Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Δένδια σε Σαμαρά: «Δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κρατά τη ΝΔ στο 15%»
  • [02] Σκουρλέτης:Δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
  • [03] Θρεπτική τροφή για ...φυτά, από τα υγρά απόβλητα βιολογικών καθαρισμών
  • [04] Στα 80,2 δισ.ευρώ διατηρείται το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΕLA
  • [05] Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, δηλώνει οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ
  • [06] Πιθανή θεωρεί την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα ο Σόιμπλε
  • [07] Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες για την επίτευξη των στόχων μίας χώρας, δήλωσε ο Πόλ Τόμσεν
  • [08] Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα στην Ινδία
  • [09] Το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα, ζήτησε η πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας

  • [01] Απάντηση Δένδια σε Σαμαρά: «Δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κρατά τη ΝΔ στο 15%»

    Υπέρ της υπερψήφισης επί της αρχής της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, τάχθηκε ο Ν Δένδιας. «Εγώ αυτό που λέω είναι ότι είναι εθνική υποχρέωση η χώρα να έχει συμφωνία. Δεν πρόκειται εμείς να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, αυτό είναι βέβαιο. Αν η Ν.Δ. μπορεί να προτείνει μια άλλη λύση, εναλλακτική, χρηματοδότησης της χώρας, τότε καλώς. Εάν δεν μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της χώρας, τότε τουλάχιστον επί της αρχής η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταψηφίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό Βήμα.

    Επέμεινε ότι η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αποφασίσει για την στάση που θα τηρήσει το κόμμα και στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά που είχε κάνει λόγο για δεκανίκια που προσφέρουν ορισμένοι από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατά τη γνώμη μου, δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι κρατάει τη Ν.Δ. στο 15%. Αυτό είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που πρέπει ν' αλλάξουμε».

    Για το μέλλον της Ν.Δ. και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας ο κ. Δένδας είπε ότι η «η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή δεν είναι γοητευτική.{?.}. Για την αλλαγή ηγεσίας, εξαρτάται από τη φυσιογνωμία, εάν το κόμμα έχει μια πολύ συγκεκριμένη φυσιογνωμία, γιατί να χρειαστεί αλλαγή ηγεσίας».

    [02] Σκουρλέτης:Δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

    «H πληροφόρηση που έχω είναι ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης δέσμευσης» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στο STAR.

    Για το ενδεχόμενο αυτό να γίνει με μονομερή ενέργεια ο υπουργός ανέφερε ότι «έστω και με αυτόν τον τρόπο». Επίσης, τόνισε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης για την 13η σύνταξη στο τέλος του έτους «είναι παράμετρος της πραγματικής δυνατότητας της οικονομίας».

    Όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν τα οικονομικά στο τέλος του χρόνου είναι τέτοια που το επιτρέπουν, ναι θα γίνει από φέτος. Αν δεν είναι, μπορεί να υπάρξει ένα μέρος, εν πάσει περιπτώσει μπορεί να πάει παραπέρα».

    Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

    [03] Θρεπτική τροφή για ...φυτά, από τα υγρά απόβλητα βιολογικών καθαρισμών

    Μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για φυτά κατάφεραν να παράγουν, στο εργαστήριο, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού της ΕΥΑΘ, στο Αγγελοχώρι. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλά ο Αναστάσιος Ζουμπούλης, καθηγητής στο Εργαστήριο Γενικής Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Βασικό συστατικό του "εκλεκτού εδέσματος" για αγροτικές καλλιέργειες είναι ο φώσφορος, ένα στοιχείο μη ανανεώσιμο, που είναι βασικό για την ανάπτυξη όλων των οργανισμών, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα στοιχεία, βρίσκεται στα λιπάσματα και, μάλιστα, εισάγεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Μαρόκο.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο φώσφορος υπάρχει στα υγρά επεξεργασμένα απόβλητα των βιολογικών καθαρισμών και όταν καταλήγει στον υδάτινο αποδέκτη, δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη μέθοδο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πιλοτικό επίπεδο.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Ξεκινώντας τις προσπάθειες και τις μελέτες για την ανάκτηση φωσφόρου από τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού, στο πλαίσιο του έργου PhoReSE - Phosphorous Recovery from Secondary Effluent, που υλοποιείται με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα', εξετάσαμε την τεχνολογία του στρουβίτη που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Καθώς, όμως, αυτή εφαρμόζεται σε υπό επεξεργασία ρεύματα αποβλήτων εντός του βιολογικού καθαρισμού με υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου, στραφήκαμε στην ανάκτησή του από τα απόβλητα της τελικής επεξεργασίας, που είναι σε ποσότητα πολύ περισσότερα και περιέχουν φώσφορο σε χαμηλές συγκεντρώσεις» εξηγεί ο Αναστάσιος Ζουμπούλης

    [04] Στα 80,2 δισ.ευρώ διατηρείται το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΕLA

    Αμετάβλητο, για μία ακόμη εβδομάδα, παραμένει το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στα 80,2 δις εκατομμύρια ευρώ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απεφάσισε να μην αυξηθεί το όριο δανεισμού μέσου του συγκεκριμένου μηχανισμού καθώς δεν συντρέχουν λόγοι για αυτό.

