύνεται το Tomorrowland: είναι μία ταινία περισσότερο για τα παιδιά, για ενήλικες ή πρόκειται για μία οικογενειακή ταινία; Στα προβλήματα της ταινίας προστέθηκαν και οι κακές κριτικές που έλαβε.

    Η ταινία έχει αποφέρει συνολικά πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική αγορά και πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια σε διεθνές επίπεδο, όμως αναμένεται ότι τα ακαθάριστα κέρδη δεν θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να υπολείπονται περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής της.

    [13] Κόπα Αμέρικα: Νίκη της Χιλής στην πρεμιέρα

    Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η "οικοδέσποινα" Χιλή στην πρεμιέρα του Κόπα Αμέρικα, καθώς νίκησε στο Σαντιάγο με 2-0 το Εκουαδόρ, στο πλαίσιο του 1ου ομίλου της διοργάνωσης. Στο κατάμεστο στάδιο του Σαντιάγο η Χιλή ήταν καλύτερη και πήρε τη νίκη κόντρα στο Εκουαδόρ, το οποίο είχε στην αρχική του σύνθεση τον Κριστιάν Νομπόα του ΠΑΟΚ.

    Ο Αρτούρο Βιδάλ άνοιξε το σκορ στο 67ο λεπτό, μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, και ο Βάργκας στο 84' διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Το Εκουαδόρ στο 81' έχασε μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Βαλέντσια, αλλά η κοντινή κεφαλιά βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι. Στις καθυστερήσεις ο Ματίας Φερνάντες είδε την δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας για τα δύο τελευταία λεπτά τη Χιλή με 10 παίκτες. Την επόμενη αγωνιστική οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν το Μεξικό, ενώ το Εκουαδόρ θα αγωνιστεί κόντρα στην Βολιβία.

    [14] H Ελλάδα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    "Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία" δήλωσε σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα ο επικεφαλής του Eurogroup.

    "Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλά να ληφθούν, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της", φέρεται να δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Helsinging Sanomat.

    Στη συνέντευξή του που έγινε χθες και δημοσιεύεται σήμερα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι συνεχίζει να είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας εγκαίρως προκειμένου να αποδεσμευθεί η βοήθεια πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι ακόμα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, εάν οι προτάσεις της Αθήνας έχουν νόημα από οικονομικής άποψης. "Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο αρκεί να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίζει την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

    [15] «Να σταματήσει η ακραία πολιτική της ΕΕ έναντι της ελληνικής κυβέρνησης»

    Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιγνίδι ακραίας πολιτικής με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αξιώσεις των πιστωτών της καλύπτοντας πολύ περισσότερο από το μισό δρόμο, επισημαίνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στo Project Syndicate. "Ωστόσο η Γερμανία και οι λοιποί πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να αξιώνουν να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένο και το οποίο λίγοι οικονομολόγοι πίστεψαν ποτέ ότι θα μπορούσε, μπορεί ή θα έπρεπε να εφαρμοστεί" επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

    Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε ένα πλεόνασμα ήταν κάτι το σχεδόν άνευ προηγουμένου, αλλά η αξίωση να επιτύχει η χώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ήταν παράλογη, υπογραμμίζει ο διεθνής οικονομολόγος.

    Δυστυχώς την εποχή που η "τρόικα" περιέλαβε για πρώτη φορά αυτήν την ανεύθυνη αξίωση στο διεθνές οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, οι αρχές της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να την δεχθούν, σημειώνει.

    Η παράνοια της επιμονής στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα εμφανής τώρα, με δεδομένη την μείωση 25% του ΑΕΠ που έχει υποστεί η Ελλάδα από τότε που άρχισε η κρίση, προσθέτει εξάλλου και επισημαίνει ότι η τρόικα έκρινε πολύ λανθασμένα τις μακροοικονομικές συνέπειες του προγράμματος που επέβαλε.

    Οι προβλέψεις της τρόικας ήταν εσφαλμένες και αυτό γινόταν επανειλημμένως και όχι σε μικρό, αλλά σε μεγάλο ποσοστό, επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν δίκιο που ζήτησαν μια αλλαγή πορείας, όπως και η κυβέρνησή τους που αρνείται να δεχθεί ένα βαθειά ελαττωματικό πρόγραμμα.

    Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία: η Ελλάδα έχει δηλώσει σαφώς ότι προτίθεται να δεσμευτεί σε συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και έχει υποδεχθεί θετικά την βοήθεια της Ευρώπης στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές. Μια δόση πραγματικότητας από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά το τι μπορεί να επιτευχθεί και τις μακροοικονομικές συνέπειες διαφορετικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να προσφέρει την βάση για μια συμφωνία η οποία θα ήταν καλή όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

    Ορισμένοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία, δείχνουν αδιαφορία για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη και ισχυρίζονται ότι η αγορά έχει ήδη αξιολογήσει μια έξοδο. Ωστόσο πιστεύω ότι οι απόψεις αυτές υποτιμούν όχι μόνον τους σημερινούς, αλλά και τους μελλοντικούς κινδύνους.

    Ένας παρόμοιος βαθμός αδιαφορίας υπήρχε και στις ΗΠΑ πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, επισημαίνει εξηγώντας ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αισθάνεται τους μετασεισμούς της κατάρρευσης της Lehman και οι τράπεζες να μην είναι διαφανείς και επομένως να διατρέχουν κίνδυνο.

    Με δεδομένη την γεωοπολιτική αστάθεια, ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, η εμφάνιση μίας χώρας στη περιφέρεια της Ευρώπης, αποξενωμένης από τις γειτονικές χώρες, με την Μέση Ανατολή σε αναταραχή, με τη Δύση να προσπαθεί να ανασχέσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και την Κίνα να φέρνει αντιμέτωπο τον δυτικό κόσμο με νέες οικονομικές και στρατηγικές πραγματικότητες.

    Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για ευρωπαϊκή διχόνοια, προειδοποιεί ο Στίγκλιτς.

    Η ελλειπής κατανόηση των οικονομικών από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και οι πολιτικές συνθήκες, δεν επέτρεψαν τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στο όραμα του κοινού νομίσματος, διαπιστώνει ο αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι, αντί της επιδιωκόμενης ευημερίας, την οποία ευαγγελιζόταν η νομισματική ένωση, "είναι δύσκολο να εντοπισθεί το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα που είχε για την ευρωζώνη" η εισαγωγή του ευρώ κατά την περίοδο πριν από την κρίση.

    Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα απαντηθεί το υπαρξιακό ερώτημα, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να συνδυάσουν μια στάλα οικονομικής αντίληψης με ένα όραμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στοιχεία από τα οποία εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 June 2015 - 8:32:24 UTC