Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει ένα εξάμηνο και ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη «λογική του Χότζα»
  • [02] Εκρηκτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών
  • [03] Η μη καταβολή πληρωμής προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών για την S&P
  • [04] ΔΝΤ: Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ελλάδας
  • [05] ΕΕ: Η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες εναντίον κράτους-μέλους
  • [06] Ο Ερντογάν κάλεσε τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση «το ταχύτερο δυνατό»
  • [07] Η μεσογειακή διατροφή κινδυνεύει να χαθεί
  • [08] Θ. Φωτίου: Πάνω από 17.000 οι άστεγοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής
  • [09] Εκτός λειτουργίας το TAXIS λόγω τεχνικού προβλήματος
  • [10] Το Μπακού ανοίγει τις πύλες για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες
  • [11] Χωρίς τον Φορτούνη στα Νησιά Φερόε
  • [12] Οι... χρυσοκάνθαροι της FIFA

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει ένα εξάμηνο και ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη «λογική του Χότζα»

    Η κυβέρνηση έχει χάσει ένα εξάμηνο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει διπλή διαπραγμάτευση, μία με την Κομισιόν, την κα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και μία στην Ελλάδα με τους υπουργούς, τους βουλευτές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες που τον ψήφισαν, διότι προεκλογικά είπε ορισμένα πράγματα, τα οποία αποδεικνύονται ψευδή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκπομπή "ONLINE" του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα.

    Για τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα τόνισε ότι πρέπει να βρει το θάρρος και να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές και εξέφρασε την πίστη ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι "μετράει δημοσκοπικά το τι επίπτωση θα έχει μια συμφωνία, ή μια ρήξη, στο κοινό του, σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν μπορεί να αποφασίσει γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα σε περίπτωση συμφωνίας, άρα υπαναχώρησης, ή σε περίπτωση ρήξης, είναι αντιφατικά".

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως "το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για την Ελλάδα" τυχόν παράταση της συμφωνίας για κάποιους μήνες.

    [02] Εκρηκτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

    Εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν άμεσα επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

    Η αγορά διέσπασε δυναμικά τα επίπεδα των 800 μονάδων, με μοχλό το υψηλό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε κέρδη άνω του 17%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 823,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 8,16%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 826,53 μονάδες (+8,60%).

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 3,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,30 εκατ. ευρώ.

    [03] Η μη καταβολή πληρωμής προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών για την S&P

    Η μη καταβολή μιας πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή άλλο επίσημο πιστωτή από την πλευρά της Ελλάδας δεν συνιστά αθέτηση πληρωμών για την Standard & Poor's, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου.

    Ο Κρέμερ πρόσθεσε πως, καθώς η ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας να επιδεινώνεται, ίσως είναι θέμα χρόνου η χώρα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ομολογιούχους ή τις τράπεζες.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η "πραγματική προθεσμία" θα είναι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). "Εάν χάσουν αυτή την πληρωμή, εκτιμώ πως θα ήταν αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα" είπε.

    Χθες, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μετά την μη καταβολή της πληρωμής προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει πως η τελευταία θέτει ως προτεραιότητα τις συντάξεις και άλλες εσωτερικές οικονομικές ανάγκες έναντι των προγραμματισμένων υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Κρέμερ είπε ότι το δανειακό βάρος μπορεί να είναι υπέρογκο για την χώρα χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη.

    [04] ΔΝΤ: Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ελλάδας

    Εξακολουθούν να υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, μια συμφωνία είναι "ακόμη μακριά", αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει "πλήρως δεσμευμένο" στη χώρα, ενώ η Αθήνα προετοιμάζει νέες προτάσεις και "η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

    "Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά και δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, επομένως βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία", είπε ο Ράις και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων και "η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της Ελλάδας".

    Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως το ΔΝΤ δεν "εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

    Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι "βιώσιμα", ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

    Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν ενώ οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και των θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση) αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες. Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματευτές του Ταμείου αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρεθούν λύσεις "στο πολιτικό επίπεδο".

    [05] ΕΕ: Η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες εναντίον κράτους-μέλους

    "Η ΕΕ εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στη γραπτή ερώτηση που συνέταξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

    Στην απάντηση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αυτές οι ενέργειες της γείτονος είναι σε γνώση της, παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην έκθεση προόδου που θα συνταχθεί το φθινόπωρο για την Τουρκία.

    [06] Ο Ερντογάν κάλεσε τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση «το ταχύτερο δυνατό»

    Να σχηματίσουν το "ταχύτερο δυνατό" κυβέρνηση συνασπισμού, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέσσερις ημέρες μετά την υποχώρηση που σημείωσε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές.

    "Όλοι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τον εγωισμό τους και να εργαστούν για να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατό μία κυβέρνηση συνασπισμού", δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ημέρα των εκλογών κατά τις οποίες το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο Κοινοβούλιο εδώ και δεκατρία χρόνια.

    "Εκείνοι που θα στερήσουν την Τουρκία από μία κυβέρνηση θα πληρώσουν το τίμημα", προειδοποίησε. Η υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί προσωπική αποτυχία για τον Ερντογάν ο οποίος είχε ρίξει όλο το βάρος του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να υπερασπιστεί την εγκαθίδρυση μιας ισχυρής προεδρίας. Η αποτυχία του AKP να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να αλλάξει το Σύνταγμα αποτέλεσε μία προειδοποίηση για το σχέδιό του.

