Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Πριν πάρει οποιοδήποτε μέτρο, η κυβέρνηση μας έχει οδηγήσει στην ύφεση
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Η θέση της Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη
  • [03] Γ. Κασιμάτης στην Εξεταστική: Αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο
  • [04] Ν. Χουντής: Να ξαναονειρευτούν οι Ευρωπαίοι μια Ευρώπη της αλληλεγγύης
  • [05] Να βρεθεί άμεσα λύση, συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ
  • [06] Π. Μοσκοβισί: Πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών
  • [07] Τ. Πικετί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ευρωπαϊκές λύσεις για το χρέος να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι
  • [08] Πολύτιμος βαθμός για τον Αστέρα

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Πριν πάρει οποιοδήποτε μέτρο, η κυβέρνηση μας έχει οδηγήσει στην ύφεση

    Βολές κατά της κυβέρνησης περιελάμβανε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του κόμματός του, Μάριου Σαλμά, με τίτλο "Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο".

    "Σήμερα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε ύφεση" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Πριν καν πάρει το οποιοδήποτε μέτρο, η κυβέρνηση μας έχει οδηγήσει στην ύφεση", συνέχισε και τόνισε ότι χωρίς ιδεολογία δεν υπάρχει πολιτική και χωρίς ρεαλισμό δεν υπάρχει διακυβέρνηση.

    Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα για κάθε πολιτικό είναι η ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που θέλεις και αυτό που μπορείς - και δεν είναι εύκολο. Αυτό, πρόσθεσε, δεν απασχολεί όσους δεν έχουν ιδέες, ή όσους προσπαθούν απλώς να αναρριχηθούν στην εξουσία, ή μονάχα να εφαρμόσουν τις ιδεοληψίες τους. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο λαϊκισμός που δεν θέλει μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήρε το έργο του Μάριου Σαλμά στον τομέα της υγείας. Αναφερόμενος δε, στη δική του διακυβέρνηση, είπε πως τον Ιούνιο του 2012 η χώρα κινδύνευε να βγει από το ευρώ και η πραγματικότητα επέβαλλε να βγούμε από τα ελλείμματα.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Η θέση της Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «η θέση της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη» έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Είναι απόφασή μας, είναι απόφαση του Ελληνικού λαού, είναι χρέος των Ελλήνων, διπλό χρέος, και για την Ελλάδα, γιατί εκτός από τη δική μας πορεία, μέσα από την ευρωπαϊκή μας αποστολή, μας επιτρέπεται να αγωνιστούμε και με τους άλλους λαούς, ώστε όλοι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκπληρωθούν όπως ακριβώς διαμορφώθηκαν από τους ιδρυτές της», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε :

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οντότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί και στην θεσμική της ολοκλήρωση, και στην οικονομική της και στην νομισματική ολοκλήρωση. Πρέπει να επιτύχει την ανάπτυξη και ταυτοχρόνως να καλύψει το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα που έχει σήμερα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύμπραξη όλων των λαών με δημοκρατικά ιδεώδη και εκεί η θέση της Ελλάδος μπορεί και πρέπει να είναι κορυφαία».

    [03] Γ. Κασιμάτης στην Εξεταστική: Αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο

    Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο, ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, υποστηρίζοντας ότι έγινε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος.

    Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδος στα μνημόνια, ο κ. Κασιμάτης, έδωσε έμφαση στην νομιμότητα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας άκυρα και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών αν θα πρέπει και η επικείμενη συμφωνία να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τη Βουλή, ο κ. Κασιμάτης απάντησε χαρακτηριστικά:

    «Για να είναι έγκυρη και νόμιμη θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 36 του συντάγματος, ενώ αν προβλέπει αρμοδιότητες ελέγχου από τους δανειστές θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή πάνω από 180 βουλευτές».

    « Από τη στιγμή που ένα μνημόνιο υπογράφεται, είναι διεθνής σύμβαση. Οι συμβάσεις είναι άκυρες όταν δεν εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το κοινοβούλιο. Και μάλιστα αφού οι προηγούμενες συμβάσεις παρέδιδαν και κυριαρχικά δικαιώματα έπρεπε να κυρωθούν με τα 2/3 της βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Κασιμάτης.

    [04] Ν. Χουντής: Να ξαναονειρευτούν οι Ευρωπαίοι μια Ευρώπη της αλληλεγγύης

    Την ανάγκη για μια άλλη Ευρώπη, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης προέταξε, μιλώντας στις «Ημερίδες Μελέτης» της Ευρωομάδας της Αριστεράς, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής.

    «Πρέπει να ξαναθερμάνουμε το όραμα, να ξαναονειρευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες μια Ευρώπη του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, δηλαδή της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Ευρώπη για να είναι αντάξια των ιδρυτικών της διακηρύξεων και αξιών θα πρέπει να επαναθεμελιωθεί», προσέθεσε.

    [05] Να βρεθεί άμεσα λύση, συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ

    Στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ σημειώνουν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

    [06] Π. Μοσκοβισί: Πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι υπάρχουν «καλά σημεία προόδου» και έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών.

    «Υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποία έχουμε διαπιστώσει καλά σημεία προόδου, όμως παραμένει ακόμα ένας αριθμός ζητημάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα οποία έχουν πραγματικά μεγάλη βαρύτητα» επισήμανε ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος ανέφερε ιδίως «τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας».

    Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον Γάλλων βουλευτών.

    [07] Τ. Πικετί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ευρωπαϊκές λύσεις για το χρέος να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι

    «Υπάρχει πολλή υποκρισία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο πλέον πολυσυζητημένος αριστερός οικονομολόγος της σύγχρονης εποχής.

    «Από τη μια λένε ότι οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους και από την άλλη οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες με χαρά δέχονται κεφάλαια και ομόλογα ελληνικής προέλευσης χωρίς να αποστέλλουν τις απαραίτητες πληροφορίες στις ελληνικές αρχές ώστε να τις βοηθήσουν να τα φορολογήσουν» αναφέρει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος και προσθέτει: «Ακόμα και η Γαλλία και η Γερμανία δεν τα καταφέρνουν να φορολογήσουν όπως θα έπρεπε τις μεγάλες πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο, που ξεφεύγουν στο Λουξεμβούργο. Πως περιμένουμε λοιπόν να το κάνει η Ελλάδα εντελώς μόνη;»

    Είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο τραπέζι ευρωπαϊκές λύσεις για το χρέος γιατί αλλιώς δεν θα είναι εύκολο να ενωθούν όλες οι χώρες, υπογράμμισε ο Τ. Πικετί, επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει περισσότερο εμφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά και άλλες χώρες».

    [08] Πολύτιμος βαθμός για τον Αστέρα

    Πολύτιμο βαθμό στην έδρα του Παναθηναϊκού πήρε ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς απέσπασε ισοπαλία 0-0 για την 5η και προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας. Ετσι, οι Αρκάδες παραμένουν φαβορί για την κατάκτηση τη δεύτερης θέσης που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Πίσω, ασφαλώς, από τον Παναθηναϊκό που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρωτιά και τη συμμετοχή στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 2015 - 18:30:24 UTC