Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Γενεύη για επαφές με το ILO η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
  • [02] «Εφικτή η συμφωνία, αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα»
  • [03] Γ. Βαρουφάκης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Συμφωνία - επίλυση θέλει η ελληνική κυβέρνηση
  • [04] Να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές
  • [05] Την κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η HSBC
  • [06] Ευρωπαϊκή πηγή: Η Αθήνα έχει υποβάλει αντιπρόταση στους διεθνείς πιστωτές της
  • [07] Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία - Πολλοί πυροσβέστες νεκροί
  • [08] Δημόσιες κλινικές «διαμάντια», που αντιστέκονται στην κρίση
  • [09] Τα σολάριουμ στην Ελλάδα: Ανησυχητικές υπερβάσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας
  • [10] Κλειστή η Εγνατία Οδός από το Νισέλι μέχρι το Κλειδί Ημαθίας
  • [11] Δεν αποκλείει ισχυρό μετασεισμό ο Άκης Τσελέντης
  • [12] Έκθεση για τον Man Ray και «τα πρόσωπα της γυναίκας»
  • [13] Παρουσιάστηκε η επαναπατρισθείσα αρχαία κεφαλή του Ερμή
  • [14] Ν. Βούτσης: Δεν βοηθούν οι προσωπικές αιχμές
  • [15] Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι ως πρός την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας

  • [01] Στη Γενεύη για επαφές με το ILO η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

    Παρέμβαση στην ολομέλεια της 104ης ετήσιας Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που διεξάγεται στη Γενεύη, αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

    Ο κ. Σκουρλέτης, μετέβη χθες στην έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, ενώ στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιος Ρωμανιάς.

    Παράλληλα, έχει προγραμματισθεί συνάντηση του κ. Σκουρλέτη και του κ. Στρατούλη, με τον γενικό διευθυντή του ILO, Guy Ryder.

    Στη συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν εργασιακά θέματα, καθώς και η προώθηση μελετών για τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αναφορικά με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Γενεύη, η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ILO, με αντιπροσωπείες διαφόρων κρατών-μελών της Οργάνωσης και με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων.

    [02] «Εφικτή η συμφωνία, αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα»

    Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αναλυτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, με τίτλο "Εφικτή η συμφωνία αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα".

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό "πρωταθλητή της νέας ευρωπαϊκής αριστεράς που εναντιώνεται στον φιλελευθερισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην οικονομική αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης, στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων". Προσθέτει ότι "κατά την άποψή του Αλέξη Τσίπρα, είναι όλες συνέπειες των οικονομικών συνταγών που ακολουθήθηκαν έως τώρα με εντολή των κοινοτικών αρχών και οι οποίες, για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, πρέπει να ανατραπούν".

    Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά την αυριανή του συνάντηση με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το τι σκέπτεται να τους προτείνει για να επιτευχθεί συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει:

    "Αύριο, πιστεύω ότι θα γίνει μια συζήτηση που θα μπει στην ουσία της προόδου που έχει επιτελεσθεί έως τώρα. Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο που συμπεριλαμβάνει τον κοινό τόπο, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Επιπλέον, θα εργασθούμε για να κλείσουμε τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια τροχοπέδη για τη οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα".

    Σε ερώτηση της "Κοριέρε" σχετικά με το ποια οικονομικά μέτρα έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τους δανειστές και ποια μέτρα ακόμη συζητούνται, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: "Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει θετική διάθεση για εναλλακτικές προτάσεις στην περικοπή συντάξεων ή την επιβολή υφεσιακών μέτρων. Δικός μας στόχος είναι, τα όποια μέτρα να εμπεριέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο κρίσιμο είναι, να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρόγραμμα αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα, δηλαδή πως η Ελλάδα θα επιστρέψει το συντομότερο στις αγορές με μια οικονομία ανταγωνιστική. Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η επίλυση του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού ζητήματος για τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να δώσουν μεσοπρόθεσμα βιώσιμη προοπτική στην εξυπηρέτηση του χρέους, γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές γρηγορότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε".

