Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Αισιοξοξία για συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου
  • [02] Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να αποσύρει την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας
  • [03] «Ευτυχείς να υποδεχθούμε τον Αλ. Τσίπρα στο φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης»
  • [04] Το Ποτάμι επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης έναντι του Γιάννη Στουρνάρα
  • [05] ΤΑΙΠΕΔ: Διαφανής και αξιόπιστος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης 14 αεροδρομίων
  • [06] Αγγ. Μέρκελ: Είναι λάθος ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί ή ότι οι Γερμανοί είναι τσιγκούνηδες
  • [07] Μετρά νεκρούς και τραυματίες το Νεπάλ από το νέο μεγάλο σεισμό
  • [08] Ανοίγει τις πύλες του το 2ο «Open House Athens»
  • [09] «Η Μπιενάλε δεν είναι ένα απλό μήνυμα, είναι Κοινοβούλιο Μορφών»

  • [01] Μαξίμου: Αισιοξοξία για συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου

    Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου εξέφρασαν πηγές της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά και τη Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σε σχέση με την αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup βάσει και της οποίας η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε μπει στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

    Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ούτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε εκλογών.

    [02] Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να αποσύρει την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας

    Σε συστάσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας ένα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της στην ΕΕ.

    Στο εν λόγω ψήφισμα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται τροπολογία η οποία καταδικάζει ρητά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και καλεί την Τουρκία άμεσα να την αποσύρει. Επιπλέον, καλείται η τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και ζητείται από την γείτονα να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

    Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τη χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

    [03] «Ευτυχείς να υποδεχθούμε τον Αλ. Τσίπρα στο φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης»

    Θα είμαστε ευτυχείς να δούμε Έλληνες εκπροσώπους και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί το ταξίδι αυτό.

    «Προς το παρόν δεν υπάρχει τελική επιβεβαίωση (σ.σ. της άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού). Μόλις η ελληνική πλευρά το επιβεβαιώσει οριστικά, θα μπορούμε να βασισθούμε σε κάτι» απάντησε ο κ. Πεσκόφ σε ερώτηση για τη δυνατότητα νέας συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο στην ιδιαίτερη πατρίδα του Βλ. Πούτιν.

    Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη διοργανώνεται ετησίως από το 1997, και εφέτος θα διεξαχθεί 18-20 Ιουνίου. Τελεί υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας και την προσωπική επίβλεψη του Βλ. Πούτιν από το 2006. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς και με διάφορες αφορμές εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους γιατί ένα τόσο σημαντικό οικονομικό και πολιτικό γεγονός έχει συστηματικά «περιφρονηθεί» από την Ελλάδα, έως σήμερα.

    [04] Το Ποτάμι επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης έναντι του Γιάννη Στουρνάρα

    Το Ποτάμι επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της έναντι του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την κατηγορεί ότι ανακάλυψε νέο εσωτερικό εχθρό.

    «Αυτήτη φοράο «κακός» είναιοΓιάννης Στουρνάρας, ο οποίος καταγγέλλεται για υπονόμευση της κυβέρνησης.Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποσιωπούν βέβαια την επιτυχή μέχρι σήμερα προσπάθεια τουδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδοςνα κρατήσει ζωντανή τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρει το Ποτάμι.

    «Αν ο πραγματικός τους στόχος είναι να αλλάξει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, θα πρέπει να το πουν δημοσίως και όχι να επιδίδονται σε έναν πόλεμο παρασκηνίου, που φθείρει τον θεσμό και τελικά την ίδια την ελληνική οικονομία».

    Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει, μέσω κάποιων κομματικών εγκάθετωνκαι την Τράπεζα της Ελλάδος, παραβιάζοντας,εκτός όλων των άλλων, και τουςευρωπαϊκούς κανόνες.

    [05] ΤΑΙΠΕΔ: Διαφανής και αξιόπιστος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης 14 αεροδρομίων

    Σε συνθήκες διαφάνειας και αξιοπιστίας έγινε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Αυτό ανέφερε το ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με δημοσιεύματα για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προσθέτοντας ότι ακολούθησε αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων υφίσταται υποχρέωση για τη διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης του προς αξιοποίηση στοιχείου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και πριν την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, προσέλαβε ως ανεξάρτητο αποτιμητή, εταιρεία διεθνούς κύρους με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις.

    Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ, ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.

    [06] Αγγ. Μέρκελ: Είναι λάθος ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί ή ότι οι Γερμανοί είναι τσιγκούνηδες

    «Είναι λάθος ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί ή ότι οι Γερμανοί είναι τσιγκούνηδες» δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δίνοντας ένα μάθημα για την Ευρώπη στους μαθητές ενός επαγγελματικού Λυκείου στο Βερολίνο.

    «Όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία, εγώ ήμουν πάντα αντίθετη όταν κάποιος υποστήριζε κάτι όπως "α, ναι οι Βούλγαροι, οι Έλληνες ξέρουμε καλά πως είναι αυτοί". Δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ μ' αυτό τον τρόπο» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας στους εφήβους του Λυκείου Ρέντγκεν, ενός σχολείου όπου φοιτούν πολλοί μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ιδίως Τούρκων, σε μία λαϊκή συνοικία του Βερολίνου.

