Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διμερείς επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ
  • [02] Καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης
  • [03] Το «απρόσωπο» πρόσωπο της ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία
  • [04] Κοσμοπλημμύρα στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας
  • [05] Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
  • [06] Βαρουφάκης: «Εκπληκτική προπαγάνδα» τα περί μη αποπληρωμής των "ακούρευτων" ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ
  • [07] Η αρχαία Παλμύρα απειλείται από τους τζιχαντιστές
  • [08] Φουντώνουν οι φήμες ότι η Apple αγοράζει την Blackberry

  • [01] Διμερείς επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ

    Με μία μακρά συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις διμερείς επαφές του, στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια.

    Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε την κα Μογκερίνι για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τουρκία και αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την προοπτική επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών. Επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα στην ΠΓΔΜ, έγινε δε αναφορά και για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και για το επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα ασχοληθεί και με θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

    Η συζήτηση, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς αφορούσε «ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζει για του χρόνου με την κα Μογκερίνι, η οποία τις βρήκε εξαιρετικές και θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι».

    Σχετικά με τις διμερείς συναντήσεις του με τους ομόλογούς του της Ουκρανίας, της ΠΓΔΜ, χθες, καθώς και σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι συζητήσεις που είχε αφορούσαν τις διμερείς συνεργασίες, αλλά και την προετοιμασία μίας περιοδείας του στα Βαλκάνια.

    [02] Καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης

    Τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα ενώ αύριο τα μέλη της ελληνικής ομάδας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Ο κ. Σακελλαρίδης υπενθύμισε ότι σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων και χαράχθηκε η γραμμή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

    Όπως είπε επίσης δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

    Σημείωσε ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των κόκκινων γραμμών της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας. Ως προς αυτό το ζήτημα και την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Μάιο, είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος, ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει αυτή» και ότι «καιρός είναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».

    [03] Το «απρόσωπο» πρόσωπο της ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία

    Η Ελλάδα και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη. Οι προελεύσεις των προβλημάτων διαφέρουν, όμως οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο στις δύο χώρες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως και οι λύσεις που προτείνονται.

    Την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ισπανία κατείχε την πρώτη θέση σε ανεργία στην ΕΕ, αλλά η Ελλάδα την έφτασε και την ξεπέρασε στα μέσα του 2012. Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακολουθείται από την Ισπανία, σταθερά τα τελευταία χρόνια.

    Η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Αργείτης και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Χόρχε Γκαλίντο μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκιαγραφώντας την κατάσταση και προτείνοντας λύσεις

    [04] Κοσμοπλημμύρα στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται, για πέμπτη μέρα, η προσέλευση των πιστών στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.

    Δεκάδες εκατοντάδες πιστοί χριστιανοί, κάθε ηλικίας, από όλη τη χώρα, προσέρχονται με ευλάβεια στον ναό και περιμένουν υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστεί προκειμένου να ασπαστούν το ιερό λείψανο και να απευθύνουν παράκληση. Μάλιστα, μεγάλη εντύπωση έχει δημιουργήσει η παρουσία πολλών νέων ατόμων.

    Καθημερινά, το προσκύνημα αρχίζει στις 06.30 και ολοκληρώνεται στις 21.30, ενώ παράλληλα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

    Η προσέλευση των πιστών θα συνεχιστεί αμείωτη, ως φαίνεται, έως την ημέρα της αναχώρησης του ιερού σκηνώματος, την Κυριακή 24 Μαΐου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν σκέψεις για παράταση της παραμονής του στην Αθήνα λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως παράταση δεν θα δοθεί.

    [05] Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

    Στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντάχθηκε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο ιδιοκτήτης της οποίας Ιβάν Σαββίδης πλήρωσε στην εφορία 10.886.811 ευρώ.