    Ο Ιταλός δημοσιογράφος Αντρέα Νικάστρο ρώτα "γιατί στους τρεις θεσμούς δεν αρέσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης" και ο πρωθυπουργός εξηγεί: "Δεν εκτιμώ ότι οι προτάσεις μας δεν αρέσουν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από ορισμένους, να αναγνωρίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα της προηγούμενης πενταετίας απέτυχε διότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν κόστος. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να συνομολογήσουν ότι η συνταγή της λιτότητας απέτυχε. Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Αλλά ας αναλογιστούμε το κόστος της διαιώνισης της κρίσης ή ακόμα χειρότερα το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας".

    Στην ερώτηση γιατί στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρξει διαφορά από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες εφαρμόσθηκε η λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκρίνεται: "Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα και οδήγησε σε καταστροφικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό είναι φανερό και από τις ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια: ανεργία από το 12 στο 27% μέσα σε τρία χρόνια, συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, τεράστια φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων. Με την ανθρωπιστική κρίση οι άστεγοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι αυξήθηκαν καθημερινά. Αρκεί μια ματιά στα προγράμματα της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ατυχείς συγκρίσεις. Κανείς, μέσα στην Ευρωζώνη, δεν υπέφερε όσο η Ελλάδα".

    "Σχετικά με το εάν η σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της λιτότητας απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν στα κίνητρα για την ανάπτυξη, περί του ελληνικού χρέους, είναι απλά και μόνο ζήτημα οικονομικής θεωρίας ή κρύβει μια πολιτική πρόκληση" ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι: "Οι οικονομικές θεωρίες κατασκευάζονται για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα. Γι αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει μια οικονομική σχολή, αλλά πολλές. Αρκεί να συγκρίνετε τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δείκτες της κοινωνικής ανισότητας πριν και μετά την μεγάλη κρίση του 2008. Οι συνταγές που εφαρμόστηκαν είχαν στόχο την μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα για μεγαλύτερη κερδοφορία, για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Η μεγάλη υπόσχεση ήταν ότι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί από την στρατηγική αυτή θα διαχυθεί στη συνέχεια σε όλη την κοινωνία. Να θυμίσω όμως ότι η συνταγή αυτή, δυστυχώς, δεν λειτούργησε ποτέ. Αποτυγχάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια παντού και διαρκώς".

    Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας του Μιλάνου "αν αποτελεί διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το ότι σε περίπτωση Grexit όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έτριζε, τόσο οικονομικά όσο και από διαπραγματευτικής άποψης" ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισημαίνει: "Δεν θέλουμε να φοβίσουμε ή να εκβιάσουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να δείξουν αλληλεγγύη τη στιγμή που και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος που έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα να συνομιλεί με όλους για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα. Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα παίρνει δάνεια. Δεν της χαρίζει κανένας χρήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανία έχει κερδίσει 360 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα".

    "Τι δεν σας άρεσε από την πρόταση των θεσμών;" ρωτά ο απεσταλμένος της Κοριέρε Ντέλα Σέρα τον κ. Τσίπρα, ο οποίος τονίζει, στην απάντησή του, συγκεκριμένα σημεία:

    "Η πρόταση αυτή ήταν ατυχής αλλά αυτά συμβαίνουν σε μια διαπραγμάτευση. Λυπούμαστε που δεν αποτύπωνε ούτε κατά διάνοια τις συμφωνίες που είχαν ήδη επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση του Brussels Group. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που είναι σαφές ότι έχει αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να εφαρμόσουμε μέτρα που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη ή να απαιτείται από την Ελλάδα να πράξει σαν να μην έγιναν εκλογές πριν από τέσσερις μήνες, οι οποίες άλλαξαν κυβέρνηση. Είναι ζήτημα αρχής, αλλά και ουσίας. Ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο να μας ζητείται η κατάργηση των χαμηλότερων συντάξεων και των επιδομάτων που αφορούν τα πιο φτωχά στρώματα, η αύξηση κατά 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, σε μια χώρα που χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό, η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όταν σημειώθηκαν θάνατοι από το κρύο. Αυτές είναι προτάσεις που δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε όχι μόνο γιατί είναι έξω από τη λαϊκή μας εντολή, αλλά γιατί αν τις αποδεχόμασταν θα καταφέρναμε ένα βαρύτατο πλήγμα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην οποία κάποιοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε με πάθος".

