Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργείο Εξωτερικών: Η ΠΓΔΜ να μην κατηγορεί άλλους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής προοπτικής της
  • [02] Απερισκεψία να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ εκτιμά ο Στ. Θεοδωράκης
  • [03] Η κυβέρνηση λέει όχι σε νέο μνημόνιο
  • [04] Δεν αποκλείει προσφυγή στις κάλπες, για δημοψήφισμα ή εκλογές, ο Π. Σκουρλέτης
  • [05] Έληξε η ειρηνική κατάληψη στα γραφεία της Siemens
  • [06] Στάση εργασίας αύριο σε Τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και Μετρό
  • [07] Έτοιμη στις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [08] Πανηγυρίζουν οι καθαρίστριες για την επαναπρόσληψη τους
  • [09] Σόιμπλε: Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα
  • [10] Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία ο Γιάνης Βαρουφάκης
  • [11] Δεν αναμένει συμφωνία από το Eurogroup το Βερολίνο

  • [01] Υπουργείο Εξωτερικών: Η ΠΓΔΜ να μην κατηγορεί άλλους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής προοπτικής της

    Να μην ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, κατηγορώντας άλλους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής προοπτικής της, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

    «Δυστυχώς, η αναζωπύρωση της έντασης στην ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει ότι στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους δικαίου, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας» δήλωσε ο κ. Κούτρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να στραφεί στη θεραπεία αυτών των ζητημάτων, επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοκριτικής και συναίνεσης.

    Τέλος, αναφερόμενος στις αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ο κ. Κούτρας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, και ευχήθηκε να πρυτανεύσουν η αυτοσυγκράτηση, η λογική και ο διάλογος.

    [02] Απερισκεψία να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ εκτιμά ο Στ. Θεοδωράκης

    «Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ, η χώρα είναι σαν να λέει στις αγορές ότι δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτή τη μεγάλη απερισκεψία» δήλωσε, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

    «Με το να μη δώσουμε μία δόση στο ΔΝΤ δεν τιμωρούμε την κ. Λαγκάρντ, η οποία είχε γοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το αρνητικό μήνυμα για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσπαθούν να δανειστούν, για όλο τον κόσμο που κινεί χρήμα από και προς την Ελλάδα, θα είναι ένα κόκκινο σήμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από το διεθνές παιχνίδι.

    [03] Η κυβέρνηση λέει όχι σε νέο μνημόνιο

    Τη θέση της κυβέρνησης και την προσπάθειά της για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που να σέβεται την λαϊκή εντολή, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Σημείωσε ότι στόχος στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup, είναι να καταγραφεί η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σχέδιο Β.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν τελειώνει τίποτα και ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί, ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία.

    Σε ερώτηση για το αν θα πληρωθεί η δόση αύριο στο ΔΝΤ απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

    Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει ευρεία στήριξη της κοινωνίας και νωπή λαϊκή εντολή και ότι σε καμία περίπτωση δεν φοβάται την λαϊκή βούληση». Ανέφερε ακόμη ότι «εάν η ερώτηση είναι νέο μνημόνιο η απάντηση από την κυβέρνηση είναι σίγουρα όχι».

    [04] Δεν αποκλείει προσφυγή στις κάλπες, για δημοψήφισμα ή εκλογές, ο Π. Σκουρλέτης

    Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή εκλογών ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί εκ των προτέρων, αλλά εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας.

    «Εγώ είμαι από αυτούς που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα, είτε είναι εκλογές. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος, αφού δούμε το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το πούμε» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real-FM ο κ Σκουρλέτης.

    Στο ερώτημα αν η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ είναι επιλογή ο υπουργός τόνισε ότι «προφανώς δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο επιλογή. Θα σας έλεγα ότι κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται, χωρίς να είναι στις επιλογές σου».

    Αναφορικά με το αν υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθεί αύριο η δόση στο ΔΝΤ είπε πως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

    [05] Έληξε η ειρηνική κατάληψη στα γραφεία της Siemens

    Έληξε, πριν από λίγη ώρα, η ειρηνική κατάληψη στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι, από περίπου τριάντα άτομα.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης, που διήρκεσε δύο ώρες, τα άτομα αυτά είχαν αναρτήσει, έξω από τα γραφεία, πανό που έγραφε "Καμία διαπραγμάτευση με το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο".

