Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάταγμα στον αγκώνα υπέστη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς
  • [02] Τρίτη συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [03] Συμπληρωματική απολογία δίνει στην ανακρίτρια ο 27χρονος πατέρας της 'Αννυ
  • [04] Ψηφιοποιούνται σχολικά εγχειρίδια από τον 19ο αι. έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980
  • [05] Νέος σεισμός 7,4 βαθμών έπληξε το Νεπάλ
  • [06] Αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Τερέζα Στράτας
  • [07] Το «μαύρο τετράγωνο» του Κ. Μάλεβιτς, το πλέον μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης
  • [08] Έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η οικονομική κρίση αντί να μας αδυνατίζει, μας παχαίνει

  • [01] Κάταγμα στον αγκώνα υπέστη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς

    Κάταγμα στον αγκώνα υπέστη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όπως διαπιστώθηκε χθες το βράδυ μετά από εξέταση στο ΚΑΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αμέσως, του παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική φροντίδα και επέστρεψε στην οικία του.

    [02] Τρίτη συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

    Με τη Νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζεται η τρίτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

    Πρώτος δήλωσε παράσταση ως πολιτικός ενάγων διά των συνηγόρων του, ο πατέρας του Παύλου Φύσσα. Όπως είπαν οι συνήγοροι του κ. Παναγιώτη Φυσσα, ο πατέρας του μουσικού παρίσταται κατά όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του γιου του, αλλά και κατά όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών που κατηγορούνται για τη διεύθυνσή της. Ο κ. Φύσσας διεκδικεί, με επιφύλαξη, το ποσό των 44 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.

    Επίσης, οι συνήγοροι ανέφεραν ότι αντίστοιχη παράσταση θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Παύλου Φύσσα.

    Ακολούθως, παράσταση Πολιτικής Αγωγής δηλώθηκε από τους συνηγόρους Αιγυπτίων ψαράδων για την επίθεση που είχαν δεχθεί στο Πέραμα, καθώς και από θύματα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή. Οι πολιτικώς ενάγοντες στρέφονται κατά όλων των κατηγορουμένων και διεκδικούν από τον καθένα, με επιφύλαξη, ποσό 40 ευρώ.

    Σήμερα, στο δικαστήριο είναι παρόντες 29 από τους 68 κατηγορούμενους. Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων είναι οι βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης και Ευστάθιος Μπούκουρας.

    [03] Συμπληρωματική απολογία δίνει στην ανακρίτρια ο 27χρονος πατέρας της 'Αννυ

    Ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας δίνει συμπληρωματική απολογία ο 27χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε και τεμάχισε την τετράχρονη κόρη του.

    Ο κατηγορούμενος μετήχθη, χθες, από τις φυλακές της Κέρκυρας καθώς πρόκειται να δικαστεί από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός θέλει να υποβάλει συγκεκριμένες ερωτήσεις στον πατέρα του παιδιού, καθώς κρίνει ότι πρέπει να διευκρινιστούν σημεία της υπόθεσης που δεν είναι ξεκάθαρα, με βάση τις καταθέσεις που έχουν δοθεί.

    [04] Ψηφιοποιούνται σχολικά εγχειρίδια από τον 19ο αι. έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980

    «Γραμματικής βιβλίον δεύτερον» 1828, «Η περιστέρα» ηθικόν διήγημα 1837, «Συμπλήρωμα Αριθμητικής» 1848, «Πεζογραφική καλλιλογία» 1857. Βιβλία που ξεφύλλισαν δάχτυλα μαθητών στις σχολικές τάξεις κατά τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους? Βρίσκονται σήμερα - κυριολεκτικά, διασώζονται - στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) της πρώην βιβλιοθήκης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι της ιστορικής συλλογής σχολικών βιβλίων, που η βιβλιοθήκη διαθέτει. Σε λίγους μήνες, δεν θα χρειάζεται κάποιος να τα ανοίξει προκειμένου να γνωρίσει το περιεχόμενό τους, να τα αγγίξει και να «ταλαιπωρήσει» περαιτέρω τις «εύθραυστες», λόγω παλαιότητας, σελίδες τους. Θα αρκεί μόνο το βλέμμα προκειμένου οποιοσδήποτε να είναι σε θέση να «ρουφήξει» τις λέξεις που προσφέρουν στον αναγνώστη μια επισκόπηση, μεταξύ άλλων, της εξέλιξης του σχολικού βιβλίου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα.

    Ψηφιοποίηση

    «Το ΙΕΠ προχωρεί στην ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του για τη διάθεση μέσω του διαδικτύου των σχολικών εγχειριδίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ανήκει στο ΙΕΠ και αποτελεί μέρος της βιβλιοθήκης του, ενώ επιπλέον υλικό θα αναζητηθεί σε άλλες βιβλιοθήκες. Υπολογίζεται ότι θα ψηφιοποιηθούν περισσότερα από 4.000 τεκμήρια, ενώ το σύνολο των σελίδων θα ανέλθει στον αριθμό του ενός εκατομμυρίου» περιγράφει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αθανάσιος Σκούρας, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών για τη Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Παλαιών Σχολικών Εγχειριδίων», σύμβουλος Α΄ ΥΠΟΠΑΙΘ.