    Στην ερώτηση αν "η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ" η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν χρειάζεται διπλωματικές περιστροφές: "Νομίζω ότι είναι προφανές" τονίζει ο πρωθυπουργός, και προσθέτει: "Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας που αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών για χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία που έχει χρέος δυο τρισεκατομμυρίων, αλλά και η Ισπανία; Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι αγορές αμέσως θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο. Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Και για τον λόγο αυτό ,είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν θα συνέφερε κανέναν. Το λέω αυτό, για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνησή μου δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά. Ισχύει το αντίθετο. Αν η Ελλάδα πετύχει κάτι καλό σε αυτή τη διαπραγμάτευση -πχ λιγότερη λιτότητα- ανοίγει ο δρόμος για όλους. Για τον λόγο αυτό, ιδίως οι χώρες του Νότου, θα έπρεπε να στηρίξουν την ελληνική θέση προς το ίδιο τους το συμφέρον".

    Σε αναφορά της ιταλικής εφημερίδας στη δήλωση του Ματέο Ρέντσι ότι είναι αδιανόητο οι Ιταλοί, να δεχθούν να πληρώνουν στους Έλληνες τις πρόωρες συντάξεις" ο πρωθυπουργός σχολιάζει: "Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος. Για τις πρόωρες συντάξεις, δεσμευθήκαμε να τις καταργήσουμε. Ωστόσο είναι άτοπες οι συγκρίσεις. Η Ελλάδα μείωσε τις συντάξεις σε μια πενταετία μέχρι και 44%, επέβαλε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 32%, διέλυσε την αγορά εργασίας της, κατεδάφισε το κοινωνικό της κράτος, αφαίμαξε φορολογικά τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, έφτασε το 1,5 εκατ. ανέργους σε 6 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού".

    Σχετικά με το "ποια είναι η διέξοδος από την κρίση" ο Αλ. Τσίπρας εξηγεί ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας για όλη την Ευρώπη: "Το κεντρικό πρόβλημα" απαντά "είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όλα τα βάρη έπεσαν στους φτωχούς και στη μεσαία τάξη. Αυτό που θα περιμέναμε από την πλευρά των εταίρων μας θα ήταν να εκμεταλλευτούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει επιτέλους μια κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με την οικονομική ολιγαρχία και να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, την μαύρη εργασία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Μόνον έτσι μπορεί να επανανομιμοποιηθεί η Ευρώπη στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών αλλά και των Ελλήνων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης και της Ελλάδας".

    "Αν στο τέλος δεν προκύψει συμφωνία, θα επιστρέφατε στις κάλπες;" ρωτά τέλος τον Έλληνα πρωθυπουργός ο Ιταλός δημοσιογράφος. "Ούτε βλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό" απαντά ο κ. Τσίπρας.

    [03] Γ. Βαρουφάκης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Συμφωνία - επίλυση θέλει η ελληνική κυβέρνηση

    "Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να συναντηθούν και να διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Έκανε δε λόγο για "ιστορική ευθύνη" της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης.

    "Η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη", δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι σε αυτό δεν διαφώνησε και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα.

    "Έθεσα στον κ. Σόιμπλε την άποψή μας, ότι η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να πω ότι ο δρ Σόιμπλε δεν διαφώνησε, απλά θεώρησε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι και η ελληνική θέση είναι ότι "εάν συμφωνήσουμε σε αυτά που μας ζητούν, σε έξι, δώδεκα μήνες, θα είμαστε και πάλι εδώ - στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες - να συζητάμε την ελληνική κρίση".

    Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε, "θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση. Ο ελληνικός λαός το αξίζει". Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να γίνει: "Θεωρούμε ότι οι ηγέτες μας μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε μερικές ώρες, εφόσον συνευρεθούν και έχουν την πολιτική βούληση να το κάνουν. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης έχει ιστορική ευθύνη απέναντι σους ευρωπαϊκούς λαούς, να βρει αυτή την συμφωνία τώρα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε "κάποιες στιγμές περισσότερο από άλλες", για να καταλήξει: "Δεν έχει όμως σημασία τι ψυχανεμιζόμαστε. Αυτό που έχει σημασία είναι εμείς οι πολιτικοί της Ευρώπης να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον ιστορικό ρόλο που μας έχει τάξει η Ευρώπη".

    Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τις επαφές που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, με εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων, αλλά και για την συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του, απόψε, στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), oι Ραλφ Στέγκνερ και Κλάους-Πέτερ Βιλς.

    [04] Να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές

    Να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις των εταίρων για αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με πανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ροειδοποιώντας για κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Στις προτάσεις που υποβλήθηκαν, υπενθυμίζεται, περιλαμβάνεται η κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα βιομηχανικά τιμολόγια, που καθιερώθηκε πέρυσι και παρατάθηκε για τη φετινή χρονιά και ο καθορισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος.

    [05] Την κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η HSBC

    Η βρετανική τράπεζα HSBC ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα μείωσης δαπανών και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, που περιλαμβάνει την κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και την διακοπή των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία και την Τουρκία προς όφελος της Ασίας.

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης "αποσκοπεί σε περικοπή δαπανών κατά 4,5 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2017", με την εφαρμογή προγράμματος αναδιοργάνωσης που θα κοστίσει στην τράπεζα 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο αυτή.

    Οι περικοπές θέσεων εργασίας, που αφορούν το ένα πέμπτο του προσωπικού της HSBC, περιλαμβάνουν 25.000 άτομα στη Βραζιλία και την Τουρκία και 20.000 έως 25.000 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν παγκοσμίως με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και το κλείσιμο υποκαταστημάτων.

    [06] Ευρωπαϊκή πηγή: Η Αθήνα έχει υποβάλει αντιπρόταση στους διεθνείς πιστωτές της

    Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει "αντιπρόταση" στους θεσμούς, "οι οποίοι τη μελετούν", δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν "τα περιθώρια" διαπραγμάτευσης ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

    [07] Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία - Πολλοί πυροσβέστες νεκροί

    Πολλοί πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε "γιγάντια" πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κοντά στο Κίεβο, αναγκάζοντας το υπουργείο Εσωτερικών να θέσει τις δυνάμεις του σε κατάσταση συναγερμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

    "Έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στο Βασίλκιφ (30 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Κιέβου). Γιγάντια. Πολλοί πυροσβέστες νεκροί. Κινητοποίηση σωστικών συνεργείων, η Εθνοφρουρά σε κατάσταση επιφυλακής", έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών.

    [08] Δημόσιες κλινικές «διαμάντια», που αντιστέκονται στην κρίση

    Βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα" και δέχονται σκληρή έως άδικη, πολλές φορές, κριτική, εξαιτίας του δόγματος ότι "νέα είναι μόνο τα κακά νέα". Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη και βαθιά οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα και οι άνθρωποί του δίνουν καθημερινό αγώνα για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν περιπτώσεις που η θέληση και η προσπάθεια έχουν φέρει λαμπρά αποτελέσματα. Κλινικές που δέχονται ευχαριστήριες επιστολές για το έργο που επιτελούν και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκεί ή από συγγενικά τους πρόσωπα. Κλινικές που συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων, που η εκπαίδευσή τους είναι συνεχής και οι δημοσιευμένες εργασίες τους εκατοντάδες. Συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και Νοσηλευτικά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού, παρόλο που το περιβάλλον λειτουργία τους είναι τελείως διαφορετικό.

    Πρόκειται για τα "διαμάντια" του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που συνεχίζουν να επιτελούν κορυφαίο επιστημονικό έργο, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε ένα "οδοιπορικό" στα Νοσοκομεία της Αττικής, "Γ. Γεννηματάς", "Αττικόν" και "Ευαγγελισμός", που έχουν τέτοιες κλινικές. Σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, που η ανθρώπινη υπερπροσπάθεια, αλλά και η επιστημονική επάρκεια και οι διοικητικές ικανότητες κάποιων, έχουν καταφέρει να μην αφήσουν την οικονομική κρίση να ακυρώσει τον κοινωνικό τους ρόλο, αποδεικνύοντας ότι και μέσα στην κρίση "τα διαμάντια συνεχίζουν να λάμπουν".

