Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση στις 12:00 της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης
  • [02] Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής στην Αγχίαλο: Ο άνθρωπος που οδήγησε το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό για την απόδραση Παλαιοκώστα, ο νεκρός
  • [03] Ασθενής σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Κοζάνη
  • [04] Ο Σαρκοζί «βαφτίζει» το κόμμα του και προετοιμάζεται σθεναρά για τις εκλογές του 2017
  • [05] Η Μέρκελ καλεί τους Γερμανούς να υποστηρίξουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ
  • [06] Δεύτερη πετρελαιοκηλίδα πλήττει τις ακτές της Καλιφόρνιας
  • [07] Τα βέλη του στην UEFA έριξε ο εκ νέου εκλεγείς πρόεδρος της FIFA
  • [08] NYT: Αναμένονται κι άλλες διώξεις για την υπόθεση διαφθοράς στη FIFA

  • [01] Συνεδρίαση στις 12:00 της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης

    Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάζει το μεσημέρι, στις 12:00, η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες.

    [02] Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής στην Αγχίαλο: Ο άνθρωπος που οδήγησε το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό για την απόδραση Παλαιοκώστα, ο νεκρός

    Νέα τροπή πήρε η υπόθεση των τριών ληστών που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ στη Νέα Αγχίαλο, όπου βρέθηκε νεκρός ο ένας απ? αυτούς.

    Όπως διευκρινίστηκε από την προανάκριση που διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική, νεκρός είναι ο Σπύρος Δραβίλας, 34 ετών, γνωστός με το ψευδώνυμο «καρφάκιας», ο οποίος εκτός των άλλων ήταν ο άνθρωπος που είχε με απειλή οδηγήσει το ελικόπτερο στις φυλακές Κορυδαλλού για την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα. Συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου, 45 ετών και ο Γρηγόρης Τσιρώνης, 37 ετών. Ο Γρ. Τσιρώνης αποτελεί την «έκπληξη» της υπόθεσης καθώς καταζητείται χρόνια από την ΕΛΑΣ ως ένας από τους ληστές με τα «μαύρα» και είχε επικηρυχθεί μαζί με τους αδελφούς Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη λίγο μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής, για την οποία θεωρήθηκαν ύποπτοι με το ποσό των 600.000 ευρώ ο καθένας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στην Αγχίαλο Βόλου, πριν από την επέμβαση των αστυνομικών ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί μέσα από το σπίτι και όταν αργότερα παραδόθηκαν οι δύο καταζητούμενοι, ισχυρίστηκαν ότι ο σύντροφός τους αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί. Ο Γρ. Τσιρώνης δήλωσε αρχικά ότι είναι ο Σπύρος Δραβίλας, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του νεκρού, που αρχικά εξετάστηκε να πρόκειται για έναν ακόμα καταζητούμενο της συμμορίας των ληστών του Διστόμου, τον Γιώργο Πετρακάκο. Από την εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων όμως ξεκαθαρίστηκε η υπόθεση.

    Οι δύο συλληφθέντες μεταφέρθηκαν χθες στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις για την υπόθεση το μεσημέρι από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη.

    [03] Ασθενής σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Κοζάνη

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε 19 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης, λίγα λεπτά πριν από τις 5 τα ξημερώματα. Ακολούθησαν, μέχρι αυτήν την ώρα, λίγες μικροδονήσεις, κάτω των 3 Ρίχτερ, ωστόσο μπορεί να έγιναν αισθητοί λόγω του μικρού εστιακού τους βάθους, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Θεοδουλίδης.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα και το μέγεθός του προσδιορίστηκε στους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό του βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

    [04] Ο Σαρκοζί «βαφτίζει» το κόμμα του και προετοιμάζεται σθεναρά για τις εκλογές του 2017

    Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας (2007-2012) Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το κόμμα του, η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης της χώρας, αλλάζει ονομασία και θα αποκαλείται στο εξής «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (Les Republicains), προβαίνοντας σε μια πρώτη κίνηση αλλαγής της εικόνας του κόμματος και προετοιμασίας ενόψει της μάχης των προεδρικών εκλογών του 2017.

    «"Ρεπουμπλικάνοι" δεν είναι μόνο το νέο όνομα ενός κόμματος. Είναι ένα σύνθημα για όλες εκείνες και όλους εκείνους που υποφέρουν βλέποντας τη Δημοκρατία να χάνει έδαφος καθημερινά και θέλουν να αντιτάξουν σε αυτή την οπισθοχώρηση μια αποφασιστική άρνηση» ανέφερε ο Σαρκοζί σε ένα "κάλεσμα" το οποίο δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο την προηγουμένη του συνεδρίου του κόμματος, στον ιστότοπο republicains.fr.

    Κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, που εξέφραζαν ανησυχία για το γεγονός ότι η δεξιά διεκδικεί μια ονομασία που παραπέμπει σε κοινές αξίες των Γάλλων, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αυτή την εβδομάδα για εμποδίσουν την αλλαγή της ονομασίας του UMP, αλλά οι δικαστές δεν πείσθηκαν.

    [05] Η Μέρκελ καλεί τους Γερμανούς να υποστηρίξουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ

    Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αποδύθηκε σε μια προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη εντός Γερμανίας για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), λίγες ημέρες πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7, δηλώνοντας σε μια συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα έχει κλειστεί το 2017.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στην εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung ότι θεωρεί σημαντικό οι συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν τερματιστεί η θητεία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.

