Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποτιμά τις εξελίξεις μετά το Eurogroup
  • [02] Αλ. Μητρόπουλος: Να γίνει άμεσα συμφωνία ή δημοψήφισμα
  • [03] Τη βούλησή τους για ένα ειρηνικό Αιγαίο, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας
  • [04] Αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
  • [05] Σκληραίνει τη στάση του ο Σόιμπλε λίγες ώρες μετά το Eurogroup
  • [06] Κομισιόν: «Καλύφθηκε πολύ έδαφος» στις διαπραγματεύσεις
  • [07] Πληρώθηκε η δόση των 750 εκ.ευρώ προς το ΔΝΤ
  • [08] ΟΟΣΑ: Ενδείξεις εξασθένησης στην αμερικανική οικονομία, επιβράδυνση στην Κίνα
  • [09] Eurostat: Οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν το 2014 πολιτικό άσυλο σε 185.000 πρόσφυγες

  • [01] Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποτιμά τις εξελίξεις μετά το Eurogroup

    Με το βλέμμα στραμμένο στη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις

    Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup καθώςκαταγράφεται η πρόοδος που έχει επέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, συγκριτικά με την προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, όπως επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξούν ότι στο επόμενο Eurogroup, ενδεχομένως και σε έκτακτη συνεδρίασή του, θα καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος με απώτερο στόχο την τελική συμφωνία.

    Προς το παρόν, και σε ότι αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένουν διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες. Το όριο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω εντόκων δεν θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να μην ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.Δεν αναμένεται όμως, ούτε και αρνητική απόφαση της ΕΚΤ που θα αφορά μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις η Φραγκφούρτη για να χρηματοδοτεί τις τράπεζες. Εκτιμάται δε ότι θα αυξηθεί εκ νέου η χρηματοδότηση μέσω του ELA.

    [02] Αλ. Μητρόπουλος: Να γίνει άμεσα συμφωνία ή δημοψήφισμα

    «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Νομίζω πρέπει να γίνουν άμεσα ή συμφωνία ή δημοψήφισμα, επειδή τα "ζητήματα" δεν μπορούν περιμένουν» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα FM ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλος.

    Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε πως «το ελληνικό ζήτημα έχει πάρει μία κακή εξέλιξη γενικώς, με τα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών και πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες. Η άθλια αυτή παρανοϊκή προσέγγιση του Σόιμπλε παραπέμπει στο ερώτημα "ευρώ ή δραχμή"».

    Αναφερόμενος στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είπε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα του Τσίπρα και της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι, εφόσον βούληση του λαού είναι να παραμείνουμε στο ευρώ, αν συμφωνούμε, σε εμβάθυνση της θεραπείας. Αν συμφωνούμε σε άλλα μέτρα»

    [03] Τη βούλησή τους για ένα ειρηνικό Αιγαίο, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

    Την κοινή τους βούληση για ένα Αιγαίο που θα είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

    Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν επίσης την βούληση τους για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να μη χαθεί φέτος μια μεγάλη ευκαιρία,

    Η συνάντηση, των επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας διήρκεσε περίπου δύο ώρες και διεξήχθη, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, σε ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

    [04] Αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

    Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση με τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρώ, στα 78,9 δισ. ευρώ, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό. Συγκεκριμένα, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ φέρονται να πιέζουν προκειμένου το καθεστώς να γίνει πιο αυστηρό (να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του ?κουρέματος? που επιβάλλεται στα ενέχυρα), αίτημα που αν γίνει τελικώς αποδεκτό θα περιορίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

    [05] Σκληραίνει τη στάση του ο Σόιμπλε λίγες ώρες μετά το Eurogroup

    Η χθεσινή δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν χαιρετίζει την πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων, αλλά την πρόοδο στη διαδικασία.Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας και των θεσμών, ο Σόιμπλε τόνισε ότι έχει σπαταληθεί πολύς χρόνος, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.

    Παρατήρησε, δε, ότι συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί θέλουν να μιλούν μόνο με υπουργούς και όχι με τεχνικά κλιμάκια.

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόοδο που διαπιστώθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση διόρθωσε απλώς ένα πισωγύρισμα.

    Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο εκταμίευσης σε μικρές δόσεις, των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, ο Σόιμπλε είπε ότι αν το Eurogroup αποφάσιζε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

    [06] Κομισιόν: «Καλύφθηκε πολύ έδαφος» στις διαπραγματεύσεις

    Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους.

    Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι κυρίαρχος στόχος της Κομισιόν είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία καταγράφονται αποκλίσεις.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις η Κομισιόν γνωρίζει την περιπλοκότητα της κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητας και είναι ένα από τα θέματα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Όπως είπε ο Ντομπρόβσκις στις διαπραγματεύσεις, «καλύφθηκε πολύ έδαφος.

    Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν θα εντατικοποιηθούν σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο να προχωρήσουν τα ανοιχτά θέματα και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελούσε εξαρχής στόχο της Κομισιόν ενώ ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    [07] Πληρώθηκε η δόση των 750 εκ.ευρώ προς το ΔΝΤ

    Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή που αφορά την πληρωμή της δόσης των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα κατατέθηκαν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του οποίου γίνεται η αυτόματη μεταβίβαση τους προς το ΔΝΤ.

    Ήδη από χθες το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή τόσο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και στις εμπλεκόμενες τράπεζες προκειμένου να πληρωθεί κανονικά σήμερα η δόση προς το ΔΝΤ.

    Αργότερα εντός της ημέρας είναι πιθανόν να υπάρξει και σχετική επίσημη ανακοίνωση - επιβεβαίωση από το ΔΝΤ.

    [08] ΟΟΣΑ: Ενδείξεις εξασθένησης στην αμερικανική οικονομία, επιβράδυνση στην Κίνα

    Η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να εξασθενεί στις ΗΠΑ και να συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Κίνα, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία υπεραποδίδουν και η οικονομία στην ευρωζώνη ανακάμπτει, σύμφωνα με τους σύνθετους δείκτες του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    «Στην ευρωζώνη, η αναπτυξιακή δυναμική συνεχίζει να ενισχύεται, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία. Ενδείξεις χαλάρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής εμφανίζονται στις ΗΠΑ, αν και ίσως αντανακλούν προσωρινούς παράγοντες» ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.

    [09] Eurostat: Οι χώρες της ΕΕ χορήγησαν το 2014 πολιτικό άσυλο σε 185.000 πρόσφυγες

    Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν άσυλο σε 185.000 πρόσωπα το 2014, από τα οποία τα 70.000 είναι Σύροι, όμως αυτή η προσπάθεια έχει κατανεμηθεί πολύ διαφορετικά μεταξύ των 28 χωρών, ανέφερε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Οι πρώτες έξι χώρες στη χορήγηση ασύλου το 2014 ήταν η Γερμανία (47.555), η Σουηδία (33.025), η Γαλλία (20.640), η Ιταλία (20.630), η Βρετανία (14.065) και η Ολλανδία (13.250).

    Η χορήγηση ασύλου από τις υπόλοιπες 22 χώρες κυμαίνεται από 20 στην Εσθονία έως 8.515 στο Βέλγιο, διευκρινίζει η Eurostat. Το Λουξεμβούργο, η χώρα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χορήγησε πέρυσι άσυλο σε 135 αιτηθέντες, ανάμεσά τους 40 Σύριοι.

    Ο Γιούνκερ θέλει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την καλύτερη κατανομή των προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ζητεί από την ΕΕ να υποδέχεται κάθε χρόνο 20.000 Σύρους πρόσφυγες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2015 - 12:30:24 UTC