    [09] Τα σολάριουμ στην Ελλάδα: Ανησυχητικές υπερβάσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας

    Η κατάσταση των σολάριουμ στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- είναι μάλλον ανησυχητική λόγω της συχνά υπερβολικής έκθεσης των χρηστών σε δυνητικά επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, πάνω από τις προδιαγραφές ασφαλείας. Με δεδομένο μάλιστα ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει σχετική εθνική νομοθεσία, προκύπτει η ανάγκη να καλυφθεί το σχετικό νομικό κενό, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

    Αν και από το 2009 η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καρκινογενής για τον άνθρωπο, στην ίδια υψηλή κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, παρόλα αυτά η χρήση των σολάριουμ παραμένει δημοφιλής για λόγους αισθητικής.

    Μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας δεν είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στην ακτινοβολία των σολάριουμ. Η ΕΕΑΕ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος από άποψη ακτινοπροστασίας τόσο των καταναλωτών-πελατών, όσο και των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος "Πρίσμα", που καταγράφει τη συνολική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από ακτινοβολίες.

    [10] Κλειστή η Εγνατία Οδός από το Νισέλι μέχρι το Κλειδί Ημαθίας

    Με αμφιδρόμηση τού ρεύματος κυκλοφορίας προς Κοζάνη διεξάγεται από σήμερα και για ένα μήνα η κυκλοφορία των οχημάτων μεταξύ των κόμβων Νησελίου και Κλειδιού Ημαθίας επί της Εγνατίας Οδού, λόγω εργασιών συντήρησης. Πρόκειται για μία απόσταση τριών χιλιομέτρων, για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην οποία έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Τμήμα Τροχαίας Βέροιας.

    Σε ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

    Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι οδηγοί, στην ίδια ανακοίνωση, να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες και σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [11] Δεν αποκλείει ισχυρό μετασεισμό ο Άκης Τσελέντης

    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, για τον σεισμό στον Βόρειο Ευβοϊκό και δεν απέκλεισε έναν ισχυρό μετασεισμό.

    Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε την πρόσφατη πρόβλεψη της "Ομάδας Βαν" για σεισμό στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 6 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΠ την ενίσχυση του φορητού δικτύου σεισμογράφων. "Εγώ αυτό όφειλα να κάνω. Ο κύριος Βαρώτσος δεν πέφτει ποτέ έξω. Ίσως λίγο ως προς το μέγεθος" σημείωσε.

    Πάντως, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για έναν τέτοιο σεισμό γιατί οι κατασκευές μας είναι θωρακισμένες. Όπως είπε "ούτε ένας σοβάς δεν θα πέσει".

    Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 27 μετασεισμοί έως 3,8 Ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο.

    Σήμερα, ο κ. Τσελέντης ζήτησε και πάλι να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιστημόνων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Ιουνίου και θα βρεθεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χωρίς νυχτερινή βάρδια στην καταγραφή των σεισμών. Όπως υπογράμμισε το θέμα γίνεται σοβαρότερο, επειδή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει οριστεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και ως Εθνικό Ινστιτούτο Καταγραφής Τσουνάμι.

    [12] Έκθεση για τον Man Ray και «τα πρόσωπα της γυναίκας»

    Αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και με κεντρικό θέμα "τα πρόσωπα της γυναίκας" είναι η φετινή περιοδική έκθεση που εγκαινιάζει στις 28/6 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Χώρα της 'Ανδρου. Ο κορυφαίος Αμερικανός καλλιτέχνης ξεκίνησε την πορεία του ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, στην οποία οφείλει κατά κύριο λόγο και τη διασημότητά του. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο αλλά και τη δημιουργία αντικειμένων που επινόησε η δημιουργική του φαντασία.