    «Είναι σημαντικό για μένα το διατλαντικό ελεύθερο εμπόριο να συμβαδίζει με (το εμπόριο) στην περιοχή του Ειρηνικού» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη το προχωρημένο στάδιο των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και κράτη της Ασίας όσον αφορά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

    Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, διαπραγματεύονται για τη σύναψη μιας συμφωνίας που είναι γνωστή ως Σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού (TPP).

    Η TTIP, την οποία διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει την παραχώρηση μεγαλύτερης πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για τα αμερικανικά αγαθά, τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο μερών στο πεδίο του εμπορίου και την αμοιβαία τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων.

    Η Μέρκελ δεν επενδύει συχνά το πολιτικό της κεφάλαιο στην υποστήριξη της TTIP στο εσωτερικό της Γερμανίας, όμως η αντίθεση στη συμφωνία είναι ασυνήθιστα σθεναρή στη χώρα της. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική βιομηχανία προβλέπεται όμως ότι θα αποκόμιζε μεγάλα οφέλη από τη συμφωνία.

    [06] Δεύτερη πετρελαιοκηλίδα πλήττει τις ακτές της Καλιφόρνιας

    Αρκετές παραλίες της Καλιφόρνιας παραμένουν κλειστές μέχρι νεώτερας εξαιτίας μιας μυστηριώδους πετρελαιοκηλίδας, της δεύτερης σε δύο εβδομάδες που πλήττει τις ακτές αυτές.

    Οι παραλίες της δυτικής αμερικανικής ακτής που εκτείνονται νότια του Λος Άντζελες είναι κλειστές για το κοινό από την Τετάρτη, μια εβδομάδα έπειτα από ένα άλλο σοβαρό περιστατικό ρύπανσης των ακτών που βρίσκονται 160 χλμ. βόρεια της πόλης, αν και καμιά σχέση δεν έχει διαπιστωθεί επί του παρόντος μεταξύ των δύο πετρελαιοκηλίδων.

    Το περιστατικό αυτό κατά τα φαινόμενα δεν συνδέεται με τη διαρροή την Τρίτη από πετρελαιαγωγό της εταιρίας Plains All American Pipeline, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα. Έως 400.000 λίτρα πετρελαίου χύθηκαν τότε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στ' ανοικτά της πλούσιας αυτής πόλης.

    Δύο παραλίες κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα είναι κλειστές μέχρι τις 4 Ιουνίου και χίλιοι άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να καθαρίσουν δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμής τα οποία ρύπανε η πετρελαιοκηλίδα.

    [07] Τα βέλη του στην UEFA έριξε ο εκ νέου εκλεγείς πρόεδρος της FIFA

    Ο Τζόζεφ Μπλάτερ, πρόεδρος της FIFA, ο οποίος επανεξελέγη χθες για πέμπτη θητεία στην ηγεσία της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, κατήγγειλε σήμερα το "μίσος που προέρχεται όχι μόνο από ένα πρόσωπο στην UEFA, αλλά από έναν οργανισμό, την UEFA, η οποία δεν έχει καταλάβει ότι έγινα πρόεδρος το 1988" τόνισε μιλώντας στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

    Όταν ρωτήθηκε για τον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, ο οποίος είχε ζητήσει την παραίτησή του, ο Μπλάτερ απάντησε: "συγχωρώ όλο τον κόσμο, αλλά δεν ξεχνώ".

    Ο πρόεδρος της FIFA δήλωσε εξάλλου "σοκαρισμένος" από τις κατηγορίες της αμερικανικής δικαιοσύνης.

    Όσον αφορά την αμερικανική δικαστική έρευνα η οποία οδήγησε στη σύλληψη επτά αξιωματούχων της FIFA στη Ζυρίχη την Τετάρτη, ο 79χρονος Ελβετός εξέφρασε τη λύπη του: "Υπάρχουν σημάδια που δεν μπορεί να είναι λανθασμένα: οι Αμερικανοί ήταν υποψήφιοι για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και έχασαν (...) Εάν οι Αμερικανοί έχουν να κάνουν με οικονομικά αδικήματα ή του κοινού ποινικού δικαίου που αφορούν βορειοαμερικανούς ή νοτιοαμερικανούς πολίτες, τους συλλαμβάνουν εκεί, όχι στη Ζυρίχη ενώ διεξάγεται ένα συνέδριο". Και τόνισε: "Μην ξεχνάτε ότι οι ΗΠΑ είναι ο υπ 'αριθμόν ένα χορηγός του χασεμιτικού βασιλείου, συνεπώς του (ηττημένου) αντιπάλου μου (πρίγκιπα 'Αλι), η υπόθεση βρωμάει". Όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις με την UEFA, Μπλάτερ δήλωσε: "Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την UEFA και η UEFA δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμάς".

    [08] NYT: Αναμένονται κι άλλες διώξεις για την υπόθεση διαφθοράς στη FIFA

    Ένα ανώτερο στέλεχος της IRS, της φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μπορεί να πει με «αρκετή βεβαιότητα» ότι θα υπάρξει και νέος γύρος απαγγελίας κατηγοριών στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για τις πρακτικές της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της FIFA, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

    Πολλά ανώτερα στελέχη της FIFA αντιμετωπίζουν διώξεις για δωροληψία, ωστόσο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του προέδρου της, του Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος επανεξελέγη στον θώκο χθες Παρασκευή.

    Η εφημερίδα σημείωσε πως ο Γουέμπερ δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια άλλα πρόσωπα πρόκειται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, ή εάν ο Σεπ Μπλάτερ είναι ανάμεσά τους.

    «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι και νομικά πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε εγκληματικές ενέργειες» σημείωσε ο Γουέμπερ.

    Η IRS δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις του Γουέμπερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 May 2015 - 8:30:28 UTC