    «Σίγουρα, ο λαός του ΠΑΟΚ κι εγώ, προσωπικά, χαιρόμαστε πολύ για την αποπληρωμή του χρέους του ΠΑΟΚ στο ελληνικό δημόσιο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τηλεφωνικά, από το Άγιο Όρος, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

    Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση βάσει της οποίας πληρώθηκε το χρέος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σχολίασε πως η δική του πρόταση ήταν για να επωφεληθούν κοινωφελή ιδρύματα και αθλητικοί οργανισμοί.

    Δήλωσε ακόμη, ότι ο ίδιος προσωπικά, αν δεν υπήρχε ο νόμος για τη ρύθμιση, θα είχε περισσότερο κέρδος, γιατί θα μπορούσε να μην είχε πληρώσει καθόλου, κάτι που, όπως είπε ωστόσο, δεν θα το ήθελε για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, και του ταμείου του κράτους.

    «Σκέφτηκα συλλογικά, σκέφτηκα την ομάδα μου και τον κόσμο της που έχει ελπίδες για το λαμπρό της μέλλον» πρόσθεσε ο Ιβάν Σαββίδης.

    Ικανοποιημένοι από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δηλώνουν επίσης επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης, τις τουριστικές επιχειρήσεις ή τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν σπεύσει να προβούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Παράλληλα, ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά ότι τουλάχιστον επτά στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις έχουν προστρέξει στην ευνοϊκή για αυτούς ρύθμιση.

    [06] Βαρουφάκης: «Εκπληκτική προπαγάνδα» τα περί μη αποπληρωμής των "ακούρευτων" ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ

    Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δημοσιεύματα ότι δήθεν ανέφερε σήμερα για «μη αποπληρωμή» των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, που διακρατεί η ΕΚΤ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM.

    Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί».

    Μάλιστα, είχε προηγηθεί twit του κ. Βαρουφάκη, στο οποίο χαρακτήριζε αυτά τα δημοσιεύματα ως «εκπληκτική προπαγάνδα!».

    Νωρίτερα απο το βήμα του συνεδρίουτου Εκόνομιστο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

    Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο.Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές.

    Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

    Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    [07] Η αρχαία Παλμύρα απειλείται από τους τζιχαντιστές

    Οι τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που κατέστρεψαν αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ απείλησαν να καταστρέψουν την Παλμύρα, έναν αρχαιολογικό χώρο-κόσμημα στη συριακή έρημο που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

    Στην πόλη υπάρχουν τα μνημειώδη ερείπια μιας μεγάλης πόλης η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας και η αξία της είναι ανεκτίμητη. Η αρχιτεκτονική της ενώνει, σύμφωνα με την Unesco, τις ελληνορωμαϊκές τεχνοτροπίες με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές.

    Βίντεο που αναρτήθηκε πριν από έναν μήνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τους τζιχαντιστές να καταστρέφουν με μπουλντόζες, κασμάδες και εκρηκτικά τον αρχαιολογικό χώρο της ιρακινής πόλης Νιμρούντ, ένα στολίδι της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.

    Είχαν ήδη καταλάβει τη Χάτρα --πόλη της ρωμαϊκής περιόδου ηλικίας 2.000 ετών-- και το μουσείο της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

    [08] Φουντώνουν οι φήμες ότι η Apple αγοράζει την Blackberry

    Η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την Blackberry. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer σημειώνοντας ότι η Apple επιδιώκει να κατακτήσει περαιτέρω την αγορά της κινητής τηλεφωνίας

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη καθώς το τελευταίο διάστημα η Blackberry αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αγορά των smartphones, αφού το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά καταγράφει συρρίκνωση.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι η Apple δεν είναι η πρώτη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία για την οποία υπάρχουν φήμες ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει την Blackberry. Νωρίτερα φέτος, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι και η Samsung ενδιαφερόταν επίσης να εξαγοράσει την εταιρεία, ενώ η Intel, η Google καθώς και η Lenovo θεωρούνταν στο παρελθόν υποψήφιοι αγοραστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2015 - 12:30:25 UTC