    [07] Η μεσογειακή διατροφή κινδυνεύει να χαθεί

    Η μεσογειακή διατροφή, η λεγόμενη και κρητική διατροφή, μολονότι εκθειάζεται για τα οφέλη της στην υγεία, χάνεται σταδιακά από τη Μεσόγειο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Η περιοχή της Μεσογείου υφίσταται μια διατροφική μετάβαση και απομακρύνεται από τις πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες που θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό το πρότυπο για μια ζωή με καλή υγεία, αναφέρει ο FAO σε μια έρευνά του που παρουσίασε σήμερα στην Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου.

    Σύμφωνα με την έκθεσή αυτή, που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε όλη τη Μεσόγειο έχει πολλές αρνητικές συνέπειες: παχυσαρκία αλλά επίσης και αναπηρίες και πρόωρο θάνατο.

    Η μεσογειακή ή κρητική διατροφή, που έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελείται κατά κύριο λόγο από φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη. Η παγκοσμιοποίηση, οι εμπορικές συναλλαγές ειδών διατροφής και η αλλαγή του τρόπου ζωής, κυρίως η αλλαγή του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία, μεταβάλλουν τις καταναλωτικές συνήθειες στη Μεσόγειο, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    [08] Θ. Φωτίου: Πάνω από 17.000 οι άστεγοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής

    Από αύριο ξεκινάει να δίνεται το μηνιαίο επίδομα κάλυψης ενοικίου στέγασης, που σε πρώτη φάση αφορά 1073 άτομα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος στέγασης και επανένταξης και το κονδύλι που διατίθεται είναι ύψους 9,4 εκατ. ευρώ. Αυτό τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη.

    Όπως είπε η κ. Φωτίου, χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, που πρέπει να γίνει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος, που συνεχώς γίνεται και πιο δραματικό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήδη υπάρχει μισό εκατομμύριο πολιτών με κόκκινα δάνεια.

    Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνολικά οι άστεγοι φθάνουν στους 17.720, ανάμεσα τους και πολλοί που κοιμούνται ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο τους.

    Ακόμα, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, θα υπάρχει πλήρης και ακριβής εικόνα, ποιοι θα επωφεληθούν από αυτούς που έκαναν αιτήσεις μέχρι τις 30 Μαϊου, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία και ζήτησαν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η κα Φωτίου, έχουν κατατεθεί 300.000 αιτήσεις και, όπως τόνισε, "το τραγικό είναι πως τα 140.000 άτομα ζητούν ρεύμα, ενώ 297.00 ζητούν σίτιση".

    [09] Εκτός λειτουργίας το TAXIS λόγω τεχνικού προβλήματος

    Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το ΤΑΧΙS λόγω τεχνικού προβλήματος. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι λόγω τεχνικού προβλήματος δεν είναι δυνατή η πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές εφαρμογές.

    Σημειώνεται ότι χθες πρώτη μέρα που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων για τις επιχειρήσεις τα προβλήματα ήταν μεγάλα και οι καθυστερήσεις σημαντικές για τους λογιστές που επιχείρησαν να υποβάλουν δηλώσεις.

    Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

    [10] Το Μπακού ανοίγει τις πύλες για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες

    Μια νέα διοργάνωση μπαίνει στη ζωή μας... Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες αρχίζουν στο Μπακού με τη συμμετοχή σχεδόν 6.000 αθλητών από 50 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία μετέχει με 138 αθλητές και αθλήτριες.

    Παρασκευή απόγευμα (19:00 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αζερμπαϊτζάν με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον άνθρωπο που οργάνωσε τις Τελετές Έναρξης και Λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ολόκληρης της Τελετής στο Μπακού. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας θα είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης στην ενόργανη γυμναστική Λευτέρης Πετρούνιας.

    Παράλληλα, κάνουν την πρεμιέρα και δύο αθλήματα με ελληνική συμμετοχή. Η Εθνική Νεανίδων της υδατοσφαίρισης αντιμετωπίζει το αντίστοιχο συγκρότημα της Μ. Βρετανίας, ενώ στη συγχρονισμένη κολύμβηση θα αγωνιστούν στον προκριματικό του ομαδικού η ελληνική ομάδα και στον προκριματικό του ντουέτου οι Γιάννα Γκεοργκίεβα και Αθανασία Τσόλα.

    [11] Χωρίς τον Φορτούνη στα Νησιά Φερόε

    Πλήγμα της τελευταίας στιγμής προέκυψε για την Εθνική ομάδα, καθώς μερικές ώρες πριν την αναχώρηση για τα Νησιά Φερόε "έχασε" τον Κώστα Φορτούνη. Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού τραυματίστηκε στην αριστερή γάμπα στην πρωινή προπόνηση, με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για θλάση.

    Έτσι αποκλείστηκε από την αποστολή που ταξίδεψε στο Τόρσαβν, όπου η Εθνική το Σάββατο θα αναζητήσει την πρώτη νίκη της στον προκριματικό όμιλο του EURO 2016. Το πλήγμα είναι αρκετά μεγάλο για τον Σέρχιο Μαρκαριάν, καθώς ο Φορτούνης προοριζόταν για βασικός.

    [12] Οι... χρυσοκάνθαροι της FIFA

    Εξαιρετικά προσοδοφόρα φαίνεται πως είναι η εργασία για τη FIFA, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 242.000 δολάρια (215.646 ευρώ). Επικαλούμενο στοιχεία συγκριτικής αξιολόγησης μισθών από την ιστοσελίδα Emolument.com, το Bloomberg τονίζει ότι η FIFA πληρώνει τους εργαζομένους της 37% περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (UEFA).

    Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι μισθοί της FIFA φαίνονται ακόμη μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με το Emolument, ο μέσος εργαζόμενος σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς βγάζει 66.000 δολάρια το χρόνο (58.744 ευρώ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2015 - 16:32:19 UTC