Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση η μόνη ρεαλιστική στο τραπέζι
  • [02] «Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης ως έχει»
  • [03] «Εγκαίνια» της νέας ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Σήμερα το «ύστατο χαίρε» στον Βασίλη Μούρτη
  • [05] Κίνα: 65 νεκροί έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο στον ποταμό Γιανγκτσέ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση η μόνη ρεαλιστική στο τραπέζι

    «Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

    Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

    «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους. Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε, «Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων».

    [02] «Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης ως έχει»

    Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

    Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

    Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

    Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

    Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

    [03] «Εγκαίνια» της νέας ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) αλλάζει όψη. Η νέα ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας κάνει «πρεμιέρα» στο διαδίκτυο στις 12:00 το μεσημέρι.

    Η ιστοσελίδα «ανταποκρίνεται» στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του κοινού για συνεχή 24ωρη ενημέρωση, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ το περιεχόμενό της αναδιατάσσεται αυτόματα, ανάλογα με τον υπολογιστή, την ταμπλέτα ή το κινητό του χρήστη.

    Ενημερωθείτε καθημερινά για όλες τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, με ειδικά τηλεοπτικά και ηχητικά θέματα, αποκλειστικά ρεπορτάζ από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

    Μάθετε πρώτοι τις εξελίξεις, έγκυρα έγκαιρα και αντικειμενικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.amna.gr.

    [04] Σήμερα το «ύστατο χαίρε» στον Βασίλη Μούρτη

    Κηδεύεται σήμερα στις 15:00 ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Βασίλης Μούρτης, που «έφυγε» ξαφνικά σε ηλικία 62 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ανάκασας (οδός Νικολάου Πλαστήρα) στους Αγίους Αναργύρους. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίων Αναργύρων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Μούρτης κάλυπτε εδώ και πολλά χρόνια το πολιτικό ρεπορτάζ και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ. Γεννημένος το 1953 στην Αμφιλοχία, ο Βασίλης Μούρτης μπήκε από νωρίς στον επαγγελματικό στίβο, έχοντας χάσει στην εφηβεία τον πατέρα του.

    Σπούδασε στη Σιβιτανίδειο και εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αγωνιστής και Εξόρμηση. Το 1982 εντάχθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργότερα συνεργάστηκε και με την ΕΡΤ3, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε δική του ενημερωτική πύλη.

    Ο Βασίλης Μούρτης αφήνει πίσω του δύο παιδιά, τον Θοδωρή και τη Νεφέλη.

    [05] Κίνα: 65 νεκροί έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο στον ποταμό Γιανγκτσέ

    Ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί μετά από το ναυάγιο ενός κρουαζιερόπλοιου στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας τη Δευτέρα ανέρχεται στα 65, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση σήμερα, αλλά πάνω από 370 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, αγνοούνται και οι οικογένειές τους έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην περιοχή του δυστυχήματος για να απαιτήσουν απαντήσεις.

    Στον ιστότοπό του το κανάλι CCTV είπε ότι άλλα 39 πτώματα είχαν ανασυρθεί. Από το ναυάγιο, που έγινε μετά από έναν αναπάντεχο τυφώνα στο ποτάμι και μέσα σε ζήτημα λεπτών, έχουν επιζήσει μόνο 14 άτομα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο καπετάνιος. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 456 άτομα, τα περισσότερα ηλικιωμένοι τουρίστες σε ταξίδι οργανωμένο από ταξιδιωτικό γραφείο της Σαγκάης.

    Παρά την έλλειψη ελπίδας των συγγενών να βρεθούν άλλοι επιζώντες, οι ναυαγοσώστες εξακολουθούν να ψάχνουν στο πλοίο και σκοπεύουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά να κόψουν τμήμα του πλοίου για να μπουν μέσα, με την ελπίδα ότι μπορεί να έχουν διασωθεί κάποιοι μέσα στους θύλακες αέρα που μπορεί να δημιουργήθηκαν όταν αναποδογύρισε το πλοίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 June 2015 - 4:30:23 UTC