    [06] Στάση εργασίας αύριο σε Τρόλεϊ, ΗΣΑΠ και Μετρό

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει αύριο το λεκανοπέδιο, από τις 11:00 έως τις 15:00, λόγω της στάσης εργασίας που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

    Τα αιτήματα των εργαζομένων μεταξύ άλλων είναι: προσλήψεις προσωπικού, επιστροφή των εσωτερικών μετατάξεων και αποσπάσεων, χρηματοδότηση του οργανισμού, αγορά ανταλλακτικών και ελαστικών, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μείωση του εισιτηρίου, φθηνές ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες, όχι στην συρρίκνωση και απαξίωση του συγκοινωνιακού έργου και συνεργασία με όλους τους φορείς, Τροχαία και ΟΑΣΑ για την καλύτερη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

    Υπενθυμίζεται ότι ακινητοποιημένα θα είναι αύριο από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 8 το πρωί ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ, λόγω της νέας προειδοποιητικής στάσης εργασίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι.

    Τα σωματεία εργαζομένων στα τρία μέσα σταθερής τροχιάς με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν, όσον αφορά τη ΣΤΑΣΥ, να«σταματήσει η διαχείριση "του τίποτα",να στελεχωθεί ο φορέας από τακτικό προσωπικό, να πάψουν οι τοποθετήσεις επίλεκτων και να οργανωθεί η κοινωνική πολιτική για τη μετακίνηση των αδύναμων και ευπαθών ομάδων».

    [07] Έτοιμη στις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

    Έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή νέας αίθουσας, η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές Σεπτέμβρη 2015, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των φορέων του δήμου Κορυδαλλού, με μοναδικό αντικείμενο τη μεταφορά της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη οξύτητα των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο εντός της αίθουσας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού όσο και στον

    περιβάλλοντα χώρο. Για το λόγο αυτό προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει ήδη δρομολογηθεί κατασκευή νέας αίθουσας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στο Εφετείο Αθηνών.

    Πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα θα γίνει εφόσον η διευθύνουσα (πρόεδρος της δίκης) ζητήσει άλλη αίθουσα. Και προσθέτει ότι είναι έτοιμος να φροντίσει για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για την οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα.

    [08] Πανηγυρίζουν οι καθαρίστριες για την επαναπρόσληψη τους

    Πανηγυρικό είναι το κλίμα, από το πρωί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην Καραγεώργη Σερβίας, όπου οι καθαρίστριες γιορτάζουν την επαναπρόσληψή τους.

    Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη τους, έστησαν ένα μικρό πάρτι, στο οποίο βρέθηκαν και υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

    Στις δηλώσεις τους τα μέλη της κυβέρνησης και η κ. Δούρου εξέφρασαν τη χαρά τους για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών και τη δικαίωση του αγώνα τους, ενώ ο κύριος Βούτσης και η κυρία Δούρου επισήμαναν ότι η δικαίωση του αγώνα τους είναι μήνυμα προς όλους εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, για μια «έντιμη και συνεπή συμφωνία, σύμφωνη με τη λαϊκή βούληση και ανοχή» όπως τόνισε ο κ. Βούτσης.

    Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν καθαρίστριες, οι οποίες αισθάνονται δικαιωμένες για έναν αγώνα σχεδόν δύο ετών.

    [09] Σόιμπλε: Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ελληνική κυβέρνηση η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με θέμα ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές της για μεταρρυθμίσεις έναντι μετρητών ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .

    «Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό».

    Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι μικρή έως μηδαμινή και ότι μόνο ο καιρός έχει βελτιωθεί. Εναπόκειται στην Αθήνα να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα προκειμένου να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

    [10] Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία ο Γιάνης Βαρουφάκης

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.Όταν ρωτήθηκε τί αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

    Όπως επίσης είπε ο κ Βαρουφάκης στην τηλεόραση τουEuronews,αμέσως κατά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου «η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της». Ανέφερε δε ότιπεριμένει μια καλή συνάντηση που θα καθιερώσει και θα ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα.Τέλος, είπε πως περιμένει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση σε καλό κλίμα, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να γίνει εφικτή μια συμφωνία.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση θα γίνει περίπου στις 3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

    Νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών»

    Ο κ .Βαρουφάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης».

    [11] Δεν αναμένει συμφωνία από το Eurogroup το Βερολίνο

    Στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην χθεσινή Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το τι αναμένει το Βερολίνο από την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

    «Δεν βλέπω ότι όλα θα έχουν λυθεί μέχρι τότε» είχε δηλώσει στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένει συμφωνία για σήμερα.

    Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επιβεβαίωσε ακόμη το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2015 - 12:30:26 UTC