    [05] Νέος σεισμός 7,4 βαθμών έπληξε το Νεπάλ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε το Νεπάλ, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους του Κατμαντού που πετάχτηκαν έντρομοι στους δρόμους, λίγες εβδομάδες μετά τη σεισμική δόνηση που άφησε πίσω της 8.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε την μέτρηση του μεγέθους της δόνησης από 7,1 σε 7,4. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης Νάμσε Μπαζάρ, κοντά στο Εβερεστ, και σε βάθος μόλις 19 χιλιομέτρων.

    [06] Αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Τερέζα Στράτας

    Την Τερέζα Στράτας τιμά η Εθνική Λυρική Σκηνή(EΛΣ) στις 28 Μαΐου, με άριες που σημαδεύτηκαν από τις ερμηνείες της διάσημης Ελληνοκαναδής σοπράνο, στη διάρκεια της πολύχρονης διεθνούς σταδιοδρομίας της, στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα.

    Στο αφιέρωμα της ΕΛΣ παίρνουν μέρος οι υψίφωνοι Αλεξία Βουλγαρίδου και Μυρτώ Παπαθανασίου, όπως και ο Καναδός τενόρος 'Αντρου Χάτζι, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας της ΕΛΣ με την Όπερα του Καναδά. Την ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά, της Όπερας του Καναδά και του Σωματείου Φίλων της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης.

    [07] Το «μαύρο τετράγωνο» του Κ. Μάλεβιτς, το πλέον μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης

    Στις 15 Μαΐου 1935 (ογδόντα ακριβώς χρόνια πριν), στη σταλινική Μόσχα, στην κηδεία του 57χρονου Καζιμίρ Μάλεβιτς, του Ρώσου σουπρεματιστή καλλιτέχνη, οι παριστάμενοι κρατούσαν στα χέρια τους από ένα... «μαύρο τετράγωνο». Το ίδιο μαύρο τετράγωνο «κοσμούσε» και το σουπρεματικό τριεπίπεδο λευκό φέρετρο του καλλιτέχνη, το ίδιο μαύρο τετράγωνο κοσμούσε και το ξύλινο μνημείο του τάφου του...

    Το «μαύρο τετράγωνο», το πλέον μυστηριώδες έργο στην ιστορία της Τέχνης, είχε «συλληφθεί» στο μυαλό και τη δημιουργική ικανότητα του Μάλεβιτς, μόλις 20 χρόνια πριν και... 100 από σήμερα. Στα 1915 παρουσιάστηκε στην γκαλερί της Ναντιέζντα Ντομπίτσινα, στην Αγία Πετρούπολη, η «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», με διοργανωτή τον καλλιτέχνη Ιβάν Πούνι.

    «H έκθεση του 1915 είναι σημαντική στην ιστορία της Τέχνης καθώς, σε αυτήν, ο Καζιμίρ Μαλέβιτς πρωτοπαρουσίασε σε δύο τοίχους το κίνημα του σουπρεματισμού, με πίνακες που αποτελούνταν από γεωμετρικές χρωματικές φόρμες και δήλωναν μια νέα αισθητική και φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με τον ρεαλισμό στην Τέχνη, την αποτύπωση της αθέατης πλευράς της ζωής, τη μη-αντικειμενικότητα, το σημείο μηδέν της ζωγραφικής καθώς και την υπεροχή της φόρμας και του χρώματος πάνω από κάθε άλλο συστατικό στοιχείο της ζωγραφικής» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης Μαρία Τσανσάνογλου.

    Η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαΐου, στη Μονή Λαζαριστών, παρουσιάζει 134 έργα και 34 αντικείμενα αρχείου (βιβλία, κείμενα, φωτογραφίες και χειρόγραφα) που αφορούν τα έργα και την καλλιτεχνική δημιουργία του Μάλεβιτς.

    [08] Έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η οικονομική κρίση αντί να μας αδυνατίζει, μας παχαίνει

    Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά η οικονομική κρίση αντί να μας αδυνατίζει, μας παχαίνει όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι ειδικοί που ασχολούνται με τη διατροφή στη χώρα μας. Η έλλειψη χρημάτων μας οδηγεί σε πιο φθηνές διατροφικές επιλογές, οι οποίες όμως είναι κατά κανόνα ανθυγιεινές. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα αδυνατούν πλέον να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών τους για υγιεινή διατροφή, που είναι ακριβή. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα, την οποία έχουν συνδέσει με κλειστούς χώρους εκγύμνασης, γιατί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις μηνιαίες συνδρομές σε γυμναστήρια. Το στρες και η αβεβαιότητα για το μέλλον ωθεί τους Έλληνες στην πολυφαγία, την οποία χρησιμοποιούν ως μέσο διασκέδασης και ως λύση στα προβλήματά τους.

    Λίγα χρήματα, αλλά πολύ φθηνό και συχνά ανθυγιεινό φαγητό

    Οι επιστήμονες που μίλησαν στην έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, τόνισαν ότι στη χώρα μας το 20,1% του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια και από αυτούς το 22,7% αδυνατεί να τραφεί επαρκώς και σωστά. Οπως λέει ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, τα μειωμένα εισοδήματα δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται να μειώνουν τα ποσοστά της στην κοινότητα.

    Η διατροφή σε περιόδους κρίσης επηρεάζει αρνητικά τους περισσότερους δείκτες υγείας

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ανθυγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με το στρες επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, ενώ μένει να διερευνηθεί από επιδημιολογικές μελέτες εάν τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση της χοληστερόλης και γενικότερα των λιπιδίων στο αίμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 May 2015 - 8:30:28 UTC