Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
  • [02] Η σύνοδος κορυφής της «Ομάδας των 7» αντιμέτωπη με πλειάδα κρίσεων
  • [03] Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία
  • [04] Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Αιγύπτου στη Μεσόγειο
  • [05] Β. Πούτιν: «Κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας σε ποιες ενώσεις θα συμμετέχει»
  • [06] Νέο ξέσπασμα Ερντογάν εναντίον ξένων ΜΜΕ

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

    Σε "πολύ καλό κλίμα" πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επίσης γνωστοποίησαν, ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τη Γαλλία επιβεβαίωσε την τηλεδιάσκεψη των τριών ηγετών και ανέφερε ότι συνομίλησαν προκειμένου να "προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της". Το Ρόιτερς αναφέρει ακόμη ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα, την παραμονή της Συνόδου της ομάδας G7 των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών, που θα διεξαχθεί αύριο στη Γερμανία. "Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών" που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες που μετέδωσε το Ρόιτερς σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. "Η παραφιλολογία συνεχίζεται, μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών". Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

    [02] Η σύνοδος κορυφής της «Ομάδας των 7» αντιμέτωπη με πλειάδα κρίσεων

    Η Αγγελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες της "Ομάδας των 7" για μία σύνοδο κορυφής που έχει να αντιμετωπίσει πλειάδα κρίσεων, από τα προβλήματα της Ελλάδας μέχρι τη σύρραξη στην Ουκρανία και τη διεθνή τρομοκρατία, υπό τη σκιά του μεγάλου απόντος, του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα είναι η τρίτη σύνοδος που διεξάγεται χωρίς τον Πούτιν, μετά τον αποκλεισμό του από το σχήμα της "Ομάδας των 8" έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο 2014.

    Σημειώνεται πως το πρωί έφτασε στη Βαυαρία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην κοινότητα Κρουν των βαυαρικών Άλπεων, όπου βρίσκεται ο Πύργος Ελμάου. Εκεί θα φιλοξενηθεί αργότερα σήμερα η σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

    Υπενθυμίζεται πως χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο γερμανικό θέρετρο Γκάρμις- Παρτενκίρχεν, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν, ενάντια στη Σύνοδο της "Ομάδας των 7".

    [03] Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

    Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα στην Τουρκία για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που είναι στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια ελπίζει να κερδίσει προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

    [04] Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Ρωσίας - Αιγύπτου στη Μεσόγειο

    Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Αιγύπτου ξεκίνησαν χθες Σάββατο στη Μεσόγειο υπό τον τίτλο "Γέφυρα Φιλίας-2015", ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, που επικαλείται τις ημερήσιες διαταγές του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σεντκί Σομπχί Σαΐντ Αχμέτ οι ασκήσεις θα διεξαχθούν το διάστημα 6-14 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά τους ρωσικά και αιγυπτιακά πολεμικά πλοία με υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων θα ασκηθούν στην εκτέλεση αποστολών "προστασίας των θαλασσίων οδών από ποικίλες απειλές".

    Το κοινό σενάριο των ασκήσεων περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων με σκοπό την οργάνωση των επικοινωνιών και του ανεφοδιασμού πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και επιχειρήσεων νηοψίας "ύποπτων σκαφών", σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές βολές και το προσωπικό θα ασκηθεί σε όλα τα μέσα ασφάλειας και άμυνας σε θαλάσσιο περιβάλλον.

    [05] Β. Πούτιν: «Κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδας σε ποιες ενώσεις θα συμμετέχει»

    Η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ και εάν βρίσκεται στην ευρωζώνη, δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν, σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της απάντησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

    "Έχουμε με την Ελλάδα ιστορικές, πολύ κοντινές και εταιρικές, καλές σχέσεις και είναι κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού σε ποιες ενώσεις βρίσκεται και ποιες (σ.σ. νομισματικές) ζώνες", είπε ο Ρώσος πρόεδρος στους Ιταλούς δημοσιογράφους, προσθέτοντας: "Αλλά το τι θα συμβεί, αυτό δεν το γνωρίζουμε, γι' αυτό τώρα - όπως λέμε στην πατρίδα μου - νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μαντεύουμε μέσα στο φλιτζάνι του καφέ, είναι μάλιστα επικίνδυνο για την οικονομία, και την κοινή ευρωπαϊκή και την ελληνική".

    "Για μια οικονομία, όπως η ελληνική, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, που προκαλούνται από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες", συνέχισε ο Ρώσος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτημα για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη θέση της χώρας του. "Δεν μπορούν (σ.σ. οι Έλληνες) να υποτιμήσουν τη δραχμή, δεν έχουν δραχμή, είναι προσδεδεμένοι στο σκληρό νόμισμα, το ευρώ.

    [06] Νέο ξέσπασμα Ερντογάν εναντίον ξένων ΜΜΕ

    Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον ξένων μέσων ενημέρωσης που του έχουν ασκήσει κριτική, με τη βρετανική Guardian να προστίθεται στη λίστα, ενώ κατηγορεί και τους New York Times ότι διοικούνται από Εβραίους.

    Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση εναντίον των New York Times, του BBC και του CNN για επικριτικά ρεπορτάζ τους, η βρετανική Guardian μπήκε τώρα στο στόχαστρό του. "Γνωρίζετε τί έγραψε μία βρετανική εφημερίδα για τις εκλογές; Ότι οι φτωχοί μουσουλμάνοι που δεν έχουν δυτικοποιηθεί πλήρως δεν θα πρέπει να κυβερνούν την ίδια τους τη χώρα. Ποιοι είστε; Ποιοι είστε, ξεδιάντροποι απατεώνες;" ξέσπασε ο Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης σήμερα στη βορειοανατολική επαρχία Αρνταχάν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

    Ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον των New York Times: "Ολοι γνωρίζουμε ποιοί είναι τα αφεντικά τους. Δυστυχώς είναι το εβραϊκό κεφάλαιο". Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, την παραμονή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος είπε ακόμη: "Η Τουρκία δεν είναι πλέον προτεκτοράτο της Δύσης, αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. Σήμερα τα αληθινά παιδιά αυτού του έθνους κυβερνούν τη χώρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2015 - 6:32:02 UTC