    Ο επισκέπτης της έκθεσης θα παρακολουθήσει την εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του Man Ray από το 1912 έως το 1971, πέντε χρόνια πριν τον θάνατό του, μέσα από 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades. Στις εμβληματικές φωτογραφίες του Man Ray θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές, που υπήρξαν μούσες του καλλιτέχνη, όπως την Γερτρουδη Στάιν, την Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ, την Κίκι Μονπαρνάς, την Λη Μίλερ, την Κοκό Σανέλ, την 'Αβα Γκάρντνερ, την Κατρίν Ντενέβ και άλλα δημοφιλή ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής.

    "Τα έργα του, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μού αποδεικνύουν πως η γυναίκα δεν έχει πλέον λόγο να εγκλωβίζεται σε κανένα κλισέ. Ο Man Ray μας κατάλαβε πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας και κατάφερε, καλύτερα από μας, να αντιληφθεί τη γοητεία και τις αντιφάσεις μας. Νομίζω ότι οι άνδρες θα βγαίνουν προβληματισμένοι από την έκθεση και οι γυναίκες απελευθερωμένες" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Κουτσομάλλη.

    Η γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του Man Ray και αυτό παρουσιάζεται με σαφήνεια στην έκθεση, η οποία ρίχνει φως στις ζωγραφικές και φωτογραφικές αναζητήσεις και ενασχολήσεις του.

    [13] Παρουσιάστηκε η επαναπατρισθείσα αρχαία κεφαλή του Ερμή

    "Είναι μια απάντηση σε μερικές υπερβολικές αιτιάσεις ότι δεν κυνηγάμε τα κλεμμένα ή τα δημοπρατούμενα, και είναι μια απόδειξη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία όταν υπάρχει τεκμηρίωση, την οποία καταρτίζει η ίδια, μπορεί να είναι αποτελεσματική" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στην τελετή υποδοχής και παρουσίασης της αρχαίας κεφαλής του Ερμή, η οποία επαναπατρίστηκε ως προϊόν παράνομης εξαγωγής από την Ελλάδα.

    "Η κεφαλή αυτή έχει την ιδιομορφία ότι δεν υπήρχε στα μητρώα της υπηρεσίας, φτιάχτηκε η τεκμηρίωση και ήμασταν πειστικοί ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πείσουμε και τον δημοπράτη, ότι ήταν προϊόν παράνομης διακίνησης και έτσι να επιστρέψει στη χώρα μας", συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

    Η αρχαία γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή ύψους 24 εκατοστών, είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης της ρωμαϊκής εποχής το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas. Αποτελεί αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο βρισκόταν στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας και στη συνέχεια το έργο επέστρεψε στην Ελλάδα.

    [14] Ν. Βούτσης: Δεν βοηθούν οι προσωπικές αιχμές

    "Είναι από κάθε άποψη άκαιρο και δεν βοηθάει καθόλου τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να διατυπώνονται προσωπικές αιχμές απέναντι σε συλλογικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, και μάλιστα στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Αστυνομίας, όπου η πολιτική του εκδημοκρατισμού και η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες αποτελούν υποχρέωση και στοίχημα της κυβέρνησής μας.

    Ο Γ. Πανούσης υπηρετεί αυτή την πολιτική με όλες του τις δυνάμεις" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης .

    Νωρίτερα, για "στοχευμένες επιθέσεις" των τελευταίων δύο ημερών, έκανε λόγο ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την παρουσία αστυνομικών στο Κοινοβούλιο.

    [15] Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι ως πρός την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας

    Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως πρός την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας από τον σεισμό 5,2 βαθμών Ρίχτερ, τα ξημερώματα στον Βόρειο Ευβοϊκό. Οπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ειχτερ και όχι 4 με 4,5 που θα έδειχε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου.

    Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε και την προειδοποίηση της Ομάδας ΒΑΝ απο τον Ιανουάριο για επικείμενο σεισμό πάνω απο 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή απο τη Λαμία μέχρι το Σούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου απο τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή απο φορητό δίκτυο σεισμογράφων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 June 2015 - 8:32:24 UTC