    «Οι Γερμανοί είναι όλοι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, οι Τούρκοι είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εάν αρχίσω να λέω "οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί και οι Γερμανοί είναι από την φύση τους εργατικοί αλλά τσιγκούνηδες", και τα δύο είναι λάθος» τόνισε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε με τους μαθητές στο σχολείο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καθιέρωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος πριν από 9 χρόνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με την Ευρώπη.

    [07] Μετρά νεκρούς και τραυματίες το Νεπάλ από το νέο μεγάλο σεισμό

    Δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από τον νέο ισχυρό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ και τη βόρεια Ινδία, μεγέθους 7,4 βαθμών.

    Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε σε βάθος 19 χιλιομέτρων, 68 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Νάμσε Μπαζάρ, κοντά στο όρος Εβερεστ και στη βάση της κατασκήνωσης, στη μεθόριο με το Θιβέτ.

    Κτίρια, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο ισχυρό σεισμό πριν από τρεις εβδομάδες κατέρρευσαν.

    Οι αρχές του Νεπάλ έκλεισαν το αεροδρόμιο του Κατμαντού

    Γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα στο νοσοκομείο του Κατμαντού για να ανοίξουν δρόμο για την διέλευση των ασθενοφόρων.

    Ομάδες διάσωσης που επέστρεφαν από το Νεπάλ μετά τον πρώτο σεισμό, δήλωσαν ότι ενδέχεται να επανέλθουν.

    [08] Ανοίγει τις πύλες του το 2ο «Open House Athens»

    Εβδομήντα «διαμάντια» της αρχιτεκτονικής ανοίγουν τις πύλες τους το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και συστήνονται στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο της δεύτερης διοργάνωσης «Open House Athens».

    Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μετατρέποντας την πόλη σε ένα ανοιχτό μουσείο με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια. Τη διοργάνωση πραγματοποιεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Open House Greece», η οποία υλοποιεί αντίστοιχη εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σε σχέση με την αρχιτεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας, Ρενάτα Δούμα.

    Ο θεσμός ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Μελβούρνη, το Ελσίνκι και το Τελ Αβίβ. Κατά την περσινή πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα στους 49 χώρους υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 15.000 επισκέψεις. Καινοτομία του φετινού «Open House» είναι ότι επεκτείνεται και εκτός των ορίων του δήμου Αθηναίων με στόχο να δώσει μια πιο συνολική εικόνα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας.

    Η «αυλαία» της διοργάνωσης θα ανοίξει αυτή την Παρασκευή 15 Μαΐου αποκλειστικά για μαθητές και σπουδαστές. Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου τα κτίρια θα είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες θα ξεναγούνται κατά ομάδες, με τη βοήθεια των εθελοντών της δράσης.

    Στο χώρο του «Συν Αθηνά» στην πλατεία Βαρβακείου οι επισκέπτες θα έχουν από αύριο την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δράση και να αποκτήσουν αναμνηστικά της εκδήλωσης. Τη διοργάνωση θα πλαισιώσει και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «OHA 2015: Επισκέπτες», όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram χρησιμοποιώντας το hashtag#sony_oha2015.Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή, στις 9 μ.μ., με πάρτι στο «Ρομάντσο».

    [09] «Η Μπιενάλε δεν είναι ένα απλό μήνυμα, είναι Κοινοβούλιο Μορφών»

    Η 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας ήταν, κατά γενική ομολογία, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις που έχει να παρουσιάσει ο θεσμός τα τελευταία χρόνια.

    Αυτουργός αυτής της επιτυχίας είναι ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Οκούι Ενουέζορ, ο οποίος αφουγκράσθηκε με περισσή ευαισθησία τους παλμούς της σημερινής κατάστασης, τόσο στον χώρο της σύγχρονης τέχνης όσο και της κοινωνίας που την περιβάλλει. Και κυρίως, διαθέτοντας μεγάλη συναίσθηση της ιστορίας της Μπιενάλε και του ρόλου που αυτή πρέπει να διαδραματίζει στις εκάστοτε διοργανώσεις.

    Ο Οκούι Ενουέζορ, επιλέγοντας ως τίτλο και κεντρικό θέμα το «Όλα τα Μέλλοντα του Κόσμου» (All the World's Futures), προσανατολίζει την οργανωτική του προσπάθεια στην πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών απόψεων για τον κόσμο -που άλλωστε λίγο πολύ υπήρξε και το κεντρικό θέμα προϊουσών Μπιενάλε-, αλλά κυρίως στην ποσοτική και βιωματική πολλαπλότητα των δυσκολιών, των παθών, την ανθρώπινη κατάσταση. Δηλαδή εστιάζει στον αναπόσπαστο πυρήνα της έμπνευσης και του προσανατολισμού της τέχνης.

    Έχοντας επιλέξει ως κεντρικούς άξονες, αφενός την Υποκειμενικότητα (του καλλιτέχνη, του θεατή, του θέματος) κι αφετέρου την Οικουμενικότητα, την επικοινωνία, την τέχνη και τους θεσμούς, ο Ενουέζορ δομεί το θέμα του στις δύο εμβληματικές εκθέσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπιενάλε, πάνω σε πολλαπλούς και διασταυρούμενους άξονες, προσδίδοντας έμφαση όχι τόσο στον εκκωφαντικό χαρακτήρα της τέχνης, όσο στις κοινωνικό-ιστορικές δυνατότητές της.

    Σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οκούι Ενουέζορ μίλησε για την πρόθεση και τους κύριους άξονες που καθοδήγησαν τις προσωπικές του επιλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2015 - 16:30:29 UTC