Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα διμερή θέματα στις συναντήσεις του Ν. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της πΓΔΜ
  • [02] Μαξίμου: Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη
  • [03] Νομοσχέδιο τον Ιούνιο για τα προβλήματα στο ΕΣΥ
  • [04] ΣτΕ: Πολίτες μπορούν να κατάσχουν χρήματα από ΔΟΥ για οφειλές του Δημοσίου
  • [05] Ερίκ Τουσέν: Παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους
  • [06] Γ. Βαρουφάκης: Στο πιο δύκολο σημείο η διαπραγμάτευση
  • [07] Την κατανομή στις χώρες της ΕΕ των μεταναστών που χρήζουν ασύλου, πρότεινε η Κομισιόν
  • [08] Άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ των Καννών
  • [09] Η Άλκη Ζέη επίτιμη διδάκτωρ του πανεπιστημίου Πατρών

  • [01] Τα διμερή θέματα στις συναντήσεις του Ν. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της πΓΔΜ

    Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της πΓΔΜ, Πάβλο Κλίμκινγκ και Νίκολα Πόποσκι, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια.

    Με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις, συζητήθηκε το θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας, σε τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, στη Μαριούπολη - μια περιοχή για την προστασία της οποίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η χώρα μας, λόγω των ομογενών μας.

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ ο κ. Κοτζιάςσυζήτησε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ειδικότερα σε σχέση με τους καταλόγους που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, και συμφώνησαν ως προς τη διαδικασία των επόμενων βημάτων που θα γίνουν σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να συζητηθούν στη συνέχεια σε επίπεδο υπουργών - μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για το θέμα του ονόματος, και επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ.

    [02] Μαξίμου: Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη

    Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη, ανέφεραν προ ολίγου κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα.

    Τονίζουν πως «είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της ΕΕ».

    Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές, τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

    [03] Νομοσχέδιο τον Ιούνιο για τα προβλήματα στο ΕΣΥ

    Με κύριο στόχο τη στήριξη του ΕΣΥ και την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να καταθέσει στα μέσα Ιουνίου σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή. Την ενημέρωση αυτή είχαν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι οποίοι συζήτησαν στο υπουργείο Υγείας όλα τα φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν, τόσο με τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, "το νομοσχέδιο αυτό, όπως ενημερωθήκαμε, θα στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο ΕΣΥ και την πλήρη αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας, που χρονολογείται από την εποχή του Μεταξά". Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά για την αποπληρωμή των εφημεριών του πρώτου τριμήνου του 2015, στις 27 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

    [04] ΣτΕ: Πολίτες μπορούν να κατάσχουν χρήματα από ΔΟΥ για οφειλές του Δημοσίου

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» σε ιδιώτες για κατάσχεση κινητής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία των ΔΟΥ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

    Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι ήταν νόμιμη η κατάσχεση του ποσού των 22.800 ευρώ που είχε επιδικαστεί σε πολίτη λόγω του τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.Το εν λόγω ποσό επιδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο πολίτης κοινοποίησε στο Δημόσιο τη δικαστική απόφαση προς εκτέλεση, αλλά το Δημόσιο δεν συμμορφώθηκε.Κατόπιν αυτού, ο πολίτης με έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών πραγμάτων, κατάσχεσε μέσω δικαστικού επιμελητή το ποσό των 22.800 ευρώ από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών.

    [05] Ερίκ Τουσέν: Παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους

    "Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο" ανέφερε σε συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της "Επιτροπής Αλήθειας" για τον λογιστικό έλεγχο του Δημοσίου Χρέους, Ερίκ Τουσέν.

    "Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, συνιστά παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση" ανέφερε ο κος Τουσέν, υποστηρίζοντας πως η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό Σύνταγμα. "Είναι δικαίωμα της ελληνικής πλευράς η μονομερής αναστολή πληρωμής του χρέους λόγω ανθρωπιστικής κρίσης" εκτίμησε.

    [06] Γ. Βαρουφάκης: Στο πιο δύκολο σημείο η διαπραγμάτευση

    «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της. Στο επισφαλές σημείο της» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνομιλία που είχε με εφοριακούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα.

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκούνται από τους πιστωτές της χώρας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία υπογραμμίζοντας πως φθάνουν στο σημείο να μας λένε «να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700». «Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών .

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φράση του «μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;»ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

    «Ας σοβαρολογούμε επιτέλους μια φορά. Ρωτήθηκα εάν δεσμεύομαι ότι μετά τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις συμβασιούχες καθαρίστριες, θα προχωρήσουμε σε μια κίνηση που να τις αποκαταστήσει. Είπα, βεβαίως και θα το κάνουμε. Και ρωτήθηκα «Θα είστε υπουργός; Θα είστε κυβέρνηση;» και λέω «δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο». Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα ζω αύριο... «χτύπα ξύλο». Αλλά μην παίρνουμε το «τόσο» και το κάνουμε «τόσο».

    [07] Την κατανομή στις χώρες της ΕΕ των μεταναστών που χρήζουν ασύλου, πρότεινε η Κομισιόν

    Την κατανομή στο εσωτερικό της ΕΕ των μεταναστών που χρήζουν ασύλου, βάσει ποσοστώσεων, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, πρότεινε σήμερα, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει να ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, ο μηχανισμός επείγουσας κατάστασης για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αιφνίδια εισροή μεταναστών, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ.

    Επιπλέον, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προτείνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement) που θα παρέχει 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη για εκτοπισμένους που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη. Τo πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016.

    Παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ότι με αυτόν τον τρόπο θα οργανωθεί «μια δίκαιη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε άλλα κράτη μέλη».

    [08] Άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ των Καννών

    Ξεκίνησε απόψε το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με την παραδοσιακή τελετή έναρξης, στην οποία παρέστησαν δεκάδες αστέρες της 7ης Τέχνης και οι συντελεστές της ταινίας της Γαλλίδας Εμανουέλ Μπερκό, «Ψηλά το Κεφάλι» (La Tete haute), πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε.

    Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Τζούλιαν Μουρ, η Ναόμι Γουότς, η Εμανουέλ Ντεβός, ο Γκιγιόμ Γκαλιέν, η Εμανουέλ Μπεάρ, μεταξύ άλλων, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, ενώ στη συνέχεια ο Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσίασε μία χορογραφία εμπνευσμένη από την ταινία «Δεσμώτης του Ιλίγγου» (Vertigo) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

    [09] Η Άλκη Ζέη επίτιμη διδάκτωρ του πανεπιστημίου Πατρών

    Σε επίτιμη διδάκτορα της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πατρών, αναγορεύθηκε σήμερα η συγγραφέας Άλκη Ζέη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.

    Η Άλκη Ζέη, κατά την αντιφώνησή της, μίλησε για τις περιπέτειες του λογοτεχνικού βίου και των βιβλίων της, που γράφτηκαν όλα, όπως είπε, «με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» και εξήγησε: «Μετά την τρίτη δημοτικού, όταν αφήσαμε την πλάκα και το κονδύλι, μαζί με τον κατάλογο που έδωσαν στους γονείς μας με όσα έπρεπε να εφοδιαστούμε για να πάμε στην επόμενη τάξη, ήταν κι ένα μολύβι "φάμπερ νούμερο 2". Η λέξη φάμπερ με εντυπωσίασε. Το δοκίμασα και μου φάνηκε πως έγραφε μόνο του. Θαρρώ, πως θα συνέχιζα να γράφω με αυτό, εάν δεν είχε εφευρεθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, γιατί την γραφομηχανή, δεν την συμπάθησα ποτέ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 May 2015 - 18:30:30 UTC