    Συγκεκριμένα οι εκροές των καταθέσεων έχουν σταθεροποιηθεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα στο σύστημα παραμένει ένα περιθώριο ρευστότητας για λόγους ασφαλείας της τάξεως των 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το καθεστώς με τα collateral (κρατικά και εταιρικά ομόλογα) που παρέχουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ προς το παρόν δεν αλλάζει, ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ως είθισται την ερχόμενη εβδομάδα.

    [05] Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, δηλώνει οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ

    Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά παράλληλα πρέπει να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει μια αθέτηση των πληρωμών της προς το ΔΝΤ, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

    «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή αυτό είναι το επιθυμητό, όλα τα μέρη από την πλευρά των πιστωτών εμφανώς επιθυμούν να κρατήσουν αυτή τη δυνατότητα ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Κρίστοφ Σμιτ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

    «Η μπάλα είναι στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αν και η κατάσταση έχει γίνει πιο τεταμένη» είπε ο Σμιτ, ο οποίος είναι επικεφαλής μια ομάδα «σοφών» σε θέματα οικονομίας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

    «Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι τα γεγονότα και όχι η κακοφωνία», είπε.

    Ο Σμιτ είπε ότι η Αθήνα καθυστερεί και καθιστά την κατάσταση ασκόπως επισφαλή προσθέτοντας ότι αρνείται να πιστέψει ότι η Ελλάδα απλά θα επέτρεπε στον εαυτό της να χρεοκοπήσει.

    «Η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη επειδή η κυβέρνηση της Αθήνας χωρίς λόγο αφήνει να περάσει τόσο χρόνος. Το βασικό πεδίο μάχης δεν έχει αλλάξει καθόλου».

    «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ελληνική κυβέρνηση εν γνώσει της θα επέτρεπε να συμβεί (μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ)» δήλωσε.

    [06] Πιθανή θεωρεί την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα ο Σόιμπλε

    Πιθανό θεωρεί το σενάριο της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

    Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της. Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι? αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.

    Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.

    «Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: ?Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα?. Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

    [07] Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες για την επίτευξη των στόχων μίας χώρας, δήλωσε ο Πόλ Τόμσεν

    Είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων μίας χώρας, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν στο πρακτορείο Bloomberg, καθώς η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της βρίσκεται στην τελική φάση.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Το Bloomberg αναφέρει ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Τόμσεν μπορεί να παρακάμψουν τώρα τους κανόνες ή τις κόκκινες γραμμές τους. Αν και κάποια θέματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τον προϋπολογισμό είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα για περικοπές στις συντάξεις.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Το σημερινό δημοσίευμα του Αντριου Μαγέντα, με τίτλο: «Γνωρίστε έναν από πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα», δίνει το προφίλ του Πολ Τόμσεν και εστιάζει στην άρνησή του να κλείσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη του 2014."Arial","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;

    [08] Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα στην Ινδία

    Πάνω από 1.100 είναι οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα την Ινδία και το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Τα ακραία φαινόμενα έχουν πλήξει περισσότερο το νότιο τμήμα της χώρας και πολλά από τα θύματα είναι εργάτες, άστεγοι και ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Στο Νέο Δελχί η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου ως την ερχόμενη εβδομάδα, δυσχεραίνοντας κι άλλο την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία στα κρατίδια τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να καταναλώνουν άφθονα υγρά.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως μεταξύ των πιο φτωχών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα κύματα καύσωνα στην Ινδία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές ρεύματος.

    [09] Το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα, ζήτησε η πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας

    Η πρόεδρος των Πράσινων της Γερμανίας Ζιμόνε Πέτερ ζήτησε από τους πιστωτές της Ελλάδας να κρατήσουν μια λιγότερη σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και να φανούν έτοιμοι να συμβιβαστούν. «Η λανθασμένη λιτότητα που κλέβει τον αέρα που αναπνέουν οι Έλληνες πρέπει να τερματιστεί», υπογράμμισε η Πέτερ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. «Γι' αυτό πρέπει το Eurogroup να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας από το 4,5% που είναι σήμερα», πρόσθεσε.

    Σε αντάλλαγμα, επεσήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, «η Ελλάδα πρέπει τώρα να εφαρμόσει γενναία τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, από την ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής ως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μια χρεοκοπία και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν μπορούμε να τα αντέξουμε οικονομικά και πολιτικά», υπογράμμισε η Πέτερ. «Γι' αυτό όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, αντί, όπως ο (Γερμανός) υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ρίχνουν συνέχεια λάδι στη φωτιά του Grexit», εξήγησε η ίδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2015 - 10:30:31 UTC